Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 16 martie în lume – Guvernul Germaniei își schimbă abordarea față de motoarele termice, Declarații dure ale lui Joe Biden la adresa omologului său rus, Coreea de Nord a reluat testele cu rachete balistice
Sursă foto: Profimedia Images

A fost 16 martie în lume – Guvernul Germaniei își schimbă abordarea față de motoarele termice, Declarații dure ale lui Joe Biden la adresa omologului său rus, Coreea de Nord a reluat testele cu rachete balistice

Material realizat de Doina Bulearcă și Lara Popescu

 

Human Rights Watch a declarat printr-un raport că oficialii Rwandei au condamnat cetățeni folosindu-se de cadrul legal abuziv existent, relatează Al Jazeera. Conform unei organizații pentru drepturile omului, liderii opoziției și persoanele ce se opun conducerii statului sunt persecutați pentru discursul și opiniile lor, intensificând astfel o cultură a intoleranței vis-a-vis de disidenți. Cercetătorii care au analizat și documente judiciare au găsit dovezi ce indică încălcări a libertății de exprimare după ce au intervievat 11 lideri ai opoziției și au analizat conținutul publicat pe platforma YouTube de câțiva reporteri împotriva cărora s-au intentat procese.

Un al optulea jurnalist mexican a fost împușcat mortal în orașul Zitácuro din statul Michoacán din Mexic, relatează The Guardian. Víctima se numea Armando Linares López, iar moartea sa a survenit la șase săptămâni după ce un alt coleg de-al său a fost ucis din cauza încercărilor sale de a expune fapte de corupție. Președintele mexican Andrés Manuel López Obrador a insistat că autoritățile „deja investighează”, deși puțini membri ai scenei media mexicane au încredere în abilitatea guvernului de a opri valul de asasinate îndreptate împotriva jurnaliștilor. 

Guvernul Germaniei a decis să renunțe la planurile de a solicita excepții în legislația Uniunii Europene legate de limitarea emisiilor de dioxid de carbon, raportează Politico. Guvernul german va susține formal mandatul de a nu mai pune în vânzare mașini cu combustie internă începând cu anul 2035, deci doar vehicule cu emisie zero vor putea fi vândute. Un parlamentar al Verzilor a declarat că „Noul guvern german susține proiectul Comisiei Europene, deci susține în întregime sfârșitul motorului cu combustie internă pentru mașini și dubițe în Uniunea Europeană din 2035”.  

Autoritățile departamentului de trezorerie al Statelor Unite ale Americii l-au sancționat pe președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, și pe soția sa, relatează Politico. Sancțiunile vin sub forma blocării proprietăților și profiturilor din proprietăți, acestea fiind aplicate și altor oficiali bieloruși. Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că „luăm acțiuni împotriva acestui atac autocratic împotriva democrației. Statele Unite vor continua să promoveze asumarea răspunderii față de cei care susțin, permit și comit abuzuri asupra drepturilor omului în Rusia, ucraina, Belarus și oriunde altundeva.”

Oficialii slovaci au ajuns la un acord preliminar pentru a oferi guvernului de la Kiev un sistem de apărare din perioada sovietică, raportează CNN. Slovacia este unul din trei membri NATO care încă au sistemul de apărare antirachetă S-300 și dorește asigurări că acesta va fi înlocuit. Transferul nu este încă asigurat. Reprezentanții germani și olandezi au anunțat deja public faptul că vor trimite sisteme Patriot în Slovacia, deși va dura până integrarea sistemului va fi gata și până când personalul va fi instruit pentru a-l folosi. Departamentul de stat american a lucrat în trecut pentru a identifica ce state au sisteme S-300 și a determina cum ar putea fi acestea transferate către Ucraina.

Un cutremur puternic a lovit nord-estul Japoniei miercuri noaptea, întrerupând temporar alimentarea cu electricitate a două milioane de case și determinând un aviz de tsunami, conform BBC. Cutremurul cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter a fost înregistrat în aceeași regiune în care un alt cutremur major a declanșat dezastrul nuclear de la Fukushima în urmă cu 11 de ani. Autoritățile japoneze au declarat că evenimentul a avut loc la ora 23:36, ora locală, mai mulți oameni din nord-estul țării fiind răniți și un singur deces fiind raportat de presa locală din orașul Soma. Agenția meteorologică din Japonia a emis un avertisment pentru valuri de tsunami de până la un metru pentru anumite zone ale coastei de nord-est, iar presa locală a raportat valuri de 20 de centimetri în unele regiuni. 

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a invocat oroarea atacurilor teroriste din 2001 din Statele Unite ale Americii în discursul său în fața Congresului american, informează BBC. Zelensky s-a adresat miercuri Congresului Statelor Unite ale Americii printr-o legătură video, susținând că Ucraina îndură zilnic evenimente similare atacurilor de pe 11 septembrie, încâ de când statul a fost atacat de forțele ruse. Liderul din Kiev a cerut din nou aliaților SUA și NATO să impună o zonă de interdicție aeriană asupra Ucrainei, declarând că „trebuie să protejeze cerul.” Zelensky a îndemnat politicienii americani prezenți în cadrul adunării să își amintească faptul că și aceștia fost atacați în trecut, insistând că și ucrainenii se confruntă acum cu același lucru în fiecare zi.

Doi iranieni cu cetățenie britanică au părăsit statul cu capitala la Teheran, punând capăt coșmarului din închisoarea iraniană, conform Reuters. Nazanin Zaghari-Ratcliffe și Anoosheh Ashoori, două dintre mai multele persoane cu dublă cetățenie reținute în închisorile din Iran, au fost eliberați în Teheran și au ajuns în Muscat, capitala Omanului, urmând să plece spre Marea Britanie. Eliberarea cetățenilor britanici a avut loc după ce în februarie oficialii iranieni au declarat că sunt pregătiți pentru un schimb de prizonieri la rândul deblocării activelor înghețate și eliberării iranienilor reținuți în închisorile occidentale. În plus, agenția de știri semi-oficială a Iranului, Fars, a declarat că Zaghari-Ratcliffe și Ashoori au fost eliberați după ce Marea Britanie a rambursat o datorie istorică. Secretarul britanic de externe, Liz Truss, a declarat că datoria a fost achitată în completă conformitate cu sancțiunile internaționale impuse Iranului și că fondurile vor fi rezervate pentru cumpărarea de „bunuri umanitare.”

Președintele american Joe Biden l-a numit pe președintele rus Vladimir Putin „un criminal de război,” conform Reuters. Biden a declarat miercuri că Putin „este un criminal de război” pentru atacul asupra Ucrainei și a anunțat că Statele Unite ale Americii vor oferi o asistență suplimentară de 800 milioane de dolari în domeniul securității, incluzând tancuri și arme pentru a doborî avioanele rusești. Aceasta este prima dată când Biden i-a adresat public omologului său rus aceast titlu. Săptămâna trecută, în timpul unei vizite în Polonia, vicepreședintele Kamala Harris a confirmat că Rusia ar trebui să fie „cu siguranță” investigată pentru potențiale crime de război. Ulterior, secretarul de presă al Casei albe, Jen Psaki, a declarat că Biden a vorbit „din inimă”, menționând că există un proces juridic separat pentru a determina dacă Putin a încălcat sau nu dreptul internațional și a comis crime de război, iar acest proces este în curs de desfășurare în cadrul departamentului de stat.

Coreea de Nord a lansat o presupusă rachetă care a explodat la scurt timp după lansarea din Phenian, a raportat armata Coreei de Sud, informează Reuters. Lansarea rachetei a avut loc pe fondul rapoartelor că statul armat nuclear încerca să testeze cea mai mare rachetă a sa de până acum. Statele Unite ale Americii și Coreea de Sud au avertizat că Coreea de Nord s-ar putea pregăti să lanseze o rachetă balistică intercontinentală pentru prima dată din 2017, încălcând astfel rezoluțiile Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. Proiectilul a fost lansat de pe aeroportul internațional din Sunan, în afara Phenianului, a comunicat Comitetul Şefilor de Stat Major printr-o declarație. În plus, declarația a afirmat că „se presupune că racheta a eșuat imediat după lansare.”

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …