Home / A fost azi în lume / A fost 15 iulie în lume – Doliu, durere și multe întrebări despre eficiența securității în Franța, țările arabe și Iranul condamnă atentatul de la Nisa, iar Filipinele cer respectarea deciziei de la Haga privind creanțele maritime din Marea Chinei de Sud

A fost 15 iulie în lume – Doliu, durere și multe întrebări despre eficiența securității în Franța, țările arabe și Iranul condamnă atentatul de la Nisa, iar Filipinele cer respectarea deciziei de la Haga privind creanțele maritime din Marea Chinei de Sud

Material realizat de Marina Ghiță

TITLURILE ZILEI

Un bărbat înarmat aflat la volanul unui camion a plonjat în mulțimea care sărbătorea Ziua Bastiliei în orașul francez, Nisa, omorând cel puțin 84 de persoane și rănind alte câteva sute, în ceea ce președintele Francois Hollande a numit un act terorist, informează Reuters. Atacatorul, identificat printr-o sursă de poliție ca fiind un tunisian născut în Franța, în vârstă de 31 de ani, a deschis focul înainte ca ofițerii de poliție să îl omoare. Bărbatul nu se afla pe lista de supraveghere a serviciilor franceze de informații, dar era cunoscut de către poliție în legătură cu infracțiunile comune, cum ar fi furtul și violența, a declarat un ofițer. Hollande a declarat într- un comunicat că a solicitat rezerviștilor militari și poliției să implice forțele utilizate pentru impunerea stării de urgență începute în noiembrie, după ce pistolari și sinucigași ai Statului Islamic au lovit asupra locurilor de divertisment din Paris, vineri seara, omorând 130 de persoane. În urma atacului de la Nisa, Hollande a declarat că va prelungi starea de urgență, instaurată în noiembrie, cu încă trei luni. “Franța este plină de tristețe datorită aceastei tragedii. Nu se poate nega caracterul terorist al acestui atac “, a declarat Hollande. În urma acestui atac, poliția a cerut locuitorilor din orașul aflat la 30 km (20 mile) de granița cu Italia, să rămână în interiorul granițelor, în timp ce aceștia efectuează operațiuni suplimentare, cu toate că nu a existat nici un semn al unui nou atac. Oficialii italieni au declarat că vor intensifica controalele la frontiera cu Franța. Atacurile cu vehicule au fost utilizate de către membrii grupurilor militante în ultimii ani, în special în Israel, însă nu au avut niciodată un efect atât de devastator. Președintele SUA, Barack Obama, a condamnat ceea ce el a spus „că pare a fi un atac terorist oribil”. Cancelarul german Angela Merkel a declarat că națiunea ei va sprijini Franța în lupta împotriva terorismului. „Sunt convinsă că, în ciuda tuturor dificultăților, vom câștiga această luptă”, a adăugat Merkel. Atacul a fost criticat, de asemenea, de către Papa Francisc și de Consiliul de Securitate al ONU. Oficialii au avertizat, însă, asupra riscului continuării atacurilor islamiste în regiune. Nisa, un frumos oraș cu 350.000 de locuitori, situat în sud-estul Franței, este o metropolă care include zeci de rezidenți musulmani. „Nici locul și nici data atacului nu sunt alese întâmplător,” a declarat pentru France-Info un fost agent de informații și consultant francez de securitate, Claude Moniquet, menționând prezența jihadiștilor în Nisa și faptul că 14 iulie marchează începutul Revoluției Franceze. “Paradoxul tragic este acela că subiectul atacului de la Nisa a fost poporulfrancez care sărbătorea libertatea, egalitatea și fraternitatea”, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk, pe contul său de Twitter.

Filipine are cel mai mare respect pentru decizia Curții Permanente de Arbitraj (APC) de la Haga cu privire la problema creanțelor maritime în Marea Chinei de Sud și face apel la toate părțile să exercite reținere, a declarat, vineri, ministrul de externe al țării, Perfecto Yasay, informează Le Figaro. Curtea Permanentă de Arbitraj (APC) de la Haga a decis, marți, în favoarea statului filipinez, în disputa cu China, declarând că „nu există nici o bază legală pentru ca China să pretindă drepturi istorice asupra resurselor în zonele maritime din cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud”. La rândul său, guvernul chinez a declarat că va lua toate măsurile necesare pentru a proteja ceea ce consideră a fi suveranitatea lor în Marea Chinei de Sud și a anunțat că are dreptul de a dispune de o zonă de apărare aeriană, în urma unei decizii arbitrare care a respins pretențiile sale în regiune. Zona vizată de această decizie arbitrară acoperă 3,5 milioane de kilometri de mare, în care China și-a dezvoltat prezența în ultimii ani, prin transformarea recifelor în mlaștini desecate și prin construirea unor instalații navale și aeriene deasupra acestora, dar și prin amplasarea unor nave de patrulare menite să stopeze pescuitul filipinez.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, vineri, că dorește reallizarea unui acord de liber schimb între Uniunea Europeană și Japonia, care urmează să fie încheiat până la sfârșitul anului, informează Reuters. Donald Tusk, președintele Consiliului European, a declarat că nu va exista nici o schimbare în politica externă a UE, în pofida deciziei Marii Britanii de a ieși din blocul european. „UE va continua să coopereze cu toți partenerii”, a declarat acesta. Juncker și Tusk au făcut aceste declarații în timpul unei reuniuni a liderilor europeni și asiatici, în capitala mongolă a Ulaanbaatar.

Armata SUA a indicat o creștere a prezenței sale în Yemen pentru o luptă mai susținută împotriva al-Qaida din Peninsula Arabică, bazându-se pe un atac împotriva grupului, după o ofensivă de succes organizată de către aliați din Golf, a declarat un general SUA pentru Reuters. Generalul armatei americane, Joseph Votel, care supraveghează trupele americane din regiune, a declarat, într-un interviu, că o varietate de locații ar putea fi potrivite pentru forțele americane. “Vrem să fim în măsură să lucrăm într-un mediu foarte sigur și să ne concentrăm asupra misiunii (extrem de particulare) pe care o avem acolo – care este în principal axată pe gruparea al-Qaida din Peninsula Arabă (AQAP)”, a declarat acesta. În ciuda atacurilor semnificative ale SUA, inclusiv unul în care a fost ucis liderul AQAP, anul trecut, eforturile SUA de combatere a terorismului au fost compromise de războiul civil din Yemen, poziționând forțele guvernamentale împotriva rebelilor Houthi, aliații Iranului. Doar un număr foarte mic de trupe americane s-au întors în Yemen, în urma retragerii la începutul anului 2015, din cauza conflictului. Aceste trupe au fost trimise pentru a oferi sprijin informațional pentru un atac organizat cu succes, în luna aprilie a anului trecut, de către Emiratele Arabe Unite, cu sprijin din Arabia Saudită, care a scos grupul AQAP din Mukalla. Votel a recunoscut beneficiile de a obține o mai mare vizibilitate în Yemen și a declarat că un obiectiv cheie ar putea fi cooperarea cu partenerii SUA. “Dacă putem continua să înțelegem mai bine ce face al-Qaida, redobândind o conștientizare a situației pe care am pierdut- o când am fost nevoiți să plecăm din Yemen cu ceva timp în urmă, asta e ceea ce eu sunt interesat să fac”, a declarat Votel.

irak bagdad moqtada al-sadr protesteMii de susținători ai puternicului cleric musulman șiit, Moqtada al-Sadr, au protestat, vineri, într- o piață centrală din Bagdad, fără a ține cont de motivele guvern pentru a opri protestele, care ar putea distrage atenția de la războiul împotriva Statului Islamic, informează Reuters. Demonstrația a încheiat o perioadă de calmitate de la acțiuni de stradă, care în aprilie și mai au văzut protestatari luând cu asalt districtul guvernului din Zona Verde din Bagdad de două ori, împiedicând activitatea parlamentului timp de câteva săptămâni și provocând moartea mai multor persoane. Adepții lui Sadr au cerut continuarea luptei împotriva corupției și revizuirea unui sistem de guvernare bazat pe cote etnice, sectare și de partid. Prim-ministrul Haider al-Abadi nu a reușit să pună în aplicare remanierea cabinetului, promisă cu câteva luni în urmă, ca parte a reformelor. Protestele l-au determinat rareori pe Abadi să încerce să înlocuiască miniștrii aleși pe baza afinităților politice cu tehnocrați independenți, dar acesta a declarat că acești tehnocrați riscă să submineze operațiunile armatei pentru a da afară Statul Islamic din fortareața aflată la nord de orașul Mosul. Protestul din Bagdad a fost oprit peste noapte datorită acțiunii forțelor de securitate, desfășurate înainte de demonstrație, ca urmare a unei parade militare din centrul Bagdadului, care marchează o sărbătoare națională.

Deputații ecologiști nu ar trebui să voteze pentru extinderea stării de urgență solicitate de François Hollande după atacul de la Nisa, a declarat astăzi secretarul național al Ecologiștilor Europeni-Verzi (EELV), David Cormand, informează Le Figaro. „Nu cred. Noi am fost întru totul de acord cu prima stare de urgență (după 13 noiembrie, NDLR) în care am fost nevoiți să găsim rapid autorii atacului. Dar este clar că resping cele trei luni, ceea ce ar înseamna că vom avea un an de urgență și, din păcate, vedem că starea de urgență nu împiedică tragedia pe care am experimentat-o ieri “, a declarat David Cormand la Radio Sud și Public Sénat. „O stare de urgență permanentă pune în pericol lucruri care este extrem de valorose: libertățile fundamentale. Cei care comit sau sprijină astfel de atacuri aduc atingere acestor valori importante pe care se bazează Republica noastră”, a argumentat Cormand. „Ieri, președintele Republicii, înainte de aceste fapte, a declarat că era necesar să ridice starea de urgență datorită noilor legi care permit acțiunea împotriva terorismului”, a menționat Comrad. Starea de urgență, declarată în seara atacului din 13 noiembrie, a fost prelungită de trei ori de către Parlament. Termenul prevăzut de ultima extindere a fost data de 26 iulie, la două zile după Turul Franței și după organizarea de către Franța a campionatului de football Euro 2016. Dupa confirmarea acestei date, joi, in timpul unui interviu din 14 iulie, François Hollande a anunțat, la câteva ore după atacul de la Nisa, că starea de urgență va în cele din urmă prelungită, din nou, cu trei luni.

Consiliul de Apărare convocat de către François Hollande, după atacul de la Nisa, care a avut loc noaptea trecută, a început, vineri, la scurt timp după ora 9, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Președinției Republicii, informează Le Figaro. La acest Consiliu au participat, pe lângă Șeful Statului, prim-ministrul Manuel Valls, ministrul Apărării, Jean-Yves Le Drian și șeful Statului Major al Armatei, Pierre de Villiers. Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, care a vizitat Nisa la scurt timp după atac, a trebuit să participe la aceste dezbateri prin videoconferință. Oficialii de la centrul de informații au fost, de asemenea, prezenți la această reuniune. Anumite surse precizează că suspectul a fost singur în vehiculul său. Anchetatorii au developat imagini pentru a afla exact de unde a plecat camionul. Potrivit ultimului bilanț, atacul s-a soldat cu 84 de morți și 18 răniți, care sunt încă într-o stare de “urgență extremă”, a declarat guvernul. Directorul adjunct al poliției de frontieră din Nisa este unul dintre victimele atacului care a avut loc noaptea trecută.

sri lanka onu rezolutie tamiliImplementarea unei rezoluții ONU, în care se solicită investigarea presupuselor crime de război din Sri Lanka, în timpul unui război cu rebelii separatiști, este complicată și are nevoie de mai multe consultări pentru a construi încrederea cetățenilor, a declarat un înalt oficial al SUA, informează Reuters. Statele Unite ale Americii, împreună cu alte țări occidentale, au demarat o investigație internațională prelungită în cazul morții a mii de minorități etnice din Tamil în ultimele săptămâni ale războiului din 2009 din Sri Lanka, țară condusă în acel an de președintele Mahinda Rajapaksa. Sri Lanka a promis să pună în aplicare rezoluția adoptată în octombrie de ONU, care solicită înființarea unei instanțe speciale formate din judecători străini, pentru a investiga crimele. Cu toate acestea, președintele Maithripala Sirisena, care a venit la putere anul trecut, se confruntă cu o rezistență din partea rivalilor politici conduși de predecesorul său, Rajapaksa. Asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncă, Tom Malinowski, a declarat că participarea internațională într-o instanță specială a fost subliniată de problema „unei lipse de încredere” în instanțele de judecată din Sri Lanka de-a lungul anilor. „Acestea sunt probleme complicate și trebuie să existe un proces de consultare pentru a se asigura că sunt rezolvate într-un mod prin care se poate câștiga încrederea oamenilor “, a declarat Malinowski unui grup de reporteri din Colombo. Acesta a declarat că rezoluția ONU respectă suveranitatea statului Sri Lanka. „Conform rezoluției, guvernul din Sri Lanka va putea determina structura și componența instanței”, a afirmat acesta, menționând că Sri Lanka a făcut angajamentul de a include o anumită participare internațională în cadrul anchetei.

Guvernul belgian a convocat, vineri dimineață un Consiliu de Securitate Națională, reunind miniștrii și oficiali ai forțelor de securitate, după atacul care a lovit orașul Nisa în timpul festivităților desfășurate cu ocazia sărbătorii naționale franceze, informează Le Figaro. Organismul de coordonare pentru analiza amenințării (Ocam), reunit în urma atacului în Belgia pentru a evalua amenințarea teroristă, a decis să-și mențină nivelul 3 (amenințarea „este posibilă și probabilă”) pe o scară de la 1 la 4, a raportat o agenție belgiană de presă. Prim-ministrul Charles Michel, a declarat într-un comunicat că va organiza o conferință de presă la sfârșitul dimineții, după Consiliul Național de Securitate, în timp ce Belgia trebuie să organizeze, de asemenea, festivități pentru ziua națională din 21 iulie. Șeful guvernului a adresat, de asemenea, “gânduri sale pentru victimele acestui act atroce” pe contul său de Twitter. Ministerul belgian de externe a declarat vineri dimineață că, după atacul de la Nisa, nu are, încă, nici o informație despre situația celor 20 de belgieni, a raportat agenția de presă Belga.

Țările arabe și Iranul au condamnat cu fermitate, vineri, atacul de la Nisa, în care au fost ucise 84 de persoane și au făcut apel la unitate împotriva terorismului, informează Le Figaro. În timp ce autorul atacului a fost identificat ca fiind un franco-tunisian, Tunisia, victimă, în ultimii ani, a numeroase atacuri criminale, a denunțat un act “terorist comis cu lașitate” și „a exprimat profunde condoleanțe Franței.” Președintele Tunisiei, Beji Caid Essebsi, a cerut “solidaritate” în lupta împotriva terorismului. În Egipt, președintele Abdel Fattah al-Sissi, a cărui țară se confruntă, de asemenea, cu atacuri jihadiste, a reafirmat “solidaritatea deplină a Egiptului cu Franța”. Terorismul „nu cunoaște granițe și distruge vieți nevinovate (…) Astfel de acțiuni consolidează determinarea țărilor iubitoare de pace pentru a învinge terorismul”. Pentru marele muftiu al Egiptului, Shawki Allam, atacatorul de la Nisa este un “extremist care calcă pe urmele diavolului”. „Islamul nu a cerut vărsare de sânge”, a declarat acesta. Iranul a “oferit” condoleanțe Franței după “crima teroristă de la Nisa”. „Așa cum am spus în trecut, terorismul este un flagel care nu poate fi dezrădăcinat fără unitate și cooperare internațională”. Potrivit agenției iraniene de știri, ISNA, președintele Adunării Naționale Franceze, Claude Bartolone, a amânat o vizită planificată la Teheran în acest weekend. Autoritatea Palestiniană, condusă de către Mahmoud Abbas, a condamnat “un act de lașitate, terorist și sălbatic”, care “afectează Franța, dar, de asemenea, libertatea, egalitatea și fraternitatea” . Șeful Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a numit, de asemenea, atacul ca fiind unul “terorist și strict”.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …