Material realizat de Valeria Bortă și Adrian Călugăru
- Pirații din Somalia au capturat vasul petrolier Aris 13, al Emiratelor Arabe Unite, marcând astfel primul atac de succes organizat de pirați asupra unui vas comercial din 2012, informează Al Jazeera. Pirații din Somalia au atacat vasul petrolier, membrii echipajului din Sri Lanka fiind la bord. Mohamud Ahmed Eynab, comisarul districtual pentru orașul Alula, din regiunea semi-autonomă Puntland, a declarat marți că în ziua precedentă „pirații au capturat un vas petrolier și l-au adus în apropierea orașului Alula.” John Steed, fost ofițer din armata Marii Britanii, care conduce ONG-ul Oceane Post-Piraterie din Cornul Africii, a declarat că Aris 13 transporta petrol din Djibouti spre Mogadishu când a fost capturat.
- Membrul polonez al Parlamentului UE, Janusz Korwin-Mikke, a fost pedepsit pentru faptul că a spus în plen că femeile sunt mai puțin inteligente decât bărbații, relatează The Guardian. Janusz Korwin-Mikke este Membrul Parlamentului UE care a declarat în plen în contextul unei dezbateri că femeile trebuie să primească salarii mai mici pentru că ele sunt mai slabe, mai mici și mai puțin inteligente decât bărbații. Președintele Parlamentului, Antonio Tajani, a declarat că impune penalități fără precedent pentru aceste acțiuni. Korwin-Mikke își va pierde diurna pentru 30 zile, ceea ce reprezintă 9.180 €, menită să-i asigure cheltuielile din perioada în care este prezent la ședințele parlamentului. De asemenea, acesta va fi suspendat de la munca parlamentului pentru 10 zile și va pierde dreptul de a reprezenta parlamentul pentru un an. Tajani a comentat că „prin insultarea femeilor, Membrul Parlamentului a exprimat dispreț față de valorile noastre de bază.”
- Teresa May, prim-ministrul Marii Britanii, va face un tur al țării pentru a ajunge la comun acord cu regiunile britanice în ceea ce privește Brexit, potrivit The Guardian. Teresa May plănuiește să viziteze Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord, cu scopul de a ajunge la un acord comun cu aceste regiuni înainte de a invoca Articolul 50 și a începe negocierile de plecare a Marii Britanii din UE. De asemenea, s-ar putea ca May și David Davis, secretarul Brexit, să stabilească întâlniri cu personalități-cheie din sfera economică pentru a discuta abordarea Brexit-ului dintr-o perspectiva economică și a consecințelor acestuia asupra economiei Marii Britanii. Oficialii guvernamentali susțin că mereu a existat planul de a stabili întâlniri cu reprezentanții regiunilor precum Scoția, pentru a se negocia. De asemenea, May a declarat în parlament că va exista „un număr de acțiuni ce vor fi întreprinse înainte de a invoca Articolul 50.”
- Peste 250 cranii au fost găsite într-o „groapă comună enormă” în Mexic, relatează The Guardian. Peste 250 cranii au fost găsite în ceea ce arată a fi un mormânt clandestin la periferia orașului mexican Veracruz. Procurorul Jorge Winckler a declarat că mormântul clandestine pare a conține rămășițele victimelor cartelelor de droguri ucise cu câțiva ani în urmă. Winckler nu a specificat când a fost depistat mormântul sau de către cine. Grupurile de advocacy care luptă pentru victimele cartelelor, depun presiune asupra autorităților să caute morminte ca cel din Veracruz de mai mulți ani.
- Forțele loiale generalul libian renegat, Khalifa Haftar, susțin că au recăpătat controlul asupra marilor porturi petroliere din Ras Lanuf și Es Sider, relatează Al Jazeera. La numai câteva săptămâni după ce porturile petroliere în cauză, din estul Libeie, au fost capturate de facțiune rivale lui Haftar, forțele loiale acestuia au reușit să preia controlul în urma unor lupte. Ahmed al-Mismari, purtătorul de cuvânt al Armatei Naționale Libiene a lui Haftar, a declarat pentru Reuters că ar fi recuperat controlul asupra porturilor petroliere de la Brigada de Apărare din Benghazi. Libia a fost divizată în diverse facțiuni după răsturnarea lui Gaddafi din 2011.
- Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a continuat disputa cu guvernul Olandei, afirmând că aceasta se face responsabilă pentru masacrul de la Srebrenița, în urma căruia 8000 de musulmani bosniaci au fost uciși de forțele sârbe, în 1995, continuând astfel escaladarea unor tensiuni izbucnite săptămâna trecută, relatează CNN. Liderul de la Ankara a acuzat că forțele militare olandeze au fost incapabile să prevină cel mai mare masacru din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial: ”Îi știm pe olandezi și poporul lor de pe vremea masacrului de la Srebrenița. Îi cunoaștem, de când oamenii din Srebrenița au fost masacrați. Nu avem nevoie de nimeni să ne dea lecții despre civilizație”, a declarat Erdogan. În replică, premierul Mark Rutte a răspuns acuzându-l pe Erdogan că ”falsifică în mod dezgustător istoria”. Președintele Turciei se află într-o dispută cu Olanda după ce autoritățile de la Haga au interzis accesul unui ministru în consulatul Turciei de la Rotterdam și nu au aprobat un miting al susținătorilor lui Erdogan pentru un referendum constituțional care va avea loc în aprilie în Turcia.
- Interzicerea portului veșmintelor care reprezintă ”orice semn politic, filosofic sau religios”, precum vălul islamic, nu constituie o discriminare directă, a concluzionat Curtea Europeană de Justiție, cea mai înaltă instanță europeană, potrivit BBC. O astfel de interdicție trebuie însă justificată pe regulile interne vestimentare ale companiei prin care toți angajații trebuie să ”se îmbrace neutru”, adăugând ca acestea nu pot fi bazate pe dorințele unui client. Amnesty International a replicat că decizia CEJ este ”dezamăgitoare” și că ”deschide o poartă către prejudicii” aduse indivizilor. Cazul adus în fața CEJ a fost inițiat de o fostă recepționistă care a fost concediată pentru că a purtat o eșarfă pe cap la locul demuncă în cadrul companiei G4S din Belgia.
- Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat oficialilor militari să semneze un acord prin care, în efect, forțele armate georgiene din provincia Oseția de Sud vor fi încorporate în cadrul structurii de comandă a armatei ruse, informează Reuters. Georgia a condamnat decizia, care urmează probabil să fie criticată și de aliații săi occidentali deoarece Kremlinul ar urma să absoarbă practic provincia în condițiile în care din punct de vedere al dreptului internațional aceasta face parte din teritoriul suveran al Georgiei. Cu toate acestea, Moscova controlează de facto Oseția de Sud, pe care o tratează, cel puțin pe hârtie, ca pe un stat separat. În cadrul acordului ordonat de Putin se concluzionează că separatiștii vor adopta noi proceduri operaționale pentru forțele lor armate, care vor fi supuse aprobării de către Moscova, iar structura și obiectivele acestora vor fi enunțate în acord cu Rusia. Acordul prevede de asemenea că membrii forțelor armate din Oseția de Sud se pot transfera și servi în cadrul unei baze militare a Rusiei din provincie.
- Arabia Saudită a salutat ”un moment istoric” în relațiile americano-saudite după o întâlnire între președintele SUA, Donald Trump, și prințul-moștenitor Mohammed bin Salman, în urma cărora cei doi oficiali au subliniat punctele de vedere comune prin care consideră Iranul o amenințare la securitatea regională, informează Reuters. Întâlnirea de marți a reprezentat totodată și un semnal care reprezintă o schimbare în relațiile dintre cele două state, după ce relațiile dintre Arabia Saudită și SUA s-au deteriorat în perioada administrației Obama din cauza înțelegerii privind dosarul nuclear al Iranului. Riadul și alte state arabe din Golf îl consideră pe Trump un președinte puternic, care își va exercita rolul de partener strategic în sprijinirea rolului pe care Arabia Saudită și-l asumă pentru a tempera ambițiile Iranului într-o regiune de interes major pentru SUA.
- Forțele guvernamentale irakiene l-au ucis, marți, pe comandantul Statului Islamic din Mosul care coordona operațiunile din orașul vechi, în timp ce bătălia cu militanții ISIS se concentrează pe cucerirea a încă unui pod peste râul Tigru, anunță Reuters. Pe fondul intensificării luptelor în cursul zilei de marți, după zilele precedente cu ploi torențiale, civilii s-au refugiat în cartierele din vestul orașului care au fost preluate de forțele guvernamentale. Lunetiștii ISIS au încetinit avansul Forțelor de Intervenție Rapidă spre Podul de Fier, care leagă estul și vestul orașului, însă forțele de elită irakiene au progresat potrivit surselor militare. Poliția federală l-a ucis pe comandantul militar din orașul vechi din Mosul, Abu Abdul Rahman al-Ansary, în cursul operațiunilor de eliminare a districtului Bab al-Tob de sub controlul ISIS. Luptele pentru recucerirea ultimei fortărețe urbane majore deținută de Statul Islamic în Irak continuă cu o strategie care vizează preluarea controlului stradă cu stradă și casă cu casă din Mosul, în timp ce mai mulți lideri ai ISIS au fugit deja din oraș, iar teritoriul controlat de aceștia se micșorează.