Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 15 noiembrie în lume – Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au avut prima conversație directă din ultimii doi ani, Rusia va întrerupe livrările de gaz prin Ucraina către Austria, Două avioane de luptă au fost trimise să intercepteze un avion de recunoaștere rusesc care zbura în apropierea spațiului aerian britanic
Sursa foto: CNN

A fost 15 noiembrie în lume – Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au avut prima conversație directă din ultimii doi ani, Rusia va întrerupe livrările de gaz prin Ucraina către Austria, Două avioane de luptă au fost trimise să intercepteze un avion de recunoaștere rusesc care zbura în apropierea spațiului aerian britanic

Material realizat de Andrei Rus

 

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au avut prima conversație directă din ultimii doi ani, relatează The Kyiv Independent.   Apelul vine în contextul incertitudinilor legate de sprijinul occidental pentru Ucraina, mai ales după alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite care intenționează să medieze un acord de pace ce ar putea compromite integritatea teritorială a Ucrainei. Germania, unul dintre principalii susținători ai Ucrainei, se confruntă cu instabilitate politică internă, în timp ce opoziția de dreapta, condusă de Friedrich Merz, câștigă teren. Cu toate acestea, atât Olaf Scholz, cât și opoziția germană își propun să mențină ajutorul pentru Ucraina.

 

Rusia va întrerupe livrările de gaz prin Ucraina către Austria, conform Reuters. Decizia vine în contextul în care oficialii ucraineni a refuzat să prelungească acordul de tranzit cu Gazprom, în încercarea de a reduce profiturile rusești care finanțează războiul. Deși Austria depindea anterior de gazul rusesc, autoritățile au făcut pregătiri, inclusiv prin depozitarea de gaz și diversificarea surselor de aprovizionare din Germania, Italia și Olanda. Înainte de invazia Ucrainei, Rusia furniza 40% din necesarul de gaz al UE, dar acum fluxurile sunt reduse la minimum, afectând mai ales Austria, Ungaria și Slovacia. Tensiunile reflectă schimbările majore în peisajul energetic european, în timp ce Rusia încearcă să își mențină influența prin aceste măsuri.

 

Două avioane de luptă au fost trimise să intercepteze un avion de recunoaștere rusesc care zbura în apropierea spațiului aerian britanic, conform The Moscow Times. Incidentul a avut loc deasupra Mării Nordului și a fost gestionat fără ca aeronava rusească să încalce suveranitatea spațiului aerian britanic. Acesta este al doilea eveniment de acest tip în ultimele trei luni, însoțit și de trecerea unor nave rusești prin Canalul Mânecii. Autoritățile britanice subliniază pregătirea constantă pentru apărarea teritoriului și demonstrează o atitudine fermă față de activitățile militare rusești din regiune, amplificând tensiunile existente între cele două state.

 

În regiunea separatistă Abhazia au avut loc proteste masive împotriva unui acord economic cu Rusia, conform Civil Georgia.  Opoziția s-a adunat în fața parlamentului din orașul Sokhumi pentru a se opune proiectului de lege care permite companiilor rusești să dețină proprietăți în regiune. Opoziția locală consideră că astfel de măsuri amenință autonomia Abhaziei, deja puternic dependentă de Rusia din punct de vedere economic și administrativ. Deși liderii locali au cedat de multe ori presiunilor rusești, populația se teme că privilegiile acordate investitorilor ruși vor duce la pierderea controlului asupra resurselor și la înstrăinarea pământului. Tbilisi, deși consideră regiunea ocupată, a fost criticată pentru lipsa unei poziții clare sau a unui plan de acțiune în fața expansiunii influenței ruse. Proiectul de lege în cauză ar acorda dezvoltatorilor ruși drepturi exclusive și beneficii fiscale semnificative, fiind perceput ca un pas suplimentar în procesul de anexare.

 

Oficialii din Guadalupe, au declarat stare de epidemie de dengue, relatează France 24. Epidemia este cauzată de o tulpină rară a virusului (DENV-3), care nu a-s răspândit semnificativ în ultimii 20 de ani. Numărul cazurilor severe a crescut brusc, depășind cu mult estimările sezoniere, iar autoritățile se tem de o agravare a situației. Virusul, transmis de țânțarul Aedes, este alimentat de schimbările climatice și urbanizare, factori care transformă dengue într-o problemă globală. Oficialii locali avertizează asupra necesității unor măsuri stricte de control al țânțarilor și de prevenire, recomandând utilizarea repelentelor, plasele anti-țânțari și eliminarea apei stagnante. În același timp, Organizația Mondială a Sănătății raportează o creștere semnificativă a cazurilor de dengue la nivel mondial, reflectând o criză sanitară în expansiune.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 16 decembrie în lume – Fostul lider sirian, Bashar al-Assad, a făcut prima sa declarație de la plecarea forțată din Siria, Ministra finanțelor din Canada, Chrystia Freeland, a demisionat în contextul disputei dintre Donald Trump și Justin Trudeau în legătură cu taxele vamale, Ministrul apărării din Rusia, Andrei Belousov, a declarat că guvernul rus ar trebui să se pregătească de o confruntare cu NATO ce va avea loc în următorul deceniu

Material realizat de Anca Badea    Fostul lider sirian, Bashar al-Assad, a făcut prima sa …