Material realizat de Loredana Florescu și Ilinca Bîrcă
Compania Pfizer a declarat joi semnarea unui contract cu Guvernul American în valoare de $5.29 de miliarde de dolari pentru a distribui 10 milioane de tratamente medicamentoase sub formă de comprimate orale, relatează Reuters. Tratamentul medicamentos oral creat de Pfizer, numit Paxlovid, a fost supus de către companie unei autorizații în regim de urgență, după ce raportarea datelor a arătat o eficiență de 89% a tratamentului în reducerea cazurilor grave ce necesită spitalizarea sau cauzează moartea pacienților infectați cu COVID-19. Xavier Becerra, Secretar al Departamentului de Sănătate și Servicii Umane, a declarat că utilizarea tratamentelor medicamentoase comprimate care previn spitalizarea ar fi ,,salvatoare de vieți”, în timp ce vaccinarea reprezintă în continuare o prioritate pentru a putea combate efectele pandemiei. Compania Pfizer estimează ca ar putea produce 180.000 de tratamente până la sfârșitul lunii și 50 milioane de tratamente până la sfârșitul anului 2022. Distribuția noului medicament ar putea începe în acest an, îndată ce Administrația Statelor Unite pentru Alimente și Medicamente își oferă acordul.
Taberele de migranți construite la punctul principal de trecere a frontierei către Polonia din Belarus au fost eliberate de guvernul de la Minsk joi dimineață, conform The New York Times. Un flux constant de oameni a fost escortat de către forțele armate belaruse către un depozit administrat de guvern, unde li s-a oferit un refugiu față de condițiile austere din taberele de la graniță. Chiar dacă această mișcare a Belarusului marchează un început către destinderea situației migranților de la granița Poloniei, astfel ușurând situația agravantă a acestora, autoritățile din Belarus încă nu au menționat cum vor gestiona în continuare situația. Ministerul de Externe al Irakului a declarat că 430 de irakieni s-au înregistrat pentru a se întoarce acasă cu un zbor de repatriere joi. Dar aceasta este doar o fracțiune din miile de migranți din Belarus și nu există deocamdată semne că mai mulți ar dori să părăsească țara.
Guvernatorul din Oklahoma, Kevin Stitt, a modificat sentința cu pedeapsa la moarte a lui Julius Jones cu câteva ore înainte de execuția planificată, conform The New York Times. Acesta a fost condamnat pentru crimă în 2002.O coaliție de conservatori, lideri creștini și celebrități au pus presiuni asupra guvernatorului pentru a comuta decizia de a-l executa pe Jones. Milioane de oameni au semnat o petiție în sprijinul său după ce ABC a difuzat în 2018 serialul documentar „The Last Defense”, despre afirmația sa de nevinovăție. Săptămâna aceasta, sute de elevi și studenți din tot statul au ieșit din școli pentru a protesta împotriva execuției. Au avut loc si manifestații în fața Capitoliului de Stat, în afara conacului guvernatorului și a Penitenciarului de Stat Oklahoma. Stitt a înlocuit decizia de execuție prin injecție letală cu închisoarea pe viață, fără posibilitatea de eliberare condiționată.
Guvernul Ceh a anunțat joi noi măsuri pentru combaterea pandemiei COVID-19, relatează Reuters. Conform anunțului făcut de Primul Ministru ceh, Andrej Babis, aceste măsuri vizează permiterea accesului în restaurante, hoteluri și alte servicii doar pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 sau care au trecut prin boală în ultimele 6 luni. Cehia a prevăzut noile măsuri după ce țara a cunoscut o creștere a numărului de cazuri de îmbolnăviri, ce au atins un record marți. În plus, autoritățile nu mai permit folosirea unui test negativ pentru a autoriza accesul la serviciile mai sus menționate.
Parlamentul Germaniei a aprobat măsuri mai stricte împotriva pandemiei COVID-19, anunță the New York Times. Cu un număr record de infecții noi zilnice, Germania a înregistrat o creștere de 61% în numărul de cazuri pe parcursul ultimelor două săptămâni. Măsurile aprobate de Parlament includ o lege conform căreia numai persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului, recuperate după o infecție sau au un test negativ pot călători cu transportul public și pot merge la locul de muncă în persoană. Totodată, aceste măsuri prevăd necesitatea angajatorilor de a pune la dispoziție posibilitatea lucrului de acasă. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie aprobat de către cei 16 lideri ai landurilor/statelor germane.
Parlamentul pakistanez susține castrarea în noua lege împotriva violului, conform Deutsche Welle. Procedura de castrare chimică va fi aplicată celor implicați în infracțiuni repetate, violatorilor în grup și pedofililor. Legea cere și grăbirea proceselor de judecată pentru suspecții de infracțiuni sexuale. Protestele publice în masă, față de o recentă creștere a ratei de violuri împotriva femeilor și a copiilor din țară, au dus la aprobarea legii împotriva agresiunii sexuale. Propunerea pentru aplicabilitatea legală a acestor sancțiuni datează de mai bine de un an.
Angajații Activision Blizzard au inițiat joi o petiție pentru demiterea directorului executiv, Bobby Kotick, relatează Washington Post. Peste 1.000 de angajați au semnat o petiție în curs de desfășurare prin care îi solicită demisia lui Kotick. Petiția vine ca urmare a unui raport publicat marți de Wall Street Journal, care susținea că CEO-ul știa despre acuzațiile de comportament sexual necorespunzător din cadrul companiei sale, dar nu și-a informat consiliul de administrație. Kotick neagă acuzațiile, susținând că Wall Street Journal “prezintă o viziune inexactă și înșelătoare asupra companiei, dar și față de propria sa persoană”.
Ministrul de Externe filipinez, Teodoro Locsin, a declarat că acțiunile recente ale Chinei împotriva vaselor filipineze din Marea Chinei de Sud sunt ilegale, conform Al Jazeera. Printr-un comunicat de presă postat pe rețelele de socializare, ministrul a acuzat China de acte ce-i depășesc jurisdicția în zona disputată, adăugând în declarația sa necesitatea retragerii din zonă a vaselor chineze. Conform Ministrului Locsin, această dispută survine după ce, pe 16 noiembrie, trei nave de pază de coastă chineze au blocat și au tras cu tunuri de apă spre două bărci de aprovizionare filipineze pentru personalul militar ce au fost nevoite să-și abandoneze misiunea.
Șeicul Muhammad Abas Kirevu, un cleric musulman, a fost împușcat și omorât în atentatele din Kampala, Uganda, informează BBC. Acesta era acuzat de către autoritățile statului de colaborarea cu o grupare jihadistă asociată cu atacurile sinucigașe cu bombe din capitala Kampala. Responsabile de moartea clericului sunt forțele de securitate ugandeze. Capitala Ugandei se confruntă de mai bine de o lună cu astfel de atacuri din partea grupărilor teroriste. Mai multe măsuri de securitate au fost adoptate împotriva atentatelor, printre care și eliminarea șeicului.
Brazilia protestează în timpul “Săptămânii Conștientizării Persoanelor de Culoare” împotriva președintelui, Jair Bolsonaro, relateaza EuroNews. Mișcarea împotriva acestuia, “Fora Bolsonaro”, tradusă “Afară Bolsonaro”, a început în ianuarie 2021 și este în continuă desfășurare. Principalii actori participanți la proteste sunt unioniștii și mișcările sociale. Săptămâna aceasta, protestatarii comemorează moartea a peste 610.000 de oameni din cauza COVID-19, dar în același timp celebrează valoarea și contribuția socială a persoanelor de culoare.