Home / A fost azi în lume / A fost 19 decembrie în lume – O zi neagră cu un asasinat diplomatic al ambasadorului Rusiei în Turcia, un atentat terorist în Germania și un atac armat în Elveția

A fost 19 decembrie în lume – O zi neagră cu un asasinat diplomatic al ambasadorului Rusiei în Turcia, un atentat terorist în Germania și un atac armat în Elveția

Material realizat de Marina Ghiță

Ambasadorul rus la Ankara a fost împușcat mortal într-un atac la o galerie de artă din capitala Turciei, de către un bărbat înarmat care a strigat „Nu uitați de Alep” și alte sloganuri anti-rusești, informează Reuters. Un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe a confirmat moartea ambasadorului Andrei Karlov, care a marcat una dintre cele mai grave repercusiuni ale conflictului din Siria în Turcia. Agenția de știri Anadolu a declarat că agresorul a fost „neutralizat”, la scurt timp după atac, iar relațiile dintre Moscova și Ankara, care au fost și în trecut tensionate, riscă să se deterioreze din cauza conflictului. Atât Rusia, cât și Turcia au fost implicate în conflictul din Siria, Turcia a fost un oponent ferm al regimului Assad, în timp ce Rusia a dislocat trupe și forțe aeriene în sprijinul liderului sirian. Departamentul de Stat al SUA, implicat în contacte diplomatice cu Rusia pentru a rezolva criza refugiaților din orașul Alep, a condamnat atacul. Tensiunile s-au intensificat în ultimele săptămâni deoarece forțele siriene sprijinite de Rusia s-au luptat pentru controlul asupra părții de est a orașului Alep, declanșând apariția unui flux de refugiați.

Un camion a intrat în mulțimea dintr-o piață aglomerată de Crăciun în capitala germană Berlin, provocând moartea a 12 persoane și rănind alte 50, a declarat poliția, informează Reuters. Mass-media germană, citând raportul poliției, a declarat că primele indicii au indicat un atac asupra pieței, situată lângă ruinele bisericii memoriale Kaiser Wilhelm, care datează încă de la al doilea război mondial. Forțele de ordine au anunțat arestarea unei persoane, despre care se crede că ar fi șoferul camionului, care a reușit să fugă de la locul carnagiului. Incidentul este similar cu cel din Franța din luna iulie, când un tunisian a condus un camion de 19 tone intrân într-un grup de oameni care s-au adunat pentru a viziona focurile de artificii de Ziua Bastiliei, provocând moartea a 86 de persoane.

Malaezia a declarat că situația dificilă a musulmanilor Rohingya din Myanmar a constituit o preocupare regională și a solicitat Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) să ofere sprijin umanitar și să investigheze presupusele atrocități comise împotriva acestora, informează Reuters. Ministrul de externe din Malaezia, Anifah Aman, a declarat în cadrul unei reuniuni a blocului de 10 de națiuni reunit la Yangon la cererea liderului Myanmar, Aung San Suu Kyi, după săptămâni de rapoarte, că armata a ucis, violat și arestat arbitrar civili rohingya. Myanmar a negat acuzațiile, declarând că multe dintre informații sunt fabricate și a insistat asupra faptului că lupta din statul Rakhine, unde trăiesc mulți rohingya, este o problemă internă. Anifah a declarat că evenimentele din statul Rakhine au fost o chestiune de securitate și stabilitate regională, menționând că aproximativ 56.000 de persoane rohingya trăiesc acum în Malaezia. „Noi credem că situația este acum o preocupare regională pe care ar trebui să o rezolvăm împreună”, a declarat Anifah. Progresele înregistrate în îmbunătățirea drepturilor omului în ceea ce privește populația Rohingya, au fost „destul de lente”, a declarat acesta, menționând existența unui flux de rapoarte cu privire la abuzurile comise în statul Rakhine.

Guvernatorul statului Carolina de Nord, Roy Cooper, a convocat legislatorii statului pentru a lua în considerare abrogarea unei legi care limitează accesul la grupurile sanitare pentru persoanele transgender, după nouă luni de boicoturi economice și proteste împotriva legislației discrimintorii, informează Reuters. În conformitate cu o lege adoptată în martie, Carolina de Nord a fost primul stat SUA care interzice persoanelor transgender utilizarea toaletelor după genul asumat de o astfel de persoană, și nu după cel biologic (nu le-a interzis accesul la toalete definitiv, ci doar accesul în funcție de genul pe care și l-au asumat, în caz că era altul decât cel biologic). Legea, care a condus statul în prim-planul conflictelor culturale din SUA privind drepturile lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor si transsexualilor (LGBT), a determinat relocarea unor evenimente sportive importante și a condus la pierderi economice de sute de milioane de dolari. Grupurile care militează pentru drepturile LGBT au salutat abrogarea legii, în ciuda îndoielii cu privire la modul în care aceasta a fost realizată. „Acesta va fi un pas important pentru Carolinia de Nord, dar niciodată nu ar fi trebuit să implice un cost de protectie pentru persoanele LGBT care trăiesc în Charlotte”, a declarat Sarah Gillooly, directorul American Civil Liberties Union din Carolina de Nord, unul dintre grupurile care contestă legea în cadrul unei instanțe federale.

Directorul Liceului Lisesi, un prestigios liceu din Istanbul, i-a avertizat pe profesori cu privire la conținutul influențelor creștine ale Crăciunului la orele de limbă germană, provocând un nou val de tensiuni în relațiile deja încordate dintre Turcia și Germania, precizează Reuters. Relațiile dintre Germania și Turcia au fost tensionate în urma unei lovituri de stat eșuate în luna iulie, în urma căreia autoritățile turce au reținut, suspendat sau arestat peste 100.000 de oameni, ceea ce duce la o îngrijorare larg răspândită în Europa cu privire la statul de drept în Turcia . Istanbul Lisesi, o școală superioară de stat, care oferă un curriculum atât în limba germană, cât și în limba turcă, a declarat că administratorii s-au întâlnit cu șeful departamentului german și i-a acuzat pe profesorii germani pentru faptul că dedică prea mult timp predarării informațiilor despre Crăciun și creștinism. O țară predominant musulmană, Turcia este un stat constituțional laic, deși președintele Tayyip Erdogan și membrii Partidului AK au încercat să restabilească rolul religiei în viața publică. Cu toate acestea, un membru AKP i-a asimilat pe profesorii germani cu niște „misionari” și a declarat că Germania a încercat să îi îndoctrineze pe liceeni.

Uniunea Europeană a extins cu șase luni sancțiunile economice împotriva Rusiei, informează Reuters. După finalizarea procesului legislativ, în urma căruia liderii naționali au aprobat săptămâna trecută o inițiativă în cadrul unui summit UE, sancțiunile introduse în iulie 2014, ca răspuns la acțiunile Rusiei în Ucraina, vor continua până la data de 31 iulie 2017, a confirmat Consiliul European într-o declarație.

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a numit în unanimitate funcționari care au rolul de a observa evacuarea oamenilor din ultima enclavă deținută de rebeli în Alep și de a monitoriza siguranța civililor care rămân în orașul sirian, informează Reuters. Consiliul a adoptat o rezoluție elaborată de Franța prin care se solicită oficialilor ONU și alții “pentru a efectueze o monitorizare adecvată, neutră și o observație directă asupra evacuărilor. ” Recucerirea Alepului – cea mai mare victorie a președintelui sirian, Bashar al-Assad – a lăsat mii de oameni blocați în ultimul bastion de est pe fondul acuzațiilor Națiunilor Unite și puterilor occidentale legate de atrocitățile comise de către forțele pro-guvernamentale împotriva civililor. Ambasadorul SUA la Organizația Națiunilor Unite, Samantha Power, a declarat că speră ca prezența observatorilor să descurajeze crimele împotriva civililor. Națiunile Unite au declarat că peste 100 de persoane – personal național în principal sirian – sunt pregătite să monitorizeze situația civililor din Alep alături de oficiali ai Comitetului Internațional pentru Crucea Roșie.

Protestatarii s-au adunat în capitala Republicii Democrate Congo pe fondul unei prezențe militare înainte de protestele împotriva extinderii mandatului președintelui, Joseph Kabila, informează Reuters. Sute de demonstranți anti-Kabila au sfidat interzicerea marșurilor împotriva planurilor președintelui de a rămâne în funcție chiar și după terminarea mandatului. Poliția a făcut percheziții într-o închisoare din Butembo, în estul țării, încearcând să elibereze prizonierii și declanșând ciocniri violente, în urma cărora au fost uciși un ofițer de poliție și un pacificator sud-african al ONU. Șapte atacatori au fost de asemenea uciși, a declarat Kabila Barnabe Kikaya în cadrul unei conferințe de presă din Kinshasa. Cel puțin 80 de protestatari au fost arestați în orașul estic Goma, a declarat șeful biroului pentru drepturile omului din Congo. Majoritatea activiștilor purtau cămăși roșii, o culoare a opoziției. Poliția a declarat că nouă demonstranți ai opoziției au fost reținuți.

Parlamentarii opoziției poloneze au ocupat camera de dezbatere a parlamentului pentru a patra zi la rând în semn de protest împotriva planurilor guvernului naționalist, eurosceptic PiS de a restricționa accesul presei la Sejm, informează Reuters. Planurile se numără printre o serie de măsuri menite să sporească controlul guvernamental asupra mass-media și sistemului judiciar, care au adus sute de mii de protestatari pe străzile orașelor poloneze pe parcursul anului trecut și au îngrijorat o serie de instituții din Polonia. „Ceva nu a mers bine cu democrația poloneză”, a declarat Grzegorz Schetyna, liderul celui mai mare partid de opoziție, Platforma Civică (PO), postului privat de radio FM RMF. Alți oficiali PO au cerut demisia președintelui parlamentului, Marek Kuchcinski și au declarat că au solicitat procurorilor să investigheze votul de vineri privind bugetul pe anul 2017, care a fost mutat într-o cameră care nu are acces la mass-media pentru a evita protestele. Cu toate acestea, Ministrul de Interne, Mariusz Błaszczak, membru al partidului Lege și Justiție (PiS), a declarat că protestele au fost menite „să blocheze bugetul de stat, să creeze o criză politică,” a raportat agenția de știri PAP.

Trei persoane au fost rănite într-un schimb de focuri în apropierea unui centru de rugăciune musulman în orașul elvețian Zurich, informează BBC. Poliția a confirmat că o operațiune se află în plină desfășurare în cursul serii de luni pe o stradă din apropierea principalei stații de transport public din oraș. Atacul a avut loc în jurul orei locale 17:30 (18:30, ora României), când un atacator îmbrăcat în haine de culoare închisă a pătruns în centrul de rugăciune și a tras asupra celor prezenți, rănind grav 3 persoane, despre care se știe că au vârstele de 30, 35 și 56 de ani. Ulterior, forțele de ordine au declarat că au găsit în apropiere trupul neînsuflețit al unei persoane despre care se crede că este autorul atacului.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …