Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 19 decembrie în lume – Secretarul de stat american al apărării a anunțat demararea unei noi operațiuni militare în Marea Roșie, Autoritățile din Coreea de Nord au demarat o testare a noilor rachete balistice intercontinentale, Curtea Constituțională din Germania a ordonat repetarea alegerilor naționale din 2021 în mai multe părți ale Berlinului
Sursă foto: AP Photo/Maya Alleruzzo

A fost 19 decembrie în lume – Secretarul de stat american al apărării a anunțat demararea unei noi operațiuni militare în Marea Roșie, Autoritățile din Coreea de Nord au demarat o testare a noilor rachete balistice intercontinentale, Curtea Constituțională din Germania a ordonat repetarea alegerilor naționale din 2021 în mai multe părți ale Berlinului

Material realizat de Diana Dumitrescu și Anastasia Tăbăcaru

Un cutremur puternic a lovit o regiune nord-vestică din China, soldându-se cu cel puțin 126 de persoane decedate, relatează AP News. Un cutremur puternic a avut loc la miezul nopții, într-o regiune muntoasă din nord-vestul Chinei, fiind seismul cu cel mai ridicat număr de persoane decedate din ultimii 9 ani. Cutremurul a fost înregistrat în provinciile Gansu și Qinghai și a avut o magnitudine de 6,2 pe scara Richter. Seismul s-a produs la o adâncime mică de doar 10 km, ceea ce a contribuit la agravarea efectelor. Televiziunea de stat CCTV a anunțat că 113 persoane au fost confirmate decedate și alte 536 de persoane au fost rănite în provincia Gansu. În provincia Qinghai, 13 persoane au fost ucise, iar alte 182 au fost rănite. Au avut loc 10 replici, cea mai puternică având magnitudinea de 4,1 pe scara Richter. A fost demarată o operațiune de salvare, însă aceasta are un progres lent din cauza temperaturilor scăzute. 4.000 de pompieri, soldați și ofițeri de poliție au fost delegați pentru a contribui la operațiunea de salvare. Au fost trimise paturi pliabile, corturi și pături către regiunea afectată. Cutremurele sunt frecvente în regiunea muntoasă a Chinei, ultimul având loc în anul 2022, când 93 de persoane au decedat într-un seism de magnitudine 6,8 din provincia Sichuan.

Un reprezentant al Pentagonului a anunțat demararea unei noi operațiuni militare în Marea Roșie, informează AP News. Secretarul Apărării, Lloyd Austin a declarat într-o conferință desfășurată în Bahrain că Statele Unite ale Americii, alături de alte puteri aliate, va demara o nouă operațiune militară în Marea Roșie, ca răspuns la atacurile cu drone și rachete balistice inițiate de Yemen. Situația din strâmtoarea Bab-el-Mandeb este gravă, mai multe vase comerciale fiind avariate, multiple companii oprind traseul navelor până la încetarea conflictului. Centrul de Comandă al armatei SUA a raportat două atacuri noi asupra unor nave comerciale, petrecute în timpul zilei de luni. Lloyd Austin a declarat că „Aceasta este o provocare internațională care necesită acțiune colectivă.”, „De aceea, astăzi anunț formarea Operațiunii Gardianul Prosperității, o nouă inițiativă multinațională de securitate”. În cadrul acestei misiuni, navele militare nu vor escorta vasele comerciale, dar vor fi prezente pentru a asigura securitatea transporturilor comerciale. Purtătorul de cuvânt al Yemenului, Mohammed Abdel-Salam, a răspuns acestei vești printr-o postare pe rețeaua de socializare X: că „Coaliția formată de America are scopul de a proteja Israelul și de a militariza marea nejustificat, iar acest lucru nu va opri Yemenul din a-și continua operațiunile legitime în scopul susținerii Gazei”.

O parohie și un restaurant din vestul Ugandei au fost atacate de un grup terorist, conform Al Jazeera. Cel puțin cinci persoane, printre care și un lider local, au fost ucise într-un atac demarat de rebeli suspectați că ar face parte din gruparea teroristă ADF. Atacul a avut loc luni, la ora locală 10:00, când rebelii au atacat parohia Kyabandara din districtul Kamwenge, localizat în vestul Ugandei. Ulterior, atacatorii au ucis  o consilieră locală pe care au găsit-o într-un mic restaurant condus chiar de aceasta, în timp ce lua masa alături de alte patru persoane. Deputatul Cuthbert Abigaba a declarat că „după ucidere, au dat foc restaurantului și, de asemenea, au furat obiecte din magazinele din apropiere înainte de a dispărea”. Atacul a fost confirmat de către purtătorul de cuvânt al armatei Ugandei, Deo Akiiki, acesta menționând că mai multe detalii vor fi făcute publice curând. ADF este o grupare teroristă formată la mijlocul anilor 1990, care a avut ca scop inițial înlăturarea președintelui Yoweri Museveni. Grupul a fost identificat de către autoritățile Ugandei, iar rebelii s-au ascuns în Republica Democratică Congo, urmând ca aceștia să jure credință organizației teroriste ISIS.

Autoritățile din Coreea de Nord au demarat o testare a noilor rachete balistice intercontinentale (ICBM), avertizând Statele Uniteale Americii de un posibil atac nuclear, relatează Deutsche Welle. Președintele Coreei de Nord, Kim Jong Un, a avertizat SUA că va accelera procesul de consolidare a armelor nucleare și că, dacă va fi provocat, va lansa un “contraatac copleșitor”. Liderul Coreei de Nord a supervizat al treilea test al celor mai avansate rachete balistice din arsenalul armatei nord-coreene, conform televiziunii de stat. Hwansong-18 ICBM este o racheta balistică intercontinentală care este încă în stadiul de dezvoltare, scopul este de a fi folosită în cazul unui atac al Statelor Unite. Kim Jong Un a declarat ca testul arată cum Coreea de Nord ar putea răspunde dacă Washington ar “lua o decizie proastă.” Televiziunea de stat din Coreea de Nord, KCNA, a raportat că liderul statului a observat testul alături de fiica sa și că rachetele au atins o altitudine de 6.518 kilometri și a zburat la o distanță de 1.000 de kilometri. Aceste cifre au fost confirmate de Miniștrii Apărării din Coreea de Sud și din Japonia, aceștia adăugând că racheta ar putea lovi orice punct din SUA. Atât SUA, cât și Coreea de Sud și Japonia au condamnat acțiunea ca fiind o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

O alertă de poluare care vizează capitala Reykjavik a fost emisă în Islanda după erupția unui vulcan, informează BBC. O alertă de poluare cu gaze ce a fost emisă de agenția meteorologică a Islandei ar putea lovi capitala statului în urma unei erupții a vulcanului de pe peninsula Reykjanes. Erupția a început în seara zilei de luni și a venit în urma unei perioade de cutremure intense. Luna trecută peste 4.000 de persoane au fost evacuate din orașul pescăresc Grindavik, aceasta fiind localitatea care prezenta cel mai mare risc de a fi afectată de lavă. Mirosul de fum și cenușă putea fi resimțit până la 30 de kilometri depărtare de locul erupției, aceasta putând fi observată chiar din capitală. Oficiul Meteorologic din Islanda a emis o alertă în ziua de marți conform căreia puterea de erupție a vulcanului a scăzut, însă gazele emise de acesta pot afecta calitatea aerului din Reykjavik. Statul islandez s-a pregătit pentru aceasta erupție în avans. Încă din octombrie, regiunea din jurul capitalei a înregistrat o activitate seismică crescută.

Sute de mii de persoane au părăsit statul al Jazira, din cauza atacurilor din orașul Wad Madani, și s-au refugiat într-un alt stat sudanez, relatează BBC News. Oficialii Organizației Națiunilor Unite au declarat că cel puțin 250.000 de persoane au evacuat orașul Wad Madani din pricina luptelor în plină desfășurarea din zonă. Persoanele dislocuite părăsesc orașul aflat în război, din statul Al Jazira, mergând pe jos mii de kilometrii, fără a avea o destinație precisă. Acest lucru este datorat forțelor paramilitare de sprijin rapid (RSF) care au avansat rapid în orașul cu pricina. În cadrul războiului dintre RSF și armată, RSF a atacat un spital și o bază militară. Șeful RSF, Mohamed Hamadan Dagalo,  a declarat într-o postare pe rețele de socializare că atacul asupra Wad Madani a fost realizat după ce armata și liderii fostului regim pregăteau o ofensivă asupra capitalei Khartoum. Mai mult, odată cu valul mare de imigranți care părăsesc statul Al Jazira, costul transportului a crescut drastic, astăzi fiind prima zi în care nu s-a putut circula. Oficialii armatei au anunțat că vor începe o anchetă pentru a vedea cum s-a pierdut controlul orașului Wad Madani.

Curtea Constituțională din Germania a ordonat repetarea alegerilor naționale din 2021 în mai multe părți ale Berlinului din cauza unor erori, informează EuroNews. Purtătorii de cuvânt ai unui tribunal din Germania au cerut repetarea alegerilor naționale din 2021 într-o cincime din circumscripțiile electorale ale Berlinului. Oficialii Berlinului au declarat că în anul 2021 au  avut loc o serie de probleme logistice, inconsecvențe și lacune care au afectat procesul votului. Printre problemele apărute s-au numărat și terminarea buletinelor de vot înainte de încheierea votului în unele secții, pe când altele au primit buletine de vot pentru districtul greșit. Autoritățile au identificat infracțiuni în 455 din cele 2,256 de circumscripții ale Berlinului. Aceștia vor fi nevoiți să organizeze o nouă serie de vot în termen de 60 de zile. Oficialii germani au declarat că nu se așteaptă ca voturile ce vor fi reluate să schimbe majoritatea guvernului aflat la conducere la momentul actual.

Un grup de protestatari din Bangladesh a dat foc unui tren cu pasageri la bord pe fondul unei greve la nivel național, conform Reuters. Un tren de pasageri a fost incendiat de către un grup de protestatari din Bangladesh pentru a trage un semnal de alarmă guvernului. Aceștia cereau demisionarea guvernului sau doar a prim-ministrului Sheikh Hasina, până la luna viitoare, când vor avea loc alegerile generale. În cadrul acestui manifest împotriva conducerii țării, patru persoane au murit, printre care o mamă și un copil. Forma de protest prin incendierea autovehiculelor, care a mai fost utilizată pe parcursul lunilor trecute, a prins viață la 28 octombrie când a avut loc un miting al opoziției, în cadrul căruia au murit 6 persoane. Ministrul căilor ferate, Nurul Islam Sujan, a declarat că pe lângă incendierea trenului, protestatarii au îndepărtat și părți din calea ferată, iar 2.700 de trupe paramilitare vor fi mobilizate pentru a cerceta suprafața căii ferate, cu scopul de a restabili transportul în siguranță.

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia este deschisă pentru negocieri cu Ucraina și implicit Statele Unite ale Americii și Europa, prezintă Reuters. Președintele Rusiei și-a anunțat disponibilitatea de a se întâlni cu liderii Ucrainei, Statelor Unite și ai Europei pentru a discuta soarta țării aflate în război cu Rusia, Ucraina. Mai mult, Vladimir Putin a spus în nenumărate rânduri că este dispus să se întâlnească pentru a discuta o posibilă pace, dar liderii occidentali au declarat că el așteaptă de fapt rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA din noiembrie, anul viitor, înainte de a face un efort real. Liderul Rusiei a declarat la o întâlnire a conducerii apărării din Moscova că oponenții săi sunt agresivi față de Rusia, iar de aceea, în cadrul unei posibile discuții pentru pace, el se va asigura că interesele țării sale primează.

Oficialii statului Minnesota au hotărât schimbarea steagului după ce a fost sesizat de către americanii nativi faptul că reprezintă urme de rasism, declară Ap News. Comisia de reproiectare a emblemelor de stat a ales versiunea finală a steagului statului în cauză cu un vot de 11 la 1. Noul steag a fost proiectat să reprezinte o stea polară cu opt colțuri pe un fundal albastru închis în forma statului, cu o zonă albastră deschis în dreapta, reprezentând fluviul Mississippi. Sigiliul de stat înfățișează un cufundar , pasărea de stat. Președintele comisiei, Luis Fitch, a declarat că în procesul de selecție a unui nou steag, mai multe prototipuri au fost lansate, dar simetria și simplitatea au câștigat. Oficialii au anunțat că, în cazul în care autoritățile legislative nu resping propunerile, noul steag și sigiliu vor deveni automat oficiale la 1 aprilie 2024, când Minnesota sărbătorește Ziua Statului.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 16 și 17 noiembrie în lume – Joe Biden a aprobat utilizarea de către armata ucraineană a rachetelor americane ATACMS, Finlanda găzduiește primul exercițiu major de artilerie al NATO de la aderarea sa la alianță, În regiunea separatistă Abhazia protestatarii au continuat să ocupe clădirea parlamentului

Material realizat de Andrei Rus și Irina Dudu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, …