Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 15 februarie în lume – David Malpass a decis să demisioneze din funcția de președinte al Băncii Mondiale, Prim-ministrul scoțian, Nicola Sturgeon, a anunțat că va demisiona, Autoritățile cameruneze au identificat două persoane suspectate de infecție cu virusul Marburg
Sursă foto: Patrick Semansky/Associated Press via The New York Times

A fost 15 februarie în lume – David Malpass a decis să demisioneze din funcția de președinte al Băncii Mondiale, Prim-ministrul scoțian, Nicola Sturgeon, a anunțat că va demisiona, Autoritățile cameruneze au identificat două persoane suspectate de infecție cu virusul Marburg

Material realizat de Romina Manolescu și Emilia Popescul

Autoritățile din Zambia au eliberat pe cauțiune opt persoane de origine croată, acuzate pentru trafic de copii, relatează Al Jazeera. Acuzațiile au susținut că, pe 7 decembrie anul trecut, cele patru cupluri au colaborat cu un oficial specializat în imigrare din Zambia pentru a încerca să facă trafic cu patru copii din Republica Democrată Congo. Grupul a declarat că a adoptat legal copiii cu vârste cuprinse între unu și trei ani, dar autoritățile din Zambia i-au acuzat de trafic de minori. Fiecare a fost obligat să plătească 20.000 de kwacha (aproximativ 1.000 de dolari) în taxe de cauțiune și să ofere două garanții pentru organizații de renume. Cazul a declanșat o dezbatere publică acerbă în Croația și a adus subiectul adopției internaționale în centrul atenției națiunii balcanice, unde potențialii adoptatori depășesc cu mult numărul copiilor eligibili.

Autoritățile cameruneze au identificat două persoane suspectate de infecție cu virusul Marburg, informează CNN. Camerun a restricționat circulația de-a lungul frontierei pentru a evita răspândirea bolii, în urma unor rapoarte privind o febră hemoragică necunoscută în Guineea Ecuatorială, săptămâna trecută. Mica țară din Africa Centrală a raportat până în prezent nouă decese, precum și 16 cazuri suspectate de infecție cu virusul Marburg, cu simptome precum febră, oboseală, vărsături și diaree, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Virusul Marburg a fost declarat extrem de contagios, putând avea o rată de mortalitate de până la 88%, conform OMS. Nu au fost dezvoltate vaccinuri sau tratamente antivirale aprobate pentru a-l trata.

Oficialii din Israel au adoptat o lege pentru revocarea cetățeniei arabilor israelieni condamnați pentru terorism și care primesc ajutor financiar din partea autorităților din Palestina, informează BBC. Legislația a fost votată de o majoritate vastă a parlamentarilor, declarând că persoanele afectate au trădat statul israelian. Criticii au numit această sancțiune drept rasistă și au susținut că încalcă dreptul internațional prin faptul că îi face pe oameni apatrizi. Sumele lunare oferite unor prizonieri palestinieni pentru a comite  atacuri asupra israelienilor sau a familiilor acestora au fost un subiect controversat de-a lungul timpului, pe care autoritățile israeliene l-au descris drept o politică de „plată pentru omor”, care încurajează violența. Aproximativ o cincime dintre israelieni sunt cetățeni arabi care se identifică adesea cu palestinienii. Majoritatea palestinienilor din Ierusalimul de Est, pe care Israelul l-a capturat în războiul din Orientul Mijlociu din 1967 și apoi l-a anexat într-o mișcare nerecunoscută pe plan internațional, au statutul de rezidenți permanenți.

Oficialii din Japonia au declarat că invadarea spațiului aerian japonez de către China a devenit inacceptabilă, relatează Reuters. Ministrul japonez al Apărării a susținut că suspectează că baloanele de supraveghere chineze au intrat pe teritoriul japonez de cel puțin trei ori din 2019 până în prezent. Ca urmare a investigării suplimentare a unor obiecte zburătoare în formă de balon care au fost confirmate în spațiul aerian al Japoniei în trecut, se suspectează că acestea ar fi baloane de supraveghere fără pilot din China”, a declarat secretarul șef al Cabinetului, Hirokazu Matsuno. Guvernul japonez a declarat că are în vedere relaxarea cerințelor privind utilizarea armelor pentru apărarea legată de spațiul aerian. Atenția acordată intruziunilor în spațiul aerian nipon s-a intensificat după ce Statele Unite au doborât un balon chinezesc luna aceasta.

O serie de proteste agresive au izbucnit în Nigeria pe fondul deficitului de numerar, informează The Guardian. Protestatarii au atacat bancomatele și au blocat drumurile din trei orașe nigeriene, cu doar câteva zile înainte de alegerile generale din Nigeria. Statul african s-a confruntat cu o lipsă de numerar fizic de când banca centrală a început să schimbe vechile bancnote locale (naira) cu unele noi, astfel provocând deficitul. Băncile pot oferi acces limitat la retrageri de numerar și ATM-uri din cauza acestui deficit, iar unele întreprinderi au refuzat să accepte bancnote vechi, provocând cozi uriașe, ofensând clienții și perturbând afacerile. Banca centrală a declarat că politica vizează eliminarea excesului și a contrafacerii din sistem, precum și descurajarea plăților de răscumpărare în numerar către răpitori și bandiți.

David Malpass a decis să demisioneze din funcția de președinte al Băncii Mondiale, informează NPR. Numit în funcție de președintele Trump în 2019, mandatul său a fost modelat de consecințele economice ale pandemiei de COVID-19 și ale războiului din Ucraina. Fostul președinte al Băncii Mondiale s-a confruntat recent cu reacții negative și cereri pentru înlocuirea sa din funcție din cauza comentariilor pe care le-a făcut în septembrie despre climă. Când a fost întrebat la un eveniment din cadrul Săptămânii Climatice din New York dacă a acceptat „consensul științific că arderea combustibililor fosili încălzește rapid și periculos planeta”, David Malpass a răspuns  „Nu știu. Nu sunt om de știință”. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat într-un comunicat de presă că Statele Unite, care aleg în mod obișnuit președintele Băncii Mondiale, așteaptă cu nerăbdare un „proces rapid de nominalizare” pentru succesorul lui Malpass.

O senatoare din Kenya a fost rugată să părăsească Parlamentul din cauza unei pete de sânge pe pantalonii ei, informează BBC. Ea a declarat pentru sursa anterior menționată că este mândră să militeze împotriva „rușinii față de menstruație”. Gloria Orwoba a spus că a observat pata înainte de a intra în clădire. „Din moment ce sunt o susținătoare a demersurilor împotriva rușinării femeilor privind menstruația, m-am gândit că ar trebui să merg mai departe”, a declarat ea. Unii parlamentari, inclusiv o altă senatoare, au criticat-o, spunând că este lipsită de respect. Orowba a spus că experiența ei a făcut-o să înțeleagă discriminarea cu care se confruntă unele fete din Kenya atunci când sunt în perioada menstruației. Gloria Orwoba se află în spatele unei moțiuni care solicită furnizarea gratuită de produse de igienă pentru femei în toate școlile publice.

Activiștii thailandezi au cerut oprirea folosirii tunsorilor ca pedepse în școli, relatează The Guardian. Activiștii din Thailanda au cerut reguli mai clare pentru a opri abuzurile din școli, după ce un profesor a fost acuzat că a tăiat părul a cel puțin 100 de elevi, în timp ce stăteau pe rânduri pe podea. Ministrul Educației, Treenuch Thienthong, a descris astfel de acțiuni ca fiind inadecvate, susținând că a înțeles că profesoara era bine intenționată în dorința de a disciplina elevii. Aceasta a declarat că a fost ordonată o anchetă și că profesorii nu ar trebui să impună pedepse care să provoace jenă. Timp de decenii, elevii din Thailanda au trebuit să respecte reguli stricte privind lungimea și stilul părului lor. Luna trecută, însă, ca răspuns la protestele în creștere din partea tinerilor, Ministerul Educației a revocat regulamentele privind părul, permițând școlilor în schimb să-și dezvolte propriile politici. Tinerii activiști sunt de părere că această reglementare este prea vagă și că este puțin probabil să aducă schimbări.

Oficialii Organizației Națiunilor Unite au declarat că ridicarea nivelului mării reprezintă „o sentință la moarte” pentru unele națiuni, informează AP News. Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite a avertizat că nivelul global al mării a crescut rapid din 1900, iar creșterea continuă să pună în pericol țări precum Bangladesh, China, India și Olanda, deci aproape 900 de milioane de oameni. Într-un discurs la prima reuniune a Consiliului de Securitate privind amenințările la adresa păcii și securității internaționale, Secretarul General Antonio Guterres a declarat că nivelul mării va crește semnificativ, chiar dacă încălzirea globală este „în mod miraculos” limitată la 1,5 grade Celsius. Potrivit datelor citate de Guterres, nivelul mediu global al mării va crește cu aproximativ 2-3 metri în următorii 2.000 de ani, dacă încălzirea este limitată la 1,5 de grade Celsius. Cu o creștere de 2 de grade Celsius, mările ar putea crește până la 6 metri, iar cu o creștere de 5 de grade Celsius, mările ar putea crește până la 22 de metri.

Prim-ministrul scoțian, Nicola Sturgeon, susținătoare a independenței Scoției și a drepturilor persoanelor trans, a anunțat că va demisiona, informează NPR. Sturgeon și-a anunțat intenția de a demisiona după mai mult de opt ani la conducerea guvernului țării. La o conferință de presă susținută la reședința sa din Edinburgh, Sturgeon le-a spus reporterilor că s-a luptat cu decizia aceasta timp de câteva săptămâni, hotărând în cele din urmă că altcineva ar fi mai potrivit pentru „presiunea neobosită” a postului. Nicola Sturgeon, acum în vârstă de 52 de ani, a fost prima femeie care a condus Partidul Național Scoțian. În ultimele luni, prim-ministrul a fost implicat într-o luptă separată cu guvernul britanic asupra unei noi legi axate pe identitatea de gen, care urmărea facilitarea identificării legale a rezidenților scoțieni ca gen ales pe documente, fără a fi supuși unui examen medical. Sturgeon va rămâne prim-ministru până când Partidul Național Scoțian va putea alege un nou lider, continuând să lucreze în parlament până la următoarele alegeri, în mai 2026.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 23 decembrie în lume – Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, l-a acuzat pe premierul slovac, Robert Fico, că sprijină indirect Rusia și pe Vladimir Putin, Premierul francez, François Bayrou, a anunțat numirea unui nou guvern pentru a încerca să pună capăt impasului politic, Autoritățile de la Kremlin au negat zvonurile apărute în presa internațională, conform cărora, soția fostului președinte sirian, Bashar al-Assad, ar fi depus cerere de divorț și ar intenționa să se întoarcă în Marea Britanie

Material realizat de Nicoleta Dumitru și Anca Badea    Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, l-a acuzat …