Material realizat de Ionela Păpurică și Marina Ghiță
Michelle Obama ar putea distruge campania lui Donald Trump, prin discursul dur oferit după declarațiile republicanului despre femei, relatează CNN. Aceasta a venit în sprijinul lui Hillary Clinton, în timpul campaniei pentru președenția SUA, oferindu-i în mod informal sloganul pentru campanie, lovind dur în candidatul republican, “când ei coboară, noi urcăm “. Joi, Prima Doamnă a oferit o mustrare profund persoanală împotriva discursului agresiv sexual al lui Trump. Michelle Obama îl denunță pe candidatul republican pentru declarațiile josnice despre agresiunea sexuală a femeilor. Pentru a doua oară în acest an, aceasta a capturat publicul, afirmând că nu este posibil ca un candidat pentru președenția Statelor Unite poate să laude agresiunea sexuală a femeilor, să aibă observații rușinoase despre corpurile femeilor, despre ambițiile și intelectul lor. Aceste cuvinte sunt dure și zguduie sufletul fiecărei femei, dar și al bărbaților care își cunosc femeile și le respectă .
Persoanele gay și transsexuale activiste au primit o noua lege în Franța, aceasta permițând persoanelor transgender să își schimbe statutul juridic, fără a fi nevoie să fie sterilizate, informează BBC. Grupul activist ILGA-Europa a numit legea: “un progres evident și Franța o altă țară europeană ce a renunțat la practica rușinoasă a sterilizării”. Aceste persoane vor avea multe de suferit pentru a obține ca instanța să recunoască schimbarea lor de gen. În țări precum Danemarca, Malta, Irlanda și Norvegia, recunoașterea legală de gen se bazează pe principiul autodeterminării-distribuirea cu cerințele medicale sau juridice. Consiliul Europei declară faptul că persoanele transgender se confruntă adesea cu discriminarea în Europa , la locul de muncă, locuințe, serviciii de sănătate. Legea franceză oferă oamenilor trans, adulți și minori- dreptul de a-și modifica statutul juridic în instanță.
Președintele Nigeriei a fost avertizat de Prima Doamnă, Aisha Buhari, aceasta promițând că nu va fi alături de el la următoarele alegeri dacă nu va face curățenie în guvernul său, informează BBC. Într-un interviu, Aisha Buhari a declarat că președintele nu cunoaște cei mai mulți dintre oficialii pe care i-a numit, afirmând și faptul că guvernul a fost deturnat existând anumite persoane în numirile prezidențiale. Președintele Buhari a fost ales anul trecut, acesta făcând promisiunea de a combate corupția și nepotismul în guvern. Decizia soției sale a fost un șoc pentru întreaga țară, aceasta venind ca o nemulțumire față de conducerea președintelui. În alegerile de anul trecut în Nigeria, Aisha Buhari a avut un rol foarte important, aceasta organizând reuniuni cu grupurile de femei și organizații de tineret. Criticii spun că toate declarațiile Primei Doamne au apărut pentru că ea nu a reușit să-l convingă pe președinte să numească proprii ei oameni.
Regele Thailandei, Bhumibol Adulyadej a murit joi, după șapte decenii pe tron, cufundând țara într-un dureros doliu dar și într-o mare incertitudine cu privire la succesorul său, relatează CNN. Patrick Jory, un expert în monarhia thailandeză la Universitatea din Queensland a declarat că această situație este una foarte complicată: “Deci, după moartea regelui, cine este acum responsabil?”. În conformitate cu legea succesiunii din 1924, regele thailandez are puterea absolută de a desemna un successor. În acest caz putem vorbi despre Maha Vajiralongkorn, singurul fiu al lui Bhumibol, desemnat în mod oficial prinț la vârsta de 20 de ani. Parlamentul ar trebui să invite moștenitorul desemnat să își asume imediat tronul. Ca într-o monarhie constituțională, puterea în Thailanda revine în mod oficial guvernulului. În luna august, thailandezii au votat pentru a aproba o nouă constituție prin care se consolidează puterea elitei tradiționale militare.
Statele Unite au declarat că vor ataca din nou, dacă este nevoie, Yemenul pentru a stopa acțiunile militare ale acestuia, informează CNN. După ce SUA a lovit trei instalații radar în Yemen, ca răspuns la tentativele de atac asupra distrugătorului marinei americane, oficialii Pentagonului au precizat că vor lovi din nou, dacă este nevoie. Peter Cook a declarat că “lansarea de rachete împotriva USS Mason a fost un răspuns la amenințările directe la adresa poporului nostru, pentru navele noastre”. Marina iraniană a distrus două nave de război în Golful Aden, cu scopul de a proteja navele comerciale împotriva piraților. Războiul alimentează sentimentul anti-american în regiune, intensificând presiunile considerabile în relația Arabia Saudită-SUA, Yemenul putând fi astfel considerat un coșmar strategic, militar și civil. Pericolul din Yemen este în creștere, mai ales că legislația permite cetățenilor americani să dea în judecată regatul pentru daunele legate de atacurile din 11 septembrie 2001.
Cel puțin 14 membri ai forțelor loiale guvernului libian de unitate națională (GNA) au fost uciși într-o nouă ofensivă asupra ultimei zone deținută de Statul Islamic (ISIS) în Sirte, potrivit unei surse medicale, informează Le Figaro. Conform unui comandant al forțelor anti-ISIS, avioanele de război americane au bombardat cu cel puțin două case în care se aflau lunetiști. „Această operațiune a fost foarte bine pregătită. Aceștia nu au au capitulat în ciuda bombardamentelor și asediului pe care l-am impus asupra lor”, a declarat Hedi Al-Issa. Operațiunea de recuperare a orașului Sirte progresează încă de la lansarea sa din 12 mai, forțele loialiste lansând în mod regulat noi ofensivele intercalate cu perioade de liniște. Forțele pro-GNA, formate în special din grupurile armate din Misrata, au recăpătat o mare parte din orașul Sirte, un oraș situat la 450 km la est de Tripoli și fostul bastion al ISIS în Libia, un spațiu al conflictelor care s-au soldat cu peste 550 de morți și 3.000 de răniți. Numărul deceselor provocate în rândurile luptătorilor ISIS nu este cunoscut.
Premierii Franței și Quebecului au semnat, la Quebec, un document care prezintă concluziile celor 19-a întâlniri dintre guvernele lor, concluzii care se axează în special pe ideea creării unui institut maritim franco-Quebec și pe ideea luptei împotriva radicalizării, informează Le Figaro. Manuel Valls și omologul său din Quebec, Philippe Couillard, au semnat un „plan comun” pentru prevenirea delincvenței, plan care vizează „împărtășirea expertizelor noastre”, a declarat Couillard. Valls a subliniat faptul că Franța era interesată de „experiențele Quebecului cu privire la sprijinirea” persoanelor radicalizate. Cei doi au semnat, de asemenea, „un acord privind cooperarea în sectorul maritim” care vizează crearea, în Rimouski, un oraș situat la 250 de kilometri de nord-estul Quebecului, a Institutului franco-Quebec de Cercetare și inovare maritimă.
Turcia ar putea organiza un referendum privind modificarea constituției și introducerea unui sistem prezidențial înainte de primăvară, a declarat ministrul său de justiție turc, după ce guvernul a reînviat planuri menite să îi ofere lui Recep Erdogan puteri mai mari, informează Reuters. Președinția mai puternică dorită de mult timp de Erdogan este o chestiune profund divizatoare în Turcia, susținătorii săi dorind să dea națiunii turce conducerea puternică de care are nevoie, dar adversarii lui Erdogan se tem de apariția autoritarismului. „În cazul în care parlamentul pune această problemă pe agenda sa și ia o decizie rapidă, referendumul va fi organizat chiar înainte de primăvară” , a declarat Ministrul Justiției Bekir Bozdag postului de televiziune Kanal 24. Cele mai mari două partide de opoziție, Partidul secularist Popular Republican (CHP) și Partidul Democrat pro kurd (HDP), doresc să pună capăt sistemului parlamentar al Turciei, dar unele sondaje de opinie relevă că majoritatea turcilor nu doresc această schimbare. Cu toate acestea, Erdogan a abordat un puternic patriotism, în urma loviturii de stat eșuate din 15 iulie, care nu a reușit să-l înlăture de la conducere, consolidându-și atât puterea, cât și popularitatea. La începutul acestei săptămâni, opoziția naționalistă CHP a declarat că va susține un sistem prezidențial, ceea ce înseamnă că planul ar putea câștiga sprijin suficient în parlament pentru ca referendumul să se realizeze. Lideul CHP, Devlet Bahceli, a precizat că propunerea ar păstra Parlamentul în forma sa actuală și ar proteja structura unificată a Turciei.
Președintele rus Vladimir Putin a ratificat un acord cu guvernul sirian care permite Rusiei să folosească baza aeriană Hmeimim pe termen nelimitat, a declarat un oficial de la Kremlin, informează Reuters. Forțele aeriane rusești au lansat atacuri aeriene de la baza Hmeimim în sprijinul președintelui sirian, Bashar al-Assad. În această săptămână, Rusia și-a anunțat planul de a construi o bază navală permanentă în portul sirian Tartus. Kremlinul a declarat că costurile asociate cu acordul ratificat de Putin vor intra în cheltuielile de apărare normale din cadrul bugetului federal anual.
Israelul a anunțat că va suspenda cooperarea cu UNESCO, în urma unei rezoluții ONU denunțată ca negând legătura istorică milenară dintre evrei și Ierusalim, informează Le Figaro. Într-o scrisoare adresată directorului general al UNESCO, Irina Bokova, Ministrul israelian al Educației, Naftali Bennett, a acuzat UNESCO că oferă „sprijin imediat terorismului islamist” și a anunțat suspendarea de către comisia israeliană a UNESCO „a tuturor activităților profesionale realizate în colaborare cu organizația internațională.” Nemulțumirea guvernului de la Tel Aviv a fost provocată de faptul că UNESCO a adoptat o rezoluție prin care numele unor sit-uri religioase importante atât pentru arabi, cât și pentru evrei, au fost menționate doar sub numele folosit de arabi.