Home / A fost azi în lume / A fost 17 iunie în lume – incendii de vegetație în SUA și parada gay din Istanbul, anulată

A fost 17 iunie în lume – incendii de vegetație în SUA și parada gay din Istanbul, anulată

Material realizat de Roxana Zafiu

În Arizona, California și Alaska au izbucnit incendiile datorită secetei, căldura complicând activitatea pompierilor care încearcă să controleze flăcările. În mai multe teritorii din sudul și vestul Americii s-au declanșat incendii violente, relatează Le Figaro. California, se confruntă cu o secetă care durează mai mult de patru ani, 29 de milioane de copaci s-au uscat din cauza lipsei de ploaie, și o epidemie de insecte agravează potențialul agricol. Focul a dus la închiderea parțială a Autostradei 101, care face legătura cu nord-sudul Californiei timp de mai multe ore. De asemenea, autoritățile au încercat să protejeze infrastructura petrolieră din regiune. Gigantul petrolier ,,ExxonMobil” a evacuat rafinaria din Las Flores Canyon. Un alt incendiu, ,,Focul Pony” care a avut loc în nordul Californiei a ars aproximativ 10 km² și a dus la închiderea unor drumuri. În Alaska, în partea de nord-vest focul a ars joi peste 20 km² din rezervația naturală Warren Creek. De asemenea și în sud-vestul Statelor Unite, alte patru mari incendii au avut loc în Arizona odată cu debutul sezonului uscat

Fosta mişcare de rebeli M23 susține într-o declarație o nouă dezarmare, demobilizare și reintegrare (DDR) a miliției sau veteranilor grupărilor armate din Republica Democratică Congo, relatează Le Monde. Preşedintele M23 Bertrand Bisimwa declară că ,, cele mai grave atacuri armate, incapacitatea guvernului, condițiile de trai precare menținute în centrele de demobilizare au transformat această regiune în câmp de luptă şi a dus la pierderi de vieţi omeneşti”. M23 doreşte să se implice în proiectarea, dezvoltarea și desfășurarea unui program mai realist care să menţină stabilitatea în RDC. De asemenea, M23 doreşte să facă parte din comisia care anchetează evenimentele din Kamina și foștii rebeli care au distrus în luna februarie o altă bază militară, Kitona în extremitatea de vest. M23 este un grup rebel susținut de Rwanda și Uganda, în estul RDC la sfârșitul celui de al doilea Război Congo (1998-2003). M23 a fost învinsă în noiembrie 2013, după 18 luni de război în provincia Kivu de Nord sfâșiată de conflicte armate timp de peste douăzeci de ani. Violențele din Kivu de Nord, în apropiere de granița cu Rwanda, au avut loc din cauza grupărilor armate care au atacat sate văzute ca sprijinindu-i pe opozanții lor, în timp ce armata națională este redirecționată, aceasta din urmă luptându-se cu o mișcare de rebeli cunoscută drept M23. Mişcarea a confirmat în decembrie 2013 renunțarea la rebeliune în momentul semnării declarațiilor la Nairobi, prin care guvernul de la Kinshasa și M23 au îngropat în mod oficial securea războiului, M23 nu se regrupează şi nu îşi reia activităţile militare.

Mai mult de 50 de oficiali ai Departamentului de Stat au semnat un memorandum intern prin care protestează împotriva politicii întreprinse de SUA în Siria, cerând acțiuni militare ferme şi recomandând schimbarea regimului ca fiind singura modalitate de a învinge ISIS, relatează CNN. Politica SUA în Orientul Mijlociu, a fost “copleșită” de violențele care continuă şi în prezent în Siria. Memorandumul a fost semnat de 51 de reprezentanţi ai Departamentului de Stat, mulți dintre ei fiind ofițeri de carieră, implicați în politica Siriei. Acest memorandum solicită ca pentru moment să nu se mai folosească armament, ci să se o utilizare o altă strategie, metoda diplomatică utilizată de SUA ar putea fi o soluție. Regimul condus de Bashar al-Assad ar trebui schimbat, numai în acest mod poate fi înfrânt Statul Islamic. Secretarul de stat, John Kerry, susține puternice acțiuni militare a forțelor SUA în Siria pentru a-l determina pe Assad să negocieze o politică bazată pe înțelegere.

Sute de camioane sunt oprite pe drumul care face legătura între Pakistan și Afghanistan, la Torkham. Oficialii din ambele țări sunt în conflict în ceea ce privește construirea unei porți pe partea pakistaneză a frontierei, relatează Al Jazeera. Trei oameni au murit și mai mult de doi polițiști de frontieră din ambele părți au fost răniți până în prezent în împuşcături. Pe de o parte, Afganistanul nu doreşte construirea unui gard, spunând că acest lucru e inacceptabil, iar pe de altă parte Pakistanul spune că noile măsuri sunt necesare și ar putea beneficia de asemenea şi Afganistan prin stoparea trecerilor ilegale la frontiera poroasă. Mii de vehicule traversează în fiecare săptămână frontiera, comerțul fiind vital între aceste două state. Saanad Khan, un șofer de camion susține că ,,ne dorm ca autorităţile să deschidă poarta foarte repede, deoarece afectează vieţile oamenilor de pe ambele părți.”

630.000 de telefoane mobile contrafăcute au fost până acum deconectate în Tanzania, spune Autoritatea de Telecomunicații. O interdicție a guvernului privind utilizarea telefoanelor false a intrat în vigoare vineri, cauzând dificultăți de comunicare pentru cei care le dețin, relatează BBC. Tanzania în mod oficial s-a alăturat țărilor care fac eforturi de a consolida măsurile de securitate și sănătate prin deconectarea telefoanelor. Aşadar Camerun, Africa de Sud, Nigeria, Tanzania fac eforturi pentru a consolida măsurile de securitate și sănătate prin deconectarea telefoanelor. Aproximativ 3% din telefoanele mobile din Tanzania sunt false, țara are aproximativ 33 de milioane de abonați de telefonie mobilă, dintr-o populație estimată de 49 de milioane de oameni. Aproximativ 1,2 milioane de telefoane false vor fi deconectate.

Parada gay anuală de la Istanbul nu a mai avut loc anul acesta din motive de securitate, relatează The Independent. Evenimentul, care atrage zeci de mii de participanți, a fost planificat să aibă loc la 26 iunie, dar a fost anulat pe fondul amenințărilor din partea grupurilor conservatoare care doreau să intervină și să oprească marșul. Ömer Akpinar, un activist turc pentru drepturile homosexualilor susține că grupurie ultra-naționaliste consideră acest eveniment ca fiind imoral ,, religia este întotdeauna folosită ca o scuză pentru a începe revolte asupra libertății”. Cu toate acestea, guvernanţii susţin faptul că această paradă ar putea fi o ocazie pentru IS sau un alt grup terorist pentru a ucide mii de oameni în timpul marșului gay. Ömer Akpinar susţine faptul că nici anul trecut evenimentul nu s-a desfăşurat în totalitate deoarece a intervenit poliţia cu tunuri de apă și bile din cauciuc, deşi acesta a avut loc în mod pașnic. Akpinar susţine faptul că parada a fost întreruptă nu din considerente ce ţin de securitate ci ,, aceasta este o continuare a poveștii care a început anul trecut, când poliția a atacat activiștii homosexuali”.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …