Material realizat de Emilia Popescul
Procentajul cetățenilor americani care au încredere în Curtea Supremă a atins cel mai scăzut punct din ultimii 50 de ani, informează AP News. Scăderea încrederii a urmat deciziei care a dus la interdicții și restricții în legătură cu avortul, arată sondajul condus de General Social Survey. În sondajul din 2022, doar 18% dintre americani au declarat că au multă încredere în instanță, procent ce a scăzut de la 26% în 2021, iar 36% au spus că nu au aproape deloc, în creștere de la 21%. Procentajul femeilor care au declarat că au încredere în Curtea Supremă a scăzut cu 10% din 2021. Neîncrederea a apărut și în rândul republicanilor, procentajul celor încrezători în sistemul de justiție scăzând cu 5% din 2021. Majoritatea americanilor consideră că o femeie ar trebui să poată avorta dacă propria sănătate este în pericol sau dacă sarcina a fost rezultatul unui viol. Mai multe state interzic acum avortul fără excepție în cazurile de viol sau incest. Mississippi are o excepție pentru viol, dar nu pentru incest.
Acordul privind transportul cerealelor din Ucraina pe Marea Neagră a fost prelungit pentru încă două luni, informează Reuters. Președintele turc Tayyip Erdogan a anunțat extinderea într-un discurs televizat și ulterior a fost confirmată de reprezentanții Rusiei, Ucrainei și ai Organizației Națiunilor Unite. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a numit decizia ca fiind „o veste bună pentru lume”. ONU și Turcia au intermediat inițial acordul pentru 120 de zile în iulie anul trecut pentru a ajuta la combaterea unei crize alimentare globale care a fost agravată de invazia Ucrainei. Prelungirea a ajutat la reducerea prețurilor la cereale, prețul prestabilit al grâului și porumbului scăzând cu 3,4%. Aproximativ 30,3 milioane de tone de cereale și produse alimentare au fost exportate din Ucraina în cadrul acordului de la Marea Neagră, inclusiv 625.000 de tone pentru operațiunile de ajutor în Afganistan, Etiopia, Kenya, Somalia și Yemen ale Programului Alimentar Mondial.
Președintele Ecuadorului, Guillermo Lasso, a dizolvat Adunarea Națională controlată de opoziție printr-un decret, informează Al Jazeera. Confruntat cu un proces de punere sub acuzare, liderul din Ecuador a emis decretul care a adus alegerile legislative și prezidențiale mai aproape. Decizia președintelui de a instaura ceea ce poartă numele de „moarte reciprocă” înseamnă că acesta poate guverna prin decret până la organizarea alegerilor pentru un nou președinte și un organ legislativ. Alegerile vor avea loc în următoarele 90 de zile, potrivit președintelui Consiliului Electoral din Ecuador, Diana Atamaint. Lasso a negat acuzațiile privind presupusa delapidare legată de compania de transport petrolier de stat, Flota Petrolera Ecuatoriana. „Timp de mai mulți ani, Ecuador a fost un refugiu relativ sigur în America Latină, dar recent a devenit principalul nod de transport pentru traficul de droguri. Acest lucru a adus niveluri ridicate de violență aici, în capitala Quito și mai ales de-a lungul coastei”, a declarat un reporter al sursei citate.
Partidele de opoziție din Thailanda s-au întâlnit pentru a discuta despre posibile coaliții, relatează Deutsche Welle. Partidul liberal Move Forward, care a câștigat cea mai mare pondere a voturilor, a condus discuțiile și a căutat să formeze guvernul. Liderul partidului, Pita Limjaroenrat, a invitat alte cinci blocuri la discuții. Cel mai mare este partidul Pheu Thai, forța dominantă a politicii Thailandei de ani buni, dar care nu a fost în măsură să formeze un guvern, în ciuda faptului că a fost mai bun decât conducerea militară aliată în ultimele cinci alegeri generale. Pheu Thai și-a asigurat 141 de locuri, conform ultimelor proiecții, cu doar 10 mai puține decât Move Forward. Chiar dacă partidele ar ajunge la un acord între ele, acest lucru nu le poate garanta posibilitatea de a instala un prim-ministru și un guvern. În conformitate cu constituția militară din Thailanda, votul bicameral majoritar trebuie să aprobe orice nou prim-ministru. Asta înseamnă că orice viitor prim-ministru ar avea nevoie de sprijin din partea partidelor militare aliate din camera inferioară.
Guvernul Regatului Unit a permis reluarea testării pe animale pentru ingrediente de machiaj, în ciuda unei interdicții de 25 de ani, conform BBC. O hotărâre recentă a instanței a arătat că guvernul a schimbat o politică privind testarea pe animale pentru a se alinia la normele chimice ale Uniunii Europene. Secretarul de interne, Suella Braverman, a declarat, însă, că nu vor fi acordate noi licențe. Interzicerea testării pe animale a ingredientelor de machiaj a fost introdusă în 1998 și este încă în vigoare, dar guvernul a anunțat că a schimbat politica pentru a se potrivi cu regulile din UE. În 2020, Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA), o agenție a UE care supraveghează reglementarea chimică, a decis că companiile trebuie să testeze unele ingrediente utilizate în produsele cosmetice pe animale pentru a se asigura că sunt sigure pentru lucrătorii care fabrică ingredientele. La începutul acestei luni, a reieșit că, începând cu 2019, guvernul a emis licențe pentru testarea pe animale a ingredientelor cosmetice, în conformitate cu normele chimice ale UE, pe care l-a păstrat în ciuda părăsirii UE în 2020.
Guvernul indian și-a sporit securitatea pentru întâlnirea G20 din Kashmir, informează Reuters. Autoritățile din India au intensificat securitatea în regiunile Jammu și Kashmir în perioada de întâlnire a G20 privind turismul pe teritoriul Himalaya din cauza creșterii atacurilor militante. Militanții islamiști au intensificat atacurile în acest an în regiunea Jammu. Zece soldați și șapte civili au fost uciși în cele patru atacuri din acest an. Oficialii de securitate au spus că se tem că militanții separatiști ar putea încerca să-și promoveze cauza cu un atac înainte sau în timpul întâlnirii G20. Ofițerii militari și polițiștii au declarat că au informații conform cărora militanții ar putea viza școlile conduse de militari în Jammu și să-i ia ostatici pe elevi. Ca răspuns, astfel de școli au fost închise și cursurile s-au mutat online până după întâlnirea G20.