Material realizat de Delia Afilipoaie și Doina Bulearcă
Autoritățile de tranziție din Ciad au eliberat prima parte din cei 250 de membri ai grupărilor armate, acuzați că au îndreptat armele împotriva guvernului central, informează Reuters. Acestora li s-a redat libertatea în scopul promovării dialogului, după moartea președintelui Idriss Deby pe câmpul de luptă în aprilie anul trecut. Ministrul Justiției, Ahmat Mahamat Alhabo a condus o scurtă ceremonie la închisoarea de lângă capitală, înainte de a grația cei 22 de deținuți. Grupurile rebele au fost invitate să se alăture discuțiilor naționale de consolidare a păcii, programate pentru mijlocul lunii februarie. Cu toate acestea, grupul principal Frontul pentru Schimbare și Concordie din Ciad (FACT) a declarat că va participa doar dacă guvernul interimar va demonstra gesturi de pace. Consiliul Militar de Tranziție al Ciadului este condus de Mahamat Idriss Deby, care a preluat puterea după ce tatăl său a fost ucis în timpul unei vizite a trupelor care luptau împotriva unei insurgențe în nord. Acesta a susținut că discuțiile naționale reprezintă un precursor necesar pentru alegerile prezidențiale și legislative.
Zeci de pompieri s-au adunat la Teheran pentru a protesta împotriva condițiilor slabe de trai, raportează France24. Demonstrațiile au marcat a cincea aniversare a prăbușirii turnului Plasco, eveniment soldat cu moartea a șaisprezece pompieri. Cel mai vechi zgârie-nori din capitala Iranului s-a dărâmat în timp ce personalul serviciilor de urgență era în proces de evacuare a cetățenilor, pe 19 ianuarie 2017, în urma unui incendiu. Clădirea de 15 etaje găzduia un centru comercial și sute de furnizori de îmbrăcăminte. Peste 100 de pompieri, alături de membrii famiilor, s-au adunat în fața municipalității și a consiliului din centrul Teheranului pentru a marca acest moment. Pompierii, majoritatea purtând uniformele lor roșii, au scandat: „Traiul adecvat este dreptul nostru inalienabil” și „Ne-am săturat de promisiuni și minciuni, nu de foc și fum”. Protestatarii au cerut, de asemenea, ca parlamentul să abordeze problemele lor, inclusiv oferirea de locuințe adecvate pentru cei angajați în capitală și creșterea salariilor acestora.
Comisarul Uniunii Europene pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a clasificat embargoul asupra importurilor de alimente instituit de Belarus drept „armă” a atacului hibrid împotriva uniunii, relatează Euractiv. Embargoul a fost adăugat pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului AGRIFISH de către delegația poloneză. În decembrie, Consiliul European a adoptat sancțiuni împotriva Belarusului drept răspuns la presupusa direcționare a migranților către granițele blocului. Oficialii din Belarus au ripostat, anunțând în decembrie un embargo asupra importurilor pentru produse alimentare originare din UE și din alte state, precum Regatul Unit, Norvegia și Elveția. Înainte de introducerea embargoului, în Rusia se regăsea una dintre cele mai mari piețe pentru fructele și legumele poloneze, iar după introducerea embargoului, pierderea comerțului a fost parțial compensată de agricultorii din Belarus, determinând o vulnerabilitate pentru economia Poloniei. Recunoscând că anumite state membre au fost mai afectate de decizie decât altele, Wojciechowski a declarat că aceste diferențe trebuie luate în considerare în răspunsul Comisiei, asigurând că va sprijini cele mai afectate statele membre.
Poliția israeliană a demolat casa unei familii palestiniene din Sheikh Jarrah după evacuarea forțată a locatarilor, informează The Guardian. Casa se afla în cartierul ocupat al Ierusalimului de Est, zonă unde evacuările au contribuit la declanșarea unei runde de lupte între forțele Israelului și Hamasului anul trecut. Înainte de a demola casa cu un buldozer, aproximativ o duzină de ofițeri de poliție au sosit la casa familiei Salhiya la primele ore ale zilei, forțându-i pe cei 15 locatari să părăsească casa. Evacuarea a fost prima din Sheikh Jarrah realizată cu succes, în aproape cinci ani. Yasmin Salhiya a declarat într-o postare pe rețelele de socializare că o parte din familie a fost bătută, inclusiv sora ei în vârstă de nouă ani, în timp ce martorii au informat că poliția a folosit gloanțe de cauciuc și a reținut aproximativ 25 de persoane, inclusiv cinci membri ai familiei. Într-o declarație comună cu municipalitatea din Ierusalim, poliția a declarat că persoanele au fost arestate sub suspiciunea de încălcare a unui ordin judecătoresc și tulburare a liniștii. Oficialitățile au declarat că ofițerii pun în aplicare un ordin de evacuare aprobat de instanță a „clădirilor ilegal construite pe spațiul public destinat unei școli pentru copiii cu nevoi speciale”.
Instanța din Ucraina a respins cererea de reținere a fostului președinte Poroșenko, anchetat pentru trădare, raportează Al Jazeera. Poroșenko susține că acest caz a fost creat de aliații succesorului său, președintele Volodimir Zelenski. Judecătorul Oleksiy Sokolov a declarat că fostul șef de stat ar trebui, în schimb, să se prezinte în fața procurorilor și anchetatorilor atunci când i se solicită acest lucru. Fostul președinte, în vârstă de 56 de ani, a fost cercetat pentru înaltă trădare și a părăsit țara în decembrie. Acesta este investigat în legătură cu finanțarea luptătorilor separatiști susținuți de Rusia, prin vânzări ilegale de cărbune în 2014-2015, riscând până la 15 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat. Partidul său l-a acuzat pe Zelenski de o încercare nesăbuită de a reduce opoziția la tăcere.
Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au declarat că în săptămâna trecută, numărul de noi infectări cu COVID-19 a crescut cu 20 de procente, la mai mult de 18 milioane, relatează ABC News. Conform aceleiași declarații, numărul de infectări a crescut în fiecare regiune a lumii, mai puțin în Africa, unde numărul de cazuri s-a diminuat cu aproape o treime. Rata mortalității a rămas la același nivel ca în săptămâna precedentă, la 45 de mii. Cea mai mare creștere a noilor infectări, 145 de procente, a fost în Asia de Sud-Est, urmată de Orientul Mijlociu, cu 68 de procente.
Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au declarat miercuri că interdicțiile de zbor internaționale sunt ineficiente, conform Deutsche Welle. Oficialii au mai declarat despre interdicții că acestea „contribuie la stresul economic și social” al cetățenilor. Majoritatea reprezentanților guvernamentali care au blocat zborurile din și spre Africa de Sud în noiembrie 2021 au ridicat această interdicție. Reprezentanții OMS de asemenea au solicitat guvernelor naționale ca regulile de intrare în țară să nu se folosească doar de criteriul de vaccinare pentru a permite călătorilor accesul, pe marginea inechității în distribuția vaccinului.
Secretarul de stat din SUA Anthony Blinken a declarat în timpul vizitei sale la Kiev că președintele rus Vladimir Putin încearcă să provoace diviziuni interne în Ucraina, raportează Politico. Blinken a cerut ucrainienilor să rămână uniți, adăugând că „puterea noastră depinde de păstrarea unității, unitate ce o include și pe cea cu Ucraina. Unul din scopurile Moscovei a fost să faciliteze diviziuni în și între țări. Este de datoria ucrainenilor și a nimănui altcuiva să-și decidă propriul viitor și viitorul acestei țări”. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, i-a mulțumit secretarului de stat american pentru declarații, reiterând în același timp dorința de a intra în NATO și a subliniat nevoia de sprijin internațional. Aceste declarații au survenit în urma desfășurării a 100 000 de trupe militare rusești la granița dintre Rusia și Ucraina.
Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a opinat că o invazie rusă asupra teritoriului ucrainean este probabilă, relatează Euronews. În timpul declarației, Biden l-a avertizat pe președintele rus Vladimir Putin că o invazie va atrage după sine o posibilă excludere a Rusiei din sistemul bancar global precum și limitarea tranzacțiilor rusești în instituțiile finaciare din Statele Unite. De asemenea, Biden a adăugat că acțiuni non-militare, cum ar fi un atac cibernetic, vor avea consecințe pe măsură, iar dacă trupele rusești vor trece granița ucraineană prin forță, „acest lucru va schimba tot”. Deși președintele Biden a declarat că nu este sigur dacă Putin a luat o decizie finală asupra invaziei, acesta a speculat că invazia este probabilă. Declarațiile președintelui Biden au survenit după ce discuțiile la nivel înalt de săptămâna trecută pe marginea situației de la graniță dintre Rusia și Ucraina nu au ameliorat tensiunile.
Oficialii Jocurilor Olimpice de la Beijing 2022 i-au avertizat pe atleți să nu vorbească despre drepturile omului, relatează Al Jazeera. Comportamentul din partea atleților care „contravine spiritului olimpic” sau regulilor chineze poate fi sancționat. Regula 50 a Cartei Olimpice prevede că „nici un fel de demonstrație politică, religioasă sau propagandă rasială nu este permisă în oricare din locațiile olimpice”. Această regulă a fost relaxată în decursul anului trecut pentru a permite pe teren gesturi care sunt făcute cu respect față de concurenți și fără a fi disruptive. Comitetul Olimpic Internațional a clarificat faptul că atleții sunt liberi să-și exprime opiniile pe orice subiect în timpul conferințelor de știri și interviuri în mediul olimpic, atât timp cât acestea nu sunt exprimate în timpul competițiilor sau ceremoniilor de decernare a medaliilor. În contextul în care organizațiile internaționale pentru drepturile omului au avertizat că guvernul Chinei va utiliza jocurile pentru a distrage atenția publică de la infracțiunile comise asupra uigurilor, oficialii din Statele Unite, Australia, Canada și Marea Britanie au anunțat că nu vor trimite reprezentanți diplomatici la Jocurile Olimpice.