Material realizat de Ionela Păpurică și Roxana Zafiu
- Echipele de salvare din Italia au declarat că aproximativ 30 de persoane sunt date dispărute după ce un hotel din centrul Italiei a fost distrus de o avalansă, provocată de un cutremur, informează BBC. Regiunea montană din centrul Italiei a fost lovită de o succesiune de patru cutremure, miercuri, acestea agravând problemele cauzate de furtunile recente, care au doborât liniile de electricitate, lăsând satele fără curent electric. Hotelul de patru stele, Rigopiano, a fost distrus de avalanșă, echipele de salvare susținând că cel puțin 20 de turiști și șapte angajați se aflau în acel moment în hotel. Presa italiană a raportat că unii oaspeți ai hotelului au avut posibilitatea să trimită mesaje după ce au fost prinși sub dărâmăturile hotelului. Două persoane au fost găsite în viață în afara clădirii deteriorate, aceștia au fost duși la spital, suferind de hipotermie.
- Washington va fi asaltat de un număr foarte mare de oameni, vineri, când va avea loc inaugurarea prezidențială a lui Donald Trump, informează Reuters. Poliția susține că Washingtonul va fi invadat de aproape un milion de oameni, mulți dintre ei fiind protestatarii furioși față de întreaga politică a lui Trump, în ceea ce privește femeile, imigranții, musulmanii, reforma din domeniul sănătății cunoscută sub numele de “Obamacare”, cât și față de construirea zidului împotriva imigranților de-a lungul frontierei SUA-Mexic. Aproximativ 30 de grupuri pretind că vor atrage în jur de 270.000 de protestatari sau susținători care au primit permise pentru mitinguri sau marșuri, atât înainte, în timpul cât și după depunerea jurământului. Organizatorii au declarat că au fost angajați în jur de 28.000 de persoane care să se ocupe cu securitatea în timpul zilei de vineri.
- În urma ultimelor declarații ale lui Barack Obama în funcția de președinte al SUA, Kremlinul a contestat afirmația lui Obama, privind armele nucleare relatează Reuters. Obama a afirmat că Statele Unite ale Americii au fost pregătite să continue dezarmarea nucleară, însă s-a lovit de refuzul președintelui rus, Vladimir Putin, de a participa la negocieri. Kremlinul a contestat acest lucru, susținând că Rusia a fost mereu pregătită să ia în considerare sa facă reduceri proporționale cu arsenalul său. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că “partea rusă a favorizat întotdeauna un proces proporțional și echitabil al dezarmării nucleare.”
- Construită în 1962 și considerată cândva cea mai înaltă clădire din Teheran, clădirea Plasco a luat foc, provocând moartea unui număr de aproximativ 25 de pompieri, relatează BBC. Incendiul a durat patru ore, ulterior clădirea de 17 etaje prăbușindu-se când peretele de nord au cedat. Primarul din Teheran, Mohammad Baqer Qalibaf, a declarat că echipele de salvare sunt în căutarea a cel puțin 25 de pompieri, care au rămas blocați sub dărâmături, când clădirea s-a prăbușit. Agenția oficială de știri, IRNA a raportat existența unui număr de 200 de persoane rănite în incident care au fost transferate către spitalele din capitală. Oficialii au declarat că au existat avertismente cu privire la lipsa de siguranță în clădire, însă nu s-au luat măsurile necesare evacuării celor care dețineau centre comerciale în clădire.
#VIDEO: 53-year-old high-rise #Plasco building in #Iran‘s capital city #Tehran collapsed due to the fire in the building. pic.twitter.com/r7qg6WhqNV
— Abas Aslani (@AbasAslani) January 19, 2017
- China a cerut Statelor Unite ale Americii să interzică participarea reprezentanților Taiwan în cadrul inaugurării președintelui american, Donald Trump, susținând că o astfel de prezență ar putea submina relațiile chino-americane, informează Russia Today. Poziția Chinei a fost prezentată administrației SUA, cât și echipei lui Trump, menționându-se prezența la inaugurare a ambasadorului Chinei în Statele Unite ale Americii, Cui Tiankai. Din partea Taiwan, este trimis fostul premier și liderul fostului partid aflat la guvernare, Yu Shyi-kun, care va fi însoțit de parlamentarii și oficialii guvernamentali, cei care reprezintă Partidul Democrat Progresist. Relațiile dintre Taiwan și SUA au înregistrat progrese în ultima perioadă, intenționându-se consolidarea unor relații bilaterale de prietenie. Conflictul dintre China și Taiwan a fost provocat de obținerea independenței a poporului din Taiwan, China fiind de părere că 110 mile în largul coastei de sud-est ar fi o provincie separatistă și că nu ar avea dreptul semnării unor acorduri diplomatice cu alte țări.
- În Siria, un lider al-Qaida a fost ucis de Forțele Aeriene ale SUA, relatează Le Figaro. Mohammad Habib Boussadoun din Tunisia a fost unul dintre liderii al-Qaida în Siria. Acesta a fost ucis de avioane americane lângă Idlib a anunțat Pentagonul. Acest tunisian a fost implicat în organizarea de “operațiuni externe” și în “atacuri planificate împotriva unor ținte occidentale”.
- Trupele senegaleze au intrat în Gambia pentru a se asigura că Adama Barrow, noul președinte al țării va prelua puterea, potrivit BBC. Barrow a depus jurământul la ambasada Gambiei din capitala Senegal. El a fost recunoscut pe plan internațional, însă dictatorul Yahya Jammeh a refuzat să-și dea demisia și este susținut de parlament. Liderii din Africa de Vest au amenințat că-l vor elimina pe Jammeh cu forța. De asemea ONU îl sprijină pe Barrow.
- Malaezia a solicitat organizației țărilor islamice să o ajute să pună capăt persecuției împotriva minorității musulmane Rohingya din Myanmar, Indonezia s-a oferit să găsească o soluție la criza în curs de desfășurare, relatează Al Jazeera. Prim-Ministrul Najib Razak a declarat că o reuniune specială a miniștrilor de externe din Organizația Cooperării Islamice este necesară, iar violența împotriva musulmanilor din Roghingya ar putea destabiliza regiunea. El a susținut că violența trebuie să se încheie, altminteri grupuri armate cum ar fi Statul Islamic din Irak și grupul Levant s-ar putea infiltra în Rohingya. Najib a declarat că “statele membre OCI ar trebui să fie conștiente de faptul că organizațiile teroriste cum ar fi Daesh ar putea profita de această situație”. Forțele de securitate budiste din Myanmar sunt acuzate de abuzuri împotriva minorității din Rohingya, inclusiv omoruri, violuri și arderea a mii de case, 65.000 de persoane s-au refugiat peste graniță în Bangladesh, în ultimele trei luni.
- Într-o închisoare din Brazilia au izbucnit conflicte, 26 de deținuți au fost uciși într-o confruntare, conform Al Jazeera. Sute de detinuți au aruncat cu pietre unul în altul în interiorul Penitenciarului Alcacuz. Bandele de droguri au fost acuzate de revoltele din închisoare. Detinuții păreau să fie separați în două grupuri, cu bariere din bucăți de lemn și alte materiale improvizate. Autoritățile închisorii nu au răspuns imediat la e-mailuri și apeluri telefonice acelor persoane care voiau să se informeze despre aceste ciocniri. Confruntările dintre cele două bande din închisoare au izbucnit în weekend, rezultând cu 26 de decese.
- Crescătorii de rațe vor fi compensați de către statul francez începând cu luna martie, potrivit Le Monde. Industria ficatului gras a estimat că epidemia a provocat pierderi de 120 milioane de euro pentru crescătorii și consumatorii industriali. Crescătorii din sud-vest afectați de gripa aviară vor fi compensați începând cu luna martie, a anunțat Ministrul Agriculturii Stéphane Le Foll. Această indemnizație calculată pe baza numărului de rațe pierdute din cauza bolii sau sacrificării preventive pentru a opri epidemia ” se va concentra pe zeci de milioane de euro,” a spus ministrul.