Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 15 februarie în lume – Oficialii ruși au declarat că o parte din trupele militare de la granița cu Ucraina se vor întoarce către bază, Alexei Navalnîi a fost supus unor noi acuzații de fraudă în Rusia, UE a propus un plan prin care Africa ar juca un rol important în exportul de hidrogen

A fost 15 februarie în lume – Oficialii ruși au declarat că o parte din trupele militare de la granița cu Ucraina se vor întoarce către bază, Alexei Navalnîi a fost supus unor noi acuzații de fraudă în Rusia, UE a propus un plan prin care Africa ar juca un rol important în exportul de hidrogen

Material realizat de Lara Popescu și Yvonne Andreiaș

Oficialii ruși au declarat că o parte din trupele militare de la granița cu Ucraina se vor întoarce către bază, conform Reuters. Încă nu este clar câte unități militare vor fi retrase sau la ce distanță se vor retrage, după o acumulare de aproximativ 130.000 de soldați ruși la nord, est și sud de Ucraina. Vestea retragerii trupelor rusești de la granița cu Ucraina a stârnit un răspuns prudent atât din partea Kievului, cât și din partea Marii Britanii. Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a afirmat că este nevoie de „o retragere completă a trupelor” pentru a demonstra că Rusia nu are niciun plan de a invada Ucraina. La rândul său, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că doar atunci când o să vadă retragerea trupelor rusești Kievul va crede că Moscova se implică într-adevăr în aplanarea situației.

Alexei Navalnîi a fost supus unor noi acuzații de fraudă în Rusia, conform BBC. Un nou proces împotriva liderului opoziției din Rusia a început în incinta închisorii de maximă securitate aflată la est de Moscova, unde Navalnîi este deținut. Acesta a petrecut deja un an în spatele gratiilor, fiind închis după ce a supraviețuit unei otrăviri, pentru care îi învinovățește pe oficialii de la Kremlin. În prezent, acesta ispășește o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare. Noile acuzații susțin că Navalnîi ar fi furat peste patru milioane și jumătate de dolari din donațiile acordate organizațiilor sale politice. Aceste acuzații ar putea să îi prelungească cu cel puțin zece ani sentința la închisoare. Amnesty International a descris audierea drept „un proces fals, la care au participat mai degrabă gardieni ai penitenciarelor decât membrii mass-media.”

Uniunea Europeană a propus un plan prin care Africa ar juca un rol important în începuturile și dezvoltarea exporturilor de hidrogen, relatează Euractiv. Europa vrea să renunțe la combustibilii fosili și să construiască o economie bazată pe hidrogen. În lipsa unor rezerve interne suficiente, aceasta caută să importe cantități mari de hidrogen din țările din emisfera sudică a lumii. Uniunea Europeană trebuie să își “decarbonizeze” rapid industria dacă dorește să își atingă ambițiile climatice, dar, deși o mare parte din atenție se concentrează pe electrificare, acest lucru nu va fi posibil pentru toate sectoarele. Aici intervine hidrogenul, care oferă o alternativă pentru industriile europene care depind de combustibilii fosili, cum ar fi industria chimică și cea a cimentului. Cu toate acestea, Europa pur și simplu nu are spațiul și soarele necesare pentru a produce hidrogen “verde” din energie regenerabilă în cantități suficiente. Din acest motiv, Africa va juca un rol important în ambițiile UE privind importul de hidrogen.

Patinatoarea de origine rusă, Kamila Valieva, a susținut că rezultatul pozitiv obținut în urma testului de doping, din decembrie anul trecut, a fost cauzat de medicametele de inimă ale bunicului ei, pe care sportiva susține că le-ar fi luat din greșeală, relatează Reuters. Un oficial al Jocurilor Olimpice a declarat că Valieva a susținut în cadrul unei audieri a Curții de Arbitraj pentru Sport (CAS) că s-a produs o încurcătură. Acesta a afirmat că argumentul sportivei a fost că „această contaminare a testului a fost cauzată de un medicament pe care bunicul ei l-a luat.” Adolescentei ruse i-a fost permis de către CAS să concureze în proba de simplu feminin după ce o comisie alcătuită din trei judecători a fost de acord să-i ridice interdicția. Cu toate acestea, CAS nu a abordat meritele cazului ei de uz de substanțe ce îmbunătățesc performanțele care acum așteaptă o audiere din partea Agenției Anti-Doping din Rusia, ce va avea loc după sfârșitul Jocurilor Olimpice de iarnă.

Ministrul israelian de finanțe, Avigdor Lieberman, a oferit marți bărbaților ultraortodocși un stimulent pentru a se alătura forței de muncă prin înjumătățirea orelor petrecute la studii religioase în schimbul aceleiași subvenții de la stat, deși planul a fost condamnat de liderii comunității, conform Reuters. Aproximativ jumătate dintre bărbații ultraortodocși lucrează, iar restul studiază 40 de ore pe săptămână în seminarii, o practică ce datează de la formarea statului Israel, când li s-a permis să renunțe la muncă și la serviciul militar, deoarece populația acestui segment din societate era scăzută. Cu toate acestea, Banca Israelului și liderii economici au avertizat asupra tensiunilor pe termen lung asupra bugetului dacă aceștia nu sunt integrați în forța de muncă.

Tenismenul sărb Novak Djokovic a declarat că este dispus să rateze viitoarele turnee de tenis decât să se vaccineze împotriva virusului COVID-19, conform BBC. Numărul unu mondial în tenisul masculin a vorbit în exclusivitate cu BBC despre decizia lui de a nu se vaccina. Djokovic a subliniat că nu ar trebui să fie asociat cu mișcarea anti-vax, dar susține libertatea fiecărui individ de a alege „ceea ce pune în corpul său.” Declarațiile sârbului vin după ce acesta a fost deportat din Australia luna trecută deoarece guvernul de la Canberra i-a anulat viza din motive legate de statutul său de vaccinare. Djokovic a profitat de interviul său cu BBC pentru a clarifica ce s-a întâmplat în Melbourne. Acesta a dezvăluit că a obținut o scutire medicală pentru a intra în țară și a juca la Australian Open, fiind recent recuperat din COVID-19. Deportarea sârbului a fost cauzată de decizia ministrului australian al imigrației de a anula personal viza sportivului de 34 de ani pe motiv că prezența sa în cadrul turneului de tenis ar putea incita „tulburări civile,” încurajând sentimente anti-vaccin.

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că “Rusia nu vrea război”, în urma întâlnirii sale cu cancelarul german, Olaf Scholz, informează Euronews. Întâlnirea dintre cei doi lideri a avut loc în Moscova la scurt timp după ce Rusia a anunțat că trupele sale au început retragerea de la granița cu Ucraina. Putin a afirmat că Moscova este pregătită pentru negocieri cu SUA și NATO cu privire la limitele pentru desfășurarea rachetelor și transparența militară, chiar dacă Rusia nu a primit răspunsuri pozitive la cererile sale de securitate. Putin a insistat pe faptul că acesta nu își dorește să se ajungă la un război în jurul Ucrainei, motiv pentru care Kremlinul „își prezintă propunerile pentru un proces de negociere,” a mărturisit liderul în cadrul unei conferințe comune de presă cu cancelarul Germaniei.

Comisia Europeană a prezentat un plan de comunicații prin satelit în valoare de șase miliarde de euro, ca parte a unui efort de reducere a dependenței Uniunii Europene față de companiile străine, relatează Euractiv. Inițiativa UE vizează protejarea serviciilor de comunicații și a datelor de supraveghere esențiale împotriva oricăror interferențe externe, în contextul preocupărilor tot mai mari legate de progresele militare ale Rusiei și Chinei în spațiul cosmic și de creșterea numărului de lansări de sateliți. Demersul pentru o conectivitate sigură vine ca răspuns la cererea tot mai mare de comunicații prin satelit. Scopul este de a dezvolta un sistem de conectivitate spațială multi-orbitală care va extinde disponibilitatea acestor servicii.  “Spațiul joacă un rol din ce în ce mai important în viața noastră de zi cu zi, în creșterea noastră economică, în securitatea noastră și în ponderea noastră geopolitică”, a declarat Thierry Breton, comisarul pentru piața internă.

Guvernul olandez a anunțat că va ridica majoritatea restricțiilor privind COVID-19 începând cu 25 februarie, ca urmare a scăderii numărului de infecții provocate de virus și a numărului de spitalizări, conform Euractiv. Barurile și restaurantele vor reveni la orele de funcționare anterioare pandemiei, iar oamenii nu vor mai fi obligați să poarte măști în majoritatea locurilor publice, a anunțat guvernul. “Țara se deschide din nou”, a declarat ministrul olandez al sănătății, Ernst Kuipers, în cadrul unei conferințe de presă, adăugând că măștile vor fi obligatorii doar în transportul public și la aeroport.

Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat la intensificarea eforturilor de vaccinare împotriva COVID-19 în Europa de Est, informează Reuters. Directorul OMS din Europa, Hans Kluge, a declarat că numărul de noi cazuri zilnice de COVID-19 a crescut de mai mult de două ori în șase țări din regiune în ultimele două săptămâni. Kluge a remarcat că nivelul de absorbție a vaccinurilor este încă relativ scăzut în unele părți ale regiunii. Mai puțin de 40% dintre persoanele cu vârsta de peste 60 de ani s-au vaccinat cu schema completă împotriva COVID-19 în Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Kârgâzstan, Ucraina și Uzbekistan. Acesta a adăugat că în Bulgaria, Georgia și Macedonia de Nord, mai puțin de 40% dintre lucrătorii din domeniul sănătății au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 24 decembrie în lume- Sute de manifestanți au ieșit pe străzi în zonele creștine din Damasc pentru a protesta împotriva arderii unui brad de Crăciun, Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, și-a făcut cunoscute intențiile de a avea o expansiune teritorială americană, Liderii opoziției din Coreea de Sud au anulat planul de a-l demite pe președintele interimar Han

Material realizat de Miruna Constantinescu și Luca Coșa Sute de manifestanți au ieșit pe străzi …