Material realizat de Marina Ghiță
Vicepreședintele SUA, Mike Pence, a asigurat Japonia de angajamentul americanilor de a ține în frâu ambițiile nucleare și de rachete ale Coreei de Nord, informează Reuters. Pence i-a asigurat pe liderii japonezi de realizarea unei alianțe „puternice“ cu Statele Unite împotriva Coreei de Nord, care a efectuat o serie de teste de rachete nucleare în ciuda sancțiunilor ONU. „Epoca de răbdare strategică s-a terminat și în timp ce toate opțiunile sunt pe masă, președintele Donald Trump este hotărât să lucreze îndeaproape cu Japonia, cu Coreea de Sud, cu toți aliații noștri din regiune și cu China pentru a realiza o rezoluție de pace și de denuclearizare a peninsulei coreene“, a declarat Pence. Pence și Abe au fost de acord cu faptul că trebuie să determine China să joace un rol mai mare în cadrul luptei împotriva Coreei de Nord, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului japonez.
Vizitatorii site-ului Ministerului rus al Apărării poate face acum un „tur virtual“ al unei noi baze militare aflată într-o regiune îndepărtată din regiunea arctică, informează BBC. O astfel de deschidere mass-media contrastează puternic cu sistemul militar secret tradițional al Rusiei. Cu toate acestea, turul nu dezvăluie nici un secret militar. Baza permanentă Arctic Trefoil se află în Franz Josef Land, un imens arhipelag pustiu acoperit de gheață. Armata rusă vede această zonă ca fiind atât o zonă bogată în resurse, cât și o regiune strategică.
Președintele american Donald Trump va ordona agențiilor federale să limiteze programul de acordare a vizelor temporare pentru a aduce muncitori străini înalt calificați în Statele Unite, informează Reuters. Trump va semna un ordin executiv privind aplicarea și revizuirea vizei H-1B, populară în industria tehnologică, într-o vizită la sediul central al Snap-On Inc, un producător de unelte din Kenosha, Wisconsin, au declarat oficialii seniori ai administrației. Trump va folosi, de asemenea, ceea ce Casa Albă a numit ordinul „Buy American and Hire American“ pentru a realiza o serie de schimbări în achizițiile guvernamentale, fapt care ar stimula achizițiile de produse americane în contractele federale, cu scop de a sprijini producătorii de oțel din SUA. Aceste acțiuni îl vor arăta pe Trump încă o dată folosind puterea de a emite ordine executive pentru a încerca să-și îndeplinească promisiunile făcute anul trecut în campania sa electorală, în acest caz, pentru a reforma politicile de imigrare din SUA și pentru a încuraja achizițiile de produse americane.
Prim-ministrul britanic Theresa May a anunțat că intenționează să convoace alegeri generale anticipate la data de 8 iunie, informează BBC. Aceasta a afirmat că Marea Britanie are nevoie de certitudine, stabilitate și o conducere puternică în urma Brexitului. Liderul Muncii, Jeremy Corbyn, a declarat că partidul său a dorit organizarea acestor alegeri, spunând că acestea reprezintă o șansă de a avea un guvern care obține „din prima majoritatea”. Prim-ministrul va refuza însă să participe la dezbaterile televizate, au declarat surse din Number 10.
Prim-ministrul australian, Malcolm Turnbull, a declarat că va restructura programul de vize care permite lucrătorilor calificați din străinătate să dețină locuri de muncă cu durată de până la patru ani, informează CNN. „Suntem o națiune de imigrație. Dar lucrătorii din Australia trebuie să aibă prioritate pentru locuri de muncă australiene“, a declarat Turnbull. Programul de vize actual, cunoscut sub numele de 457, a fost destinat să permită angajatorilor să rezolve lacunele de pe piața forței de muncă din Australia. Acesta va fi înlocuit cu două vize temporare, unul pentru sejururi de doi ani și un altul pentru sejururi de patru ani. Numărul de locuri de muncă eligibile pentru vize vor fi reduse de la 651 la 435, iar taxele de aplicare vor crește. Guvernul a declarat că vizele vor fi limitate pentru rezolvarea penuriei de personal calificat. Noile vize vor necesita cel puțin doi ani de experiență anterioară de lucru, cunoaștere a limbii engleze, testare mai strictă a competențelor pe piața muncii și o verificare a antecedentelor penale.
Mihail Gorbaciov, fostul președintele al URSS, a avertizat că lumea s-ar putea îndreapta spre un nou Război Rece pe măsură ce tensiunile dintre Rusia și Occident continuă să crească, informează The Independent. Fostul lider sovietic a acuzat SUA și aliații săi de îndepărtarea de acordurile de pace privind armele nucleare și de alte probleme centrale. „Limbajul politicienilor și a personalului militar de nivel superior devine din ce în ce mai militant“, a declarat acesta. „Relația dintre marile puteri continuă să se agraveze. Acest lucru creează impresia că lumea se pregătește pentru un război. Deci, toate indicațiile unui Război Rece sunt acolo“. Întrebat dacă situația s-ar putea „detensiona“, Gorbaciov a avertizat că „orice este posibil dacă nu vom face nimic“. Gorbaciov a declarat că o cursă a înarmărilor între Rusia și SUA este „deja în plină desfășurare“,amintind de desfășurarea trupelor NATO în Europa de Est. Gorbaciov a respins temerile legate de desfășurările militare rusești în Crimeea și estul Ucrainei ca fiind o „propagandă“ și a declarat că are încredere în Vladimir Putin atunci când admite că Rusia a fost doar „la jumătatea drumului“ spre democrație.
Uniunea Europeană a solicitat autorităților civile din Turcia să lanseze o anchetă transparentă cu privire la rezultatul referendumului care i- a acordat președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan, puteri executive, informează The Guardian. Un purtător de cuvânt al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că informațiile observatori neutri privind neregulile electorale au fost „examinate cu atenție“ la Bruxelles. „Având în vedere raportul observatorilor, rezultatul referendumului și implicațiile profunde ale modificărilor constituționale, facem apel la autoritățile turce să ia în considerare foarte atent următorii pași și să caute realizarea unui consens național în monitorizarea referendumului“, a declarat purtătorul de cuvânt. „Facem apel la toți actorii să dea dovadă de reținere, iar autoritățile turce să lanseze anchete transparente în legătură cu pretinsele nereguli constatate de observatori“. În schimb, președintele american, Donald Trump, l- a felicitat personal pe președintele turc la telefon, într-o conversație în care au discutat despre evoluțiile recente din Siria, răspunsul SUA la atacul chimic din Siria și „au convenit asupra importanței limitării puterii președintelui sirian Bashar al-Assad“.