Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 17 martie în lume – Secretarul de stat al SUA, Rex W. Tillerson a vizitat Coreea de Sud pentru a discuta problema Coreii de Nord, cel puțin 31 refugiați somalezi au fost uciși în largul coastelor Yemenului, iar Donald Trump caută soluții pentru a reduce bugetul donat de SUA către ONU
Al Jazeera

A fost 17 martie în lume – Secretarul de stat al SUA, Rex W. Tillerson a vizitat Coreea de Sud pentru a discuta problema Coreii de Nord, cel puțin 31 refugiați somalezi au fost uciși în largul coastelor Yemenului, iar Donald Trump caută soluții pentru a reduce bugetul donat de SUA către ONU

Material realizat de Alexandra Leca și Iuliana-Mihaela Dan

  1. Secretarul de stat al SUA, Rex W. Tillerson, a sosit în Coreea de Sud pentru a doua etapă, în cadrul unui turneu asiatic, de negociere în ceea ce privește o „nouă abordare” a Coreei de Nord, după ce el a descris ca fiind două decenii de eforturi eșuate pentru denuclearizarea Coreei de Nord, informează Reuters. Vizita la Tolyo reprezintă o primă etapă a unui turneu asiatic al șefului diplomației americane, consacrat crizei declanșate de testele cu rachetă efectuate de Phenian. În Coreea de Sud, el a vizitat granița puternic fortificată cu Coreea de Nord, Zona demilitarizată, înainte de a se întâlni cu ministrul de externe, Yun Byung-s și prim-ministrul, Hwang Kyo-Ahn, care este, de asemenea, în calitate de președinte. „Cooperarea trilaterală este critică pentru modul în care abordăm problema Coreei de Nord în cazul programului nuclear și cu rachete balistice,” a declarat Rex Tillerson. Washington a făcut presiuni asupra Chinei pentru a face mai multe eforturi să țină în frâu programele nucleare și de rachete ale aliatului său nord-coreean. Tillerson este de așteptat să spună diplomaților chinezi că intenționează să crească scutul anti-rachetă de apărare în regiune, un oficial al SUA a declarat pentru Reuters. Noul secretar de stat american a reafirmat că SUA vor continua să lucreze strâns cu Japonia și Coreea de Sud pentru a contracara provocările regimului de la Phenian, dar a încercat și o detensionare cu nord-coreenii: „Coreea de Nord și poporul ei nu trebuie să se teamă de Statele Unite și vecinii lor,” a adăugat acesta.
  2. Cancelarul german, Angela Merkel, urmează să se întâlnească vineri cu Donald Trump la Casa Albă pentru a determina viitorul relației transatlantice și pentru a gestiona relația dintre SUA și Germania, relatează Reuters. Pe agenda de discuție se află și relația cu Rusia, dar și întărirea cooperării în lupta împotriva terorismului. Trump, în timpul candidaturii sale, a criticat-o pe Merkel în politica sa de a permite refugiaților să se integreze pe teritoriul Germaniei. Cancelarul german, la rândul ei, s-a exprimat împotriva ordinului lui Trump, care interzice accesul imigranților din șapte state musulmane. Angela Merkel a avut opinii divergente față de Donald Trump în legătură cu numeroase teme, de la rolul organizațiilor internaționale la primirea de refugiați, însă este de așteptat ca prin discuțiile pe care le au să diminueze potențialul de conflict. „Este întotdeauna mult mai bine să vorbim unul cu celălalt decât să vorbim unul despre celălalt,” a declarat Merkel. Construirea unei relații diplomatice este un element mai puțin evident, dar important pe ordinea de zi. Merkel a avut relații strânse cu predecesorii lui Trump, Barack Obama și George W. Bush, și va căuta să mențină o astfel de relație si cu Trump, în ciuda diferențelor politice majore.
  3. Pakistan a cerut rețelei de socializare Facebook să contribuie la investigarea „conținutului blasfemator” postate de către pakistanezi pe contul lor, informează BBC. Facebook a fost de acord să trimită o echipă în Pakistan pentru a aborda problema conținutul postat de utilizatorii Facebook. Rețeaua a luptat de multe ori pentru a face față normelor culturale diferite în jurul valorii de cenzură în țările în care operează. Facebook a anunțat că examinează toate solicitările din partea guvernului cu atenție, însă „scopul este de a proteja intimitatea și drepturile utilizatorilor noștri. „Noi dezvăluim informații despre conturi numai în conformitate cu termenii și condițiile noastre și a legislației în vigoare. Poate fi necesar un tratat de asistență judiciară reciprocă sau de o altă cerere oficială, iar noi includem acestea în raportul nostru, care este făcut public anual,” a declarat Mark Zuckerberg, creatorul Facebook. În acest plan, Zuckerberg a adăugat ca Facebook va cere utilizatorilor săi, din întreaga lume, să voteze cu privire la tipul de conținut pe care îl găsesc acceptabil pentru a-l vedea pe fluxurile lor media. Odată încălcate aceste standarde personale și naționale de conținut, va fi semnalizată în mod automat o inteligență artificială, care va îndepărta conținutul fără intervenția umană.
  4. Cel puțin 31 de refugiați somalezi au fost uciși în largul coastelor Yemenului, după ce un elicopter a atacat barca cu care aceștia călătoreau, potrivit unui ofițer de pază de pe coasta locală, informează Al Jazeera. Mohamed Al-Alay a declarat agenției de știri Reuters că refugiații, care aveau asupra lor documentele oficiale ale UNHCR, erau în drum spre Sudan când au fost atacați de un elicopter Apache în apropiere de strâmtoarea Bab al-Mandeb. Un marinar, care opera barca, a declarat că 80 de refugiați au fost salvați după incident. Hodeidah, la Marea Roșie, este controlată de luptătorii Houthis, aliații Iranului, care, în 2014, au cucerit capitala Yemenului, Sanaa și au forțat guvernul saudit, sprijinit de președintele Abd-Rabbu Mansour Hadi, să fugă în exil. O coaliție arabă a fost constituită de către Arabia Saudită în 2015 pentru a lupta împotriva grupării Houthis și împotriva trupelor loiale ale fostului președinte, Ali Abdullah Saleh, care au tras rachete în Arabia Saudită aflată în vecinătate. Bab al-Mandeb este o cale navigabilă strategică, la poalele Mării Roșii, prin care aproape 4 milioane de barili de petrol sunt transportați zilnic în Europa, SUA și Asia.
  5. Casa Albă a asigurat guvernul britanic că acuzațiile de spionaj ale reprezentanților GCHQ (Cartierul General al Comunicațiilor Guvernului) asupra lui Donald Trump nu se vor mai repeta, în încercarea de a evita un conflict major, relatează Independent. Reprezentanții Cartierului General al Comunicațiilor Guvernului (GCHQ) din Marea Britanie au emis o declarație prin care neagă orice implicare a agenției de spionaj a comunicațiilor în presupusele interceptări de la Trump Tower. „Trei surse din agențiile de informații au confirmat pentru FOX News că președintele Obama a ieșit în afara lanțului de comandă. El nu s-a folosit de NSA, nu a apelat la CIA, nu a utilizat FBI sau Departamentul de Justiție, ci mai degrabă GCHQ,” a declarat purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Sean Spicer. La scurt timp, acesta a declarat că Trump se referea la administrația Obama și nu l-a acuzat pe Obama de o implicare personală, atunci când a scris pe Twitter: „Obama a pus să mi se intercepteze liniile în Trump Tower.” Nu este clar dacă Theresa May a declarat prin purtătorul său de cuvânt că administrația neaga acuzațiile, cert este că i-a cerut lui Spicer să nu mai repete reclamațiile. Cartierul General al Comunicațiilor Guvernului din Marea Britanie a catalogat acuzațiile repetate venite din partea oficialilor americani drept „nonsensuri, complet ridicole și demne de a fi ignorate.”
  6. Președintele SUA Donald Trump caută soluții prin care să poată reduce contribuția țării sale către programele ONU, acest lucru făcând parte din programul său de reducere a finanțării diplomației și ajutorului străin care face parte din propunerea sa pentru bugetul administrației sale, relatează Al Jazeera. Purtătorul de cuvânt al Secretarul general ONU Antonio Guterres, Stephane Dujjaric, a reacționat negativ în ceea ce privește propunerea lui Trump făcută în decursul zilei de joi declarând că „Reducerea bruscă de finanțare poate forța adoptarea unor măsuri ad-hoc care vor submina impactul eforturilor de reformă pe termen lung.” În acest buget, administrația Trump a declarat intenția „de a reduce sau de a opri fondurile pentru organizațiile internaționale ale căror misiuni nu se axează în mod substanțial pe interesele politicii externe a SUA.” Această modificare include finanțarea redusă pentru Departamentul de Stat și USAID, instituția sa de ajutor extern, și comutarea banilor către armată cu o creștere cu 54 milioane dolari a cheltuielilor pentru apărare. Stephane Dujjaric a declarat „Secretarul general susține pe deplin necesitatea de a combate eficient terorismul dar consideră cu nu numai cheltuielile militare sunt suficiente.” Statele Unite alocă anual către ONU 100 de milioane dolari.  Propunerea de buget a lui Trump a fost criticată de către democrați și chiar și de către unii republicani, iar senatorul Lindsey Graham a numit-o „moartă la sosire” declarând că nu va fi niciodată aprobată.
  7. Inundațiile din Peru au ucis 67 persoane și au provocat critici la adresa nivelul de pregătire a țării pentru încălzirea globală, informează The Guardian. 67 persoane au fost ucise și alte câteva sute au fost forțate să-ți părăsească casele. Cea mai mare inundație din istoria recentă a Peru a distrus 115.000 case și peste 100 poduri. S-a ajuns la concluzia că dezastrul ce a survenit după o perioadă de secetă a fost provocat de temperaturile anormal de înalte din Oceanul Pacific. Astfel, incidentul în cauza a provocat critici la adresa statului Peru din cauza faptului că nu ar fi pregătit să facă față consecințelor inevitabile a încălzirii globale.
  8. Sistemul tradițional al partidelor politice ale Franței se luptă să supraviețuiască odată cu începerea campaniei prezidențiale din weekend, ideologiile de stânga și de dreapta riscă sa fie distruse de două persoane venite din afară: centristul independent Emmanuel Marcon și candidata de extremă dreapta a Frontului Salvării Naționale, Marie Le Pen, relatează The Guardian. Votul desfășurat în două tururi de scrutin ce va avea loc în aprilie și mai – urmat imediat de alegerile parlamentare – este următorul punctul central al calendarului politic european după ce partidul de centru-dreapta  al prim-ministrului olandez, Mark Rutte, a învins Populiștii, Anti-Islam și pe extremistul anti-UE, Geert Wilders, în alegerile parlamentare din Olanda în această săptămână. Negocierile pentru alcătuirea unei coaliții și formarea unui guvern olandez sunt în curs de desfășurare și  este de așteptat să dureze câteva săptămâni, deoarece părțile susțin să lucreze cu Wilders. Extrem de imprevizibilă, competiția prezidențială a Franței începe oficial sâmbătă, când lista completă a candidaților va fi prezentată, fiind posibil să fie menționați 20 de oameni inclusiv gaullist mai mici și candidați de stânga. Sondajele de opinie sugerează, în prezent, că ultima rundă din data de 7 mai ar putea provoca o lovitură pentru partidele tradiționale prin corodarea centristului Macron, care nu a mai candida la alegeri, împotriva extremei-dreapta, anti-imigrație, anti UE – Le Pen, a cărui partid a înregistrat câștiguri de echilibru în toate alegerile de când a preluat conducerea de la tatăl ei, Jean-Marie Le Pen, în 2011.
  9. Sir Julian King, comisarul britanic, a avertizat despre necesitatea unei cooperări puternice în ceea ce privește securitate în Europa, cu doar câteva zile înainte ca Theresa May să declanșeze procesul Brexit, relatează Independent. Comisarul european a spus că este vital ca națiunile să colaboreze îndeaproape pentru a combate atacurile cibernetice internaționale, teroriștii și statele ostile și „să fie pregătiți pentru orice viitor pe care în vor deține.” Declarația a survenit la mai puțin de 24 ore de când regina a semnat legislația și i-a oferit lui May puterea de a începe retragerea Marii Britanii din UE, care ar putea risca o viitoare cooperare de securitate. Politicienii din Londra au avertizat modul în care Marea Britanie va pierde influența internațională și va fi lăsată în urmă în lupta împotriva terorismului dacă legăturile de securitate profunde cu Europa sunt pierdute, indicații implicite, între timp, au demonstrat că Marea Britanie ar putea utiliza serviciile sale de informații extrem de apreciate ca un cip de negociere în discuții. În articolul său, comisarul pentru securitate, Sir Julian a descris modul în care lumea se confruntă cu o „fază nouă și mai închisă,” în relația sa cu tehnologia, dar adaugă faptul că țările trebuie să lucreze „în mod colectiv,” pentru a face față amenințărilor cu care se confruntă acestea.
  10. Șeful asociației guvernatorilor din Mexic va depune o plângere la Organizația Statelor Americane în decursul zilei de sâmbătă acuzându-l pe președintele SUA Trump de încălcări ale drepturilor omului, cerând ca OSA să contribuie la asigurarea protecției pentru imigranții care se confruntă cu raiduri sau de deportare din SUA, relatează Washington Times. Graco Ramirez, guvernatorul statului mexican Morelos și președinte al Conferinței Naționale a guvernatorilor țării sale, intenționează să livreze plângerea personal. Guvernanții susțin că politicile dure a lui Trump încalcă prevederile Convenției de la Viena și ale altor tratate, care stabilesc anumite drepturi de referință pentru oricine fiind deținut într-o altă țară. Acesta a declarat: „Economia între granița de nord a Mexicului și SUA realizează o corelație foarte importantă, care ne face mai competitivi.” Ramirez, al cărui stat la sud de Mexico City, a fost, de asemenea, susținut de guvernatori din SUA care pledează pentru relații mai bune între cele două țări.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …