Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 14 ianuarie în lume-Președintele ucrainean i-a invitat pe liderii Rusiei și SUA la dialog, tensiunile interetnice cresc în Bosnia și Herțegovina, iar UE promite să sprijine cibernetic Ucraina

A fost 14 ianuarie în lume-Președintele ucrainean i-a invitat pe liderii Rusiei și SUA la dialog, tensiunile interetnice cresc în Bosnia și Herțegovina, iar UE promite să sprijine cibernetic Ucraina

Material realizat de Yvonne Andreiaș

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy i-a invitat pe Joe Biden și Vladimir Putin la o întâlnire trilaterală, în contextul tensiunilor existente cu Rusia de-a lungul frontierei, conform Euronews. ,,Încă așteptăm răspunsul din partea Rusiei, dar partenerii noștri americani au primit propunerea cu un oarecare interes”, a declarat șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andriy Iermak, la un eveniment organizat de think tank-ul american Atlantic Council. Kievul a propus ca întâlnirea să aibă loc în mod virtual. ,,Cred că este o poziție proactivă, implicând Ucraina în negocieri. Dacă este vorba de discutarea arhitecturii de securitate în Europa, este necesar să implicăm Ucraina”, a adăugat Iermak.

Organizația Națiunilor Unite și-a exprimat îngrijorarea cu privire la recentele episoade care vizează discursuri instigatoare la ură și incitare la violență atât în Bosnia și Herțegovina, cât și în Serbia, conform Al Jazeera. Într-o declarație de vineri, purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului a declarat că ONU este ,,profund îngrijorată” de incidentele în care indivizi ,,glorifică crime atroce și criminali de război condamnați, vizează anumite comunități prin discursuri instigatoare la ură și, în unele cazuri, incită direct la violență”. Liz Throssell a declarat că oamenii au scandat numele criminalului de război condamnat Ratko Mladic în timpul marșurilor cu torțe, folosind cântece naționaliste care îndemnau la preluarea unor localități din fosta Iugoslavie de către etnicii sârbi. Mai mult, într-un incident, câțiva indivizi au tras focuri de armă în aer chiar în fața unei moschei.

UE promite sprijin cibernetic pentru Ucraina și își pune speranțele în formatul Normandia, conform Euractiv. Pe fondul tensiunilor cu Rusia și după un atac cibernetic masiv, miniștrii de externe ai UE au promis  sprijin suplimentar pentru Ucraina,în timp ce Franța și Germania își propun să reia eforturile de mediere între Kiev și Moscova. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a anunțat o reuniune de urgență a Comisiei politice și de securitate a Uniunii Europene și a declarat că unitățile de reacție rapidă în materie de securitate cibernetică ale UE au fost activate pentru a oferi asistență Kievului. ,,Ne mobilizăm toate resursele pentru a ajuta Ucraina să facă față acestui tip de atac cibernetic”, a declarat Borrell.

 Autoritățile australiene au fost de acord să amâne deportarea lui Novak Djokovic, după ce viza acestuia i-a fost anulată din nou, relatează Euronews. În acest context delicat, o nouă audiere a fost convocată pentru duminică dimineață, urmând a fi tratată de un tribunal federal. În prima parte a zilei de vineri, ministrul imigrației, Alex Hawke, a afirmat într-o declarație că decizia sa de a anula viza jucătorului a fost luată ,,din motive de sănătate și de bună ordine, pe baza faptului că este în interesul public să se realizeze acest lucru”. Guvernul ,,s-a angajat ferm să protejeze frontierele Australiei, în special în ceea ce privește pandemia de COVID-19″, a adăugat acesta.

Mii de persoane protestează în Mali în sprijinul armatei aflate la putere, după ce Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) a impus sancțiuni din cauza amânării votului, relatează Al Jazeera. Măsura de sancționare, care a fost susținută ulterior de Statele Unite și Uniunea Europeană, a fost adoptată în urma unei propuneri a armatei din Mali de a organiza alegeri în decembrie 2025, în loc de februarie, așa cum s-a convenit inițial.Armata a calificat sancțiunile drept ,,extreme” și ,,inumane” și a făcut apel la manifestații. Colonelul Assimi Goita, care a preluat prima dată puterea printr-o lovitură de stat în august 2020, i-a îndemnat, de asemenea, pe malieni să ,,își apere patria”. Vineri, cabinetul acestuia a declarat că guvernul interimar a elaborat un ,,plan de acțiune” privind sancțiunile potențial paralizante, fără a preciza detalii. Acesta a adăugat că guvernul a rămas deschis la dialog cu instituțiile regionale și nu intenționează să se angajeze într-o ,,luptă de arme”.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …