Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 15 februarie în lume – UE anunță grăbirea procesului de aprobare a vaccinurilor împotriva coronavirusului, palestinienii acuză Israelul că întârzie livrarea dozelor de vaccin anti-covid în Fâșia Gaza, iar separatiștii catalani proclamă victoria în alegerile parlamentare regionale

A fost 15 februarie în lume – UE anunță grăbirea procesului de aprobare a vaccinurilor împotriva coronavirusului, palestinienii acuză Israelul că întârzie livrarea dozelor de vaccin anti-covid în Fâșia Gaza, iar separatiștii catalani proclamă victoria în alegerile parlamentare regionale

Material realizat de Anca-Maria Barbu și Miruna Toma

Uniunea Europeană a anunțat că va grăbi procesul de aprobare a vaccinurilor care au fost modificate pentru a ținti în mod direct noile mutații ale coronavirusului, asigurând, astfel, acces rapid pentru întregul bloc, relatează Politico. Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a declarat că ,,vom avea vaccinuri dedicate, fără a face compromisuri cu privire la siguranță acestora.” În cadrul interviului acordat publicației Augsburger Allgemeine, Stella Kyriakides a reiterat beneficiile semnificative ale strategiei comune de vaccinare a Uniunii Europene, în ciuda criticilor masive pe fondul întârzierilor: ,,Este greșit să ne gândim doar la greșelile pe care le-am făcut. Fără UE, cetățenii din cele 27 de state europene, indiferent de mărime și grad al dezvoltării economice, probabil nu ar fi avut acces la vaccinuri.” De asemenea, comisarul pentru Sănătate a afirmat că, până în luna septembrie, 700 de milioane de doze vor fi disponibile la nivel european, ,,ceea ce este mai mult decât suficient pentru vaccinarea a 70% din populația UE’’. Conform informațiilor furnizate de Politico, până la sfârșitul lunii iunie, 300 de milioane de doze vor fi disponibile, permițând vaccinarea a aproximativ o treime din populația europeană, procent care poate crește dacă vaccinul Johnson&Johnson va fi aprobat.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană urmează să dea startul unui program de cercetare dedicat studierii mutațiilor coronavirusului, în efortul de a dezvolta vaccinuri de a doua generație, relatează Reuters. Programul, numit ,,HERA Incubator” va reuni autorități sanitare și specialiști la nivel european, beneficiind de propria finanțare. ,,În momentul acesta, în paralel cu eforturile pe care le depunem cu privire la vaccinurile aprobate, trebuie să sprijinim companiile industriale în dezvoltarea capacităților de producție necesare vaccinurilor de a doua generație”, a mai declarat von der Leyen. În ultima săptămână, președintele Comisiei a recunoscut defectele campaniei de vaccinare la nivel european, aceasta fiind criticată pentru distribuirea lentă a vaccinurilor, declarând că blocul european a învățat din greșelile făcute.

Un atac cu rachete care viza o bază aeriană americană în regiunea Kurdistanului irakian a ucis un angajat străin și a rănit alți nouă, inclusiv de origine americană, într-unul din cele mai grave atacuri de acest gen, care au avut loc în ultimul an asupra coaliției militare conduse de SUA, conform Al Jazeera.  Rachetele au fost lansate luni seară dintr-o zonă situată la sud de orașul Erbil, în apropierea graniței cu provincia Kirkuk și au căzut pe raza mai multor zone rezidențiale din apropierea aeroportului, după cum au declarat autoritățile oficiale. Rarul atac asupra orașului Erbil a fost revendicat de un grup șiit, cunoscut sub numele de ,,Awliyaa al-Dam” sau ,,Gardienii Sângelui”. Aproximativ o duzină de astfel de grupări au apărut în ultimul an, susținând mai multe atacuri cu rachete. SUA a reacționat prompt la atacul care a avut loc în vecinătatea aeroportului internațional din Erbil, capitala regiunii kurde semi-autonome a Irakului. „Suntem revoltați de atacul cu rachete de astăzi”, a declarat secretarul de stat Anthony Blinken. Rapoartele inițiale au indicat faptul că atacurile au ucis un antreprenor civil și au rănit mai mulți membri ai Coaliției, inclusiv un membru al serviciului american și mai mulți contractori americani, potrivit declarației lui Blinken. Mai mult, președintele irakian Barham Saleh a catalogat pe profilul său de Twitter atacul ca fiind ,,un act terorist criminal”.

Ngozi Okonjo-Iweala a devenit prima femeie și prima persoană de origine africană care conduce Organizația Mondială a Comerțului, după ce a fost aleasă de diplomații de la Geneva, relatează Deutsche Welle. De-a lungul timpului, Okonjo-Iweala a ocupat pozițiile de ministru al finanțelor și ministru de externe în Nigeria, petrecând 25 de ani la Banca Mondială. În timp ce lucra la Banca Mondială, Okonjo-Iweala a obținut reputația unei persoane care lupta pentru dezvoltarea economică și cheltuieli pentru dezvoltare în țările mai sărace. Noul lider al Organizației Mondiale a Comerțului a declarat că și-a stabilit drept prioritate adresarea problemelor economice cauzate de izbucnirea pandemiei de coronavirus. Învestirea acesteia în funcție a generat reacții pozitive din partea oficialilor europeni, după ce comisarul pentru Comerț Valdis Dombrovskis a declarat că așteaptă să lucreze cu Okonjo-Iweala pentru ,,reformarea atât de necesară a instituției”.

Partidele separatiste din Catalonia au obținut majoritatea în parlamentul regional, obțînând aproximativ 50,9% din voturi, în urma alegerilor legislative de duminică, relatează CNN. Alegerile pentru parlamentul regional catalan de duminică au înregistrat o prezență de doar 53%, o scădere semnificativă față de procentul de 79% la scrutinul din 2017, aspect ce este considerat că a ajutat partidele separatiste. Pentru prima dată, partidele separatiste au depășit pragul de 50%, însă votul a fost fragmentat, întrucât și Socialiștii au beneficiat de susținere semnificativă din partea electoratului, adunând 23% din voturi. Salvador Ila, unul dintre candidații socialiști, a declarat că este nevoie de reconciliere în Catalonia, după ani tulburați de mișcările separatiste. Pe de altă parte, Pere Aragonès, om cheie în partidul Esquerra Republicana de Catalunya, a declarat că ,,Începe o nouă era datorită obținerii a mai mult de 50% din voturi a separatiștilor. Avem puterea esențială pentru activarea unui referendum și obținerea republicii catalane”. 

Autoritățile turcești au arestat peste 700 de persoane pe care le suspectează ca având legături strânse cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), după înaintarea acuzațiilor conform cărora formațiunea este responsabilă pentru executarea a 13 cetățeni turci, relatează Euronews. Victimele, printre care se numără soldați, polițiști și civili care ar fi fost răpiți de insurgenți pe parcursul ultimilor ani, au fost descoperite într-un complex de peșteri din regiunea Gara din Irak, în vecinătatea graniței cu Turcia. Aceștia au fost găsiți în timpul unei operațiuni împotriva PKK, lansată pe 10 februarie, care avea ca scop eliberarea ostaticilor. Douăsprezece dintre victime au fost împușcate în cap și una a decedat din cauza unei plăgi severe la nivelul umărului, conform declarațiilor făcute duminică de către ministrul turc al apărării. Luni, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Statele Unite că sprijină militanții kurzi, considerând „deplorabilă” această acțiune a SUA. PKK a început o insurgență împotriva statului turc încă din 1984, rezultând în zeci de mii de oameni uciși în timpul conflictelor. Cu toate acestea, sprijinul SUA pentru milițiile kurde din Siria ale YPG, care a început sub administrația Obama, a provocat de câțiva ani tensiuni între SUA și Turcia, aceasta din urmă susținând că YPG este legată de PKK. Erdogan a declarat că 51 de militanți PKK au fost uciși în timpul ofensivei și a promis  s-au jurat să continue atacurile transfrontaliere împotriva PKK din Irak și împotriva militanților din Siria. Ministerul de Interne turc a anunțat luni că forțele de securitate au arestat 718 persoane, inclusiv liderii HDP, suspectate de legături cu PKK. 

Autoritatea Palestiniană (AP) a acuzat luni Israelul că a suspendat livrarea vaccinurilor COVID-19 în Gaza, unde palestinienii nu au primit încă nicio doză. AP a încercat să trimită luni 2.000 de doze de vaccin rusesc Sputnik V din Cisiordania către regiunea Gaza, însă statul israelian a oprit transportul la un punct de control din Cisiordania, invocând motivul potrivit căruia nu există aprobare pentru a continua transportul vaccinurilor către regiunea Gaza, potrivit publicației Reuters. Organismul însărcinat cu aprobarea transferului este Consiliul Național de Securitate al Israelului. Oficialii AP spun că au trimis cererea de transfer către autoritățile de apărare israeliene la scurt timp după ce au primit un transport inițial de 10.000 de doze rusești în Cisiordania, pe 4 februarie. Israelul controlează toate punctele de intrare și ieșire către Cisiordania, precum și majoritatea granițelor de coastă și terestre ale Fâșiei Gaza. Atât Israelul, cât și Egiptul mențin o blocadă în zona de coastă, invocând o posibilă amenințare asupra securității, din cauza grupării islamiste militante, Hamas, care controlează regiunea Gaza încă din 2007. Palestinienii au acuzat Israelul, un lider mondial în Campania de vaccinare împotriva COVID-19, că își ignoră îndatoririle de putere ocupantă prin faptul că nu include populațiile palestiniene din Cisiordania și Fâșia Gaza în programul lor de administrare a vaccinurilor. Oficialii israelieni au declarat că, în conformitate cu acordurile de pace de la Oslo, Ministerul Palestinian al Sănătății este responsabil pentru vaccinarea oamenilor din Gaza și din Cisiordania. AP a început să administreze vaccinuri lucrătorilor din domeniul sănătății din Cisiordania începând din 2 februarie, după ce a primit un mic transport de vaccinuri Moderna, venit din Israel.

O campanie de vaccinare împotriva Ebola a fost lansată în estul Republicii Democrate Congo, după ce a fost declarată existența unui nou  focar de răspândire a bolii la începutul acestei luni, a declarat Organizația Mondială a Sănătății, conform BBC. Republica Democrată Congo a confirmat patru cazuri de Ebola după ce o reapariție a virusului a fost identificată pe 7 februarie în Butembo. Personalul medical al centrului medical unde a fost tratat primul pacient identificat cu Ebola, au fost deja vaccinați, informează OMS. Ervebo a fost primul vaccin Ebola care a fost aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) în decembrie 2019. De asemenea, Guineea a declarat duminică un nou focar de Ebola, după ce au fost confirmate șapte cazuri de infectare și trei decese. Cei infectați au manifestat simptome precum diaree, vărsături și sângerări după ce au participat la înmormântarea unei asistente medicale, în apropierea orașului Nzérékoré. OMS este în stare de alertă și negociază permanent cu producătorul unui vaccin, pentru a se asigura că dozele necesare sunt puse la dispoziție cât mai repede posibil, a declarat pentru agenția de știri AFP Alfred George Ki-Zerbo, reprezentant al OMS în Guineea.

Zimbabwe a primit primele 200.000 de vaccinuri împotriva coronavirusului sub forma unei donații a guvernului chinez, relatează Al Jazeera. Vicepreședintele și ministrul sănătății Constantino Chiwenga s-a aflat pe aeroportul internațional Robert Mugabe din capitala Harare, în primele ore ale zilei de luni, în întâmpinarea zborului care a transportat dozele de vaccin Sinopharm din China. Donația este unul dintre primele transporturi de vaccinuri din China către Africa, după livrările care au avut loc către Egipt și către Guineea Ecuatorială. Guvernul președintelui Emmerson Mnangagwa a achiziționat încă 600.000 de doze de vaccin Sinopharm despre care se estimează ca vor ajunge la începutul lunii viitoare. Primele doze vor fi supuse verificărilor de rutină de către autoritățile locale de control al medicamentelor, înainte ca acestea să fie administrate săptămâna aceasta. Atât personalul din domeniul sănătății, cât și agenții de imigrare care lucrează pe linia de frontieră se vor bucura de prioritate în ceea ce privește administrarea dozelor de vaccin, conform unui plan guvernamental de vaccinare a populației. Ambasadorul Chinei în Zimbabwe, Guo Shaochun, a declarat că Zimbabwe este una dintre cele 58 de țări care a primit ca donație vaccinul Sinopharm

Cel puțin 60 de persoane au decedat și alte 300 sunt date dispărute în urma unui accident naval din Republica Democrată Congo, unde un vas s-a scufundat în apropierea localității Longola Ekoti, din provincia Mai-Ndombe, conform Al Jazeera. Pasagerii s-au îmbarcat în capitala Kinshasa și se îndreptau către provincia Equator. ,,Principala cauză a accidentului a fost reprezentată de supraîncărcarea ambarcațiunii, atât cu mărfuri, cât și cu persoane’’, a declarat ministrul congolez pentru acțiuni umanitare, Steve Mbikayi, adăugând că ,,și navigația de noapte a jucat un rol în scufundarea ambarcațiunii”. Accidentele navale sunt comune în Republica Democrată Congo, unde vasele sunt adesea supraincarcate cu bunuri și persoane, acestea din urmă nepurtand vestă de salvare. 

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 21 și 22 decembrie în lume – Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Preşedintele rus Vladimir Putin a avut o întâlnire cu premierul slovac Robert Fico

Material realizat de Irina Dudu și Miruna Constantinescu   Șoferul care a intrat cu mașina …