Material realizat de Marina Ghiță și Iuliana Mihaela Dan
Scutul de rachete balistice modernizat al Israelului a devenit operațional în cadrul acțiunii „Star Wars” care privește capabilitățile de intervenție în spațiu, unde rachetele pot fi distruse în condiții de siguranță, informează Reuters. Ministrul Apărării a declarat că sistemul Arrow 3 finanțat de către SUA și dezvoltat în comun de către Israel Aerospace Industries și firma US Boeing Co (BA.N), deținută de stat, a fost acordat forțelor aeriene israeliene. Arrow 3, împreună cu Arrow 2, care a devenit operațional începând cu anul 2000, ar putea „reduce în mod semnificativ posibilitatea unui conflict în care sunt folosite rachete balistice și care vizează lovirea Israelului”, a afirmat ministerul. Spre deosebire de Arrow 2, proiectat pentru a intercepta proiectilele în atmosferă, în cadrul sistemului Arrow 3, rachetele vor fi lansate în spațiu unde focoasele nucleare se vor detașa și vor deveni sateliți „kamikaze” care urmăresc și lovesc cu precizie țintele conflictului.
Administrația Obama și Cuba continuă să semneze acorduri de cooperare în această săptămână pentru a finaliza negocierile privitoare la o serie de probleme, informează Reuters. Potrivit unor surse diplomatice, un acord de cooperare în domeniul aerian și maritim care vizează operațiuni de căutare și salvare în strâmtoarea Florida a fost semnat la Havana și un alt acord de stabilire a limitelor teritoriale în Golful Mexic urmează să fie semnat. De asemenea, un al treilea acord privind protocoalele de sănătate care vizează combaterea unor probleme precum gripa aviară va fi semnat în această săptămână. Acest acord este ultimul din cele 22 de acorduri încheiate în ultimele 18 luni.
Vicepreședintele SUA, Joe Biden, a declarat în ultimul său discurs important înainte de a pleca din funcție, că Rusia reprezintă cea mai mare amenințare pentru ordinea liberală internațională și că Washingtonul trebuie să lucreze cu Europa pentru a lupta împotriva lui Vladimir Putin, informează Reuters. Biden a ținut un discurs în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, organizat cu două zile înainte de investirea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA. Trump a trimis semnale conciliante lui Putin și pare să încurajeze dezintegrarea Uniunii Europene prin susținerea deciziei Marii Britanii de a părăsi blocul european. Cu toate acestea, Biden a respins mesajul lui Trump, avertizând sute de lideri, directori executivi și bancheri reuniți într-o sală de conferințe din stațiunea Alpii elvețieni că Putin va încerca să influențeze o serie de alegeri din acest an din Europa. „Sub Președintele Putin, Rusia utilizează fiecare instrument disponibil pentru a diminua puterea proiectului european, pentr a testa liniile de defect ale națiunilor occidentale și a reveni la o politică definită de existența sferelor de influență. Cum multe țări din Europa au alegeri programate în acest an, ar trebui să ne așteptăm la o serie de încercări din partea Rusiei de a se amesteca în procesul democratic. Și din nou, scopul ei este clar: să prăbușească ordinea internațională liberală”, a declarat Biden.
China va construi un nou model de relații cu Statele Unite, ca parte a realizării unui „cerc de prieteni” din întreaga lume, a declarat președintele Xi Jinping într-un discurs ținut în cadrul la ONU, la Geneva, informează Reuters. „Ne vom strădui să construim un nou model al relațiilor dintre China și Statele Unite, un parteneriat strategic cuprinzător de coordonare cu Rusia și un parteneriat pentru pace, creștere economică și reformă între diferite civilizații”, a declarat acesta. Discursul său a fost menit să evidențieze interesul Chinei de a avea un rol important în cadrul cooperării din afacerile internaționale. Grupurile pentru drepturile omului și guvernele occidentale au acuzat China de abuzuri privind drepturile omului. „Am pus întotdeauna drepturile și interesele oamenilor mai presus de orice altceva si am muncit din greu pentru a dezvolta și susține drepturile omului”, a declarat Xi Jinping. Beijingul a fost, de asemenea, acuzat de vecini mai mici de ambițiile sale expansioniste în Marea Chinei de Sud, dar neagă aceste acuzații. „Țările mari ar trebui să trateze țările mai mici ca egali în loc să acționeze ca un hegemon care își impune voința asupra altora. China nu va căuta să desfășoare o politică expansionistă, să dețină hegemonie sau să aibă sfere de influență”, a adăugat acesta.
Pe măsură ce tensiunile regionale din Balcani devin din ce în ce mai accentuate, premierul sârb, Aleksandar Vucic, a declarat că pacea și stabilitatea reprezintă principalele obiective ale guvernului său, informează Reuters. Participând la o videoconferință în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Vucic a declarat, de asemenea, că Serbia își va menține angajamentul de a adera la Uniunea Europeană și consideră că Balcanii de Vest ar putea reprezenta o forță motrice a creșterii economice europene.
Președintele SUA, Barack Obama, a fost criticat de către republicani pentru decizia sa recentă în ceea ce privește sentința lui Chelsea Manning care a divulgat informații către WikiLeaks în 2010, relatează BBC. Transsexualul în vârstă de 29 de ani, cadru militar din armata SUA născut Bradley Manning, va fi eliberat la data de 17 mai. Eliberarea lui trebuia să aibă loc inițial în 2045. Purtătorul de cuvânt de la Casa Albă a declarat că această acțiune a stabilit un ,, precedent periculos”. La finalul conferinței de presă, liderul de la Casa Albă a declarat că ,, justiția a fost servită ” Chelsea Manning susține că a executat o pedeapsă dură. A fost condamnat la 35 de ani, în 2013, pentru rolul avut în scurgerea de informații diplomatice către grupul Wikileaks, lucru ce a constituit una dintre cele mai mari încălcări ale materialelor clasificate din istoria Statelor Unite. Referitor la această decizie, senatorul John McCain, președinte al Comitetului Serviciilor Armate al Senatului, susține că reprezintă o “greșeală gravă”. Într-o declarație, acesta a susținut că ”Este un comentariu trist, dar poate se potrivește cu politicile naționale de securitate eșuate ale președintelui Obama faptul că el ca reduce sentința unei persoane care a pus în pericol viața trupelor americane, a diplomaților și a altor surse; care a divulgat informații guvernamentale sensibile către WikiLeaks, o organizație virulent anti-americană, care a reprezentant un instrument de intervenție a Rusiei în alegerile desfășurate”
Boris Johnson a avertizat liderii UE să nu dea Marii Britanii pedepse cu privire la Brexit în maniera unor scenarii după filme din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC. Ministrul de externe britanic a precizat că o eventuală penalizare a “evadării” nu este “în interesul prietenilor și partenerilor noștri. Primul ministru Theresa May a stabilit strategia sa pentru procesul Brexit, inclzând și părăsirea pieței unice a UE într-un discurs în decursul zilei de marți. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a promis să lucreze pentru “rezultate bune” în discuțiile referitoare la Brexit. Între timp, Curtea Supremă a anunțat că va da verdictul marțea viitoare privind lupta juridică a guvernului asupra faptului dacă parlamentarii trebuie să fie consultați înainte declanșarea Brexit-ului. La întrbările primului ministru, May a intrat în conflict cu liderul laburist Jeremy Corbyn spunându–i că aceasta a avut un plan, în timp ce liderul laburist nu avut niciun indiciu cu privire la Brexit. Corbyn acuzat-o pe May că “amenință să transforme Marea Britanie într-un paradis fiscal de tip offshore.
Ministerul rus al apărării a declarant că avioanele de vânătoare rusești și turcești au efectuat primele lovituri comune asupra așa-numitul Stat Islamic (ISIS) în interiorul Siriei, relatează BBC. Militanții ISIS au fost țintiți în suburbiile orașului Al-Bab, provincia Alep, unde Turcia a suferit pierderi grele în ultima lună în cadrul luptelor la sol. Armata Turciei susține că Rusia a efectuat atacuri aeriene în coordonare cu aceasta, potrivit unei informații citate de Reuters. Moscova a intervenit militar în susținerea președintelui Bashar al-Assad, în 2015, în timp ce Ankara a finanțat și înarmat adversarii săi. Rusia și Turcia au fost în tabere opuse timp de 5 ani în războiul civil din Siria. Al-Bab se află la aproximativ 20 km de granița cu Turcia și a fost în centrul unei campanii militare în ultimele cinci luni în care forțele turce i-au sprijinit pe rebelii sirieni pentru a alunga atât militanții ISIS, cât și forțele kurde din regiune.
Trupele senegaleze s-au deplasat spre granița cu Gambia într-o dispunere de forță pentru a face presiuni asupra Președintelui Yahya Jammeh de a se retrage de la putere, relatează BBC. Senegalul i-a dat un termen limită, la miezul nopții, pentru a renunța la putere, iar statele din Africa de Vest au solicitat autorizație ONU să utilizeze toate mijloacele necesare pentru a se asigura că Jammeh se va conforma. Miercuri trebuia să fie ultima sa zi în funcție, dar parlamentul i-a acordat încă trei luni în acest post, lucru care îl oprește în mod efectiv pe succesorul său Adama Barrow să fie învestit în funcție joi. Victoria sa surprinzătoare la alegerile din 1 decembrie a aruncat Gambia în criză după ce Jammeh și-a recunoscut inițial înfrângerea, dar ulterior a revenit asupra deciziei și a contestat rezultatul scrutinului. Adama Barrow se află în prezent în Senegal. Jammeh a decis preluarea puterii în Gambia printr-o lovitură de stat fără vărsare de sânge în 1994. Cel puțin 26.000 gambieni care se tem că violența ar putea să erupă și, prin urmare, s-au refugiat în Senegal în această săptămână.
Președintele american, Barack Obama, a spus că se teme în privința”trecerii momentului” pentru o soluție a celor două state din Orientul Mijlociu, relatează BBC. În ultima sa conferința de presă, Obama a declarat că rezoluția din decembrie a ONU care condamnă coloniile israeliene ar trebui să fie un “apel de trezire”. El l-a avertizat, de asemenea, pe succesorul lui Donald Trump, împotriva oricăror “mișcări bruște, unilaterale”, cu privire la conflictul menționat anterior. Liderul de la Casa Albă s-a referit la planul lui Trump pentru a muta ambasada SUA din Tel Aviv la Ierusalim. Obama a fost criticat pentru ruperea tradiției folosirii veto-ului Statelor Unite de a bloca rezoluțiile ONU critice la adresa Israelului. Președintele SUA a spus că în timpul tranziției, echipa sa a încercat să ofere viitoarei administrații Trump “contextul în care președintele ales ar putea dori să facă unele dintre aceste decizii”.