Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 17 noiembrie în lume – Marea Britanie anunță un plan de stimulare a exporturilor de 1 trilion de lire sterline, tătarii din Polonia se alătură efortului umanitar pentru a-i ajuta pe migranții de la granița cu Belarus, iar Joe Biden și Xi Jinping agreează relaxarea bilaterală a restricțiilor impuse jurnaliștilor
Președintele american Joe Biden și omologul său chinez, Xi Jinping, au discutat într-o întrevedere virtuală despre limitarea restricțiilor reciproce impuse jurnaliștilor de cele două state

A fost 17 noiembrie în lume – Marea Britanie anunță un plan de stimulare a exporturilor de 1 trilion de lire sterline, tătarii din Polonia se alătură efortului umanitar pentru a-i ajuta pe migranții de la granița cu Belarus, iar Joe Biden și Xi Jinping agreează relaxarea bilaterală a restricțiilor impuse jurnaliștilor

Material realizat de Doina Bulearcă și Andreea Gigica

Guvernul Marii Britanii și-a propus implementarea unui nou plan economic, menit să sporească exporturile anuale și să deschidă noi oportunități pentru firmele mici, conform BBC.  Din dorința de a evolua în plan economic și de a susține firmele mici să-și dezvolte activitatea comercială, guvernul a inițiat planul „Sold To The World”, iar – în urma aplicării sale – a fost estimată o creștere a exporturilor anuale din Regatul Unit, ce ar atinge suma de 1 trilion de lire sterline, până la sfârșitul deceniului. Pe lângă sprijinul acordat de către agențiile guvernamentale, printre care și UK Export Finance, pentru ca afacerile exportatorilor să poată fi asigurate, planul mai are în vedere organizarea de expoziții comerciale, ce vor facilita prezentarea produselor în cadrul unor evenimente internaționale. În ciuda avantajelor evidențiate, corespondentul BBC, Chris Morris, a adus în discuție impedimentul pe care îl constituie noul acord de schimb liber, comparativ cu exporturile realizate pe piața unică, înainte de Brexit.

Din ce în ce mai mulți copii au fost spitalizați în New Delhi, India, din cauza problemelor de respirație cauzate de niveluri ridicate de poluare, raportează Reuters. Numărul copiilor spitalizați a crescut de trei ori în ultimele 10 zile conform șefului secției de pediatrie de la spitalul Max Super Specialty. După intervenția Curții Supreme a Indiei, comisia pentru calitatea aerului a închis 5 centrale pe cărbune din jurul New Delhi, a interzis accesul camioanelor pentru bunuri neesentiale, a oprit construcțiile în capitală și împrejurimi, iar școlile sunt închise pe o perioadă nedeterminată.

Parlamentul thailandez a respins, miercuri, un proiect de lege menit să consolideze democrația, raporteaza Reuters. Proiectul de lege prevedea desființarea și reorganizarea unor instituții cheie, despre care se crede că au fost deturnate de elita militară. Junta militară a preluat puterea printr-o lovitură de stat în 2014, iar alegerile 2019 prin care aceasta a păstrat puterea au fost fraudate, conform opoziției. Aceste acuzații sunt negate de către primul ministru, Chan-o-cha. Proiectul legislativ a fost susținut de 130.000 de semnatari și căuta să abolească Senatul de 250 de locuri numit de juntă, să restructureze Curtea Constituțională și agenții cheie ale statului. 

Străzile Beirutului au devenit loc de depozitare a deșeurilor, în urma crizei economice și politice din Liban, informează Al Jazeera. Prinsă în mijlocul unei reale stări de criză, capitala Libanului a fost transformată în spațiu de depozitare a gunoiului, din cauza instabilității politice și a imposibilității de a plăti compania de gestionare a deșeurilor care, inițial, asigura colectarea unei jumătăți din tot gunoiul țării. În strânsă legătură cu problema deșeurilor de pe străzile din Beirut, intervine și problema corupției. Având un sistem de gestionare a deșeurilor centralizat, firmele contractate pentru colectarea deșeurilor sau curățarea străzilor Beirutului erau asociate și cu alte personalități sau instituții politice de top. În ciuda încercărilor Ministrului Mediului, Nasser Yassin, de a atrage atenția guvernului asupra acestei probleme grave, comunicarea nu a fost posibilă, ca urmare a luptelor politice din ultima perioadă.

Tătarii musulmani polonezi s-au alăturat efortului umanitar pentru a ajuta migranții de la granița cu Belarus, raportează Reuters. Liderul comunității musulmane poloneze, Tomasz Miskiewicz, a declarat că a ajuta migranții ce vor să intre în Belarus este un gest despre umanitate, nu despre religie. Uniunea Europeană a declarat că actuala criză a migrației a fost orchestrată de Belarus, după sancțiuni impuse acesteia de către UE din cauza suprimării violente a protestelor cetățenilor bieloruși. Un număr de aproximativ 4000 de migranți irakieni și afgani așteaptă la granița vestică a Poloniei, care este de asemenea și granița Uniunii Europene și a NATO. 

10 protestatari au fost împușcați mortal de către forțele de securitate pe 17 noiembrie în Sudan, conform Al Jazeera. Luna trecută au izbucnit proteste cu mii de participanți împotriva loviturii de stat a armatei în Khartoum, Bahri și Omdurman. Forțele de securitate au folosit muniție de război și gaz lacrimogen împotriva acestora, după ce liniile de comunicație mobilă au fost oprite anterior, în aceeași zi. Comitetul Central al Medicilor sudanezi a declarat că cel puțin 10 oameni au fost împușcați mortal în diferite zone ale capitalei Khartoum și sunt zeci de alte persoane rănite cu plăgi prin împușcare, multe dintre acestea în stare critică. 

După disputele privind libertatea jurnaliștilor din China și SUA, Joe Biden și Xi Jinping au ajuns la un consens privind ridicarea limitelor impuse inițial, relatează Politico. În urma unor confruntări, purtate pe parcursul unui an de zile, cei doi lideri politici au stabilit un acord ce are în vedere o eventuală detensionare a restricțiilor și a tratamentului primit de jurnaliștii din ambele țări. Convenția dintre președintele american Joe Biden și Xi Jinping a fost hotărâtă în urma unui summit virtual ce a avut loc miercuri, și a vizat angajamentul din partea SUA de a emite vize cu intrări multiple, valabile pe o perioadă de un an, pentru toți jurnaliștii chinezi, urmând ca autoritățile statului să garanteze reciprocitatea acestor facilități, „pe baza legilor și reglementărilor relevante”, conform ziarului China Daily. Deși nu a fost precizat niciun termen de implementare, Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, consideră că acest acord „este în interesul ambelor părți”, acesta reprezentând un pas important pentru consolidarea unor relații mediatice mult mai strânse.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a tras un semnal de alarmă, în privința conflictului din Etiopia, în urma întâlnirii cu președintele Kenyei, relatează Al Jazeera. Miercuri, 17.11.2021, a avut loc întâlnirea de ordin strategic dintre Antony Blinken, președintele Uhuru Kenyatta și Raychelle Omamo, secretarul de cabinet al Kenyei pentru Afaceri Externe. Blinken a declarat că ceea ce se întâmplă în Etiopia ar putea avea repercusiuni și asupra altor regiuni din Uniunea Africană, făcând apel la implicarea ambelor părți în rezolvarea conflictului. „Credem în potențialul Etiopiei de a găsi o rezolvare pentru această criză”, a afirmat Raychelle Omamo în cadrul discuției de miercuri. Vizita oficială a venit ca o încercare a stopa actele de violență, începute încă din luna noiembrie a anului trecut, și care au dus la moartea a mii de oameni, strămutarea a peste două milioane și lăsând sute de mii dintre ei să se confrunte cu foametea.

O caravană a migranților, pornită din sudul Mexicului în urmă cu câteva săptămâni, s-a împărțit în două grupuri cu scopuri diferite, iar unora dintre participanți le-a fost permis să rămână în Mexic, conform Al Jazeera. Caravana pornită începând cu data de 23 octombrie, din orașul Tapachula, a găzduit inițial un număr de aproximativ 3.000 de migranți și persoane solicitante de azil, însă – în prezent – doar 1.500 dintre aceștia au continuat marșul, din cauza condițiilor grele de trai și a epuizării. Institutul Național pentru Migrație a acordat carduri de migrație și locuri de muncă în Mexic pentru 1.547 de cetățeni care s-au luptat cu epuizarea și căldura extremă, din dorința de a fi tratați uman de către autorități și de către instituțiile statului. Au existat însă și alți participanți care s-au îndreptat către granița dintre Mexic și SUA, cu scopul de a începe o viață nouă, lipsită de represiune: „Tot ce ne dorim este să ajungem la destinație (Statele Unite ale Americii) și să ne creștem copii”, a declarat Erlinda Lopez, mamă a doi copii, care și-a continuat drumul, încrezătoare într-o nouă șansă la libertate. 

Estonia urmează să construiască garduri temporare până pe 25 noiembrie pe o parte a graniței cu Rusia din cauza fluxului mare de migranți, relatează Politico. În jur de 1700 de rezerviști vor fi trimiși într-un exercițiu militar pentru acest scop. Deși nu există o graniță comună între Estonia și Belarus, guvernul de la Tallin a declarat că intenționează să construiască gardurile în zone ale graniței în care s-au înregistrat în trecut activități de migrație ilegală conduse de crima organizată. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 15 noiembrie în lume – Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au avut prima conversație directă din ultimii doi ani, Rusia va întrerupe livrările de gaz prin Ucraina către Austria, Două avioane de luptă au fost trimise să intercepteze un avion de recunoaștere rusesc care zbura în apropierea spațiului aerian britanic

Material realizat de Andrei Rus   Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, …