Material realizat de Romina Manolescu și Mădălina Robu
Un comedian chinez a fost arestat după ce a făcut o glumă despre armată, relatează BBC. Autoritățile au declarat că bărbatul care a comparat comportamentul câinilor săi cu un slogan militar ar putea fi închis, iar compania care l-a angajat pe Li Haoshi a fost amendată cu 4,7 milioane de yuani (£1,7 m). Poliția din Beijing a declarat că a deschis o anchetă oficială asupra performanței sale, despre care a susținut că „a provocat un impact social sever”. „Alți câini pe care îi vedeți v-ar putea face să credeți că sunt adorabili. Acești doi câini mi-au amintit doar de…«Un stil de muncă fin, capabil să câștige bătălii»”, a fost comentariul comedianului, al cărui nume de scenă este „House”. Gluma face parte din sloganul pe care președintele Xi l-a atribuit în 2013 ca obiectiv pentru armata chineză. Li Haoshi și-a cerut scuze pentru comentariul său, declarând că se simte „profund rușinat și plin de regrete”.
Cea mai veche Biblie în ebraică a fost cumpărată la Sotheby’s New York pentru 38.1 milioane de dolari, devenind cel mai valoros manuscris vândut la o licitație, relatează BBC. Avocatul american și fostul ambasador Alfred Moses a cumpărat manuscrisul pentru Muzeul ANU al Poporului Evreiesc din Tel Aviv, Israel – „Biblia ebraică este cea mai influentă din istorie și constituie baza civilizației occidentale”, a declarat acesta. Oamenii de știintă au susținut că manuscrisul Codex Sassoon a fost scris acum aproximativ 1.100 de ani și este cel mai timpuriu exemplu de supraviețuire a unui singur document de acest tip care conține toate cele 24 de cărți ale Bibliei ebraice. Cel mai recent proprietar al acestei biblii a fost investitorul elvețian Jacqui Safra, care a cumpărat-o pentru două milioane de dolari în cadrul unei licitații din Londra în 1989.
O angajată în domeniul IT și-a dat în judecată șeful pentru hărțuire sexuală după ce a interpretat simbolurile dintr-un e-mail drept o modalitate codată pentru a-i cere relații sexuale, relatează BBC. Femeia a susținut că simbolurile „xx” se referă la sărutări, „y” la contactul sexual și „???” ‘????’ ca un mod codat de a întreba „când va fi gata” să se angajeze în acte sexuale. Tribunalul pentru ocuparea forței de muncă de la Curtea Centrală din Londra a declarat că percepția doamnei Gasparova asupra evenimentelor a fost „denaturată” și că e-mailul a fost o „solicitare autentică de informații”, care nu implică nicio natură sexuală. Afirmațiile Karinei Gasparova privind hărțuirea sexuală, discriminarea și concedierea nedreaptă au fost respinse și a fost obligată să plătească 5.000 de lire pentru compania angajatoare EssDOCS.
Oficialii din Mexic au inițiat un proiect de lege privind călătoriile, prin care cetățenii care solicită un pașaport pot evita să bifeze caseta prin care se identifică drept bărbați sau femei, informează Reuters. Noul pașaport non-binar a fost prezentat în cadrul eveniment găzduit de ministrul de externe Marcelo Ebrard, unde a fost supus unor critici imediate ale unor activiști non-binari pentru confuzia dintre conceptele de gen și sex. În conformitate cu noua politică, mexicanii non-binari care nu se identifică nici ca bărbați, nici ca femei, care sunt categorii de gen, pot răspunde acum cu un „X” pe documente care solicită această informație. Activistul mexican non-binar Alex Orue a susținut că ar fi mai bine ca autoritățile să le ofere posibilitatea solicitanților de a selecta „NB” pentru o întrebare care solicită sexul pe documentele oficiale. Inițiativa a fost apreciată de către diplomatul de top al țării ca progres istoric pentru cei care se identifică ca non-binari.
Oficialii palestinieni au declarat că parada anuală dedicată drapelului israelian desfășurată în Ierusalimul de Est este o acțiune provocatoare și o încercare de a etala o realitate falsă „pe teren”, relatează Al Jazeera. Mohammed Shtayyeh a declarat că parada steagului, în care zeci de mii de rezidenți israelieni marșează prin cartierul musulman al Orașului Vechi, nu conferă ocupației israeliene nicio legitimitate prin politicile sale „absurde și practicile represive”. Marșul a avut ca scop sărbătorirea ocupației și, respectiv, a anexării ulterioare a Ierusalimului de Est în 1967 – o mișcare care nu a fost recunoscută de comunitatea internațională. De asemenea, acesta este cunoscut pentru sloganurile sale anti-arabe și anti-palestiniene, unde israelienii ultranaționaliști scandează în mod regulat “Moartea arabilor” și “Fie ca satul tău să ardă ” – o referire la Nakba, sau curățarea etnică a palestinienilor din 1948 care a dus la înființarea Israelului.
Numărul persoanelor decedate în urma atacului înarmat ce a avut loc în Nigeria a ajuns la 80, au anunțat autoritățile locale, relatează ABC News. Persoanele înarmate au vizat mai multe sate din îndepărtatul district Mangu în atacul ce a durat două zile, potrivit locuitorilor. Conform declarațiilor oferite de poliție, șapte suspecți au fost arestați. „Au avut loc împușcături sporadice într-o zonă vastă compusă din mai multe state”, a spus Alabo Alfred, purtătorul de cuvânt al comandamentului. Criza de securitate din regiunile de nord-vest și centrală ale țării constituie un impediment în calea dezvoltării Nigeriei, în ciuda statutului său de cea mai mare economie a Africii și unul dintre cei mai mari producători de petrol. După decenii de conflict, actualii și foștii păstori din tribul Fulani au îndreptat armele împotriva fermierilor din cauza accesului limitat la pământ și apă. Atacurile au loc mai ales în zone îndepărtate, unde forțele de securitate sunt depășite atât din punct de vedere numeric, cât și în privința armelor.
Reprezentanții armatei mexicane au anunțat că trupele au găsit 49 de migranți, inclusiv 11 copii, care au fost răpiți dintr-un autobuz, informează ABC News. Generalul Luis Cresencio Sandoval a declarat că 650 de trupe ale poliției și armatei au fost implicate în căutarea migranților dispăruți. Ultimele 33 de persoane care au fost găsite se aflau într-o zonă în care a avut loc o altă răpire în masă a migranților în luna aprilie. Sandoval a comunicat că niciunul dintre răpitori nu a fost arestat, iar doi dintre șoferii de autobuz încă nu au fost găsiți. Migranții au susținut că un cartel de droguri i-a răpit în momentul în care autobuzul în care aceștia se aflau a oprit la o benzinărie din nordul Mexicului. Sandoval nu a identificat cartelul responsabil pentru răpire, dar a recunoscut faptul că în zonă operează Cartelul din Golf și alte bande, în zona unde se întâlnesc statele mexicane San Luis Potosi și Nuevo Leon.
Peste 20 de râuri au ieșit din matcă în Italia, cauzând decesul a 13 persoane și forțând mii de oameni să-și părăsească locuințele, după mai bine de o zi și jumătate de precipitații abundente , conform BBC. Mai multe cadavre au fost găsite după ce aproape fiecare râu a ieșit din matcă în regiunea Emilia-Romagna De asemenea, au avut loc aproximativ 280 de alunecări de teren. Pompierii i-au ajutat pe locuitorii din zona afectată să-și părăsească locuințele , inclusiv o femeie în vârstă de 97 de ani care a fost nevoită să-și părăsească dormitorul într-o barcă de cauciuc. Mai multe evacuări au avut loc la vest de Ravenna și au fost găsite mai multe cadavre. Mulți experți avertizează că Italia are nevoie de un plan național pentru a răspunde efectelor schimbărilor climatice.
Oamenii de știință și ONG-urile au acuzat programul de Mediu al Organizației Națiunilor Unite (UNEP) de excluderea celor „cel mai necesar să fie ascultați” de la viitoarele negocieri de la Paris, care vizează stoparea deșeurilor de plastic, relatează The Guardian. S-a susținut că restricțiile de ultimă oră privind numărul de ONG-uri care pot participa la ceea ce șeful UNEP a descris drept „cel mai important acord multilateral de mediu”, într-un deceniu, vor exclude reprezentanții din comunitățile țărilor în curs de dezvoltare afectați de aruncarea și arderea deșeurilor de plastic. Grupurile au criticat agenția pentru că a publicat un raport despre care au susținut că nu reflectă pe deplin efectele poluării cu plastic asupra sănătății și asupra mediului. Conform respectivului raport, deșeurile de plastic gestionate greșit ar putea fi reduse cu 80% până în 2040.
Prim-ministrul Regatului Unit, Rishi Sunak, a sosit la Tokyo pentru a anunța un nou parteneriat de apărare cu Japonia înainte de summitul G7, care are ca scop abordarea amenințărilor Rusiei și Chinei, informează The Guardian. Înainte de reuniunea liderilor mondiali la Hiroshima, Sunak se va întâlni cu prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, pentru a discuta despre consolidarea cooperării în domeniul apărării în fața belicosității tot mai mari a Chinei față de Taiwan. Cei doi lideri vor încheia un pact, acordul de la Hiroshima, care implică datoria de a se consulta reciproc cu privire la unele decizii militare și exerciții ulterioare în Indo-Pacific, derulate de către Carrier Strike Group, o unitate a Marinei Regale. Prim-ministrul Marii Britanii consideră că Japonia este un aliat strategic important și o țară a cărei reprezentanți împărtășesc interesul pentru tehnologie și inovație.