Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 16 mai în lume- Suedia a solicitat aderarea la NATO, președintele american a aprobat retrimiterea trupelor americane în Somalia, iar capitala Serbiei a fost vizată de amenințări cu bombă

A fost 16 mai în lume- Suedia a solicitat aderarea la NATO, președintele american a aprobat retrimiterea trupelor americane în Somalia, iar capitala Serbiei a fost vizată de amenințări cu bombă

Material realizat de Lara Popescu

Suedia s-a alăturat Finlandei, anunțând astfel că dorește să devină membră a NATO, informează Euronews. Suedia s-a alăturat Finlandei în semnalarea intenției de a adera la alianța militară transatlantică după ce invazia Rusiei în Ucraina a declanșat o regândire a securității. Magdalena Andersson, prim-ministrul Suediei, a declarat că măsura a marcat o nouă „eră” pentru țara scandinavă. Anunțul a venit după ce o dezbatere în Riksdagen, parlamentul suedez, a arătat că există un sprijin imens pentru aderarea la NATO. Din cele opt partide reprezentate în Parlamentul Suediei, doar două partide mai mici de stânga s-au opus acestei decizii. Opinia publică din ambele țări nordice a fost ferm împotriva aderării la NATO înaintea invaziei Ucrainei de către Rusia, dar sprijinul public pentru aderarea la NATO a crescut rapid în ambele națiuni după 24 februarie. 

Oficialii Statelor Unite ale Americii au declarat că președintele Joe Biden a aprobat retrimiterea trupelor americane în Somalia, inversând decizia predecesorului său, Donald Trump, informează BBC. Pentagonul a cerut ca această desfășurare să sprijine lupta împotriva grupului militant al-Shabab. Fostul președinte american Donald Trump a retras aproximativ 700 de soldați americani din Somalia în anul 2020. Mutarea pentru restabilirea unei prezențe militare în țara est-africană are loc în condițiile în care alegerile, ce au fost amânate de mai multe ori, au adus un nou președinte. Pe fondul preluării mandatuluo, președintele Hassan Sheikh Mohaud, un fost activist pentru pace, a promis că va colabora îndeaproape cu partenerii internaționali. 

Reprezentantul Vaticanului din Ierusalim a acuzat Israelul de „încălcarea brutală” a unui acord vechi de zeci de ani de a susține libertatea religioasă, relatează BBC. Acestă acuzație vine în urma atacului de vineri al poliției israeliene în timpul înmormântării jurnalistei cu origini palestinian-americane Shireen Abu Aqla. Monseniorul Tomasz Grysa, care reprezintă Sfântul Scaun în Ierusalim, a declarat că acțiunea a fost nejustificată și neprovocată. Poliția israeliană a răspuns acuzațiilor afirmând că modul în care au acționat asupra funeraliilor este în curs de revizuire și au acuzat liderii religioși de declarații „extreme.”

Reprezentanții poliției sârbe au declarat că Belgrad, capitala Serbiei, a fost vizată de o serie de amenințări cu bombă, conform Euronews. Amenințările au fost făcute împotriva școlilor, podurilor, centrelor comerciale, restaurantelor, grădinii zoologice din oraș și a unui meci de fotbal, aducând traficul din Belgrad într-un impas. Poliția a anunțat că nu au fost găsite dispozitive explozive după mai mult de 90 de căutări diferite, nefiind clar imediat cine a fost în spatele presupuselor amenințări prin e-mail. Aproape 100 de școli primare au fost evacuate în urma acestor amenințări, precum și mai multe restaurante, grădina zoologică din centrul capitalei, aeroportul orașului, gările și compania de alimentare cu apă.

Noul premier din Sri Lanka a declarat că țara nu mai dispune de petrol, anunțând că aceasta se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimii 70 de ani, conform BBC. Într-un discurs televizat adresat poporului, premierul Ranil Wickremesinghe a declarat că națiunea are nevoie urgentă de 75 de milioane de dolari în următoarele câteva zile pentru a plăti pentru importurile esențiale. Wickremesinghe a adăugat că banca centrală va trebui să tipărească bani pentru a plăti salariile guvernului, iar compania de aviație Sri Lanka Airlines, care este deținută de stat, ar putea fi privatizată. Economia națiunii insulare a fost afectată puternic de pandemie și de creșterea prețurilor la energie. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …