Home / A fost azi în lume / A fost 16 noiembrie în lume – Rusia se retrage de la Curtea Penală Internațională, Israelul a legalizat construcția de clădiri pe terenurile private din Cisiordania, iar un afacerist francez susține că a transportat valize de bani oferite de regimul Gaddafi pentru Nicolas Sarkozy

A fost 16 noiembrie în lume – Rusia se retrage de la Curtea Penală Internațională, Israelul a legalizat construcția de clădiri pe terenurile private din Cisiordania, iar un afacerist francez susține că a transportat valize de bani oferite de regimul Gaddafi pentru Nicolas Sarkozy

Material realizat de Cristiana Mitran și Emilia Pîrșcoveanu

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret pentru retragerea Rusiei de la Curtea Penală Internațională (CPI), care urmărește crimele de război, genocid și crime împotriva umanității, relatează Al Jazeera. Decretul lui Putin vine la o zi după ce comisia Adunării Generale ONU pentru drepturile omului a aprobat o rezoluție care condamnă “ocupația temporară a Crimeei de către Rusia”, acuzând Moscova de încălcarea drepturilor și discriminarea împotriva unor rezidenți din Crimeea. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat că retragerea se bazează pe “interese naționale” susținand că, din moment ce Rusia nu a ratificat niciodată crearea instanței, decretul de miercuri a fost doar o formalitate. Peskov a respins, de asemenea, acuzațiile CPI cu privire la un “conflict armat” în Crimeea, argumentând că aceasta a aderat la Rusia după un vot popular legitim. Luni, CPI a emis un raport preliminar în care s-a descris ceea ce s-a întâmplat în Crimeea, anume “un conflict armat internațional între Ucraina și Federația Rusă”. Tribunalul se confruntă deja cu o regresiune majoră in țările africane, Burundi fiind prima țară care s-a retras în luna octombrie. Trei zile mai târziu, Africa de Sud a anunțat, de asemenea, că intenționează să părăsească CPI, urmată de Gambia. CPI a fost înființată în 1998 și are peste 100 de state membre. Este prima instanță permanentă din lume care are competența de a urmări persoane responsabile de crime internaționale, de genocid, crime împotriva umanității și crime de război.

Primarul unui oraș din statul american West Virginia a demisionat după ce a fost implicat într-o controversă cu privire la comentariile rasiste pe care acesta le-ar fi facut despre Michelle Obama, relatează BBC. Beverly Whaling a părut să aprecieze o postare de pe Facebook referindu-se la Michelle Obama ca la o “maimuță pe tocuri”. Whaling a scris că postarea i-a făcut ziua mai frumoasă, dar mai târziu a spus că se referea la rezultatul alegerilor. O petiție pentru demisia primarului a adunat peste 170.000 de semnături. Edilul a administrat orașul Clay, cu o populație de doar 491 de persoane, din care nu face parte niciun rezident afro-american, potrivit recensământului din 2010.

Negocierile pentru retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană sunt foarte complexe și vor dura mai mult doi ani, a declarat miercuri președintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, relatează Reuters. Marea Britanie a declarat că va aplica articolul 50 din Tratatul de la Lisabona până la sfârșitul lunii martie a anului viitor , începând o numărătoare inversă de 24 de luni până la plecarea sa din bloc. Dar odată cu poziția guvernului britanic față de Brexit ce începe să arate semne de fragmentare și o Europă dornică să lucreze împreună pentru a preveni o reacție populistă care ar putea fragmenta în continuare UE, discuțiile sunt susceptibile să fie tensionate și să întarzie. “Negocierile sunt extrem de complexe …Ele vor dura mult mai mult de doi ani,” a declarat Dijsselbloem, șeful delegației miniștrilor din zona euro, la un eveniment din Londra.

Primarul din New York a cerut continuarea protestelor împotriva președintelui ales al SUA, Donald Trump, îndemnându-i pe americani să “lupte pentru a recupera puterea din mâinile lui”, relatează The Independent . Bill de Blasio, un democrat ales primar după o agendă liberală populistă, este cunoscut pentru vederile sale explicite. După alegerea lui Trump ca președinte al SUA, protestele au cuprins mai multe orașe americane, în special în orașul său natal, New York. În timp ce unii politicieni au condamnat protestele, de Blasio le-a încurajat. În timp ce unii politicieni au condamnat protestele, de Blasio le-a încurajat. “Trebuie să-l facem pe Trump responsabil pentru orice acțiune pe care el o face care încurajează ura și diviziunea… Cu cât este mai extrem, cu atât mai mulți oameni ripostează, cu atât mai mult scade puterea lui” a declarat primarul la un post local de radio. Acesta a transmis mesajul său și online, pe Twitter: “Vreau ca toți locuitorii New York-ului să știe: ca oraș avem o mulțime de instrumente la dispoziția noastră pentru a ne proteja valorile și le vom folosi. Protestele pașnice sunt o tradiție americană. Sunt inspirat de oameni care, în mijlocul adversității se angajează mai degrabă decât să se resemneze și să plece.”

Fostul ministru francez al economiei, Emmanuel Macron a anunțat că va candida pentru funcția de președinte, promițând o “revoluție democratică”, în cazul în care va fi ales, informează BBC. După ce a servit sub conducerea președintelui socialist Francois Hollande, acesta va candida independent. Anterior, Alain Juppé, favoritul opoziției la nominalizarea pentru cursa prezidențială, l-a acuzat pe  Macron de trădarea președintelui Hollande, spunând că “acesta l-a înjunghiat în spate”. Fostul protejat al președintelui, Macron a părăsit guvernul socialist în luna august, pe fondul nemulțumirii din cadrul partidului asupra ambițiilor lui politice. Hollande încă nu a confirmat dacă va candida pentru realegerea în luna aprilie, dar va lua o decizie în următoarele săptămâni. Președintele francez are cele mai mici cote de popularitate dintre toți presedinții post-război. Emmanuel Macron, care nu a mai fost ales pană acum într-o funcție politică, și-a anunțat candidatura în cadrul unei conferințe de presă într-o suburbie din Paris. “Franța este blocată de corporatismul de tot felul”, a afirmat acesta, referindu-se la grupuri de interese mari. “Eu resping acest sistem.” Macron va candida ca lider al mișcării centriste En Marche creată în luna aprilie, care are acum aproape 97.000 de membri și a primit 2.7m € din donatii. Mișcarea susține că promovează are “idei noi … nici de dreapta, nici de stânga”. Macron a declarat miercuri: “Provocarea pentru mine nu este să reunesc stânga sau drepta.Provocarea este să reunesc Franța.” Un sondaj sugerează că 38% dintre alegătorii francezi cred că Macron ar fi un bun candidat președinție.

Bombardamente au lovit zonele controlate de rebeli din Alep miercuri, distrugând un spital pentru copii, și rănind membri ai personalului și pacienți îngrămădiți într-un subsol, relatează Washington Post. Atacurile au avut loc la o zi după ce forțele guvernamentale siriene și aliații lor ruși au reluat ofensivele în nordul Siriei. Între timp, forțele siriene au lansat bombardamente în estul orașului Alep care este controlat de rebeli în încercarea de a sparge una dintre ultimele fortărețe urbane ale opoziției. Banca centrală de sânge a Alepului, situată în apropiere de spital, a fost lovită și ea în raidurile aeriene. Rusia a declarat marți că a lansat o ofensivă majoră împotriva zonelor deținute de rebeli din provinciile Idlib și Homs, dar a negat implicarea în noile atacuri asupra Alepului. Odată centrul de putere economică al Siriei, Alepul a fost împărțit între rebeli și controlul guvernamental în 2012 de-a lungul uneia dintre cele dificile linii de front a războiului. Recapturarea sa de către forțele lui Assad ar putea grăbi prăbușirea opoziției armate din Siria. Vorbind din subsolul spitalului de copii, directorul său a declarat că personalul său a fost prins în clădire: “Avioanele sunt deasupra. Noi nu putem ieși. Poate ne putem proteja în această cameră”, a spus Hatem, care a oferit jurnaliștilor doar un singur nume în teama unor posibile represalii împotriva familiei lui. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat miercuri că cel puțin 17 civili au fost uciși în primele 24 de ore ale ofensivei guvernamentale. Asociația Medicilor Independenți a declarat că spitalul de copii a fost grav avariat. Acesta a fost al cincilea atac asupra unui centru medical în decursul a trei zile.

Presa franceză susține că Sarkozy a primit bani de la liderul libian Muammar Gaddafi în 2006 și 2007, relatează Al Jazeera. Legăturile lui Nicolas Sarkozy cu Muammar Gaddafi au ajuns sub investigație după ce un om de afaceri a mărturisit despre livrarea a trei valize umplute cu bani, oferite președintelui francez de către liderul libian. Într-un interviu, omul de afaceri franco-libanez Ziad Takieddine a spus că a făcut trei călătorii de la Tripoli la Paris, la sfârșitul anului 2006 și începutul anului 2007, cu bani pentru campania lui Sarkozy. De fiecare dată el a transportat o valiză care conținea între 1,5 și 2 milioane de euro. Sarkozy, în calitate de președinte al Frantei, a negat marți că a primit bani de la Gaddafi pentru a-și finanța campania electorală. Acuzațiile împotriva lui Sarkozy au apărut pentru prima dată în martie 2011, când liderul francez milita pentru intervenția militară condusă de NATO care a ajutat la răsturnarea regimului Gaddafi. “Sarkozy trebuie să dea mai întâi înapoi banii pe care i-a luat din Libia pentru a finanța campania electorală”, a declarat fiul lui Gaddafi, Saif al-Islam, care se află acum în închisoare în Libia. Un an mai târziu, Sarkozy făcea campanie pentru un al doilea mandat. Mediapart a publicat un document semnat de Musa Kusa, fostul șef de informații libiene, unde se făcea referire la un acord de 50 de milioane de euro, sprijin pentru Tripoli. Sarkozy a negat vehement acuzațiile, susținând că documentul a fost un fals. Sarkozy a fost acuzat de trafic de influență într-o afacere separată și de finanțarea ilegală a campaniei sale în 2012. Fostul președinte francez a acuzat justiția că încearcă să-i blocheze ambițiile de revenire la conducerea țării.

Sute de copii din Marea Britanie care se confruntă cu abuzuri religioase și “exorcizari”, pentru că familiile lor sunt convinse că sunt vrăjitori sau au fost “posedati” au fost abandonați de forțele de ordine și organizațiile de caritate britanice, potrivit Russia Today. Afruca – Africans Unite Against Child Abuse susține că pănă la 400 de persoane tinere sunt expuse riscului acestui tip de tratament în fiecare an. Cifrele poliției metropolitane londoneze indică faptul că au existat 60 de cazuri de abuzuri asupra copiilor legate de intervenția religioasă doar anul trecut în capitală. Afruca spune că astfel de copii sunt adesea considerați vinovați atunci când se întâmplă lucruri rele familiei. Pedepsele implică de obicei ardere, strangulare, bătăi, înfometare și tăierea așa-zișilor “posedați”. Afruca declară că poliția și serviciile sociale nu sunt instruite în mod corespunzător în ceea ce priveste acest tip de abuz. De asemenea, aceasta subliniază faptul că autoritățile nu au suficiente resurse pentru a face față problemei și mai multe cazuri în Marea Britanie sunt nedeclarate. “Inevitabil , vor exista decese suplimentare ale copiilor cu privire la aceste probleme de protejare, deoarece aceste sisteme de credințe adânc înrădăcinate duc la incidente tragice”, a declarat inspectorul detectiv Allen Davis. Afruca face apel la o acțiune politică privind abuzul bazat pe credința religioasă și dorește sa fie ilegal să consideri că un copil este posedat de spirite.

Parlamentul israelian a aprobat un proiect de lege care ar putea legaliza construirea a mii de case evreiești pe terenuri palestiniene aflate în proprietate privată în Cisiordania, o măsură care a atras condamnarea de către parlamentarii de stânga și cel mai apropiat aliat al Israelului, Statele Unite ale Americii, relatează Al Jazeera. Proiectul de lege care a fost adoptat miercuri printr-un vot de 58-50, s-ar aplica la mai mult de 2.000 de locuințe evreiești construite ilegal în Cisiordania. Isaac Herzog, care conduce Partidul Laburist de opoziție, a declarat că proiectul de lege contravine dreptului israelian și internațional. Washington a descris, de asemenea, decizia parlamentului israelian ca fiind “ingrijorătoare” și a spus că aceasta ar putea deschide calea pentru legalizarea a zeci de avanposturi construite fără autorizația guvernului israelian. “Acest lucru ar reprezenta un pas fără precedent și tulburător, care este în contradicție cu opinia juridică israeliană anterioară și, de asemenea, contravine principiului politicii israeliene de a nu construi pe terenuri private palestiniene”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Elizabeth Trudeau. Coloniile israeliene din Cisiordania sunt considerate ilegale în conformitate cu dreptul internațional și au reprezentat obstacole majore în negocierile dintre palestinieni și israelieni.. Procurorul General israelian Avihai Mandelblit a condamnat la rândul său proiectul de lege, pe care l-a catalogat drept eronat din punct de vedere al formei sale actuale, spunând că această contravine legislației drepturilor de proprietate privată și nu corespunde cu angajamentele dreptului internațional ale Israelului.

Camera inferioară a Rusiei a adoptat o propunere de percepere a unor amenzi mari pentru parlamentarii care lipsesc de la sesiunile parlamentare fără scuze valide, informează Russia Today . În conformitate cu noile norme ar trebui ca parlamentarii să se înregistreze la sesiunile de Duma de Stat. Înregistrări au loc la ora 10, 12:30 și 16 și membrii care nu participă la niciuna dintre cele de pe ordinea de zi sunt considerați absenți și ar trebui să fie amendați cu a șasea parte din salariul lor (aproximativ 60.000 de ruble). Cuantumul amenzii se explică prin faptul că au loc șase sesiuni plenare pe lună în camera inferioară a parlamentului din Rusia. Unul dintre principalii susținători ai mișcării, vicepreședintele Dumei Serghei Neveror, a declarat reporterilor că banii colectați din amenzi vor fi returnați la bugetul Parlamentului. De asemenea, el a adăugat că parlamentarii care sunt în concediu de boală sau de vizită oficială nu ar trebui să plătească amenzi pentru absențe.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …