Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 18 octombrie în lume – Președintele Chinei, Xi Jinping, s-a întâlnit cu omologul său rus, Vladimir Putin, în cadrul Forumului Belt and Road, iar Oficialii din Serbia și Republica Populară Chineză au semnat un acord de schimb liber
Sursă foto: Sasha Mordovets—Getty Images

A fost 18 octombrie în lume – Președintele Chinei, Xi Jinping, s-a întâlnit cu omologul său rus, Vladimir Putin, în cadrul Forumului Belt and Road, iar Oficialii din Serbia și Republica Populară Chineză au semnat un acord de schimb liber

Material realizat de Anca Teodora și Robert Olteanu

Mai multe aeroporturi din Franța au fost evacuate după o serie de alerte de securitate, conform Euronews. Aeroporturile din Lille, Nantes, Toulouse, Nisa, Beauvais și Lyon au primit alerte de securitate prin email, conform Autorităților Aviației Civile Franceze (DGAC). Deși operațiunile de zbor au fost reluate la aceste aeroporturi, unele dintre ele, precum Toulouse-Blagnac, Lille-Lesquin și Beauvais-Tillé, au raportat întârzieri de până la două ore la sosirea și plecarea zborurilor. Alertele din aeroporturi sunt cele mai recente dintr-o serie de evacuări ce au avut loc în Franța săptămâna aceasta, care au inclus Muzeul Luvru și Palatul Versailles, în urma uciderii unui profesor săptămâna trecută în orașul francez, Arras. Până în prezent, toate amenințările s-au dovedit a fi false alarme, în timp ce Franța rămâne sub vigilență maximă în ceea ce privește securitatea sa națională.

Oficialii din China au criticat decizia administrației Biden de a impune sancțiuni cu privire la livrarea de cipuri cu inteligență artificială, conform BBC News. Decizia a fost justificată de încercarea administrației Biden de a împiedica China să primească tehnologii de ultimă oră pe care le-ar putea folosi pentru a-și consolida armata, în special în domeniul inteligenței artificiale. Astfel, Ministerul de Externe din China a criticat măsurile ca fiind contrare principiilor economiei de piață și ale concurenței loiale. Noua politică economică  vizeazând instrumentele de fabricare legate de industria cipurilor și de inteligența artificială. În ultimele luni, atât China, cât și alte țări precum Japonia și Olanda au impus restricții privind exportul de tehnologie pentru cipuri, provocând temeri cu privire la impactul asupra lanțurilor globale de aprovizionare și industriei semiconductorilor.

Președintele Chinei, Xi Jinping, s-a întâlnit cu omologul său rus, Vladimir Putin, în cadrul Forumului Belt and Road desfășurat la Marea Sală a Poporului din Beijing  relatează France 24. Cei doi lideri politici au discutat despre consolidarea relațiilor dintre cele două națiuni. Xi Jinping a subliniat importanța “încrederii politice reciproce” dintre China și Rusia, evidențiind faptul că aceasta se adâncește în mod constant. El a specificat, de asemenea, necesitatea unor eforturi comune pentru a “proteja corectitudinea internațională” și “justiția”. Un aspect remarcabil al discursului președintelui chinez a fost menționarea frecventelor reuniuni cu Vladimir Putin în ultimii 10 ani, nu mai puțin de 42 de întâlniri de stat. Forumul Belt and Road găzduit de Beijing a reunit reprezentanți din 130 de țări, oferind o platformă semnificativă pentru promovarea acestui vast proiect comercial și de infrastructură inițiat de China.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că nu consideră armata Israelului vinovată de atacul asupra spitalului din Gaza, relatează Reuters. Aflat într-o misiune diplomatică în Orientul Mijlociu, Biden a discutat cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, despre evoluția actuală a războiului și a reiterat sprijinul american necondiționat pentru Israel. Biden a adăugat că suspectează un alt actor ca fiind responsabil de atac, fără a oferi un nume. Guvernul israelian condamnă gruparea Jihadul Islamic Palestinian pentru atac, în timp ce autoritățile arabe acuză fără echivoc armata Israelului. Ministrul sănătății din Gaza a declarat că momentan au fost confirmate 471 de persoane decedate din cauza atacului. Până în prezent nu există dovezi concludente care să demonstreze cine este responsabil de atac.

Două persoane din Africa de Sud și Marea Britanie, împreună cu ghidul lor de cetățenie ugandeză, au fost ucise într-un parc național din Uganda, potrivit The Guardian. Purtătorul de cuvânt al Autorității pentru Faună Sălbatică din Uganda, Bashir Hangi, a declarat că cele trei persoane au fost ucise în mașina cu care călătoreau în apropierea parcului național. Poliția din Uganda a afirmat că suspectează gruparea extremistă ADF (Forțele Aliate Democratice). ADF este o grupare islamistă care operează Republica Democrată Congo, fondată pentru a se opune actualului președintelui din Uganda, Yoweri Museveni. Deși atacurile similare sunt o excepție în regiune, în iunie 2023 ADF a ucis 41 de persoane într-o școală din Uganda. În prezent nu există niciun suspect oficial responsabil pentru atacul din parcul național.

Liderii guvernului și opoziției din Venezuela au căzut de comun acord să organizeze alegeri prezidențiale în 2024, informează DW. Negocierile au avut loc în Barbados, unde mai mulți observatori internaționali au participat pentru a facilita dialogul. Reprezentanții din SUA, Uniunea Europeană și Marea Britanie au declarat că acordul este un „un pas necesar în continuarea unui dialog incluziv pentru restaurarea democrației în Venezuela”. Observatorii au adăugat necesitatea „eliberării deținuților pe nedrept, independență în procesul electoral și libertatea de expresie în presă”. Criza politică în Venezuela a început în 2018 după realegerea președintelui Nicolas Maduro, considerată frauduloasă. Oficialii americani au declarat că vor elimina o parte din sancțiunile impuse guvernului din Venezuela dacă președintele, Nicolas Maduro, va oferi suficient spațiu politic liderilor opoziției după această întâlnire.

Oficialii din Serbia și Republica Populară Chineză au semnat un acord de schimb liber, consolidând relația dintre cele două state, relatează Politico. Aflat în Beijing pentru Forumul Drumul Mătăsii pentru Cooperare Internațională, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a comentat că acordul este „un pas mare înainte pentru Serbia”. Cu toate că detaliile acordului nu sunt cunoscute, Vučić a menționat că beneficiarii principali ai acordului vor fi producătorii de miere din Serbia. Cele două state au semnat de asemenea o serie de acorduri comerciale care permit companiile chinezești să construiască autostrăzi de mare viteză în Serbia. Astfel, guvernul Serbiei devine al patrulea guvern european care semnează acorduri de comerț liber cu China, după cele din Elveția, Islanda și Georgia. În 2022, China a fost al doilea cel mai mare partener economic al Serbiei, comerțul dintre cele două state însumând 6,15 miliarde de dolari.

Ambasada americană din Liban a fost incendiată de către protestatari pro-Palestina după atacul spitalului din Gaza, conform The independent. Sute de protestatari s-au adunat în fața ambasadei din Beirut fluturând steaguri palestiniene, după vizita președintelui american, Joe Biden, din Israel. Reporterii prezenți la fața locului au declarat că situația a degenerat și protestatari au aruncat „ceea ce părea să fie cocktailuri Molotov”. De asemenea, protestatarii au blocat drumurile din apropierea ambasadei care duceau spre Aeroportul Internațional Rafic Hariri din Beirut. Oficialii departamentului de Stat SUA a avertizat cetățenii americani să nu călătorească în Liban. Proteste similare au avut loc și la ambasada Franței din Beirut.

Despre PoliticALL

Vezi și

Retrospectiva 2024: Conflicte Armate, Crize  de Securitate și Drepturile Omului

Autor: Rus Andrei-Vasile   Anul 2024 a reprezentat o perioadă marcată de numeroase conflicte și …