Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 15 aprilie în lume – Oficialii ONU critică planul lui Boris Johnson privind situația solicitanților de azil, China se confruntă cu o creștere masivă a infectărilor cu Covid-19, iar textul propus pentru slujba din Vinerea Mare a stârnit nemulțumiri în rândul ucrainenilor

A fost 15 aprilie în lume – Oficialii ONU critică planul lui Boris Johnson privind situația solicitanților de azil, China se confruntă cu o creștere masivă a infectărilor cu Covid-19, iar textul propus pentru slujba din Vinerea Mare a stârnit nemulțumiri în rândul ucrainenilor

Material realizat de Maria Pițigoi 

Oficialii Agenției Organizației Națiunilor Unite pentru refugiați (UNHCR)  au catalogat planul lui Boris Johnson de a trimite solicitanții de azil în Rwanda drept „un gest simbolic”, dar care va fi imposibil de pus în aplicare, informează The Guardian. Gillian Triggs, înaltul comisar adjunct la UNHCR, a declarat că aranjamentul propus va găzdui doar câteva sute de persoane pe an, ceea ce îl face extrem de costisitor, ilegal și discriminatoriu. Potrivit noului plan elaborat de oficialii britanici, refugiații care încearcă să obțină azil politic în Marea Britanie vor fi deportați în Rwanda. Schema pilot ar urma să fie destinată refugiaților care ajung în Marea Britanie traversând Canalul Mânecii pe bărci sau ascunși în camioane. Conform prim-ministrului Boris Johnson, schema de 120 de milioane de lire sterline „va salva nenumărate vieți” din mâna traficanților.

Orașul Xian din nord-vestul Chinei a declarat vineri că va impune un lockdown parțial, în urma creșterii cazurilor de Covid-19, conform Reuters. Aceste măsuri temporare au scopul de a reduce mobilitatea de deplasare a celor 13 milioane de rezidenți, în contextul în care, în ultima lună, China se confruntă cu un nou val de îmbolnăviri. Începând cu luna martie, China continentală se confruntă cu cel mai grav focar de Covid-19 de când virusul a apărut pentru prima dată în orașul Wuhan, la sfârșitul anului 2019. Președintele chinez, Xi Jinping, a declarat că nu ar trebui ca eforturile de control și de prevenire a răspândirii virusului sa înceteze, în timp ce China se va strădui să minimizeze impactul măsurilor de protecție sanitară asupra dezvoltării economice și sociale.

290 de noi parlamentari au fost numiți oficial în Somalia, aducând țara cu un pas mai aproape de finalizarea unui proces electoral prelungit, afectat corupție și nereguli, potrivit Al Jazeera. Ceremonia a avut loc în tabăra militară fortificată Halane a capitalei Mogadishu, protejată de ziduri înalte de beton, după ce coordonatorul umanitar al Ornanizației Națiunilor Unite în Somalia a avertizat că „țara se confruntă cu un risc real de foamete”. Poliția somaleză și trupele Uniunii Africane au fost trimise în zonele învecinate, punând orașul sub izolare. Alți zeci de legiuitori urmează să fie selectați și să depună jurământ. Mai târziu, parlamentarii vor alege președinți și deputați pentru ambele camere parlamentare, înainte de a se aduna pentru a alege un nou președinte. Alegerile parlamentare și prezidențiale din Somalia au fost amânate cu mai bine de un an, pe fondul tulburărilor politice, după ce mandatul președintelui Mohamed Abdullahi Mohamed a expirat în februarie 2021 fără un succesor. Alegerile pentru Camera inferioară care urmau să fie finalizate pe 15 martie încă nu sunt încheiate.

Textul propus pentru slujba din Vinerea Mare a fost abandonat după ce a stârnit nemulțumiri în rândul ucrainenilor, relatează Reuters. Tradiționala procesiune „Calea Crucii” din seara de Vinerea Mare, condusă de Papă, în care o rusoaică și o ucraineană poartă împreună o cruce, s-a confruntat cu opoziția ucrainenilor care au descris-o ca fiind „de neînțeles” și „inadecvată”. Arhiepiscopul Sviatoslav Shevchuk, șeful Bisericii Catolice de rit bizantin a Ucrainei, a numit includerea celor două femei inoportună și ambiguă, deoarece nu „a ținut cont de contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei”. Textul original al discursului meditativ redactat de cele două femei vorbea despre moarte, pierderea valorilor, furie, resemnare și reconciliere în ciuda bombardamentelor. Shevchuk a declarat că textul, care a fost aprobat de Vatican, este „incoerent și chiar ofensator, mai ales în contextul celui de-al doilea și mai sângeros atac așteptat al trupelor ruse asupra orașelor și satelor noastre”. Textul inițial de aproximativ 200 de cuvinte a fost înlocuit cu două propoziții: „În fața morții, tăcerea este cel mai elocvent dintre cuvinte. Să ne oprim cu toții în rugăciune tăcută și fiecare să se roage în inima sa pentru pace în lume”.

Oficialii armatei din Siria au acuzat Israelul că ar fi tras mai multe rachete către pozițiile militare siriene din apropierea Damascului, provocând pagube materiale, raportează Al Jazeera. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului din Regatul Unit, un monitor al războiului din opoziție, a declarat că rachetele au lovit pozițiile luptătorilor susținuți de Iran, la sud-vest de capitală, în apropiere de suburbia Qatana. Liderii israeliți au organizat sute de atacuri asupra țintelor din Siria de-a lungul anilor, dar rareori au recunoscut sau au discutat despre astfel de operațiuni. Totuși, aceștia au recunoscut că vizează bazele milițiilor aliate Iranului, cum ar fi gruparea Hezbollah din Liban, care are luptători dislocați în Siria, atacând transporturile de arme despre care se crede că sunt destinate milițiilor.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …