Sursa foto: BBC

A fost 18 martie în lume- Oficialii sârbi au negat utilizarea armelor sonice asupra protestatarilor din Belgrad, OMS a avertizat că 8 țări din Africa riscă să rămână fără medicamente pentru HIV din cauza suspendării ajutorului extern de către guvernul SUA, Un cetățean japonez a fost condamnat la șapte ani de închisoare în Belarus pentru spionaj

Material realizat de Paula Gănuci și Luca Coșa

Prim-ministrul francez a convocat reuniunea guvernului  pentru a dezbate interzicerea purtării hijabului în competițiile sportive, declară Politico. Ministrul Egalității de Gen, Aurore Berge, a reafirmat că „nicio simbolistică religioasă vizibilă” nu ar trebui permisă în sport, consolidând poziția oficială a guvernului. Deși Senatul a votat în favoarea interdicției, propunerea trebuie să fie aprobată și de Adunarea Națională. Declarațiile ministrului Sportului, Marie Barsacq, care a minimizat prioritatea interzicerii simbolurilor religioase în sportul amator, au fost criticate de ministrul Justiției, Gerald Darmanin, care a cerut o poziție mai fermă. Interdicția a atras critici din partea organizațiilor pentru drepturile omului și a ONU, care o consideră discriminatorie.

 

Președinta Parlamentului European a declarat că reformele implementate după scandalul Qatargate au ajutat la identificarea mai rapidă a corupției din cadrul companiei Huawei, anunță Politico. Ea a subliniat că noile reguli au permis detectarea mai devreme a unor astfel de cazuri. Procurorii belgieni au anunțat acuzații preliminare pentru acte de corupție, falsificare de documente și spălare de bani. Patru persoane au fost puse sub acuzare pentru presupusa campanie de influență a Huawei, iar sediul Parlamentului European a fost percheziționat. PE a interzis lobby-iștilor Huawei accesul în clădire, iar Comisia Europeană a blocat contactele cu compania. Metsola a avertizat încă din 2023 despre riscurile activităților Huawei în Belgia, în contextul investigațiilor privind influența Chinei în Europa.

 

 

Autoritățile din Turcia au luat decizia de a anula diploma universitară a primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, confirmă Politico. Aceasta a fost considerată o încercare de a-l împiedica să candideze la alegerile prezidențiale din Turcia. Decizia a fost luată de Consiliul de Administrație al Universității din Istanbul, cu doar câteva zile înainte ca Imamoglu să fie desemnat oficial candidat. Autoritățile au invocat „nulitate” și „eroare clară” în emiterea diplomei, însă opozanții guvernului consideră măsura o strategie politică a președintelui Erdogan. Încă din 2019, Imamoglu a fost vizat de multiple procese care ar putea duce la interzicerea sa din politică. El a catalogat decizia drept „ilegală” și a promis să continue lupta juridică, susținând că diploma sa este validă printr-un certificat de echivalență. Oficiul responsabil cu validarea candidaturii prezidențiale a anunțat că va contesta decizia în instanțele administrative din Turcia.

Oficialii sârbi au negat utilizarea armelor sonice asupra protestatarilor din Belgrad, indică BBC. Mii de protestatari s-au adunat în Belgrad, pentru a comemora victimele unui accident feroviar. În timpul unui moment de reculegere, un zgomot puternic și neașteptat a provocat panică, determinând mulți participanți să fugă speriați. Incidentul a generat speculații privind utilizarea unei arme sonice, cunoscută sub numele de LRAD, capabilă să provoace amețeli și disconfort auditiv. Autoritățile sârbe au negat folosirea unui astfel de dispozitiv, iar mai multe investigații au fost demarate. În ciuda acestui eveniment, protestele au continuat, devenind o mișcare amplă de opoziție față de guvern.

 

 

OMS a avertizat că 8 țări din Africa riscă să rămână fără medicamente pentru HIV din cauza suspendării ajutorului extern de către guvernul SUA, indică BBC. Decizia a fost luată de președintele Donald Trump în ianuarie, ca parte a unei revizuiri a cheltuielilor guvernamentale. Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat că întreruperea programelor HIV ar putea duce la 10 milioane de noi cazuri și 3 milioane de decese suplimentare. Programul Pepfar, lansat de SUA în 2003 și considerat crucial pentru combaterea HIV, a fost grav afectat. OMS a cerut SUA să reconsidere sprijinul pentru sănătatea globală.

 

Autoritățile poloneze au fost acuzate de brutalitate la granița cu Belarus, conform Politico. Un raport al membrilor organizațiilor Oxfam și Egala a dezvăluit că forțele de frontieră poloneze au  tratat abuziv imigranții expulzați în Belarus. Documentul „Brutal Barriers” descrie cazuri de violență fizică, expunere la frig extrem și lipsa accesului la hrană sau îngrijiri medicale. Femeile și copiii au fost afectați grav, iar unele femei gravide au suferit avorturi spontane din cauza condițiilor dure. În ciuda acuzațiilor, reprezentanții Comisiei Europene au alocat 52 de milioane de euro pentru consolidarea securității la granița estică a Poloniei, zonă considerată expusă amenințărilor provocate de armatele din Belarus și Rusia.

 

Un cetățean japonez a fost condamnat la șapte ani de închisoare în Belarus pentru spionaj, declară Euronews. Masatoshi Nakanishi a fost acuzat că a fotografiat instalații militare și civile din apropierea graniței cu Ucraina între 2018 și 2024, furnizând informații membrilor serviciilor secrete japoneze. Procesul s-a desfășurat cu ușile închise, iar reprezentanții japonezi nu au fost lăsați să participe. O emisiune de stat l-a prezentat ca spion, fapt care a stârnit nemulțumiri din partea autorităților japoneze. Membrii grupării pentru drepturile omului, Viasna, au declarat că Nakanishi este un prizonier politic, alături de alți 1.200 de deținuți din Belarus. De asemenea,  lidera opoziției, Sviatlana Tsikhanouskaya, a condamnat sentința numind-o parte a represiunii regimului lui Alexandr Lukașenko.

 

Protestatarii din Nagpur au declanșat violențe din cauza mormântului împăratului Aurangzeb, susține Deutsche-Welle. Cel puțin 12 persoane, inclusiv polițiști, au fost rănite în confruntările dintre naționaliștii hinduși și grupuri musulmane. Violențele au izbucnit după ce mai mulți membri ai grupării Vishva Hindu Parishad (VHP) au incendiat o imagine a fostului conducător, considerat de extremiștii hinduși un simbol al persecuției religioase. Autoritățile au intervenit după ce protestatarii musulmani au ripostat cu atacuri asupra forțelor de ordine. Acestea au impus restricții de circulație și au arestat 50 de persoane. Liderul guvernului din statul Maharashtra, Devendra Fadnavis, a declarat că susține înlocuirea mormântului cu un memorial dedicat conducătorilor locali, maratha, iar membrii VHP au susținut inițiativa, negând implicarea în conflict.

 

Reprezentanții Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au cerut liderilor din Bosnia să respecte ordinea constituțională, potrivit Reuters Președinta OSCE, Elina Valtonen, a solictat și reluarea dialogului pentru a depăși actuala criză politică. După o întâlnire la Sarajevo cu Ministrul bosniac de Externe, Valtonen s-a declarat „profund îngrijorată” de situația actuală. Criza s-a amplificat după ce liderul Republicii Srpska, Milorad Dodik, a sfidat deciziile unor reprezentanți internaționali, provocând tensiuni cu autoritățile din SUA și UE. Dodik a fost condamnat la închisoare în februarie fiindu-i interzis să  ocupe funcții publice timp de șase ani, însă acesta beneficiază de sprijinul puternic al autorităților  ruse și sârbe.

 

 

Autoritățile chineze au desfășurat exerciții militare în apropierea Taiwanului, anunță Associated Press. Armata chineză a efectuat exerciții aeriene și maritime ca răspuns la declarațiile recente ale reprezentanților americani și taiwanezi. 59 de nave și avioane chineze au fost detectate în regiune, dintre care 43 au pătruns în zona de identificare a apărării aeriene a insulei. Oficialii din Beijing au justificat aceste exerciții ca un avertisment la adresa „forțelor separatiste” din Taiwan. Membrii G7 au condamnat acțiunile armatei chineze în regiune, acuzații pe care autoritățile chineze le-au respins și catalogat drept „arogante și părtinitoare”. În urma intensificării tensiunilor, autoritățile taiwaneze și-au consolidat apărarea prin achiziții de armament american.

 

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 15 aprilie în lume- Premierul israelian a declarat că recunoașterea Palestinei ar fi o victorie pentru terorism, Un grup de hackeri ruși, de legat de serviciul rus de informații externe, a lansat o campanie de phishing vizând diplomați europeni, Președintele Chinei, Xi Jinping, a îndemnat Vietnamul să se opună „intimidării unilaterale” și să susțină un sistem global de comerț liber

Material realizat de Paula Gănuci și Luca Coșa Premierul britanic a intervenit pentru salvarea industriei …