Home / A fost azi în lume / 2022 / Martie / A fost 15 martie în lume – Procuratura din Rusia a cerut ca Alexei Navalnîi să fie condamnat la încă 13 ani de închisoare, mii de protestatari s-au reunit pentru a marca 11 ani de la începutul revoltei antiguvernamentale din Siria iar statul indian Karnataka menține interdicția de a purta hijabul la școlă

A fost 15 martie în lume – Procuratura din Rusia a cerut ca Alexei Navalnîi să fie condamnat la încă 13 ani de închisoare, mii de protestatari s-au reunit pentru a marca 11 ani de la începutul revoltei antiguvernamentale din Siria iar statul indian Karnataka menține interdicția de a purta hijabul la școlă

Material realizat de Maria Pițigoi.

Autoritățile din Iran i-au returnat pașaportul asistentei umanitare cu origini britanice și iraniene, Nazanin Zaghari-Ratcliffe, după aproape șase ani de la arestarea ei, potrivit Al Jazeera.Zaghari-Ratcliffe a fost reținută pe aeroportul din Teheran în 2016, în timp ce îşi vizita familia, sub acuzația de complot împotriva guvernului iranian. Aceasta a executat patru ani de închisoare înainte de a fi eliberată condiţionat din cauza pandemiei. În martie 2021, a fost eliberată din arest la domiciliu, dar a fost chemată din nou în instanță, pentru o nouă acuzație de „activități de propagandă” împotriva guvernului iranian, acuzație pe care a negat-o. Soțul femeii a susținut în repetate rânduri că prin intermediul lui Nazarin, oficialii iranieni încearcă să exercite presiuni la adresa britanicilor, pentru plata unei datorii ce datează de multă vreme, legată de un acord privind livrarea unor tancuri. Zvonurile au fost respinse de atât de reprezentanții guvernului britanic cât și al celui iranian, care au declarat că nu există o legatură între datorie și cazul lui Zaghari-Ratcliffe.

Un tribunal din statul indian Karnataka a anunțat menținerea interdicției de a purta hijabul în sălile de clasă, provocând teamă în rândul comunității minoritare musulmane din țară, informează France24. Măsura a apărut pentru prima dată la sfârșitul anului trecut, după ce câteva tinere au fost împiedicate să poarte hijabul la școală, fapt ce a provocat apoi proteste în tot statul. Instanța a decis că purtarea hijabului nu este o practică religioasă islamică esențială. Localnicii din Karnataka au declarat că fetele musulmane poartă hijabul în școli de zeci de ani, la fel cum hindușii, sikhii și creștinii își poartă simbolurile, acuzând autoritățile că încearcă să creeze o ruptură între comunitățile religioase care au trăit una lângă alta în mod pașnic, timp de generații.

Furturile de alimente din proviziile de urgență și atacurile împotriva lucrătorilor umanitari au crescut în Sudanul de Sud, pe fondul agravării foametei, raportează The Guardian. În rândul agențiilor de asistență s-a instalat îngrijorarea că regularitatea atacurilor ar putea fi un simptom al tulburărilor larg răspândite, provocate de lipsa serviciilor guvernamentale și de nesiguranță, și nu de acțiunile coordonate ale unor grupări organizate. Doi lucrători umanitari au fost uciși în incidente separate în februarie, în regiunea Abyei și în statul vecin Unity din nordul țării și au fost înregistrate mai multe atacuri în acest an asupra depozitelor de alimente și echipajelor medicale în acest an. „Există o proliferare a criminalității și o amplificare a insecurității, iar atacurile asupra lucrătorilor au loc în acest context”, a declarat Annette Hearns, șef adjunct al biroului ONU pentru afaceri umanitare. „Proliferarea armelor, accesul limitat la mijloacele de trai și decalajul dintre cei care au și cei care nu, conduc la violență.”, a mai adăugat aceasta. 

Procuratura din Rusia a cerut ca opozantul rus, Alexei Navalnîi, să fie condamnat la încă 13 ani de închisoare, sub acuzația de fraudă și ultraj, potrivit Euronews. Instanța rusească l-a acuzat că deturnează bani pe care el și fundația sa anticorupție i-au strâns de-a lungul anilor. Navalnîi ar fi insultat, de asemenea, un judecător rus în timpul unei audieri anterioare, dar a respins acuzațiile ca fiind motivate politic. În argumentele lor finale, procurorii au cerut o pedeapsă de 13 ani de închisoare, într-un centru de detenție de maximă siguranță, precum și o amendă de 1,2 milioane de ruble (9.900 de euro). Criticul de la Kremlinului ispășește deja o pedeapsă de doi ani și jumătate într-un lagăr  penitenciar de la est de Moscova, pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată, după ce s-a tratat în Germania în urma unei otrăviri cu agent neurotoxic Noviciok, pusă pe seama serviciilor secrete ruse.

Mii de protestatari din enclava rebelă Idlib s-au reunit pentru a marca 11 ani de la începutul revoltei antiguvernamentale din Siria, relatează The Guardian. Peste 5.000 de oameni s-au adunat în piața principală din nord-vestul orașului, într-unul dintre cele mai mari mitinguri organizate în regiune în ultimele luni. Mulți dintre demonstranți au sperat că invadarea Ucrainei de către Rusia, principalul susținător al guvernului sirian, va reaprinde interesul pentru cauza lor. Câteva steaguri ucrainene au fost vizibile la protestul de la Idlib, la fel și bannere care exprimă solidaritatea pentru poporul ucrainean și cer acțiuni împotriva lui Putin. După ce revolta din 2011 a escaladat într-un război civil, puterea președintelui sirian, Bashar al-Assad, a fost limitată până când președintele Rusiei, Vladimir Putin, a început să-l susțină pe dictator. O jumătate de milion de oameni au murit în război, mai ales în atacurile guvernului sirian și a aliaților săi ruși și iranieni.

 

 

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …