Home / A fost azi în lume / A fost 17 aprilie în lume – Trupele rusești au început retragerea din regiunea Nagorno-Karabakh, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări în estul Ierusalimului de la declanșarea războiului iar Peste 50.000 de soldați ruși au fost oficial declarați decedați în războiul din Ucraina
Sursa foto. Irakli Gedenidze/REUTERS

A fost 17 aprilie în lume – Trupele rusești au început retragerea din regiunea Nagorno-Karabakh, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări în estul Ierusalimului de la declanșarea războiului iar Peste 50.000 de soldați ruși au fost oficial declarați decedați în războiul din Ucraina

Material realizat de Robert Olteanu.

Conform documentelor oficiale, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări în estul Ierusalimului de la declanșarea războiului, notează The Guardian. În ultimele șase luni, autoritățile guvernamentale au aprobat peste 20 de proiecte de construire de case de locuit pentru mii de persoane în partea de est a Ierusalimului. Conform dreptului internațional, așezările sunt considerate ilegale, fiind menite să înlocuiască populația arabă cu cea de origine evreiască. Proiectele presupun contruirea de locuințe destinate coloniștilor evrei în zona Beit Safafa, iar inițiatorii sunt reprezentanții Autorității Terestre Israeliene. Un raport recent al ONU a demonstrat că în spatele proiectelor de așezări se află numeroși reprezentanți de extremă dreaptă din guvernul israelian. Partea estică a capitalei a fost anexată ilegal de Israel în anul 1980, acțiune considerată drept un impediment pentru recunoașterea statului Palestina.

Trupele rusești au început retragerea din regiunea Nagorno-Karabakh, relatează DW. Autoritățile de la Moscova au confirmat că forțele de menținere a păcii au început procesul de retragere din regiunea controlată de guvernul din Azerbaidjan, potrivit purtătorului de cuvânt Dmitry Peskov. În urma unui conflict din 2020 dintre Armenia și Azerbaijan, acordul de pace a prevăzut mobilizarea a 2000 de soldați din Rusia pentru menținerea păcii. Cu toate acestea, trupele nu au intervenit în anexarea oficială din 2023 a regiunii de către forțele din Baku, recent controlată de trupe armene. Totodată, premierul armean, Nikol Pashinyan a criticat în numeroase rânduri lipsa de reacție a guvernului de la Moscova. Anexarea regiunii Nagorno-Karabah a produs peste 100.000 de refugiați din rândul populației locale, marea majoritate etnici armeni. În prezent, guvernului din Armenia și Azerbaijan negociază un acord de pace.

Guvernul din Azerbaidjan a criticat amenințările oficialilor francezi după retragerea ambasadorului de la Baku, informează France 24. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a rechemat-o la Paris pe ambasadoarea Anne Bouillon pentru a discuta relația statului cu oficialii din Azerbaidjan. Purtătorul de cuvânt al ministrului de externe azer, Aykhan Hajizada, a criticat guvernul francez pentru „limbajul amenințător și presiunea exercitată”. Totodată, guvernul azer a criticat acordul de sprijin militar dintre Franța și Armenia și a refuzat rolul de mediator în conflictul cu Armenia al guvernului francez. De asemenea, Macron a declarat în numeroase rânduri îngrijorarea față de ambițiile teritoriale ale președintelui azer, Ilham Aliyev, criticând anexarea regiunii Nagorno-Karabah din 2023.

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că guvernul israelian se va apăra împotriva agresiunilor externe, relatează Reuters. Netanyahu s-a întâlnit cu miniștrii de externe englez, David Cameron, și german, Annalena Baerbock, cu scopul forțelor occidentale a opri escaladarea conflictului regional din Orientul Mijlociu. În timpul întâlniri, premierul israelian a reiterat că „statul Israel va face tot este necesar pentru a se apăra”. David Cameron a menționat înainte posibilitatea ca guvernul Israelian să răspundă în forță pentru atacul provocat de guvernul din Iran. Totodată, oficialii americani au declarat că vor impune noi sancțiuni guvernului de la Teheran pentru atacul asupra teritoriului israelian. De asemenea, liderii Uniunii Europene și G7 discută posibilitatea aplicării unor sancțiuni similare. Operațiunile militare ale armatei israeliene ar urma totodată să continue în Fâșia Gaza.

Peste 50.000 de soldați ruși au fost oficial declarați decedați în războiul din Ucraina, informează BBC. Jurnaliștii de la BBC au inventariat date obținute de la grupul jurnalistic rusesc independent Mediazona, precum și rapoarte oficiale, ziare și postări din social media. Concluzia a fost că numărul real al soldaților uciși în conflict depășește de peste opt ori declarațiile oficiale oferite de guvernul de la Moscova în 2022. De asemenea, datele nu includ decesele trupelor de miliție din regiunile Donetsk și Luhansk anexate ilegal de armata rusească. Astfel, se preconizează ca cifra de 50.000 de soldați decedați să fie mult mai mică decât imaginea reală a victimelor rusești. În același timp, președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a confirmat moartea a 31.000 de militari ucraineni, cu toate că agențiile americane au menționat pierderi mult mai mari. Datele continuă să fie analizate pe măsură ce conflictul avansează.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …