Sursa: Amnesty International Nigeria

A fost 15 aprilie în lume- Premierul israelian a declarat că recunoașterea Palestinei ar fi o victorie pentru terorism, Un grup de hackeri ruși, de legat de serviciul rus de informații externe, a lansat o campanie de phishing vizând diplomați europeni, Președintele Chinei, Xi Jinping, a îndemnat Vietnamul să se opună „intimidării unilaterale” și să susțină un sistem global de comerț liber

Material realizat de Paula Gănuci și Luca Coșa

Premierul britanic a intervenit pentru salvarea industriei de oțel a Marii Britanii, preluând controlul uzinei British Steel de la proprietarii chinezi, anunță Politico. Măsura a fost anunțată imediat după Paște, și a avut loc în contextul apropiatelor alegeri locale și al presiunii crescânde din partea partidului populist Reform UK, condus de Nigel Farage. Starmer a declarat că această intervenție a fost menită să protejeze afacerile britanice în fața unui posibil război comercial global, în special după recentele tarife impuse de Donald Trump. Deși măsura a fost populară, provocările abia încep: guvernul trebuie  să decidă cum va susține financiar industria pe termen lung. Strategia industrială promisă de Partidul Laburist ar trebui prezentată în iunie, dar oficialii lucrează deja pentru a accelera anumite măsuri. Cazul British Steel a fost considerat unul „excepțional”, dar deschide discuții despre rolul statului în economie și despre nevoia de a proteja sectoarele strategice în fața influenței străine.

Un grup de hackeri ruși, de legat de serviciul rus de informații externe, a lansat o campanie de phishing vizând diplomați europeni, declară Politico. Începând din ianuarie 2025, hackerii au trimis invitații false la evenimente de tip „Wine Tasting” și „Diplomatic Dinner”, pretinzând că sunt din partea unui important minister european de externe. Țintele au fost în principal ministere de externe și ambasade din Europa, dar și diplomați din Orientul Mijlociu. Emailurile conțineau atașamente cu software malițios, menit să compromită securitatea IT a victimelor. Campania reflectă o strategie sofisticată de manipulare, adaptată intereselor publicului țintă. Deși nu se știe dacă atacurile au avut succes, incidentul subliniază vulnerabilitatea instituțiilor diplomatice în fața atacurilor cibernetice sponsorizate de alte state.

 

Autoritățile australiene au fost în alertă după ce Rusia a solicitat acces la baza aeriană Manuhua din Indonezia, aflată la doar 1.300 km de orașul australian Darwin, indică Politico. Cererea Moscovei, raportată inițial de site-ul militar american Janes, a vizat desfășurarea de aeronave cu rază lungă de acțiune, ceea ce ar fi plasat Australia în raza de acțiune a avioanelor rusești. Premierul Anthony Albanese a declarat că guvernul său caută clarificări din partea Indoneziei, în timp ce ministrul apărării, Richard Marles, a confirmat că Jakarta nu a răspuns încă solicitării ruse. Deși Indonezia a păstrat o poziție neutră în politica externă, relațiile sale cu Rusia s-au intensificat după alegerea președintelui Prabowo Subianto. Canberra a început să colaboreze la nivel înalt cu Jakarta pentru a preveni un posibil acord care ar putea amenința securitatea regională.

Singapore a anunțat data alegeri generale pe 3 mai, fiind primul test electoral pentru noul premier Lawrence Wong, succesorul lui Lee Hsien Loong, susține BBC. Campania electorală, ar dura  nouă zile, discuția politică ar cuprinde de teme precum costul vieții, locuințele, locurile de muncă și nevoile de sănătate ale unei populații îmbătrânite. Deși partidul de la guvernare, People’s Action Party, aflat la putere din 1959, ar fi așteptat să câștige din nou, reprezintă un test pentru a evalua sprijinul public pentru Wong. La ultimele alegeri, opoziția a obținut un rezultat record cu 10 mandate. În această cursă electorală sunt puse în joc 97 de locuri în parlament, într-un sistem electoral ce favorizează echipe de candidați în anumite circumscripții. Votul este obligatoriu pentru cei 2,75 milioane de alegători, iar PAP încearcă să-și recâștige poziția după mai multe scandaluri care i-au afectat imaginea în 2020.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a îndemnat Vietnamul să se opună „intimidării unilaterale” și să susțină un sistem global de comerț liber, confirmă BBC. Declarațiile au fost făcute în timpul unei vizite oficiale în Vietnam, parte a unui turneu diplomatic în Asia de Sud-Est care include și Malaysia și Cambodgia. Vizita are loc pe fondul escaladării războiului comercial dintre SUA și China, într-un moment în care Washingtonul impune tarife masive asupra importurilor chinezești, iar Beijingul răspunde cu măsuri similare. Xi încearcă să consolideze imaginea Chinei ca apărător al comerțului bazat pe reguli, în contrast cu politica protecționistă a SUA. Deși Vietnamul colaborează economic cu ambele puteri, va evita să pară aliat cu China împotriva SUA. Vizita este văzută ca o oportunitate pentru Xi de a-și întări influența regională și de a poziționa China ca partener de încredere.

Premierul israelian a declarat că recunoașterea Palestinei ar fi o victorie pentru terorism, conform Politico. Premierul israelian i-a transmis președintelui francez Emmanuel Macron că recunoașterea unui stat palestinian ar reprezenta o victorie pentru Hamas și Iran. Într-un apel telefonic, Netanyahu a reiterat opoziția sa față de înființarea unui stat palestinian, pe care l-a descris drept „un premiu uriaș pentru terorism”. Acesta a avertizat că un asemenea stat, aflat în apropierea orașelor israeliene, ar deveni „o fortăreață iraniană a terorismului”. Reacția vine după ce Macron a declarat că Franța ar putea recunoaște Palestina în următoarele luni, considerând acest pas ca fiind unul „corect” într-un interviu recent.

Patru jurnaliști ruși au fost condamnați la închisoare pentru „extremism”, titrează Associated Press. Reprezentanții unui tribunal din Rusia au condamnat patru jurnaliști la câte 5 ani și jumătate de închisoare pentru presupusa colaborare cu Fundația Anti-Corupție a opozantului Alexei Navalnîi, catalogată drept „extremistă”. Antonina Favorskaya, Konstantin Gabov, Sergey Karelin și Artyom Kriger au negat acuzațiile, susținând că au fost pedepsiți pentru activitatea jurnalistică. Procesul s-a desfășurat cu ușile închise, în contextul unei campanii de represiune declanșate după invazia Ucrainei. Favorskaya a declarat anterior că este judecată pentru un reportaj despre abuzurile suferite de Navalnîi în detenție. Cei patru au colaborat cu publicații independente sau internaționale precum SotaVision, Reuters și Associated Press. Membrii Organizației Memorial i-au desemnat prizonieri politici, iar avocații lor au anunțat că vor contesta sentințele.

Autoritățile din Ghana au interzis accesul străinilor pe piața locală de comerț cu aur, susține BBC. Acesta este un  efort de a crește veniturile și a reglementa sectorul minier. Potrivit noii legi, doar reprezentanții Ghana Gold Board (GoldBod) vor putea cumpăra, vinde și exporta aur provenit din mineritul artizanal. Străinilor li s-a cerut să părăsească piața aurului până la 30 aprilie 2025, dar pot aplica pentru a achiziționa aur direct de la GoldBod. Licențele dealerilor locali au fost și ele revocate, iar tranzacțiile se vor efectua doar în moneda locală. Măsura, parte a campaniei anti minerit ilegal a președintelui John Mahama, vizează protejarea resurselor naturale.

Emisarul special al SUA pentru Orientul Mijlociu a declarat că autoritățile iraniene trebuie să elimine complet programul de îmbogățire a uraniului, conform Al Jazeera. Steve Witkoff, a susținut că acest lucru este necesar pentru ca reprezentanții iranieni să ajungă la un acord cu Washingtonul, înăsprind cerințele SUA înaintea noii runde de negocieri diplomatice din 19 aprilie. Declarația sa contrazice comentariile făcute cu o zi înainte, când susținea că oficialii iraninei ar putea continua îmbogățirea la nivel scăzut pentru energie. Witkoff a subliniat că acordul final trebuie să asigure pacea și stabilitatea în regiune. În paralel, autoritățile Iranului au reafirmat dreptul  de a folosi energia nucleară în scopuri civile și a transmis că negocierile ar putea sau nu să ducă la rezultate.

Reprezentanții opoziției din Tanzania au susținut că anularea alegerilor este neconstituțională, informează Reuters. Membrii partidului de opoziție, Chadema, a udeclarat că excluderea sa din alegerile din octombrie este neconstituțională, după ce liderul acestora, Tundu Lissu, a fost arestat și acuzat de trădare. Reprezentantii Comisiei Electorale au afirmat că partidul nu a semnat codul de conduită electorală, devenind astfel ineligibil. Avocatul-șef al Chadema, Rugemeleza Nshala, a susținut că un drept constituțional nu poate fi anulat printr-un cod impus de comisie. Membrii Chadema au reiterat că vor boicota alegerile în lipsa unor reforme. Grupările pentru drepturile omului acuză oficialii guvernului de reprimarea opoziției, acuzații negate de autorități.

 

Vezi și

Sursă foto: Andy Manis/AP

A fost 25 aprilie în lume – O judecătoare din SUA a fost arestată în urma acuzației că ar fi împiedicat agenții imigrației să aresteze o persoană care imigrase ilegal în țară, Ziua Revoluției Portugaliei a fost marcată de ciocniri între forțele de ordine și protestatari iar, Agenția ONU responsabilă de aprovizionarea cu alimente a Gazei a rămas fără rezerve după blocada Israelului

Material realizat de Macovei Mircea-Andrei și Anca Badea Ministrul Imigrației și Azilului din Grecia, Makis …