Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 18 august în lume – Președintele SUA a anunțat o nouă colaborare strategică în cadrul unui summit tripartit cu liderii din Japonia și Coreea de Sud, Fostul cancelar al Austriei a fost acuzat de crime economice și corupție, iar O femeie a fost condamnată la 22 de ani de închisoare după ce a încercat să-l otrăvească pe Donald Trump
Sursă foto: CNBC

A fost 18 august în lume – Președintele SUA a anunțat o nouă colaborare strategică în cadrul unui summit tripartit cu liderii din Japonia și Coreea de Sud, Fostul cancelar al Austriei a fost acuzat de crime economice și corupție, iar O femeie a fost condamnată la 22 de ani de închisoare după ce a încercat să-l otrăvească pe Donald Trump

Material realizat de Beatrice Vieru

Cancelarul german, Olaf Scholz, s-a întâlnit cu omologul său, Karl Nehammer, în Salzburg, Austria în cadrul unei vizite oficiale de stat, menționează Deutsche Welle. Cei doi au discutat despre controalele la frontieră în spațiul Schengen fără vize, precum și despre modalitățile de limitare a migrației ilegale. Ambii cancelari au subliniat că este important ca oficialii Uniunii Europene să găsească o soluție cuprinzătoare pentru a face față numărului tot mai mare de imigranți care intră ilegal. Totodată, cele două părți au convenit asupra unei înțelegeri privind controalele de frontieră la granița Austriei cu Germania. „Germania încă efectuează verificări la granița cu Austria, ceea ce arată că sistemul Schengen nu funcționează”, a declarat Nehammer, înaintea discuțiilor sale cu Scholz. Germania are controale la frontiera cu Austria din 2015, când zeci de mii de oameni s-au îndreptat spre Europa de Vest prin Balcani. În ultimii ani, Austria a fost criticată de mai multe state membre ale UE pentru reintroducerea controalelor permanente la frontiera cu Ungaria. Aceste controale au fost parțial răspunsul la declarațiile făcute de liderii de la Budapesta, care au anunțat intenția de a elibera mii de traficanți de persoane din închisoare.

Aproximativ 1.400 de oameni au murit de foame în regiunea Tigray din Etiopia în urma întreruperii furnizării de ajutor alimentar de către Programul Alimentar Mondial (WFP) al ONU și agenția americană de ajutor umanitar, USAid, informează BBC. Ambele organizații au oprit ajutorul alimentar pentru Tigray în urmă cu aproximativ patru luni, după ce s-a constatat că donațiile lor erau redirecționate către piețele locale. Guvernul Etiopiei a anunțat că efectuează investigații asupra acestor acuzații, însă până în prezent nu a făcut publice rezultatele anchetei. Totodată, un grup de donatori independent a evidențiat prezența unei scheme “coordonate și criminale”, presupus a fi orchestrată de către entități guvernamentale federale și regionale, avantajând unitățile militare din întreaga țară. Regiunea Tigray a fost devastată de un conflict brutal în 2020, iar pe parcursul acestuia izolarea sa a creat condiții extrem de dificile, asemănătoare foametei, pentru populația afectată.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a anunțat o nouă colaborare semnificativă în cadrul relațiilor de securitate globală, printr-un summit tripartit cu liderii Japoniei și Coreei de Sud, relatează France24. Summit-ul, care a avut loc la reședința prezidențială, Camp David, în munții vestici de lângă Washington, a semnalat un front unit în fața guvernului de la Beijing, care continuă să își consolideze relațiile cu Moscova. Astfel, Biden, împreună cu președintele sud-coreean, Yoon Suk Yeol, și premierul japonez, Fumio Kishida, au convenit să stabilească o linie telefonică de criză trilaterală și să desfășoare exerciții militare regulate. În replică, oficialii chinezi și-au exprimat nemulțumirea cu privire la politica Statelor Unite ale Americii de a consolida legături de securitate cu aliații regionali. „Încercările de a forma diferite grupuri și clicuri exclusive și de a aduce conflict între blocuri în regiunea Asia-Pacific sunt nepopulare și vor stârni cu siguranță vigilență și opoziție în țările din regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin. Mai mulți experți politici au afirmat că această cooperare trilaterală este în plină dezvoltare, depășind preocupările legate de Coreea de Nord și orientându-se și către alte probleme majore, cum ar fi susținerea Ucrainei în fața agresiunii ruse.

Şeful Agenţiei de Gestionare a Crizelor de pe insula hawaiiană Maui, Herman Andaya, a demisionat din funcție, după ce a fost criticat pentru modul în care a gestionat recentul incendiu devastator din Hawaii, conform BBC. Înainte de a demisiona, Andaya a invocat drept motiv “starea de sănătate”, justificând decizia sa de a nu declanșa la timp sistemul anti-incendiu și de a activa sirenele de alarmă. Cu toate acestea, rezidenții din insulă nu au acceptat această explicație, susținând că sirenele ar fi furnizat un avertisment crucial, permițându-le să reacționeze mai prompt și să-și salveze viețile și bunurile. În contextul acestei crize, președintele SUA, Joe Biden, are programată o vizită în zonă pentru ziua de luni, aceasta fiind o parte importantă a eforturilor de a evalua situația și de a oferi sprijin comunității afectate. Incendiul tragic din Hawaii a avut un impact devastator asupra insulei, lăsând în urmă o pagubă uriașă și o pierdere semnificativă de vieți omenești. Cel puțin 111 persoane au fost declarate decedate, iar peste 1.000 de persoane sunt în continuare date dispărute.

Fostul cancelar al Austriei, Sebastian Kurz, a fost acuzat de către parchetul austriac pentru crime economice și corupție (WKStA), pentru că a furnizat informații false în cadrul unei investigații parlamentare legate de scandalul “Ibiza Gate” din 2019, menționează Al Jazeera. Procurorii au depus un rechizitoriu împotriva lui Kurz, fostului său șef de cabinet, Bernhard Bonelli, și a unei alte persoane neidentificate, a informat parchetul care se ocupă de investigarea cazurilor de corupție din Viena. Acuzațiile actuale se referă la faptul că Kurz ar fi furnizat declarații false în legătură cu înființarea unui holding de stat, OeBAG, care are rolul de a administra participațiile statului în diverse companii. În fața comitetului de anchetă, în iunie 2020, Kurz ar fi minimalizat rolul său în numirea șefului holdingului de stat, Thomas Schmid. Scandalul “Ibiza Gate” a avut un impact semnificativ asupra scenei politice austriece și a dus la alegeri anticipate în 2019. Acesta a fost provocat de publicarea unui videoclip secret în care Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertății din Austria (FPÖ), a fost surprins în timp ce discuta cu o presupusă investitoare rusă într-o vilă din Ibiza. Întreg scandalul provocat a reamplasat și intensificat dezbaterile privind integritatea și transparența în politică în Austria.

Un tribunal din Statele Unite ale Americii a condamnat o femeie la 22 de ani de închisoare, după ce aceasta a încercat să-l otrăvească pe fostul președinte din SUA, Donald Trump, informează Deutsche Welle. Inculpata, cunoscută sub numele de Pascale Ferrier este originară din Canada și a fost condamnată pentru trimiterea de scrisori amenințătoare lui Trump, în care erau incluse ricină, un puternic agent toxic. În același timp, scrisorile trimise de Ferrier conțineau amenințări și sugestii privind otrăvirea. În una dintre scrisori, ea a scris: “Dacă nu funcționează, voi găsi o rețetă mai bună pentru o altă otravă, sau aș putea să-mi folosesc arma când voi putea veni”. În timpul audierii de condamnare, Ferrier a susținut că se consideră o “activistă” și că acțiunile ei sunt motivate de nedreptate și abuzul de putere. Cu toate acestea, judecătorul Friedrich a respins această afirmație, subliniind că acțiunile ei nu pot fi considerate cu adevărat activism. Femeia a mai stat anterior în detenție, în statul Texas, condamnată pentru alte infracțiuni, inclusiv port ilegal de armă și conducere fără un permis valabil.

Oficialii ruși au acuzat forțele militare ucrainene că au lansat un atac cu drone, cu scopul de a provoca o explozie într-o clădire din apropierea digului Krasnopresnenskaya, o zonă care adăpostește mai multe clădiri guvernamentale, conform BBC. Imaginile, încă neconfirmate oficial, au circulat pe rețelele de socializare, arătând un fum gros, gri, ridicându-se pe cerul din Moscova. Atacul a avut loc în jurul orei 04:00, conform declarației Ministerului rus al Apărării pe platforma de socializare Telegram. Oficialii din Ucraina nu au oferit încă niciun comentariu privind acest incident, iar liderii din Kiev nu au recunoscut niciun atac anterior asupra Moscovei. În ciuda acestor tensiuni, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că războiul “se întoarce pe teritoriul Rusiei” și că aceasta este o evoluție inevitabilă și justificată din punct de vedere al moralității. Nu este prima data când Moscova se confruntă cu un astfel de incident. În iulie, două drone s-au prăbușit în fațada unui zgârie-nori, doar la câteva sute de metri distanță de Expo Center.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …