Material realizat de Maria Pițigoi
Pentru prima dată în peste doi ani, granițele terestre ale Marocului cu enclavele spaniole, Ceuta și Melilla, au fost redeschise, anunță Euronews. Relațiile dintre cele două țări, deja tensionate din cauza disputei asupra regiunii Sahara de Vest, s-au înrăutățit după ce oficialii spanioli i-au permis liderului mișcării pro-independență din Sahara de Vest să fie tratat pentru COVID-19 într-un spital spaniol. Drept răzbunare, controalele efectuate de autoritățile marocane la frontiera cu Ceuta au început să scadă în mai 2021, permițând miilor de migranți să treacă în Spania. Cu toate acestea, tensiunile s-au atenuat la începutul acestui an, după ce liderii Spaniei s-au declarat sustinători ai planului elaborat de reprezentanții Marocului de a acorda Saharei de Vest mai multă autonomie.
Oficialii Ugandei au anunțat retragerea trupelor din Republica Democrată Congo, informează Reuters. În decembrie, guvernul președintelui Yoweri Museveni a trimis sute de soldați în estul Congoului pentru a se alătura armatei congoleze într-o operaţiune comună împotriva Forțelor Democratice Aliate (ADF). ADF a fost inițial o mișcare împotriva regimului din Uganda, având sediul în Congo de la sfârșitul anilor 1990. Liderii ADF și-au declarat loialitatea față de Statul Islamic la jumătatea anului 2019 și au fost acuzați de uciderea a sute de săteni în raiduri frecvente în ultimii doi ani. Cu excepția operațiunii de menținere a păcii a Națiunilor Unite, prezența a cel puțin 1.700 de soldați din Uganda a fost cea mai mare intervenție străină pe teritoriul congolez de mai bine de un deceniu. Nu a fost oferit niciun motiv pentru retragerea planificată a Ugandei sau actualizare cu privire la starea operațiunii împotriva ADF.
Liderii europeni nu au ajuns la un acord cu privire la noile sancțiuni împotriva Rusiei, după ce reprezentanții Ungariei s-au opus încă o dată procedurilor, raportează Euractiv. Ungaria, Republica Cehă și Slovacia au primit din partea Uniunii Europene perioade lungi de grație pentru eliminarea treptată a importurilor de petrol rusesc, dar liderii ungari încă sunt împotriva acestei decizii. Filosofia din spatele sancțiunilor UE este că acestea ar trebui să vizeze țara terță, în acest caz Rusia, mai degrabă decât statele membre. Cu toate acestea, sancțiunile din sectorul energetic provoacă în mod inevitabil prejudicii altor țări din UE, unele având mai multe pagube decât altele. Premierul ungar Viktor Orbán a comparat interzicerea petrolului rusesc cu o „bombă nucleară” pentru țara sa. Liderii din Ungaria susțin că au nevoie de timp pentru a-și adapta sistemele energetice, precum și de asistență financiară pentru a plăti infrastructura actualizată și alternativele mai scumpe la petrolul rusesc.
Autoritățile americane i-au interzis procurorului general al Guatemalei, Consuelo Porras, să intre în țară, acuzând-o de corupție, raportează BBC. Un reprezentant al Departamentul de Stat al SUA a declarat că doamna Porras a „obstrucționat și subminat în mod repetat investigațiile anticorupție din Guatemala”, însă aceasta a respins acuzațiile. În plus, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că doamna Porras a obstrucționat investigațiile anticorupție „pentru a-și proteja aliații politici și pentru a obține favoruri politice nejustificate”. Doamna Porras a primit critici în Guatemala și în străinătate după ce l-a demis pe șeful unității anticorupție din Guatemala, Juan Francisco Sandoval, în iulie. Sandoval a fugit din țară la câteva ore după ce a fost demis, dar de atunci cel puțin alți șase procurori anticorupție au fost arestați la ordinul doamnei Porras. Luni, Porras a depus jurământul pentru un al doilea mandat de patru ani, fiind descrisă de către președintele Guatemalei, Alejandro Giammattei, drept „o profesionistă care îndeplinește toate cerințele constituționale” pentru a mai servi un mandat.
Autoritățile talibane din Afganistan au dizolvat cinci departamente cheie ale fostului guvern susținut de Statele Unite ale Americii, inclusiv Comisia pentru drepturile omului, potrivit The Guardian. În acest an fiscal, Afganistanul s-a confruntat cu un deficit bugetar de 44 de miliarde de afgani (501 de milioane de dolari), potrivit oficialilor talibani, care și-au anunțat primul buget național anual de la preluarea puterii în august anul trecut. De asemenea, au fost dizolvate Înaltul Consiliu pentru Reconciliere Națională (HCNR), Consiliul de Securitate Națională, instituție influentă în trecut, și Comisia pentru Supravegherea Punerii în Aplicare a Constituției Afgane, fiind considerate inutile în fața unei crize financiare. După preluarea puterii în 2021, talibanii au anunțat că vor fi mai moderați. Cu toate acestea, încă nu le permit fetelor mai mari de 12 ani să-și continue studiile și au introdus, de asemenea, reguli care le impun femeilor și fetelor să poarte voal și să fie însoțite de rudele de sex masculin în locurile publice.