Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 17 februarie în lume – A fost descoperit un nou continent, Zealandia, Pakistan și-a închis două dintre granițele sale cu Afganistanul, iar Parlamentul Finlandei a respins prin vot o petiție a cetățenilor prin care se cerea abrogarea unei legi ce ar urma să permită căsătoria persoanelor de același sex

A fost 17 februarie în lume – A fost descoperit un nou continent, Zealandia, Pakistan și-a închis două dintre granițele sale cu Afganistanul, iar Parlamentul Finlandei a respins prin vot o petiție a cetățenilor prin care se cerea abrogarea unei legi ce ar urma să permită căsătoria persoanelor de același sex

Material realizat de Ioana Vințeler și Răzvan Roșca

  1. Pe fundalul problemelor conflictuale din interiorul Siriei, mii de voci verbalizează atrocitățile inumane săvârșite în cadrul perimetrului sirian, relatează BBC. Wissam Zarqa, profesor de engleză a cărui carieră a fost dominată de sclavia războiului, a declarat că singura lui menire este de a-i ajuta pe ceilalți să-și facă vocile auzite în afara granițelor Siriei. ”Am vrut să oferim oamenilor din Alep o voce. Abilitatea de a vorbi limba engleză le oferă localnicilor posibilitatea de a-și manifesta libertatea de exprimare,” a declarat Wissam Zarqa. Wissam a mărturisit că s-a aflat printre ultimii civili care au fost nevoiți să se refugieze în Idlib, un oraș aflat în nord-vestul Siriei. ”Am plecat, deoarece am fost obligați să facem asta. În timpul evacuărilor s-au întâmplat numeroase accidente. Unii oameni au fost uciși, alții au fost arestați,” a mai declarat Wissam. Predarea limbii engleze a devenit mai mult decât o pasiune pentru Wissam, relatează BBC. Scopul principal al acestuia a fost de a transmite cât mai multe mesaje peste tot în lume despre situația conflictuală gravă din Siria, de a informa celelalte teritorii prin intermediul unor voci cultivate de el.
  2. Oamenii de știință anunță că au descoperit un al optulea continent, care s-ar afla scufundat aproape în întregime sub Noua Zeelandă, informează BBC. Într-o lucrare a societății geologice, cercetătorii au anunțat faptul că așa-numitul continent Zealandia măsoară aproximativ 5 milioane de km², echivalentul a două treimi din Australia. 94% din noul continent se află sub apă, în timp ce Noua Zeelandă și Noua Caledonie sunt la suprafață. Astfel, Noua Zeelandă a devenit numită de cercetători ca fiind vârful unui continent scufundat. ”Valoarea științifică a clasificării Zealandei ca un nou continent reprezintă mult mai mult decât simpla inserare a unui nou nume pe o listă. Faptul că un continent scufundat nu a ajuns să fie încă fragmentat oferă posibilitatea științei de a explora coeziunea și destrămarea unei cruste continentale,” au declarat cercetătorii.
  3. În semn de protest față de interdicția de intrare în SUA dictată de Trump, un muzeu din SUA a eliminat toate operele de artă ce aparțineau imigranților, relatează The Independent. Intenția muzeului a fost de a sublinia faptul că aportul imigranților la consolidarea propriei culturi este unul destul de semnificativ. Muzeul Davis de la Colegiul Wellesley, Massachusetts a îndepărtat până acum circa 20% din întreaga colecție spectaculoasă a imigranților: picturi, sculpturi din bronz și lemn, măști ceremoniale și multe alte opere de artă. Proiectul ”Fără artă” demonstrează impactul imigranților asupra teritoriului american. ”Fiecare galerie de artă va fi afectată de extirparea lucrărilor create de imigranți,” a declarat Claire Whitner, supraveghetoarea întregului proiect.
  4. Moștenitorul companiei sud-coreene Samsung, Lee Jae-yong, a fost arestat după ce a fost acuzat de dare de mită, informează Al Jazeera. Lee, vice-președintele Samsung Electronics și fiul liderului companiei, a fost acuzat că ar fi dat 40 de milioane de dolari mită în schimbul unor favoruri politice. După ce inițial cazul a fost respins din cauza lipsei unor dovezi substanțiale, procurorii au continuat investigația și au descoperit dovada incontestabilă care a condus la arestarea vice-președintelui. Lee Jae-yong e primul lider din istoria electronicelor care a fost arestat în urma unor grave acuzații de corupție.
  5. Un atac sinucigaș în cadrul părții de nord a Nigeriei, în Maiduguri, s-a soldat cu moartea a 7 kamikaze, care s-au aruncat în aer, relatează Al Jazeera. Autoritățile au anunțat că 6 dintre cei 7 atacatori sinucigași erau femei. Atacul a avut loc în interiorul unei tabere destinată persoanelor strămutate. Din fericire, atacul nu a avut succes, întrucât în momentul exploziei nimeni nu se afla pe străzi. ”Oamenii se aflau în interior în momentul atacului. Niciunul dintre atacatori nu a reușit să-și îndeplinească scopul. Aceștia au ajuns să fie uciși în timpul exploziei,” a declarat Kanar, unul dintre coordonatorii Agenției naționale pentru gestionarea situațiilor de urgență. Incidentele sinucigașe petrecute în Nigeria în ultima perioadă sunt puse pe seama unei grupări islamiste cunoscută sub numele de Boko Haram care are drept scop răsturnarea forțelor guvernamentale și crearea unui stat islamic.
  6. Pakistan și-a închis două dintre granițele sale cu Afganistanul și a cerut Kabulului să ia măsuri în legătură cu cei 76 de ”teroriști” pe care susține că i-ar ascunde, ca urmarea a celui mai grav atac din 2014 până în prezent, informează Al Jazeera. Cel puțin 80 de oameni au fost uciși, iar alte sute de persoane au fost rănite de către un atacator sinucigaș care a vizat o adunarea a credincioșilor, într-un sanctuar în partea sudică a orașului Sehwan. Cei care au revendicat atacul a fost gruparea jihadistă ISIS. Sanctuarul, care a fost construit în 1356, este locul de veci al lui Syed Muhammad Usman Marwandi, poet și filosof Sufist, fiind unul dintre cei mai venerați sfinți. Atacul de joi a venit la sfârșitul uneia dintre cele mai sângeroase săptămâni din istoria recentă a Pakistanului, cu un număr de 99 de persoane ucise de luni, revendicate de talibanii pakistanezi și de alte facțiuni anexe: luni, 13 oameni au fost uciși într-un atentat sinucigaș la o adunare în Lahore; miercuri, un nou atentat sinucigaș într-un birou guvernamental pe teritoriul tribului Mohmand, cât și un atac asupra angajaților guvernamentali din Peshawar, rezultând în moartea a 6 oameni; doi ofițeri de poliție au fost uciși joi încercând să dezamorseze o bombă în capitala provinciei Balochistan, Quetta.
  7. Parlamentul Finlandei a respins prin vot o petiție a cetățenilor prin care se cerea abrogarea unei legi care ar urma să permită căsătoria persoanelor de același sex, protejând astfel legea care va intra în vigoare de luna viitoare, conform Reuters. 120 dintre membrii parlamentului s-au opus, iar abia 48 de parlamentari au fost de acord. Prin această lege, care a fost adoptată de un parlamentul anterior în 2014, se va pune capăt distincției dintre uniunea de același sex și căsătorie heterosexuală, oferind cuplurilor homosexuale dreptul de a adopta copii și de a purta același nume de familie. Finlanda a fost singura țară din zona nordică care să nu fi recunoscut încă căsătoriile între persoane de același sex, cu toate că încă din 2002 cuplurile homosexuale au putut intra în parteneriate înregistrate.
  8. Prințesa Spaniei, Cristina, sora regelui Felipe VI, a fost absolvită de acuzația conform căreia l-ar fi ajutat pe soțul său să se eschiveze de la plata taxelor, după un proces care a durat mai bine de un an și care a deteriorat și mai mult imaginea familiei regale, notează The Guardian. Soțul acesteia, Iñaki Urdangarin, a primit o condamnare de 6 ani și 3 luni și a fost amendat cu mai mult de 500.000 euro, după ce a fost acuzat de delapidare, fraudă și evaziune fiscală. Cristina a fost primul membru al familiei regale căreia i s-au adus acuzații de la reinstaurarea monarhiei în 1975 și ar fi putut primi o pedeapsă de până la 8 ani în caz că i s-ar fi demonstrat vinovăția. Prințesa și soțul acesteia erau printre cei 18 inculpați care se confruntau cu 89 de încriminări, variind de la fraudă și spălare de bani până la trafic de influență. Aceasta a ajuns la tribunal după ce grupul de extremă dreapta Manos Limpias (Mâinile Curate) a folosit un caz de evaziune fiscal împotriva ei, profitând de o prevedere care permite grupurilor private să inițieze proceduri penale.
  9. O mașină echipată cu explozibil a sărit în aer în sudul orașului Bagdad, omorând cel puțin 55 de oameni și rănind alte câteva zeci, conform Al Jazeera. ISIS și-a revendicat responsabilitatea asupra atacului, care a venit în mijlocul unui nou val de violente în capitala irakiană. Bagdadul a fost zguduit de mai multe atentate sinucigașe pe parcursul primelor zile ale noului an, dar relativ puține explozii au mai fost raportate de atunci. Vehiculul se afla parcat pe o stradă aglomerată, pe care se aflau mai multe garaje și comercianți de mașini la mâna a doua, totul petrecându-se în cartierul aflat în partea de sud-este a orașului, Bayaa. Locul exploziei a fost un spațiu deschis, utilizat pentru vânzarea mașinilor second-hand, unde mai mulți vânzători privați staționează și negociază toată cu potențialii cumpărători. Agenția propagandistă Amaq, care are legături cu ISIS, care a revendicat aproape toate atacurile recente de acest fel, a semnalat explozia și a descris ca țintind ”o grupare de musulmani șiiți.”
  10. Capitala Ungariei, Budapesta, a mai făcut un pas spre o posibilă retragere a candidaturii de a găzdui jocurile olimpice din 2024, provocând o lovitură pentru organizatori în tentativa de a găsi un oraș, relatează Al Jazeera. Momentum, mișcarea politică de opoziție, susține că a strâns mai mult de 266 de mii de semnături într-o petiție împotriva candidaturii, liderul Andras Fekete-Gyor semnalând că ar fi suficiente pentru a iniția un referendum. Primarul orașului, Istvan Tarlos, a declarat că dacă un referendum ar fi convocat, ar lua în serios propunerea ca oferta să fie retrasă. Orașul maghiar concurează cu orașe precum Paris sau Los Angeles pentru găzduirea Jocurilor, un eveniment a cărui costuri au crescut brusc în ultimii 20 de ani. Dacă se va retrage, Budapesta se va alătura unor orașe precum Hamburg, Roma sau Boston, candidate care și-au retras și ele ofertele. Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, pare că se distanțează și el de această candidatură. Momentum, lansat de un grup de studenți născuți în jurul anului 1989, an în care regimul comunist s-a prăbușit, a strâns semnăturile pe parcursul unei campanii de o lună. Totuși, dacă Budapesta ar câștiga, Ungaria ar deveni prima țară est-europeană care să găzduiască Jocurile Olimpice de Vară în era post-comunistă.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 15 noiembrie în lume – Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au avut prima conversație directă din ultimii doi ani, Rusia va întrerupe livrările de gaz prin Ucraina către Austria, Două avioane de luptă au fost trimise să intercepteze un avion de recunoaștere rusesc care zbura în apropierea spațiului aerian britanic

Material realizat de Andrei Rus   Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, …