Material realizat de Mădălina Robu și Anna Iosif
Un soldat american al Comandamentului ONU a traversat frontiera puternic fortificată dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord, în contextul creșterii tensiunilor legate de programul nuclear al Coreei de Nord, relatează ABC News. Reprezentanții ONU au anunțat într-un mesaj postat pe Twitter că soldatul se afla într-un tur spre satul de frontieră coreean Panmunjom și a traversat frontiera către nord fără autorizație. Se menționează că el se află în prezent în custodia autorităților Coreei de Nord și că oficialii ONU colaborează cu reprezentanții nord-coreeni pentru a rezolva incidentul. Nu s-au furnizat alte detalii cu privire la identitatea persoanei sau motivele pentru care a traversat frontiera. Cazurile în care americani sau sud-coreeni dezertează în Coreea de Nord sunt rare, în timp ce peste 30.000 de nord-coreeni au fugit în Coreea de Sud pentru a scăpa de opresiunea politică și dificultățile economice din țară, începând cu sfârșitul Războiului Coreean din perioada 1950-1953.
Liderii europeni și cei latinoamericani au avut dificultăți în adoptarea unei poziții comune față de războiul din Ucraina, informează ABC News. În cadrul primului summit UE-America Latină organizat în ultimii opt ani, ambasadorii au lucrat timp îndelungat pentru a găsi chiar și cel mai fad text pentru a condamna reprezentanții Rusiei pentru invazia din Ucraina. Discuțiile au fost blocate din cauza rezervelor prezentate de liderii unor țări din America Centrală și de Sud, precum Cuba, Venezuela și Nicaragua, care, au refuzat să se alăture celorlalte națiuni într-o critică comună a războiului. „Ar fi o rușine să nu putem spune că există o agresiune rusă în Ucraina. Este un adevăr și nu sunt aici să rescriu istoria”, a declarat premierul Luxemburgului, Xavier Bettel.
Reprezentantul special al Statelor Unite ale Americii pentru probleme climatice, John Kerry, și-a început vizita de trei zile în China, cu scopul de a relua dialogul în domeniul climatic între cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră din lume, conform Euronews. Vizita sa a coincis cu o serie de fenomene meteorologice extreme la nivel mondial, în care Statele Unite, Europa și China au înregistrat perioade record de temperaturi ridicate care au amenințat culturile agricole și sănătatea atât a oamenilor, cât și a animalelor. „China și Statele Unite sunt cele mai puternice economii ale lumii. Coincidența face că suntem și cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră”, a declarat Kerry. „Prin urmare, este imperativ ca cele două state să se unească, să colaboreze și să arate lumii cum putem coopera și începe să abordăm această problemă cu urgența necesară. Este o oportunitate incredibilă.”
Pentru prima dată din anii 1980, reprezentanții Statelor Unite ale Americii au desfășurat un submarin cu rachete balistice armate cu focoase nucleare (SSBN) în Coreea de Sud, pe măsură ce aliații au inițiat discuții pentru a coordona răspunsurile în cazul unui război nuclear cu Coreea de Nord, relatează Aljazeera. Coordonatorul pentru regiunea Indo-Pacifică de la Casa Albă, Kurt Campbell, a confirmat vizita rară, care era așteptată după ce a fost anunțată într-o declarație comună în cadrul summitului dintre președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol și președintele american Joe Biden, desfășurat în Washington, în luna aprilie. „În acest moment, un submarin nuclear american face escală în Busan. Aceasta este prima vizită a unui submarin nuclear american în decenii”, a declarat Campbell jurnaliștilor, în cadrul unei sesiuni de informare din Seul, unde participa la prima discuție a Grupului Consultativ Nuclear (NCG) cu oficialii sud-coreeni.
Mii de israelieni au umplut străzile din Tel Aviv, pentru a protesta împotriva planului guvernului privind reforma judiciară, informează Deutsche Welle. Propunerile au divizat națiunea și au declanșat o amplă mișcare de protest începând din luna ianuarie, când au fost prezentate de către guvernul de dreapta condus de Netanyahu. Protestele săptămânale au adunat zeci de mii de manifestanți care își propun să împiedice ceea ce cred că ar putea deschide calea către un guvern mai autoritar. Zeci de manifestanți au intrat în clădirea bursei de valori din Tel Aviv aruncând bancnote false ca simbol al corupției. Protestatarii au detonat și bombe fumigene în afara clădirii, unde au scandat și au afișat pancarte cu mesajul „dictatura va ucide economia”. De asemenea, aproximativ 1.000 de persoane, inclusiv mulți rezerviști ai armatei, au blocat sediul unei unități militare din Tel Aviv.
O organizație pentru drepturile omului a criticat o lege din Tunisia, care incriminează răspândirea „știrilor false”, declarând că reduce libertatea de exprimare în stat, conform Al Jazeera. Comisia Internațională a Juriștilor (CIJ) a criticat punerea în aplicare a legii, emisă direct de președintele tunisian, Kais Saied, în urma suspendării parlamentului din 2021. Decretul 54 al președintelui incriminează utilizarea aparatelor electronice pentru a distribui informații false. Cu toate acestea, de la introducerea sa, decretul a fost folosit pentru a viza o serie de oponenți și critici ai lui Saied, ca urmare câțiva fiind condamnați la închisoare. Principalul obiectiv al criticilor CIJ este articolul 24 din decret, care permite până la cinci ani de închisoare și o amendă de până la 15.000 de dolari pentru oricine răspândește „informații false și zvonuri” online. În plus, sentința se dublează dacă declarația este făcută despre un oficial de stat.
O curte de judecată din Egipt l-a condamnat pe cercetătorul Patrick Zaki la trei ani de închisoare pentru că „a răspândit știri false”, relatează Deutsche Welle. Organizația pentru drepturile omului în care a lucrat Zaki, Inițiativa Egipteană pentru Drepturile Personale (EIPR), a declarat că cercetătorul a fost arestat și că este transferat la închisoare. Acesta a fost arestat inițial în timpul unei vizite în Egipt în februarie 2020, în timp ce era student la Universitatea din Bologna din Italia. Zaki a executat 22 de luni în arest preventiv înainte de a fi eliberat până la finalizarea procesului său la o instanță de securitate de stat din orașul său natal, Mansoura. Zaki este acuzat că a răspândit „știri false” într-un articol din 2020 despre discriminarea cu care se confruntă minoritatea creștină coptă din Egipt, care numără aproximativ 10-15% din populația Egiptului de 105 milioane de oameni.
Șeful Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Samantha Power, a vizitat orașul ucrainean Odesa, promițând o nouă finanțare de 250 de milioane de dolari pentru fermierii ucraineni, relatează Reuters. Măsura a venit pe fondul transporturilor de cereale blocate din Marea Neagră, de la invazia Rusiei de anul trecut. De asemenea, Moscova s-a retras dintr-un acord mediat de ONU, care permite trecerea în siguranță a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Vorbind în portul Odesa, Power a declarat că măsura va avea ca scop stimularea infrastructurii agricole și extinderea altor rute de export. Cu o zi mai devreme, aceasta a vizitat și sediul Serviciilor de Stat de Urgență din Kiev, unde a anunțat finanțarea de peste 500 de milioane de dolari. De asemenea, a anunțat oferirea de echipamente suplimentare în valoare de 2,3 milioane de dolari pentru a ajuta agenția serviciilor de urgență să repare daunele provocate de forțele ruse asupra infrastructurii Ucrainei.
Liderii Chinei și ai Algeriei au convenit să consolideze cooperarea în mai multe domenii, inclusiv în securitate și apărare națională, informează Reuters. După întâlnirea președintelui algerian, Abdelmadjid Tebboune, cu liderul chinez, Xi Jinping, la Beijing, cele două state au convenit să-și susțină interesele esențiale și să-și protejeze reciproc suveranitatea și integritatea teritorială. De asemenea, potrivit declarației comune a celor două state, China și Algeria au convenit să lucreze împreună pentru a lupta împotriva organizațiilor teroriste extremiste de la granițele lor și pentru a sprijini alte țări, inclusiv Somalia și Sudanul. Relațiile dintre Beijing și Frontul de Eliberare Națională din Algeria, aflat la guvernare, datează de la sfârșitul anilor 1950, când Algeria și-a căutat independența față de Franța.
Cel puțin opt persoane au fost rănite într-un atentat sinucigaș cu bombă, lângă un camion care transporta forțe paramilitare în orașul Peshawar din nord-vestul Pakistanului, relatează Al Jazeera. Explozia a avut loc pe un drum aglomerat dintr-o suburbie a capitalei provinciei Khyber Pakhtunkhwa, care se învecinează cu Afganistanul. Conform oficialilor de poliție, explozia a lovit un vehicul al grupului paramilitar, Frontier Corps, avariind grav camionul și lovind alte vehicule din apropiere care transportau civili. Tehreek-e-Jihad Pakistan, un grup armat nou înființat, și-a asumat responsabilitatea pentru atac. Săptămâna trecută, același grup a atacat o bază militară din provincia de sud-vest a Pakistanului, Balochistan, ucigând cel puțin patru soldați.