Material realizat de Mihai-Marco Percă.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că a susținut ideea eliberării lui Alexei Navalny în cadrul unui schimb de prizonieri înainte de moartea acestuia, conform Euronews. Afirmația a reprezentat prima reacție a liderului rus de la moartea opozantului. Luna trecută, aliații acestuia din urmă au informat că se desfășurau discuții cu privire la un schimb de prizonieri în care să fie inclus și Navalny. De asemenea, ei au lansat acuzații la adresa oficialilor ruși conform cărora opozantul a fost ucis pentru a nu fi eliberat. Alexei Navalny era încarcerat încă din ianuarie 2021, când s-a întors benevol în Rusia din Germania, locul unde se recupera în urma unei otrăviri pe care a pus-o pe seama Kremlinului.
Sute de oameni au protestat în orașul Santiago din Cuba din cauza penelor de curent și a lipsei de alimente, potrivit BBC. Statul insular comunist se confruntă cu cea mai mare criză economică din ultimele trei decenii. Președintele Miguel Diaz-Canel a declarat că situația este cauzată de embargoul impus de către autoritățile din Statele Unite ale Americii în anii ’60. Cu toate acestea, criticii au dat vina pe proasta gestionare din partea oficialilor locali. Autoritățile de la Havana au solicitat în februarie ajutor din partea programului alimentar al Organizației Națiunilor Unite. Reprezentanții ambasadei SUA au cerut guvernului cubanez să respecte drepturile protestatarilor.
Peste 30 de cetățeni ai Statelor Unite ale Americii au fost evacuați din Haiti, informează The Guardian. În condițiile creșterii violenței dintre bandele din statul caraibian, ambasada SUA le-a cerut cetățenilor americani să părăsească țara. Reprezentanții Departamentului de Stat au anunțat oferirea de zboruri charter limitate pentru cetățenii americani care vor să se repatrieze. Avioanele care efectuează astfel de curse decolează din orașul nordic Cap-Haïtien, unde situația nu este atât de gravă precum în capitala Port-au-Prince, unde aeroportul rămâne închis în urma atacurilor bandelor. În aceste condiții mai mulți soldați americani au fost trimiși pentru a întări securitatea reprezentanței diplomatice din Haiti.
Armata Coreei de Nord a lansat mai multe rachete în timpul vizitei în Coreea de Sud a Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, relatează DW. Potrivit premierului Japoniei, Fumio Kishida, rachetele au căzut în apele dintre Peninsula Coreeană și statul insular. Înaltul diplomat american participă la a treia ediție a Summit-ului pentru Democrație, găzduit de către liderul de la Seul, Yoon Suk Yeol. În cursul vizitei sale, Antony Blinken se va întâlni cu oficiali sud-coreeni. Călătoria sa are loc după încheierea exercițiilor militare anuale dintre armatele SUA și ale Coreei de Sud, manevre care au fost condamnate de multiple ori în trecut de către oficialii din Nord, fiind considerate o pregătire pentru invazie.
Oficialii din Kyrgyzstan și cei din Tadjikistan au ajuns la un acord privind alți 11 kilometri din frontiera comună, conform Radio Free Europe. Delimitarea și demarcarea graniței dintre cele două state din Asia Centrală a reprezentat o problemă timp de decenii. Mai multe confruntări mortale de-a lungul segmentelor disputate ale hotarului au transformat problema într-una urgentă. Frontiera dintre cele două republici ex-sovietice are o lungime de 972 de kilometri dintre care mai mult de 700 au fost conveniți de către autoritățile de la Bishkek și cele de la Dushanbe.