Home / A fost azi în lume / A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi
VINCENT BADO / REUTERS

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu. 

Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți prin Rusia, susține Deutsche Welle. Finlanda a închis frontiera estică în decembrie din cauza sosirilor neautorizate. Orpo și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au vizitat granița la Lappeenranta, notând preocupările cu privire la instrumentalizarea migrației de către Rusia pentru destabilizare. Rusia a amenințat cu contramăsuri în urma aderării Finlandei la NATO iar Comisia lucrează cu țările de origine ale migranților pentru a opri fluxul. Finlanda a închis opt din cele nouă puncte de control cu Rusia și elaborează legi pentru a permite gardienilor de frontieră să blocheze solicitanții de azil. Criza migrației finlandeze survine la aproape trei ani după ce Belarus a permis migranților să intre în țară și apoi să se îndrepte către granițele cu Polonia, Lituania și Letonia pentru a intra în UE.

 

Israel a efectuat o lovitură asupra Iranului vineri dimineața, într-o aparentă reacție la atacurile precedente ale Teheranului cu drone și rachete, publică Politico. Conform unor surse americane și informații confidențiale, lovitura a fost concepută strategic, astfel încât să fie “limitată”, pentru a preveni escaladarea. Atât Iranul, cât și Israelul au minimalizat impactul și nu au revendicat sau comentat acțiunile. Media iraniană a raportat că facilitățile nucleare nu au fost afectate. Iranul nu a identificat sursa loviturii, iar SUA și Italia au fost informate târziu despre atac. Administrația Biden și-a menținut tăcerea, afirmând că nu este implicată în “operațiuni ofensive”. În contextul unor discuții delicate la nivel internațional, cu privire la o posibilă escaladare a conflictului, experții consideră că ambele părți sunt avantajate de menținerea situație sub control pentru moment. Dana Stroul, fost șef al politicilor pentru Orientul Mijlociu din cadrul Pentagonului a subliniat că loviturile au fost concepute astfel încât să limiteze escaladarea conflictului.

 

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a avertizat că legea propusă pentru reglementarea organizațiilor media și non-profit din Georgia distanțează țara de UE, anunță Euronews. Această lege, care ar impune restricții și o monitorizare mai strictă, a generat îngrijorare în rândul oficialilor europeni și ai NATO, subminând perspectivele de aderare euro-atlantice ale Georgiei. În pofida contestărilor și a protestelor, parlamentul georgian a avansat legea într-o primă citire. Michel și reprezentanți ai UE au făcut apel la guvernul georgian pentru a renunța la acest proiect legislativ, subliniind consecințele sale negative pentru relațiile între stat, UE și NATO. Deși susținătorii legii invocă transparența și respectarea principiilor legale, criticii o consideră o amenințare la adresa libertății presei și a participării societății civile, comparând-o cu legi similare adoptate în Rusia pentru a restricționa vocea criticilor Kremlinului.

 

Generalul Francis Ogolla, șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter, informează Deutsche Welle. Accidentul a avut loc în timpul unei vizite la trupele din nord-vestul Kenyei, desfășurate împotriva  furturilor de vite. Președintele William Ruto a confirmat că alți nouă cetățeni au murit în prăbușire, iar doi soldați au fost spitalizați. O echipă de investigații aeriene a fost desfășurată pentru a determina cauza accidentului. Ruto a declarat trei zile de doliu în onoarea lui Ogolla, descris drept “unul dintre cei mai viteji generali ai țării”. Ogolla, care s-a alăturat Forțelor de Apărare Kenyene în 1984, a fost promovat la conducerea armatei anul trecut. Ruto l-a acuzat anterior pe Ogolla de implicare într-un complot electoral, dar l-a considerat totuși cel mai calificat pentru poziția militară de top.

 

Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi, acuzându-i de activități subversive, conform unui document guvernamental, declară Euronews. Cei trei diplomați, doi dintre ei fiind consilieri politici, au fost declarați persona non-grata și li s-a acordat un termen de 48 de ore pentru a părăsi țara. Ministerul francez de externe a respins acuzațiile, afirmând că activitățile sale sunt conforme cu normele diplomatice internaționale. Expulzarea survine într-un context tensionat între cele două țări, iar relațiile s-au deteriorat încă din 2023, când junta militară a rupt legăturile militare cu Franța. Sentimentele anti-franceze au crescut, iar junta a fost îndemnată să întărească legăturile cu Rusia. Aceasta s-a distanțat și de alte națiuni regionale și occidentale, părăsind chiar blocul economic regional CEDEAO pentru a forma o alianță cu Mali și Niger.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …