Material realizat de Miruna Toma și Ioana Mănăilă
Autoritățile chineze au anunțat arestarea liderului unei înșelătorii de milioane de dolari care comercializa soluții saline și apă cu proprietăți minerale drept doze de vaccin împotriva coronavirusului Covid-19, conform BBC. Bărbatul, identificat drept Kong, cercetase proiectele de ambalare ale vaccinurilor reale înainte de a face mai mult de 58.000 de preparate proprii. Un lot de vaccinuri a fost introdus în contrabandă peste hotare, însă nu sunt cunoscute date cu privire la destinația către care vor fi expediate. Kong este printre cele 70 de persoane care au fost arestate până acum pentru astfel de infracțiuni. Chiar dacă majoritatea cazurilor de infracțiune au apărut la sfârșitul anului trecut, noi detalii au fost făcute publice în această săptămână. Potrivit unei hotărâri judecătorești, Kong și echipa sa au obținut un profit de 18 milioane de yuani, echivalentul a 2,78 milioane de dolari, punând soluție salină sau apă cu proprietăți minerale în flacoanele de vaccin și vânzându-le începând din august 2020. În alte cazuri, vaccinurile contrafăcute au fost vândute la prețuri neobișnuit de mari către spitale. Alți infractori au organizat, de asemenea, programe proprii de vaccinare și i-au pus pe „medicii satului” să vaccineze oamenii cu doze false. Cel mai înalt organ de urmărire penală din China, Procuratura Populară Supremă, a cerut agențiilor regionale să coopereze cu poliția pentru a reduce aceste activități. Oficialii sperau să administreze 100 de milioane de doze de Covid înainte de Anul Nou Chinezesc, însă până în prezent au vaccinat doar 40 de milioane de oameni.
Construirea de noi case unifamiliale în zonele urbane aglomerate a fost contestată de un parlamentar german din Partidul Verde, care a declarat că aceste construcții sunt neprietenoase cu mediul înconjurător, întrucât utilizează prea mult spațiu și energie, relatează The Guardian. Anton Hofreiter, liderul grupului parlamentar al partidului de orientare ecologistă, a atras atât laude, cât și critici pentru că a sugerat că acest tip de locuințe reprezintă o opțiune nesustenabilă în zonele urbane. Casele unifamiliale consumă o suprafață mare, mult material de construcție și energie și conduc la extinderea urbană și, prin urmare, generează mai mult trafic, conform declarației lui Hofreiter pentru revista Der Spiegel. Acesta a mai afirmat că, aflată într-un moment în care spațiul de locuit din multe orașe germane devine din ce în ce mai rar, iar chiriile devin din ce în ce mai scumpe, țara va trebui să își regândească radical politicile de dezvoltare rezidențială. El a recomandat, de asemenea, ca autorităților locale să li se permită să intervină în cazul caselor care au fost abandonate sau ai căror proprietari nu au putut fi localizați. Hofreiter a fost acuzat atât de practicarea unor măsuri populiste, cât și de încercarea de a restrânge libertatea germanilor referitoare la modul în care aceștia aleg să trăiască. Creșterea numărului de locuitori din orașele germane în ultimii ani, precum și ratele scăzute ale dobânzii, au făcut ca prețurile locuințelor și prețul chiriilor să crească mult mai repede decât veniturile, creând o presiune uriașă asupra spațiului locativ. În Germania, doar aproximativ 45% din populație deține propriile proprietăți, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).
Agenția Spațială Europeană organizează primul proces de recrutare din ultimii 11 ani și își evidențiază dorința de a încuraja o diversitate mai mare în rândul astronauților, potrivit publicației Euronews. Echivalentul european al NASA caută anul acesta să recruteze mai multe femei pentru ocuparea posturilor de astronauți, precum și persoane cu dizabilități care au visat întotdeauna să meargă în spațiu. Doar 65 din cele peste 560 de persoane care au plecat vreodată în spațiu au fost femei. Din cele 65 de femei, 51 erau de origine americană. ESA a trimis doar două femei în spațiu, anume pe Claudie Haigneré și Samantha Cristoforetti, iar acum dorește să remedieze dezechilibrul creat. Agenția europeană a declarat că este momentul oportun pentru inaugurarea inițiativei numite ,,Proiectul de Fezabilitate Parastronaut”, care prevede implicarea persoanelor cu dizabilități în cadrul activităților din agenția spațială. Potrivit ESA, este pentru prima dată când o agenție spațială inițiază o campanie de recrutare adresată persoanelor cu dizabilități. Deficiențele „roșii” înseamnă că tipul sau nivelul dizabilității nu este compatibil cu sarcinile pe care astronauții le au de îndeplinit, în timp ce ,,galben” înseamnă că acestea pot deveni compatibile cu sarcinile în anumite situații, iar „verde” indică faptul că dizabilitățile respective nu reprezintă un impediment în efectuarea sarcinilor. Procesul de înscriere, spun oficialii agenției, va dura aproximativ 18 luni. Cei înscriși vor fi supuși unor serii de teste psihologice, teste practice și psihometrice, o selecție medicală și două runde de interviuri. Numirile urmează să fie anunțate în octombrie 2022.
Parlamentarii francezi au semnat proiectul de lege „anti-separatism”, în urma propunerii făcute de guvernul președintelui Emmanuel Macron, relatează Al Jazeera. Criticii, inclusiv grupuri vocale pentru drepturile omului, susțin că proiectul legislativ încalcă libertatea religioasă și vizează pe nedrept populația minoritară musulmană. Deputații francezi au aprobat un proiect de lege controversat, potrivit căruia guvernul va consolida principiile seculare ale țării, însă criticii sunt de părere că ar putea afecta drepturile civile. În urma procesului de votare, 347 de voturi au fost pentru aprobarea proiectului, fiind înregistrate și 65 de abțineri. Legea oferă putere statului de a închide lăcașuri de cult și școli religioase, precum și de a interzice predicatorii pe care îi consideră „extremiști”. Aproximativ 200 de persoane au protestat duminică la Paris împotriva proiectului de lege, considerându-l o întărire a discriminării împotriva musulmanilor.
Președintele SUA, Joe Biden, și-a planificat viitoarele sesiuni de discuții cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a anunțat marți Casa Albă, în timp ce criticii l-au acuzat pe Biden că a ignorant relația cu liderul Israelului, un aliat important al SUA din Orientul Mijlociu, conform Al Jazeera. Fostul președinte, Donald Trump, a menținut relații apropiate cu premierul Netanyahu și a canalizat relațiile cu SUA către o abordare pro-Israel, ținându-se departe de relațiile cu palestinienii. Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a mai declarat că Biden intenționează să recalibreze relațiile dintre SUA și Arabia Saudită și că va comunica prin regele saudit Salman bin Abdulaziz și nu va întreține legătura cu prințul moștenitor, așa cum obișnuia Trump. Afirmațiile sale despre Arabia Saudită au reprezentat o schimbare bruscă a politicii stabilite anterior de predecesorul lui Biden, Donald Trump, al cărui consilier, Jared Kushner, era mai apropiat de prințul moștenitor saudit.
Prințesa Latifa Al Maktoum din Dubai, care a încercat să plece din țară în anul 2018, a trimis mesaje prietenilor prin care își acuza tatăl că a fost ținută „ostatică”, informează BBC. Tatăl prințesei, șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, este unul dintre cei mai bogați șefi de stat, conducătorul Dubaiului și vicepreședinte al Emiratelor Arabe Unite. Prințesa Latifa a declarat că a fost drogată de către comandouri, trupe organizate și antrenate în mod special pentru acțiuni deosebite, în timp ce era în barca cu care voia să fugă, aceștia aducându-o înapoi în detenție, în vila în care locuia. Mary Robinson, fosta trimisă pentru drepturile omului, a descris-o pe Latifa ca fiind o „tânără cu probleme”, după ce a cunoscut-o în anul 2018. În mesajele pe care le-a trimis prietenilor, aceasta a detaliat că s-a împotrivit soldaților care o loveau cu piciorul, pierzându-și cunosțința în timp ce era transportată cu un avion privat spre Dubai. Prințesa a menționat că a fost ținută într-o casă, fără acces la asistență medicală sau juridică și păzită de poliție.
Oamenii de știință au identificat încă o nouă tulpină a coronavirusului în Marea Britanie. Tulpina de coronavirus B.1.525 este similară cu cea identificată în regiunea sud-africană, informează BBC. Cercetătorii de la Universitatea Edinburgh au descoperit până acum 38 de cazuri de infectare cu această nouă tulpină, a doua identificată deja pe teritoriul Marii Britanii. Două dintre cazuri au fost găsite în Țara Galilor, iar alte 36 de cazuri au fost identificate în Anglia, în probe care datează încă din decembrie. Această tulpină a fost deja identificată și în alte țări, inclusiv în Danemarca, Nigeria și SUA. Experții din Marea Britanie studiază această nouă variantă a coronavirusului pentru a determina care sunt riscurile pe care aceasta le prezintă. Prof. Ravi Gupta, de la Universitatea din Cambridge, a declarat că tulpina B.1.525 pare să prezinte câteva „mutații semnificative”, deja observate în structura unora dintre celelalte tulpini noi. Acest lucru este parțial pozitiv, întrucât astfel se poate determina și anticipa un posibil efect al tuturor tulpinilor care prezintă aceleași mutații celulare. Prof. Yvonne Doyle de la Public Health England (PHE) a declarat că PHE monitorizează atent datele raportate cu privire la evoluția noilor tulpini descoperite. În prezent nu există dovezi care să ateste cu certitudine că acest set de mutații ale virusului provoacă boli mai severe sau cu o transmisibilitate mai crescută.
Organizația Mondială a Sănătății a cerut către șase țări africane – Senegal, Guineea-Bissau, Mali, Coasta de Fileș, Sierra Leone și Liberia, să raporteze posibilele infecții cu Ebola, în urma confirmării de cazuri noi în Guineea, informează Reuters. În decursul zile de duminică, Guineea a raportat un focar de virus, Congo confirmând patru noi cazuri în această lună. OMS le-a cerut celor șase țări să fie pregătite pentru posibilele infecții, conform declarației făcute de purtătoarea de cuvânt a organizației, Margaret Harris. Până în prezent Guineea a înregistrat 10 cazuri suspectate de Ebola și cinci decese. Ministrul sănătății din țară, Eugene Nzanzu Salita, a declarat că nu au identificat încă originea infecției, Congo confirmând că ultimele cazuri nu sunt legate de o nouă variantă de Ebola.
Reconstruirea turlei catedralei Notre Dame, cu o înălțime de 96 de metri, distrusă în incendiul din anul 2019, necesită până la 1.000 de stejari cu vârste între 150 și 200 de ani, relatează The Guardian. Președintele Franței, Emamanuel Macron a declarat că reconstruirea catedralei va fi realizată până în anul 2024. Arborii necesari pentru reconstruire trebuie să fie drepți, să aibă 50-90 cm în diametru și între 8 și 14 metri înălțime. Stejarii trebuie tăiați până la sfârșitul lunii martie, înainte ca seva să apară, deoarece lemnul poate fi prea umed. Trunchiurile trebuie lăsate să se usuce până la 18 luni. Directorul adjunct al Oficiului Național al Pădurilor (ONF), Dominique de Villebonne, a declarat că vor fi folosiți arbori foarte bătrâni, dintr-o moștenire forestieră veche, inclusiv din plantații comandate de foștii regi pe care-i foloseau să construiască nave, asigurând măreția flotei franceze. Acesta a menționat că vor fi plantați alți arbori în locul celor care vor fi tăiați. luați. Mai mulți deținători de păduri s-au oferit să doneze arbori pentru proiectul de reconstruire.
India confirmă varianta sud-africană de virus, patru persoane fiind afectate în decursul lunii trecute și o persoană confirmată cu varianta braziliană în decursul acestei luni, conform Reuters. Tulpinile acestor variante pot afecta mult mai ușor plămânii persoanelor decât variantei din Regatul Unit. Guvernul indian are în vedere testul RT-PCR pentru toate persoanele care călătoresc din Brazilia și Africa de Sud. India a raportat aproximativ 187 de cazuri privind varianta britanică. Cazurile au crescut cu 9.121 în ultimele 24 de ore, ajungând la 10.93 milioane.