Premierul Olandei, lider al formațiunii guvernamentale VVD, Mark Rutte, a obținut victoria în alegerile legislative din țară, în urma unui scrutin cu o prezență-record la urne, de circa 81%, anunță Reuters. Potrivit primelor estimări după închiderea urnelor, Partidul pentru Libertate și Democrație (VVD) a obținut 31 din cele 150 de locuri din Parlament, în timp ce Partidul Libertății condus de extremistul Geert Wilders va obține 19 mandate, cu mult sub predicția sondajelor de opinie care indicau o posibilă victorie a liderului extremist. Totodată, alte două formațiuni au obținut 19 mandate – creștin-democrații și Partidul Democrații 66, urmând cel mai probabil să susțină o coaliție formată de actualul premier Mark Rutte. Rezultatul alegerilor parlamentare din Olanda reprezintă o surpriză în condițiile diferenței dintre VVD, care deși a pierdut 10 mandate față de precedentele alegeri, când a obținut 41 de mandate, și Partidul Libertății, care era de așteptat să iasă învingător. ”Astăzi este o sărbătoare a democrației”, a anunțat premierul Rutte, care a fost ulterior felicitat și de cancelarul german Angela Merkel, cât și de ministrul german de externe. În același timp, prezența-record de la urne a adus și provocări pentru organizatorii alegerilor, de exemplu în orașul Nijmegen fiind nevoie să fie comandate buletine de vot suplimentare și să se extindă orele de închidere a urnelor pentru ca toți cei care au dorit să voteze să își poată exercita acest drept.
O agenție a ONU a publicat un raport în care acuză Israelul de impunerea unui „regim de apartheid”, al discriminării rasiale, asupra poporului palestinian și a afirmat că a fost prima dată de când un organism al ONU a catalogat în acest fel un stat, informează Reuters. „Israelul a stabilit un regim de apartheid care domină poporul palestinian ca întreg”, a concluzionat raportul. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Israelului, Emmanuel Naason, a comparat raportul, care a fost publicat de către Comisia Economică și Socială pentru Asia de Vest (ESCWA) a ONU cu Der Sturmer, o publicație de propagandă nazistă care a fost puternic antisemită. Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat reporterilor că raportul a fost publicat fără nici o consultare prealabilă cu secretariatul organizației. „Raportul ca atare nu reflectă punctul de vedere al secretarului general Antonio Guterres”, a declarat Dujarric, adăugând că raportul în sine reflectă punctele de vedere ale autorilor. Purtătorul de cuvânt al ministerului israelian, Emmanuel Naason, a declarat că a luat act de faptul că raportul nu a fost aprobat de secretarul general al ONU. „Încercarea de a defăima și de a eticheta fals singura democrație adevărată din Orientul Mijlociu, prin crearea unei analogii false reprezintă un fapt demn de dispreț și constituie o minciună flagrantă”, a declarat ambasadorul israelian la ONU, Danny Danon. Raportul a declarat că „fragmentarea strategică a poporului palestinian” este principala metodă prin care Israelul impune apartheidul, împărțind palestinienii în patru grupuri oprimate prin „legi distincte, politici și practici”. Astfel, raportul a identificat patru grupuri de palestinieni și anume: cetățenii palestinieni ai Israelului; palestinienii din Ierusalimul de Est; palestinienii din Cisiordania și Fâșia Gaza și palestinienii care trăiesc ca refugiați sau în exil.
Două atacuri cu bombă au ucis cel puțin 31 de persoane și au rănit alte câteva zeci în Damasc, în cel de-al doilea de val de atacuri cu bombă din capitala siriană din ultimele cinci zile, a raportat presa de stat, informează Reuters. Primul bombardament a vizat Palatul de Justiție, tribunalul principal din centrul Damascului. Ministrul Justiției, Najem al-Ahmad, a declarat reporterilor că rata inițială de deces a fost de 31 de persoane, cea mai mare parte dintre morți fiind civili. Cea de- a doua explozie a lovit un restaurant din zona Al-Rabweh, oraș aflat la vest de primul atac provocând mai multe victime, a informat presa de stat. Poliția din Damasc a declarat că au existat 102 răniți în urma atacului de la tribunal și 28 răniți în urma atacului de la restaurant.
Turcia este „complet detașată de realitate” considerându-i fasciști pe olandezi, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk, informează BBC. Remarcile sale vin pe fondul unor dispute dintre Turcia și națiunile europene în campania pentru referendumul turcesc. Olanda este „un loc al libertății și democrației. Și sigur Rotterdam”, a declarat Tusk. „Un oraș Erasmus, brutal distrus de către naziști, care astăzi are un primar născut în Maroc. Dacă cineva vede fascism în Rotterdam, acesta sunt complet detașat de realitate.”, a adăugat acesta. De asemenea, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că a fost „scandalizat” de remarca președintelui turc Erdogan, care a afirmat că „Turcia se dezvoltă mai mult decât Uniunea Europeană”.
Mii de conturi de Twitter, inclusiv cele care aparțin unor utilizatori precum Forbes, Amnesty International, BBC’s North American service și tenismenului Boris Becker au fost compromise în urma unei propagande legate de escaladarea conflictului diplomatic dintre Turcia, pe de o parte, și Germania și Olanda, pe de alta, informează The Guardian. Toate conturile compromise au fost atacate prin utilizarea lor de către un popular serviciu de analiză, Twitter Counter. Atacatorii au folosit permisiunile serviciului pentru a posta o serie de mesaje în limba turcă, traduse „卐 # GermaniaNazistă; #OlandaNazistă; #o ofensă otomană pentru tine, vezi pe # 16 Aprilie.” Această dată face referire la data când Turcia intenționează să organizeze un referendum cu privire acordarea unor puteri mai mari președintelui Tayyip Erdoğan. De asemenea, au fost postate o serie de tweet-uri și videoclipuri pro-Erdoğan pe YouTube. O căutare a hashtag-urilor din mesaj, #Nazialmanya și #Nazihollanda, în limba turcă, a returnat mii de rezultate care indică succesul pe scară largă al hackerilor. Atacatorii au schimbat, de asemenea, imaginile de profil și imaginile antet ale unor companii cu imaginea a unui steag turcesc și a unui înveliș turcesc pentru arme.