Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 19 decembrie în lume – Vladimir Putin a făcut o vizită la Minsk pentru o întrevedere cu omologul său, Alexandr Lukașenko, Volodimir Zelenski a solicitat liderilor țărilor membre Forțelor Expediționare Întrunite (JEF) să furnizeze Ucrainei armele necesare pentru a învinge Federația Rusă iar statele participante la summitul COP15 al ONU pentru biodiversitate or angajamentul să protejeze o treime din planetă până în 2030

A fost 19 decembrie în lume – Vladimir Putin a făcut o vizită la Minsk pentru o întrevedere cu omologul său, Alexandr Lukașenko, Volodimir Zelenski a solicitat liderilor țărilor membre Forțelor Expediționare Întrunite (JEF) să furnizeze Ucrainei armele necesare pentru a învinge Federația Rusă iar statele participante la summitul COP15 al ONU pentru biodiversitate or angajamentul să protejeze o treime din planetă până în 2030

Material realizat de Ștefania Guțu și Andra Așibreiner.

Președintele rus, Vladimir Putin, a făcut o vizită la Minsk pentru o întrevedere cu omologul său, Alexandr Lukașenko, după o perioadă de aproape trei ani,  informează Reuters. Întâlnirea dintre cei doi lideri vine în contextul în care armatele ruse au inițiat mai multe atacuri asupra Kievului cu drone kamikaze. Conform declarațiilor comandantului forțelor comune ucrainene, Serhiy Nayev, tema de discuție dintre cei doi poate fi implicarea directă a forțelor armate din Belarus în operațiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Presupusa colaborare dintre cele două state este pusă pe faptul că, la începutul invaziei, Rusia a folosit Belarusul pe post de rampă de lansare a unui atac împotriva Ucrainei, însă acesta nu a avut un rezultat pozitiv. Cu toate acestea, la polul opus, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru agențiile de presă ruse că aceste supoziții sunt nefondate.  

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a solicitat liderilor țărilor membre Forței Expediționare Întrunite (JEF) să furnizeze Ucrainei armele necesare pentru a învinge Federația Rusă în război, informează Reuters. Într-o intervenție online din timpul întâlnirii membrilor JEF în Letonia, președintele Zelenski a cerut acestora să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare aeriană, vehicule blindate, rachete NASAMS cât și avioane de luptă Gripen. Cererea lui Zelenski este motivată de ultimele atacuri ale Federației Ruse asupra Kievului. De asemenea, în timpul conferinței, Volodimir Zelenski a mai subliniat importanța pe care o are restabilirea controlului la frontiera țării pentru securitatea europeană.

Curtea Supremă suedeză a blocat extrădarea către Turcia a lui Bulent Kenes, un jurnalist refugiat,  acuzat de oficialii turci că a luat parte la o tentativă de stat în 2016, informează DW. Conform declarațiilor, Bulent Kenes nu a putut fi supus procedurilor de extrădare din Suedia datorită particularităților cazului său, cât și a faptului că există riscuri de persecuție pe baza convingerilor sale politice odată cu întoarcerea în Turcia. Întoarcerea refugiatului Bulent Kenes înapoi în Turcia reprezintă una dintre cerințele care trebuiesc îndeplinite de Suedia pentru ca oficialii din Ankara să ridice veto-ul pentru aderarea acesteia la NATO.

Comitetul care investighează asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie a solicitat Departamentului de Justiție să depună acuzații penale împotriva fostului președinte american, Donald Trump, și aliaților săi, cu privire la atacul asupra Capitoliului din data de 6 ianuarie 2021, informează AP News. Donald Trump este acuzat  de lansare a unei o campanii de constrângere pentru a încerca să mascheze pierderea alegerilor prezidențiale împotriva contracandidatului său democrat, Joe Biden, din anul 2020. Comisia a susținut faptul că Donald Trump este acuzat de obstrucționarea unei proceduri oficiale a Congresului, și insurecție. Pe de altă parte, comitetul susține că dovezile prezintă o perspectivă conform căreia Trump și aliații săi au încheiat „un acord de fraudare a Statelor Unite” atunci când au difuzat informații greșite despre frauda electorală.

Națiunile participante la summitul COP15 al ONU pentru biodiversitate organizat la Montreal au convenit asupra unui acord prin care își iau angajamentul să protejeze o treime din planetă până în 2030, informează BBC. Conform sursei, acordul cuprinde și elemente ce țin de protejarea ecosistemelor vitale, cum ar fi pădurile tropicale și zonele umede, precum și drepturile popoarelor indigene. De asemenea acordul vizează menținerea, îmbunătățirea și refacerea ecosistemelor, cât și utilizarea durabilă a biodiversității. Summitul de la Montreal privind biodiversitatea a fost văzut drept o ultimă șansă pentru redresarea naturii, în condițiile în care pădurile și pajinștile sunt supuse defrișărilor rapide, iar oceanele devin tot mai poluate. Membrii Programului ONU pentru Dezvoltare au numit acordul ca fiind unul istoric, prin care oamenii din întreaga lume ar putea spera la progrese reale pentru a opri pierderea biodiversității.    

 

O tânără americană cu origini palestiniene  în vârstă de 22 de ani a fost eliberată din închisoare, după ce autoritățile israeliene au reținut-o vineri în urma încercării acesteia de a intra în Ierusalim, informează Al Jazeera. Hala Kasim Salameh are cetățenie americană, însă a fost născută în Cisiordania, fapt pentru care, pentru a putea intra în Ierusalim are nevoie de un permis de trecere, pe care tânăra l-a obținut cu câteva zile înainte de călătorie. Familia amintește faptul că într-o călătorie anterioară, tinerei i-a fost interzis accesul în Ierusalim, iar în momentul în care a călătorit singură, autoritățile au reținut-o fără un motiv anume și fără a-i oferi dreptul de a-și contacta familia.

Autoritățile pakistaneze au inițiat discuții pentru a încerca să rezolve un conflict în care atacatori Talibani țin ostatici mai mulți membri ai personalului de securitate, după ce au preluat controlul unui centru de combatere a terorismului, relatează Al Jazeera. Forțele de securitate au înconjurat cantonamentul militar fortificat care găzduiește centrul de interogări din districtul Bannu, unde sunt ascunși aproximativ 20 de luptători din Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP). Bannu se află chiar în afara Waziristanului de Nord, un district dominat de triburi, care se învecinează cu Afganistanul. Regiunea a fost pentru mult timp un refugiu sigur pentru luptătorii TTP. Potrivit lui Mohammad Ali Saif, purtătorul de cuvânt al guvernului provincial, atacatorii cereau avansarea în siguranță spre Afganistan.

Mark Rutte și-a exprimat public scuzele în numele statului olandez pentru rolul Țărilor de Jos în comerțul cu sclavii, susținând că sclavia trebuie recunoscută ca o crimă împotriva umanității, informează The Guardian. Într-un discurs ținut la arhivele naționale de la Haga, premierul olandez a declarat că „trecutul nu poate fi șters, doar înfruntat”, dar timp de secole statul olandez „ a permis, a încurajat și a profitat de pe urma sclaviei”. Cuvintele lui Rutte urmau să fie repetate de miniștrii olandezi care călătoriseră în șapte foste colonii din America de Sud și Caraibe și, care au avut de suferit în timpul celor 250 de ani de comerț cu sclavi. Cu toate acestea, scuzele sale au provocat controverse, grupurile de descendenți și unele dintre țările afectate considerându-le grăbite și argumentând că lipsa consultării cu comunitățile afectate au arătat atitudinea colonială persistentă.

Judecătorii unui tribunal din Italia au decis că soția fostului europarlamentar Pier Antonio Panzeri poate fi extrădată în Belgia pentru acuzații în presupusul scandal de corupție dintre Qatar și Parlamentul European, informează Politico. Maria Dolores Colleoni a fost arestată în Italia la începutul acestei luni alături de fiica sa, Silvia Panzeri, fiind acuzată de corupție, spălare de bani și asociere cu infractori. Grupul de experți al soțului ei, Fight Impunity, se numără printre grupurile aflate în centrul scandalului Qatargate. Autoritățile belgiene sunt sigure că Colleoni era pe deplin conștientă de activitățile soțului ei. Procurorii din Bruxelles au cerut extrădarea atât a lui Colleoni cât și a fiicei ei, al căror caz va fi audiat marți de către alți judecători.

Senatorul american Jim Risch, principalul republican din Comisia de Relații Externe a Senatului, a solicitat o revizuire a programelor de asistență și cooperare în domeniul securității americane din Nigeria, relatează Reuters. Ca urmare a unei raportări pe care cei de la Reuters au făcut-o despre un program ilegal de avort și uciderea copiilor, efectuat de armata nigeriană, senatorul a adresat o scrisoare secretarului de stat, prin care a cerut examinarea potențialelor sancțiuni și revizuirea cooperării. O investigație Reuters din această lună a constatat că cel puțin din 2013, armata nigeriană a desfășurat un program secret, sistematic și ilegal de avort în nord-estul țării. Ministrul de Externe al Nigeriei nu a oferit nicio declarație în legătură cu solicitarea.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …