Home / A fost azi în lume / A fost 14 iunie în lume – Un comandant rebel important din Sudan a fost ucis, Elveția găzduiește Summitul pentru pace în Ucraina, iar Cele patru principale partide de stânga din Franța au format un „Nou Front Popular”
Sursă foto: France24

A fost 14 iunie în lume – Un comandant rebel important din Sudan a fost ucis, Elveția găzduiește Summitul pentru pace în Ucraina, iar Cele patru principale partide de stânga din Franța au format un „Nou Front Popular”

Material realizat de Mihai Turcu

Un comandant rebel important, Ali Yagoub Gibril, lider al Forțelor de Sprijin Rapid (RSF), a fost ucis în El Fasher, conform unui anunț al armatei sudaneze, susține Deutsche Welle. El Fasher este un oraș asediat din nordul Darfurului, Sudan. RSF a atacat din nou orașul vineri dimineață, dar a fost respinsă de forțele conduse de generalul Abdel Fattah al-Burhan și grupuri de foști rebeli non-arabi. În timpul conflictului, armata a distrus și capturat zeci de vehicule RSF. ONU a cerut RSF să oprească asediul și violențele asupra orașului de 1,8 milioane de locuitori. Luptele au escaladat în Sudan din aprilie anul trecut, între armata sudaneză și RSF, conduse de generalul Mohamed Hamdan Dagalo, provocând mii de morți și strămutând milioane de oameni. În El Fasher, Medici Fără Frontiere (MSF) a raportat vineri cel puțin 226 de morți și 1.418 răniți. Statele Unite au acuzat părțile implicate de crime de război, iar RSF și milițiile lor de crime împotriva umanității și epurare etnică.

 

Prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, a făcut modificări în cabinetul său, punând accent pe politicile privind costul vieții și munca, publică Euronews. Acțiunea vine in contextul victoriei partidului său Noua Democrație în alegerile europene. Deși inflația a scăzut recent, costul vieții a rămas principala preocupare a grecilor, afectată de pandemia COVID-19 și războiul din Ucraina. Takis Theodorikakos, fost ministru al internelor și ordinii publice, a fost numit la Ministerul Dezvoltării pentru a supraveghea prețurile de consum. În alegerile europene din 9 iunie, Noua Democrație a obținut 28,3% din voturi, față de 14,9% pentru opoziția Syriza, însă partidul de guvernământ a scăzut cu aproape 5% față de 2019. Prezența la vot a fost scăzută, iar partidele de dreapta marginale au înregistrat câștiguri. Mitsotakis a schimbat și miniștrii muncii, interne și agriculturii, numindu-l pe Nikos Panagiotopoulos la Ministerul Migrației. 

 

Elveția găzduiește Summitul pentru pace în Ucraina în perioada 15-16 iunie, informează Euronews. Invitațiile au fost trimise către 160 de țări, iar participarea a fost confirmată doar de aproximativ 90 de state și organizații. Deși lista finală a participanților nu este publicată, SUA și China nu trimit șefi de stat. Președintele american Joe Biden lipsește din cauza unei strângeri de fonduri în Los Angeles. Printre participanți se numără lideri importanți precum Emmanuel Macron, Andrzej Duda și Rishi Sunak. Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, va susține un discurs și se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Rusia nu a fost invitată, iar China a refuzat participarea din cauza lipsei unui consens bilateral. Summitul susține un plan de pace în 10 puncte, propus de Zelenski, însă șansele de a atinge o soluție practică sunt reduse, având în vedere respingerea totală a acestuia de către Rusia. Organizatorii speră să stabilească o bază pentru viitoare negocieri de pace.

 

Cele patru principale partide de stânga din Franța au format un „Nou Front Popular” (NPF) pentru alegerile anticipate, declară The Guardian. De asemenea, Marine Le Pen a promis un „guvern de unitate națională” dacă Adunarea Națională (RN) va câștiga. Partidele includ Partidul Socialist, Verzii, Comuniștii și Franța Nesupusă, conduse de Jean-Luc Mélenchon. Aceștia vor avea o platformă comună și vor desemna un candidat unic în cele 577 de circumscripții. Emmanuel Macron a convocat alegerile anticipate după o înfrângere la europene în fața RN. NPF prioritizează criza costului vieții și promite măsuri economice și sociale semnificative. Glucksmann susține alianța și avertizează împotriva unei victorii a extremei drepte. RN și Les Républicains sunt de asemenea în competiție, deși alianțele lor sunt controversate. Alegerile se vor desfășura în două tururi pe 30 iunie și 7 iulie, cu NPF și RN având șanse apropiate de câștig.

 

Partidul Congresului Național African (ANC) din Africa de Sud și Alianța Democrată (DA) au format o coaliție guvernamentală istorică, punând capăt rivalității lor, susține The Guardian. Președintele Cyril Ramaphosa a reușit să încline balanța în favoarea sa, preferând o coaliție cu DA, un partid pro-business, în detrimentul facțiunilor de stânga din ANC, care susțineau partide ce promovează naționalizarea și confiscarea terenurilor. Acest acord a venit după ce ANC a pierdut majoritatea parlamentară la alegerile din 29 mai, obținând doar 40,2% din voturi. DA a obținut aproape 22% din voturi și va sprijini alegerea lui Ramaphosa pentru un al doilea mandat, în schimbul unor poziții strategice în parlament. Două partide mai mici, Partidul Libertății Inkatha și Alianța Patriotică, vor susține, de asemenea, coaliția. Această colaborare a fost susținută de investitorii internaționali și marile afaceri, fiind de așteptat să promoveze politici favorabile sectorului privat și energiei regenerabile.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 iunie în lume – Președintele SUA a anunțat schimbarea criteriilor prin care imigranții pot primi cetățenie americană, Guvernul din Kenya și-a retras planurile de a impune majorări ale taxelor, în timp ce protestele din Nairobi iau amploare, iar Liderul partidului de opoziție Tisza din Ungaria, Peter Magyar, s-a alăturat echipei de centru-dreapta a Parlamentului European

Material realizat de Anastasia Tăbăcaru Soldații nord-coreeni au traversat granița cu Coreea de Sud, provocând …