Home / A fost azi în lume / 2021 / A FOST 19 APRILIE ÎN LUME – Administrația Biden a impus noi sancțiuni guvernului din Belarus, UE avertizează că un conflict militar poate izbucni cu ușurință între Rusia și Ucraina, iar oficialii din Iran si Arabia Saudită infirmă acuzațiile conform cărora au organizat dezbateri diplomatice pe ascuns

A FOST 19 APRILIE ÎN LUME – Administrația Biden a impus noi sancțiuni guvernului din Belarus, UE avertizează că un conflict militar poate izbucni cu ușurință între Rusia și Ucraina, iar oficialii din Iran si Arabia Saudită infirmă acuzațiile conform cărora au organizat dezbateri diplomatice pe ascuns

Material realizat de Dora Timar și Andrei Popa

Administrația președintelui Joe Biden a impus noi sancțiuni asupra întreprinderilor de stat care susțin guvernul din Belarus al președintelui Alexander Lukashenko, informează Al Jazeera. Administrația președintelui Biden a decis luni sancționarea a nouă întreprinderi din Belarus pentru încălcarea drepturilor omului de către regimul președintelui Alexander Lukashenko. Departamentul de stat al Statelor Unite ale Americii a invocat suprimarea guvernamentală a protestelor politice după realegerea președintelui Lukashenko în august 2020, etichetând mișcarea ca fraudă. Acțiunile guvernului din Belarus au fost descrise de către Antony Blinken, secretar al statului, drept o decizie a autorităților de “nerespectare flagrantă a drepturilor omului și eșecul Belarusului de a respecta obligațiile față de legile internaționale”. Mai mult de 340 de persoane sunt deținute politic în Belarus după izbucnirea protestelor din 2020, secretarul de stat din SUA solicitând eliberarea persoanelor închise în mod injust, numind mai mulți prizonieri politici care au fost închiși în Belarus. În august 2020, cu susținerea autorităților din Moscova, Lukashenko a refuzat să renunțe la postul de președinte și a blamat vestul pentru încercarea de a-l da jos. Atât SUA, cât și Uniunea Europeană au impus restricții de călătorie și sancțiuni financiare autorităților din Belarus.

Ministrul de externe al Iranului a declarat că este deschis pentru discuții directe cu autoritățile din Arabia Saudită, după ce au fost difuzate mai multe reportaje care au prezentat discuțiile  pe ascuns ale celor două regiuni rivale, în capitala Irakului, Bagdad, informează Al Jazeera. Purtătorul de cuvânt al ministrului de externe din Iran, Saeed Khatibzadeh, a refuzat să confirme sau să infirme discuțiile secrete raportate în Bagdad de către platformele jurnalistice, dar a adăugat că mass media a fabricat în trecut știri false. Khatibzadeh a declarat că Iranul este deschis la a avea discuții cu reprezentanții din Arabia Saudită, fiind benefice pentru cetățenii din ambele țări în scopul păstrării păcii și stabilității regionale. Conform raportărilor Financial Times și Reuters, autoritățile din Iran și Arabia Saudită au avut discuții private pentru a dezbate situația războiului din Yemen, unde coaliția militară a Arabiei Saudite s-a luptat cu rebelii aliați cu Iranul încă din martie 2015. Mai multe surse anonime din Iran și Arabia Saudită au negat existența unor astfel de discuții în Irak.

Miguel Díaz-Canel a fost numit secretar general al Partidului Comunist din Cuba, devenind Președintele statului, conform Al Jazeera. Partidul Comunist Cubanez l-a numit pe Miguel Díaz-Canel ca secretar general al partidului, cea mai înaltă funcție din partid, ajungând implicit și Președintele statului, și, totodată, și primul Președinte care nu poartă numele Castro încă de la revoluția din 1959.  Díaz-Canel este de profesie inginer electrician, dar în cea mai mare parte a vieții sale a fost funcționar al partidului. În 2012, Președintele Raúl Castro l-a desemnat pe Díaz-Canel vice-președinte al consiliului de miniștri, la scurt timp de la învestirea în funcție. Carlos Alzugaray, fost diplomat cubanez, a declarat că  Díaz-Canel a ținut o legătură directă cu fostul președinte, iar acum deține controlul asupra tot. Jorge Duany, directorul Institutului de Cercetare a Cubei de la Universitatea Internațională din Florida a informat că principala problemă cu care se va confrunta Miguel Díaz-Canel va fi cea economică. Cuba întâmpină cea mai puternică criză economică din ultimii 30 de ani. 

Uniunea Europeană a anunțat că un conflict armat între Rusia și Ucraina poate fi declanșat foarte ușor, declarând că Rusia și-a mobilizat peste 100.000 de trupe la granița cu Ucraina, conform raportării Associated Press. Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate , Josep Borrell, a declarat că o singură scânteie poate să declanșeze o confruntare între Ucraina și Rusia. Acesta a mai declarat că în acest moment nu există planuri în interiorul UE de a impune noi sancțiuni Rusiei. Inițial, Borell a informat că UE estimează că aproximativ 150.000 de trupe rusești au fost mobilizate la granița cu Ucraina, dar într-un comunicat ulterior acesta a declarat că s-a produs o eroare de comunicare, iar numărul real de trupe mobilizate este de circa 100.000 de trupe rusești. Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe a descris situația ca fiind cea mai mare mobilizare militară a Rusiei la granița cu Ucraina, iar o singură scânteie între cele două tabere poate declanșa o confruntare puternică. 

Sursa foto: BBC

Autoritățile Africii de Sud au evacuat trei blocuri de 17 etaje în urma unui incendiu de-a lungul Muntelui Masă, conform BBC News. Echipajele trupelor de situații de urgență au evacuat trei blocuri de 17 etaje din Cape Town, capitala legislativă a Africii de Sud, în urma unui incendiu de mari proporții de la baza Muntelui Masă. 250 de pompieri s-au luptat cu flăcările care s-au extins rapid în urma unor vânturi puternice. Autoritățile locale au declarat că incendiul s-a declanșat în zona Memorialului Rhodes și s-a extins rapid în urma unor vânturi puternice, distrugând un restaurant și afectând puternic biblioteca istorică a Universității din Cape Town. 

Triburile indigene din Brazilia au protestat împotriva unui proiect de lege care ar permite mineritul comercial pe pământul lor, conform CNN. Grupările indigene s-au reunit în capitala Braziliei pentru a protesta împotriva unui proiect de lege propus de către guvernul federal care ar legaliza activitățile de minerit pe teritoriul ocupat de aceștia. Anul trecut, același proiect de lege a fost respins de către Congresul Braziliei. În urmă cu o săptămână, organizații ale fermierilor și minerilor din țară au solicitat de urgență revizuirea proiectului de lege în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții guvernului, întrucât această revizuire ar reglementa pentru prima dată mineritul, inclusiv în ceea ce privește proiecte ale exploatării petrolului și gazelor și a barajelor hidroelectrice de pe teritoriul indigen. Activiștii indigeni continua să protesteze pentru a obține ,,respect” din partea guvernului federal, adăugând că a profita de terenurile neutilizate nu va avantaja pe nimeni.

Guvernul Canadei va investi 30 miliarde de dolari canadieni pentru un program național desfășurat pe o durată de 5 ani, pentru îngrijirea copiilor și pentru acordarea unui sprijin financiar în reangajarea femeilor după pandemia COVID-19, conform Reuters. Ministrul de finanțe al Canadei, Chrystia Freeland, a declarat că ,, pandemia a evidențiat în mod brutal o situație pe care o știam de mult, în rândul femeilor: fără subvenții pentru copii, părinții – de obicei mamele – nu pot lucra”, adăugând că participarea femeilor în totalul forței de muncă a ajuns la cel mai mic procentaj din ultimii douăzeci de ani. Subvențiile lunare pentru îngrjirea copiilor variază de la 181 de dolari canadieni în zona Quebec, la peste 900 de dolari în celelalte orașe canadiene. Programul național va permite accesul la fonduri și zonelor dezavantajate din acest punct de vedere. Guvernul va oferi pentru program 30 miliarde de dolari, urmând ca cealaltă jumătate din program să fie acoperită de programele sociale din țară.

Republica Cehă cere țărilor membre Uniunii Europene să-și exprime solidaritatea față de răspunsul agresiv al Rusiei de a expulza 20 de diplomați ai ambasadei cehe, conform Reuters. Praga a declarat că expulzarea celor 20 de diplomați cehi a fost un răspuns mult mai agresiv față de răspunsul așteptat în urma expulzării celor 18 diplomați ruși. Republica Cehă a expluzat diplomații Moscovei în urma acuzării implicării serviciilor secrete ruse într-un atentat care a provocat explozia unui depozit de muniție în 2014. Rusia a negat orice implicare a serviciilor secrete în atentatul de la depozitul de muniție. Jan Hamacek, ministrul de externe al Republicii Cehe, a declarat că Rusia a expulzat un număr mai mare de diplomați față de Cehia, reacția fiind mai agresivă decât răspunsul la care se aștepta. Hamacek a mai declarat că a cerut miniștrilor de externe ai țărilor membre UE să exprime un act de solidaritate față de Republica Cehă.

Elicopterul Ingenuity, deținut de NASA, a efectuat cu succes un zbor de cercetare pe Marte, devenind prima aeronavă cu propulsie din istorie care efectuează un zbor pe o altă planetă, informează Al Jazeera. Harvard Grip, pilotul șef al aeronavei Ingenuity, a confirmat efectuarea cu succes a primului zbor pe Marte, primul zbor al unei aeronave cu propulsie pe o altă planetă.  Datele au fost culese prin mai multe surse, incluzând roverul Perseverance care a reușit să surprindă aeronava înălțându-se la o altitudine de 65 de metri față de sol. Ingenuity a fost considerat un risc pentru NASA, iar proiectul a costat 85 de milioane de dolari. Mimi Aung, managerul de proiect, a declarat că fiecare planetă are doar un singur prim zbor, iar proiectul Ingenuity a fost visul ei fundamental.



Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 16 și 17 noiembrie în lume – Joe Biden a aprobat utilizarea de către armata ucraineană a rachetelor americane ATACMS, Finlanda găzduiește primul exercițiu major de artilerie al NATO de la aderarea sa la alianță, În regiunea separatistă Abhazia protestatarii au continuat să ocupe clădirea parlamentului

Material realizat de Andrei Rus și Irina Dudu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, …