Material realizat de Mihai Turcu
Oficialii indieni au anunțat organizarea de alegeri pentru adunarea legislativă în regiunea disputată Kashmir, anunță Deutsche Welle. Votul a fost programat pe 18 septembrie, sub structura unui proces desfășurat în trei faze, până pe 1 octombrie. Acestea sunt primele alegeri organizate în Kashmir de la revocarea autonomiei regiunii de către guvernul condus de premierul Narendra Modi în 2019, când regiunea a fost plasată sub control federal direct. De atunci, Kashmirul a fost administrat de un reprezentant numit de New Delhi, fără mandat popular. Pentru a asigura desfășurarea alegerilor, zeci de mii de soldați vor fi desfășurați în regiune. Aproximativ 8,7 milioane de cetățeni sunt eligibili să voteze, iar rezultatele vor fi anunțate pe 4 octombrie. Totuși, adunarea teritorială va avea puteri legislative limitate, având control doar asupra educației și culturii, ceea ce a generat nemulțumiri printre politicienii locali care cer restabilirea cât mai rapidă a statutului de stat cu puteri depline.
Legislativul bulgar a oficializat o lege care interzice „propaganda” LGBTQ+ în școli, după ce președintele Ruman Rudev a refuzat să respingă propunerea, publică Politico. Legea, propusă de partidul de extremă dreapta, pro-rus, Revival și susținută „surprinzător” de partide pro-UE, a declanșat proteste la nivel național și critici din partea organizațiilor pentru drepturile omului. Legea a fost adoptată cu o „majoritate largă” în parlament pe 7 august și a generat proteste masive, inclusiv în fața palatului prezidențial. Grupuri pentru drepturile LGBTQ+ au cerut intervenția Comisiei Europene, acuzând că legea pune în pericol copiii și tinerii LGBTQ+, creând un mediu ostil. Comisia Europeană a solicitat informații suplimentare despre lege și și-a reafirmat angajamentul de a combate discriminarea. Bulgaria este printre cele mai slab clasate țări din UE în privința protecției drepturilor LGBTQ+, situația fiind comparată cu cea din Rusia și Ungaria.
Italia a reintrat sub avertizarea unui val de căldură extremă, autoritățile emițând alerte roșii în 22 de orașe, anunță Euronews. Aceasta este cea mai înaltă atenționare, indicând că întreaga populație este expusă riscurilor asociate temperaturilor extreme. Cetățenii sunt sfătuiți să evite expunerea directă la soare în orele de vârf și să rămână hidratați. În regiunea Lazio, care include Roma, a fost lansat un plan de urgență pentru a gestiona impactul căldurii asupra sănătății publice, având în vedere creșterea cazurilor de afecțiuni legate de căldură, în special în rândul persoanelor în vârstă. Sindicatele din sectorul construcțiilor solicită guvernului să introducă noi măsuri pentru protecția lucrătorilor, în contextul schimbărilor climatice. În ciuda temperaturilor ridicate, se estimează că numărul turiștilor va crește cu aproape 2% față de anul trecut.
Paetongtarn Shinawatra, în vârstă de 37 de ani, a fost aleasă drept cea mai tânără prim-ministra a Thailandei, susține Al Jazeera. Anunțul a venit la doar câteva zile după demiterea fostului prim-ministru Srettha Thavisin. Srettha a fost demis de Curtea Constituțională, care a decis că numirea lui Pichit Chuenban, un avocat cu antecedente penale, într-un caz de oferire de mită, a fost contrară standardelor etice. Paetongtarn, fiica miliardarului Thaksin Shinawatra, fondatorul partidului Pheu Thai, a fost aleasă “cu ușurință”, având susținerea unei majorități parlamentare. Ea a devenit astfel al treilea membru al familiei sale care ocupă această funcție, după tatăl și mătușa sa, Yingluck Shinawatra. Situația politică din Thailanda a fost marcată de un conflict de durată între establishmentul militar pro-monarhist și partidele populiste. Paetongtarn va trebui să gestioneze o economie în dificultate și să recâștige popularitatea partidului său, într-un climat politic instabil, în care opoziția a fost în plină reorganizare.
Medicii din India au anunțat sâmbătă o grevă națională, suspendând toate serviciile spitalicești, cu excepția urgențelor, informează The Guardian. Protestul a venit în urma violului și uciderii unei doctorițe, generând o mobilizare amplă a personalului medical. Inițial, greva a afectat doar spitalele de stat, dar Asociația Medicală Indiană a intensificat acțiunea pentru a solicita măsuri de siguranță mai stricte pentru cadrele medicale, în special pentru femei. Președintele asociației, Dr. Johnrose Jayalal, a cerut guvernului să declare spitalele zone de protecție. Greva a fost declanșată după ce o doctoriță de 31 de ani a fost violată și ucisă într-o cameră de seminar dintr-un spital din Kolkata, ceea ce a amplificat protestele legate de siguranța femeilor în India, accentuate și de reacțiile insensibile ale unor oficiali.