Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 16 martie în lume – FMI a anunțat că un angajat a fost rănit într-o explozie la birourile grupului din Paris, Theresa May a spus că nu este momentul pentru realizarea celui de-al doilea referendum în ceea ce privește independența Scoției, iar cancelarul german Angela Merkel a declarat că nu intenționează să facă schimb de provocări cu Turcia
Reuters

A fost 16 martie în lume – FMI a anunțat că un angajat a fost rănit într-o explozie la birourile grupului din Paris, Theresa May a spus că nu este momentul pentru realizarea celui de-al doilea referendum în ceea ce privește independența Scoției, iar cancelarul german Angela Merkel a declarat că nu intenționează să facă schimb de provocări cu Turcia

Material realizat de Ionela Papurica și Cristiana Mitran

  1. Olandezii au respins populismul, votând premierului Mark Rutte, în cadrul alegerilor de miercuri, informează BBC. Cu aproape toate voturile numărate, partidul său bate cu ușurință Partidul Libertății anti-imigrație a lui Geert Wilders. Partidul primului-ministru a câștigat 33 din cele 150 de locuri, înregistrând o pierdere de opt locuri față parlamentul anterior. Țările partenere din zona euro, Franța și Germania, se confruntă, de asemenea, cu alegeri în acest an. Cursa olandeză a fost văzută ca un test de sprijin pentru partidele naționaliste care au câștigat teren în toată Europa. Partidul Libertății a fost pe locul al doilea cu 20 de locuri, înregistrând un câștig de cinci locuri față de parlamentul anterior, cu Partidul Creștin-Democrat (CDA) și Partidul Liberal D66, cu 19 locuri fiecare. Partidul Verde de stânga, de asemenea, a câștigat 14 de locuri, o creștere de 10. Partidul Muncii (PvdA), partidul minoritar în coaliția de guvernare, a suferit o înfrângere istorică câștigând doar nouă locuri, având o pierdere de 29. Înfrângerea laburistă a apărut pentru a semnala alegătorilor trecerea la dreapta. Prezența la vot a fost de 80,2%, ceea ce analiștii consideră că ar fi în beneficiul Uniunii Europene și partidelor liberale. Numărul de alegători a înregistrat un record de 10,3 milioane, potrivit postului public NOS.
  2. Secretarul de stat al SUA Rex Tillerson a apărat reducerile bugetare drastice în propriul departament propuse de președintele Donald Trump, acesta, luând cuvântul în Japonia, a declarat că nivelul cheltuielilor departamentului de stat au fost „instabile,” iar el a acceptat de bunăvoie „provocarea,” relatează BBC. Dacă bugetul va fi aprobat de Congres, atunci departamentul de stat și USAID vor avea reduceri de 28%, în timp ce economiile bugetare vor fi în beneficiul armatei. Programele de mediu, cercetarea medicală și rețelele feroviare pe distanțe lungi ar suferi pierderi mari. Corporația de Radiodifuziune Publică (CPB), care are cea mai mare sursă de bani de radiodifuziune publică din SUA, și-ar pierde finanțarea completă. În conformitate cu planurile bugetare, departamentul de apărare ar crește cheltuielile  cu 54 miliarde $ sau 10%, inclusiv 2 miliarde $ pentru arme nucleare, în timp ce securitatea statului și-ar obține un impuls de 6,8%. La o conferință de presă la Tokyo, secretarul de stat american a spus că această acțiune a Casei Albe a fost  în speranța că vor exista mai puține conflicte militare care implică în mod direct  SUA iar acest lucru va determina ca aliații săi să facă mai mult ei înșiși pentru a contribui la dezvoltarea unui ajutor și asistență în caz de dezastre.
  3. Fondul Monetar Internațional a declarat că un angajat a fost rănit într-o explozie la birourile grupului din Paris, informează CNN. Christine Lagarde a afirmat că a luat legătura cu biroul din Paris și că toată compasiunea i se îndreaptă spre colegii săi, condamnând acest act de lașitate și de violență. Rapoartele mass-media locale au indicat că explozia a fost provocată de o bombă, iar acest incident vine la o zi după ce un pachet care conținea explozibil a fost descoperit la Ministerul german de finanțe. Un grup radical grecesc, numit Conspirația Nucleelor de Foc, a revendicat responsabilitatea pentru trimiterea pachetului în Germania, spunând că bomba trimisă ministrului de finanțe al Germaniei are legătură cu cel de-al doilea act al proiectului Nemesis. Aceștia amenință cu faptul că astfel de acțiuni vor continua. Conspirația Nucleelor de Foc a fost, de asemenea, în spatele unui val de pachete-bombă în 2010 la ambasadele din Atena. Germania și FMI au condus planurile de salvare grecești, reușind să scape țara de la faliment și prăbușirea din euro în schimbul unor ani de austeritate profundă, inclusiv reduceri mari la pensii și a cheltuielilor guvernamentale.
  4. Republicanii din Kentucky au fost acuzați de încercarea de a aduce înapoi segregarea rasială în școli, după un controversat proiect de lege privind reglementarea locurilor de învățământ a trecut de Camera Reprezentanților, informează The Independent. Proiectul de lege a fost aprobat cu un număr de voturi de 59 pro și 37 contra, dar are încă nevoie de aprobarea Senatului Kentucky, înainte de a deveni lege. Este cea mai recentă provocare legală care propune  desegregarea – practica de a transporta elevi către anumite școli pentru a redresa segregarea rasială anterioară și pentru a face față efectelor demografice ale rezidențiale asupra performanței educaționale.  În 1954, în urma unei hotărâri, Curtea a declarat segregarea rasială în instituțiile publice de învățământ, însă aceasta a fost considerată neconstituțională. Danyelle Solomon, directorul Progress 2050 – un proiect al Centrului pentru American Progress, care este specializată în capitaluri proprii rasiale, a declarat că acest proiect de lege ar avea consecințe foarte nefericite, ducând la apariția unor venituri mici.
  5. Theresa May a declarat că nu este momentul pentru realizarea celui de-al doilea referendum în ceea ce privește independența Scoției, deoarece guvernul britanic își focusează toată atenția asupra negocierilor cu Uniunea Europeană, după Brexit, relatează The Guardian. Luni, Nicola Sturgeon a șocat Downing Street după ce a declarat că va încerca realizarea unui referendum înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană, ea sugerând că acest referendum va trebui să aibă loc între toamna anului 2018 și primăvara anului 2019. Theresa May a afirmat că pe măsură ce se va angaja în procesul de negociere a unei noi relații cu Uniunea Europeană, va lupta pentru fiecare persoană, fiecare familie, fiecare afacere de pe întregul Regat Unit. Chiar dacă guvernul din Scoția dorește realizarea unui referendum, totuși energiile britanicilor se îndreptă spre negocierile cu Uniunea Europeană cu privire la viitoarea relație. Conservatorii din Scoția resping propunerile prezentate de Sturgeon deoarece un referendum nu se poate întâmpla atunci când oamenii din Scoția nu au avut posibilitatea de a vedea modul în care noua relație a Marii Britanii cu Uniunea Europeană va funcționa. Acest referendum nu ar trebui să aibă loc atunci când nu există nici un consimțământ politic sau public clar pentru ca acesta să se întâmple.
  6. Cancelarul german Angela Merkel a declarat că nu intenționează să facă schimb de provocări cu Turcia în cursul zilei de joi, după ce președintele Tayyip Erdogan a criticat aspru interdicțiile privind mitingurile programate de către miniștrii turci în Germania și Olanda, relatează Critica lui Erdogan privind cele două țări, o strategie pentru a câștiga susținerea turcilor care trăiesc în străinătate pentru un referendum care ar mări puterile sale, a tensionat relațiile dintre Ankara și capitalele europene preocupate de ceea ce ele consideră ca fiind o atitudine din ce în ce mai autoritară și insultătoarea din partea Turciei. Merkel a declarat că acuzația lui Erdogan din această săptămâna cum că ea a sprijinit militanții teroriști ai grupării kurde PKK a fost absurdă. Merkel a adăugat: „Insultele trebuie să înceteze.” Erdogan a acuzat Germania de „acțiuni fasciste” pentru anularea mai multor mitinguri planificate de către miniștrii din cabinet și a caracterizat Olanda ca având „rămășițe naziste„ pentru interzicerea unui miting la Rotterdam.
  7. Un ministru turc a susținut că „războaiele sfinte vor începe în curând” în Europa, în ciuda înfrângerii liderului de extremă-dreapta Geert Wilders în alegerile din Olanda, relatează The Independent. Mevlut Cavusoglu, ministrul de externe al Turciei, nu a fost mulțumit de victoria candidatului Mark Rutte al Partidului Popular pentru Libertate și Democrație (VVD). „Acum că alegerile s-au sfârșit în Olanda, când te uiți la multele partide nu vezi diferențe între social-democrați și fasciștii lui Wilders,” a spus el. Wilders a încercat să profite de o ceartă diplomatică între Țările de Jos și Turcia în timpul campaniei sale electorale, conducând un mic protest în fața ambasadei țării și numindu-l pe Erdogan „dictator”. Partidul Libertății anti-Islam al lui Wilders a ocupat locul doi în alegerile olandeze cu 20 de locuri, în comparație cu 33 pentru VVD. Președintele Recep Tayyip Erdogan și miniștrii importanți au numit guvernul olandez „fascist” și „nazist,” în timp ce liderii UE au susținut că acuzațiile sunt ofensatoare și „detașate de realitate.” Ankara a purtat discuții la nivel înalt cu oficiali guvernamentali olandezi în cursul zilei de luni și a închis spațiul aerian pentru diplomații țării. Acuzațiile naziste au fost inițial formulate la adresa guvernului german de către Erdogan după ce mai multe orașe germane au anulat mitingurile planificate pentru campania sa electorală.
  8. Biroul de informații al Senatului a respins afirmația lui Trump potrivit căreia telefoanele i-au fost ascultate, relatează BBC. Nu există niciun indiciu că Trump Tower a fost sub supravegherea guvernul Statelor Unite, înainte sau după alegeri, a declarat o comisie a Senatului. Senatorul republican Richard Burr, președintele Comitetului de Informații al Senatului, a respins cererea lui Donald Trump potrivit căreia telefoanele sale au fost ascultate. Trump l-a acuzat pe predecesorul sau, Barack Obama, de interceptarea convorbirilor telefonice din Trump Tower în timpul campaniei electorale, iar purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a declarat că Trump își menține afirmațiile. Burr se alătură unui cadru de parlamentari republicani care au respins afirmația. „Pe baza informațiilor disponibile pentru noi, nu există indicii care să arate că Trump Tower a fost obiectul supravegherii de către guvernul SUA, fie înainte, fie după ziua alegerilor din 2016,” a afirmat Burr într-o declarație comună cu senatorul Mark Warner. Casă Albă nu a furnizat încă o dovadă care să susțină afirmațiile președintelui, și în schimb a cerut Congresului să examineze afirmațiile ca parte a unei anchete mai largi asupra presupusei interferențe din Rusia în alegerile de anul trecut.
  9. Avioanele de război au lovit o moschee din satul controlat de rebeli al-Jina, la sud-vest de Atarib și în apropiere de Alep, omorând cel puțin 42 persoane şi rănind zeci, conform Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, relatează Reuters. Avioanele au lovit moscheea în momentul când aceasta era plină de credincioși veniți la rugăciunea de seară, a declarat Observatorul, care monitorizează războiul sirian prin intermediul unei rețele de contacte în întreaga țară. Satul este situat într-una dintre principalele teritorii deținute de rebeli din Siria, nord-vestul care include provincia Idlib și părțile de vest ale provinciei Alep, iar populația sa a crescut în urma valului de refugiații, au declarat agențiile ONU. Trupele militare siriene și ruse au efectuat mai multe lovituri aeriene în provinciile Idlib şi Alep în timpul războiului. SUA au efectuat, de asemenea, greve în aceste regiuni în ultimele luni, care vizau un grup rebel jihadist care până anul trecut a fost un afiliat oficial al al-Qaeda. Rebelii din nord-vestul Siriei care luptă pentru înlăturarea președintelui Bashar al-Assad, includ grupuri sprijinite de Turcia, SUA și monarhiile din zona Golfului.
  10. Prim-ministrul canadian Justin Trudeau și-a declarat susținerea pentru NAFTA și comerțul liber, afirmând că acesta din urmă a condus la creșterea numărului de locuri de muncă atât în SUA cât și în Canada, relatează Washington Times. „Locuri de muncă bune, clasa de mijloc, se întâmplă pe ambele părți ale frontierei datorită relației strânse” între SUA și Canada, a afirmat Trudeau pentru NBC News. Președintele Trump a criticat frecvent NAFTA în timpul campaniei electorale și și-a exprimat scepticismul cu privire la astfel de tranzacții comerciale multilaterale, afirmând că SUA sunt de cele mai multe ori cele care sfârșesc prin a obține o afacere proastă. „NAFTA a fost îmbunătățită de zeci de ori în ultimilor 20 ani,” a spus Trudeau. „Există întotdeauna oportunități de a vorbi despre modul în care putem îmbunătăți organizația. Ea a condus la o mulțime de locuri de muncă pentru o mulțime de oameni de pe ambele părți ale frontierei și eu îl cred pe cuvânt pe președintele american atunci când vorbește despre a face doar câteva ajustări acordului NAFTA.”

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …