TITLURILE ZILEI
Un tânăr afgan a atacat cu toporul pasagerii unui tren, în Bavaria, rănind grav 5 persoane, informează Reuters. Oficialii au declarat că acesta a intrat pe teritoriul Germaniei vara trecută, cu un val de imigranți. Acest atac ridică multe probleme cu privire la politica refugiaților inițiată de către cancelarul german, Angela Merkel. Tânărul în vârstă de 17 ani ar fi strigat în timpul atacului „Allahu Akbar” (Dumnezeu este mare), conform declarațiilor unui martor. Atacatorul a rănit grav patru rezidenți din Hong Kong care se aflau în tren și a vătămat o femeie, după ce a fugit de la locul atacului, înainte ca poliția să îl împuște mortal. Atacatorul a venit în Germania neînsoțit și a fost înregistrat ca refugiat la data de 30 iunie 2015, în Passau. Cazul va aprofunda preocupările cu privire la atacurile care au loc în Europa și va pune presiune politică asupra lui Merkel, care a salutat sute de mii de imigranți pe parcursul anului trecut. Germania a primit aproximativ un milion de imigranți în 2015, mulți dintre ei provenind din Afganistan, Siria și Irak. Spre deosebire de vecinii ei, Franța și Belgia, Germania nu a fost victima unui atac major inițiat de militanții islamici, în ultimii ani, deși oficialii de securitate au declarat că au dejucat o serie de planuri secrete. Poliția a găsit în camera atacatorului din apartamentul părinților adoptivi un steag al Statului Islamic pictat manual și o scrisoare care părea să-i fie adresată tatălui acestuia. Conform oficialilor, în scrisoare se regăseau următoarele rânduri: „Și acum rugați-vă pentru mine, să pot să mă răzbun pe toți acești necredincioși, rugați-vă pentru mine să merg în rai”.
Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice în mare, conform declarațiilor Coreei de Sud, informează The Guardian. Rachete, care se presupune că sunt de tip Scud, au fost lansate din nordul provinciei Hwanghae și au parcurs o distanță de 600 de kilometri, conform afirmațiilor oficialilor armatei sud-coreene. Oficialii militari ai Statelor Unite au confirmat cele trei lansări, pe care le-au urmărit timp de aproape o oră. Două dintre cele trei rachete balistice tactice rachete erau de tip Scut, iar cea de-a treia era o rachetă Dong, cu rază medie de acțiune. Armata nord-coreeană a declarat săptămâna trecută că va oferi un „răspuns” mișcării inițiate de către SUA și Coreea de Sud, mișcare care vizează implementarea unui sistem avansat de apărare antirachetă de tip THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) în peninsula coreeană. Coreea de Sud și SUA au declarat că sistemul de apărare balistică THAAD va fi folosit pentru apărarea împotriva sistemului de rachete nucleare și balistice al Coreei de Nord care este într-o continuă expansiune.
În jur de 50.000 de soldați, polițiști, judecători, funcționari publici și profesori au fost suspendați sau reținuți după tentativa de lovitură de stat din Turcia, intensificând tensiunile din țară, informează Reuters. Turcia a promis să elimine toți aliații clericului din SUA, suspectat ca fiind implicat în organizarea loviturii de stat de săptămâna trecută. Un purtător de cuvând al președintelui turc, Tayyip Erdogan, a declarat că guvernul pregătește o cerere oficială pentru extrădarea lui Gulen, care în prezent se află în SUA. Turcia susține că Gulen a orchestrat lovitura de stat eșuată, în care cel puțin 232 de persoane au fost ucise. În vârstă de 75 de ani, Gulen trăiește într-un exil autoimpus în Pewnnsylvania, SUA, și are o rețea de susținători în Turcia. Cu toate acestea, Gulen neagă orice fel de implicare în lovitura de stat. Marți autoritățile au închis mai multe oficii mass-media, considerate a fi susținătoare ale clericului și au concediat15.000 de persoane din Ministerul Educației, 492 din Directoratul Afacerilo Religioase, 257 din biroul prim-ministrului și 100 de oficiali ai serviciilor secrete. Oficialii de la Washington au declarat că vor lua în considerare extrădarea lui Gulen numai în cazul în care Turcia va furniza dovezi clare ale implicării clericului în organizarea loviturii de stat.
Cel puțin 56 de civili au fost uciși marți, în timpul loviturilor aeriene din orașul Manjib aflat în nordul Siriei, deținut de către militanții islamici, informează Reuters. Din declarațiile locutorilor reiese că atacul a fost realizat de avioanele militare ale Statelor Unite. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a spus că printre morți se numără și 11 copii. Forțele Democratice Siriene, o alianță formată din luptători kurzi și arabi, este susținută de SUA, și a lansat la sfârșitul lunii mai o ofensivă împotriva militanților islamici pentru a redobândi controlul asupra unor teritorii deținute de aceștia. Reprezentanții organizației Amnesty Intrenational au declarat că trebuie să se facă mai multe demersuri din partea coaliției conduse de SUA pentru a se preveni decesele din rândul civililor. Încă de la începutul lunii mai, cel puțin 104 civili au murit în Manbij din cauza loviturilor aeriene.
Filipine a refuzat discuțiile bilaterale cu Beijingul în ceea ce privește Marea Chinei de Sud, după ce ministrul de externe chinez a insistat asupra faptului că hotărârea Curții Internaționale de Arbitraj nu poate fi adusă în discuție în timpul reuniunii, informează CNN. Secretarul pentru Afaceri Extrene, Perfecto Yasay, a declarat că oficialii chinezi au cerut deschiderea unor negocieri bilaterale între Manila și Beijing, fără a lua în considerare hotărârea Curții Internaționale. Propunerea Chinei a fost respinsă pe motiv că nu este în concordanță cu constituția și interesul național al țării. Yasay s-a întâlnit cu ministrul de Externe chinez la Reuniunea Asia-Europa, în Mongolia, pe 15 iulie. Yasay a adăugat că Filipine dorește o asigurare în ceea ce privește accesul pescarilor filipinezi la disputata zona Scarborough Shoal.