TITLURILE ZILEI
1. Anchetatorii americane investighează motivele care l-au determinat pe bărbatul din Florida care a ucis sâmbătă noapte 49 de persoane într-un club al comunității gay, fiind luate în considerare atât ipoteze potrivit cărora ar fi fost discipolul unor idei militante islamiste, dar și informații potrivit cărora el însuși ar fi fost homosexual, relatează Reuters. Unul dintre oficialii care au confirmat că una dintre pistele anchetatorilor o reprezintă faptul că Omar Mateen a comis masacrul din Orlando ca urmare a unei ”crime motivate de ură împotriva sieși”. Totodată, acesta a apelat poliția în timpul asaltului, anunțându-și supunerea față de mai multe grupări islamiste. Până acum, investigatorii consideră că Mateen, care avea 29 de ani, a fost un cetățean ”auto-radicalizat” și că nu a primit instrucțiuni sau sprijin din partea unor grupări precum Statul Islamic.
2. Mai mult de 9 din 10 copii refugiați sau imigranți care sosesc în Europa prin Italia călătoresc singuri, o situație care evidențiază riscurile îngrijorătoare pe care minorii le suportă în tentativa de a scăpa de conflict și sărăcie, anunță UNICEF, potrivit The Guardian. Peste 7.000 de minori neînsoțiți au ajuns în Italia din nordul Africii în primele 5 luni ale acestui an, folosind una dintre cele mai aglomerate și periculoase rute ale migranților în drumul spre Europa. Majoritatea acestora ajung să depindă de traficanții de persoane, care profită de aceștia exploatându-i sexual sau obligându-i să participe la muncă forțată sau să plătească sume exorbitante pentru a traversa Marea Mediterană.
3. Un cetățean francez care și-a declarat apartenența pentru Statul Islamic a înjunghiat mortal un comandant de poliție și a ucis-o pe partenera sa de viață, care era de asemenea angajată a poliție, în urma unui atac pe care autoritățile l-au descris drept ”un act abject de terorism”, scrie Reuters. Larossi Abballa, în vârstă de 25 de ani, l-a luat apoi ostatic pe fiul de 3 ani al cuplului ucis, spunându-le negociatorilor forțelor de ordine că a răspuns unei chemări a liderului Statului Islamic Abu Bakr Al-Baghdadi de a-i ucide pe ”infideli în casele lor, împreună cu familiile”. Forțele speciale l-au ucis pe atacator, eliberându-l pe minorul luat ostatic.
4. La trei decenii după ce a părăsit ceea ce a devenit ulterior Uniunea Europeană, o parte din politicienii și oamenii de afaceri importanți din Groenlanda susțin că insula aflată în regiunea Arcticii ar trebui să ia în considerare o reintegrare în cadrul UE din cauza ritmului lent de a diversifica o economie dependentă de pescuit, scrie Reuters. Prăbușirea globală a bursei mărfurilor a diminuat speranțele Groenlandei de a atrage miliarde de dolari în investiții din China și alte țări pentru a-și consolida economia prin proiecte de minerit a aurului, metalelor rare, fierului și petrolului. Michael Rosing, unul dintre membri democraților din parlament, care dețin 4 din cele 31 de mandate, susține că ar trebui ca opțiunea unei reveniri în cadrul UE ”ar merita măcar luată în discuție” pentru atragerea unor investiții pentru o populație de numai 56.000 de persoane, dar care locuiesc pe cea mai întinsă insulă ca suprafață de pe glob.
5. Liderul spiritual tibetan Dalai Lama i-a transmis lui Aung San Suu Kyi, aflată într-o poziție de vârf la conducerea statului Myanmar, că are o responsabilitate morală pentru detensionarea relațiilor dintre majoritatea budistă și minoritatea musulmanilor Rohingya, scrie Reuters. Îndemnul lui Dalai Lama a fost făcut în cursul unei întrevederi cu Suu Kyi, care a condus la victoria în alegerile din aprilie o coaliție care a preluat majoritatea din parlament și a putut alege președintele țării, realizând prima tranziție democratică a puterii după mai bine de 6 decenii de regim militar. Atât Dalail Lama, cât și Aung San Suu Kyi sunt laureați ai Premiului Nobel pentru Pace. ”A obținut deja Nobelul pentru Pace, așa că moral al trebui să facă eforturi pentru a reduce tensiunile între comunitatea budistă și cea musulmană. I-am spus că ar trebui să vorbească mult mai deschis”, a declarat Dalai Lama despre întrevederea cu Suu Kyi.
6. Consiliul Sunnit Ittehad (SIC), un influent grup de clerici pakistanezi, a emis o fatwa (”decret” în legea islamică) ce condamnă crimele ”de onoare”, pe care le descrie drept ”neetice și nejustificabile”, în contextul unei serii de agresiuni împotriva femeilor care au provocat furie la nivel național, scrie The Guardian. Clericii au decretat că crime precum cea de săptămâna trecută a adolescentei Zeenat Bibi în Lahore, după ce s-a măritat cu un bărbat cu care a dorit să trăiască, reprezintă ”un mare păcat”. Edictul a fost susținut de 40 de clerici ai consiliukui, care reprezintă un grup de organizații sunnite cu o influență considerabilă în provincia Punjab. Aceștia au evidențiat că ”Allah a lăsat libertate femeilor să se mărite cu cine doresc atâta vreme cât ambele părți se înțeleg”, a declarat muftiul Saeed Rizvi, secretarul general al SIC. ”Astfel, orice crimă, așa cum s-a întâmplat cu nevinovata Zeenat recent în Lahore, este în mod absolut un mare păcat. Toți clericii au condamnat-o vehement și au descris acest act drept unul ilegal, neconstituțional, nedemocratic, neetic și nejustificabil și care trebui oprit de către stat cu orice cost”, a mai adăugat acesta.
7. Câteva sute de protestatari s-au ciocnit cu forțele de poliție din Paris, în timpul ultimei demonstrații împotriva unei controversate reforme în câmpul muncii inițiată de președintele francez Francois Hollande, relatează The Guardian. Autoritățile au arestat 6 persoane, iar cel puțin alte două au fost rănite în urma revoltei stradate, după ce demonstranții au luat cu asalt o clădire și au aruncat cu bucăți de mobilier înspre polițiști. Atmosfera din Franța este una tensionată și din cauza organizării Campionatului European de Fotbal, eveniment marcat de asemenea de violențe din cauza suporterilor prezenți să-și susțină echipele favorite. Circulația și serviciile sunt grav afectate din cauza grevelor organizate de sindicatele din industrie, căi ferate, industria petrolieră sau salubritate. ”Am participat la toate demonstrațiile din martie încoace pentru că vreau să trăiesc cu demnitate, nu doar să supraviețuiesc. Vreau doar ca reformele să fie retrase, pur și simplu. Doar atunci ne vom opri. Pentru binele guvernului, ar trebui să retragă reformele, altfel vom bloca economia”, a declarat Aurelian Boukelmoune, un tehnician de 26 de ani din Paris.
8. Seria de recorduri absolute a temperaturilor globale a continuat și în luna mai a acestui an, devenind tot mai clar că 2016 va fi anul cu cele mai mari temperaturi medii înregistrate în istoria măsurătorilor meteorologice, potrivit datelor furnizate de NASA, scrie The Guardian. Astfel, luna mai din 2016 a înregistrat o temperatură medie globală cu 0,93°C mai mare decât media anilor 1951-1980, aceasta fiind prima lună din octombrie 2015 în care se coboară sub pragul de 1°C față de media datelor colectate, care începe în 1880. Până acum, fiecare lună a anului 2016 a doborât recordul de temperatură, iar lunile februarie și marti au înregistrat recorduri pentru cele mai mari anomalii ale temperaturilor, potrivit Administrației Oceanice și Atmosferice Naționale.
9. Prima reuniune a bisericilor ortodoxe după mai bine de un mileniu, și după 55 de ani de pregătire a acesteia, ar putea să fie anulată cu doar câteva zile înainte de desfășurarea prevăzută a avea loc pe insula Creta, din Grecia, relatează The Guardian. Astfel, un istoric ”mare și sfânt sinod” al celor 14 biserici ortodoxe autonome ar putea fi anulat din cauza neîncrederii și disensiunilor pentru putere din interiorul Bisericii Ortodoxe. Semnalul a fost lansat de Bulgaria, care a anunțat că se retrage de la consiliu, cerând o amânare din cauza neconcordanțelor cu privire la agenda evenimentului, care ar fi trebui să înceapă duminică, 19 iunie, și să dureze o săptămână. Ulterior, bisericile ortodoxe din Serbia, Georgia și Antiohia și-au anunțat retragerea, determinând cea mai puternică și bogată dintre bisericile ortodoxiei – cea rusă – să declare că nu va participa fără ca toți reprezentanții ortodoxiei să fie prezenți. Marele Sinod al bisericii ortodoxe a fost convocat de patriarhul ecumeni Bartolomei I al Constantinopolului, considerat drept ”primul dintre egali” în ierarhia globală a ortodoxiei, care reprezintă 300 de milioane de credincioși. Ultimul eveniment similar a fost organizat în anul 787, iar pe agenda sinodului din Creta figurează discuții privind rolul bisericii ortodoxe în secolul 21, relația cu Biserica Catolică, autonomie, căsătorie, importanța postului și relația cu restul lumii.
10. Israelul este singurul stat din lume de care ISIS se teme, potrivit primului jurnalist occidental care a fost prezent și a supraviețuit după ce s-a aflat pe teritoriul controlat de gruparea insurgentă sunnită, scrie The Independent. Jurgen Todenhofer a petrecut anul trecut 10 zile în prezența membrilor așa-zisului Stat Islamic, publicând experiența trăită într-o carte. Într-un interviu acordat ”Jewish News”, reporterul german a declarat că Israelul nu face parte din ”prima etapă” a planului de consolidare a teritoriilor din Orientul Mijlociu. ”Singura țară de care ISIS se teme este Israel – mi-au spus că știu că armata lor e prea puternică pentru ei”, a declarat Todenhofer. ”Ei sunt convinși că pot învinge trupele americane și britanice de la sol, despre care spun că nu au experiență în luptele de gherilă sau strategii teroriste. Dar mai știu și că israelienii sunt foarte bine pregătiți în acest tip de lupte”, a declarat reporterul german. Acesta a mai adăugat că membrii ISIS pe care i-a întâlnit nu erau deloc speriați de soldații britanici sau americani, însă i-au declarat acestuia că Forțele de Apărare Israeliene reprezintă ”un pericol real”. Până acum, deși au existat amenințări postate online împotriva Israelului, ISIS nu este considerat responsabil pentru comiterea de acte teroriste pe teritoriul Israelului, în ciuda unor suspiciuni privind colaborarea cu Hamas în Palestina.
”SUB RADAR”
- Schimbările climatice provocate de oameni se pare că au contribuit decisiv în exterminarea singurei specii endemice de mamifere din zona Marii Bariere de Corali, șoarecele Bramble Cay – o specie de rozătoare care trăia pe o insulă aflată în estul strâmtorii Torres, scrie The Guardian. Astfel, în singura locație despre care se crede că mai trăiau ultimele exemplare din această specie nu au mai fost întâlnite din 2009, iar după o căutare extensivă după această specie începută în 2014, un raport privind statutul speciei a recomandat schimbarea din ”aflată în pericol” în ”dispărută”. Rozătoarele trăiau pe o insulă de coral de doar 350 de metri lungime și 150 lățime, aflată la 3 metri deasupra nivelului mării, iar dispariția acestora este considerată prima din întreaga lume despre care se estimează că a fost cauzată de încălzirea globală provocată de oameni.
- Echipa națională de fotbal a Rusiei va fi exclusă de la Campionatul European din Franța dacă suporterii acesteia vor cauza în continuare probleme, a hotărât forul european de fotbal, UEFA, potrivit BBC. Rușii au fost amendați cu 150.000 de euro în urma scenelor violente provocate înaintea partidei disputate împotriva Angliei, la Marseille, în seara de sâmbătă. Măsura de excludere care a fost suspendată a survenit în urma incidentelor petrecute în interiorul stadionului, iar aceasta înseamnă că la viitoarea abatere a suporterilor în timpul unui meci, echipa Rusiei va fi exclusă, acesta putând fi un precedent în istoria turneelor finale continentale sau mondiale. Între timp, autoritățile franceze au început deportarea unor grupuri de suporteri ruși care au provocat incidente de la începutul turneului. Până acum, 43 de suporteri ruși au fost arestați și puși sub acuzare, sau au fost eliberați și deportați.