Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 14 februarie în lume – Guvernul din Filipine a inițiat un protest diplomatic împotriva Chinei, oficialii ruși au respins afirmațiile președintelui moldovean, Maia Sandu, cu privire la un presupus complot al Moscovei de răsturna guvernul din Republica Moldova, iar zeci de civili au fost uciși de grupuri rebele în provincia Ituri din estul Republicii Democrate Congo
Sursă foto: AP News

A fost 14 februarie în lume – Guvernul din Filipine a inițiat un protest diplomatic împotriva Chinei, oficialii ruși au respins afirmațiile președintelui moldovean, Maia Sandu, cu privire la un presupus complot al Moscovei de răsturna guvernul din Republica Moldova, iar zeci de civili au fost uciși de grupuri rebele în provincia Ituri din estul Republicii Democrate Congo

Material realizat de Anna Iosif și Mădălina Robu

 

Guvernul din Filipine a inițiat un protest diplomatic împotriva Chinei, pe fondul tensiunilor crescute din zona Mării Chinei de Sud, relatează Al Jazeera. Guvernul filipinez a condamnat acținiunile Chinei, după ce paza de coastă chineză a folosit un laser de calitate militară în încercarea de a bloca vasele filipineze din a pătrunde într-o zonă a Mării Chinei de Sud. Incidentul s-a petrecut în timp ce Garda de Coastă din Filipine se afla într-o misiune de aprovizionare a trupelor de la Second Thomas Shoal, o mică insulă ocupată militar de Filipine. Garda de Coastă filipineză a declarat că vasul său a fost vizat de un laser de calitate militară, care a orbit temporar echipajul, acuzând autoritățile chineze că se angajează în manevre „periculoase”. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Afaceri Externe din Filipine, Teresita Daza, a declarat că „aceste acte de agresiune ale Chinei sunt tulburătoare și dezamăgitoare”, menționând că președintele filipinez, Ferdinand Marcos Jr., a încheiat recent o vizită de stat în China.

Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) a anunțat faptul că Kârgâzstan va găzdui exercițiile militare ale alianței în acest an, informează Reuters. CSTO, fondată de șase state post-sovietice – Rusia, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan, realizează în fiecare an exerciții militare. Șeful de cabinet a alianței militare a declarat că Kârgâzstanul va găzdui exercițiile militare conduse de Rusia în acest an, în locul Armeniei, care luna trecută a refuzat să găzduiască exercițiul. Oficialii din Armenia au declarat că ar fi nerezonabil să găzduiască exercițiile CSTO în viitorul apropiat, dat fiind conflictul existent cu Azerbaidjan, cu privire la regiunea Nagorno-Karabah. Exercițiul militar a fost programat și anul trecut în Kârgâzstan, însă a fost anulat pe fondul unui conflict violent la graniță cu un alt membru al alianței, Tadjikistan.

Oficialii din Rusia au respins afirmațiile președintelui moldovean, Maia Sandu, cu privire la un presupus complot al Moscovei de răsturna guvernul din Republica Moldova, conform Associated Press. Președintele Republicii Moldova a declarat că presupusul complot rusesc prevedea atacuri asupra clădirilor guvernamentale, luări de ostatici și alte acțiuni violente, cu scopul de a pune națiunea „la dispoziția Rusiei” și de a anula speranțele de aderare la Uniunea Europeană. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a respins afirmațiile Maiei Sandu, declarând că sunt „absolut nefondate”. Aceasta a adăugat faptul că autoritățile moldovenești încearcă să distragă atenția publicului de la problemele interne ale țării și că acuzațiile președintelui sunt construite într-un stil similar Statelor Unite ale Americii și a altor state vestice. 

Autoritățile din Tunisia au arestat liderul mișcării islamiste de opoziție, Ennahda, într-o mișcare împotriva politicienilor rivali și a criticilor președintelui, Kais Saied, conform Associated Press. Noureddine Bhiri, un lider al mișcării Ennahda, a fost arestat de poliție la domiciliul său din capitala Tunis, fiind suspectat că ar fi făcut parte dintr-o „conspirație împotriva securității țării”. Lazhar Akremi, avocat și critic al președintelui Saied, și Noureddine Bouttar, directorul general al unui post de radio independent, au fost, de asemenea, arestați de forțele de securitate. Autoritățile tunisiene nu au făcut publică nicio informație cu privire la valul de arestări care a început cu câteva zile în urmă. Mișcarea de arestare în masă a membrilor opoziției a venit în urma alegerilor parlamentare dezastruoase organizate de Saied luna trecută, în care doar 11% dintre alegători au votat. 

Autoritățile din India au percheziționat birourile BBC din New Delhi și Mumbai, la câteva săptămâni după difuzarea unui documentar critic la adresa prim-ministrului Narendra Modi, relatează ABC News. Documentarul, difuzat în Regatul Unit, a examinat rolul lui Modi în revoltele anti-musulmane din 2002 din statul vestic Gujarat, unde era ministru șef la acea vreme și unde peste 1.000 de oameni au fost uciși în violențe. Grupuri pentru drepturile omului și politicieni din opoziție au condamnat mișcarea Departamentului de Impozite pe Venituri din India pentru percheziționarea birourilor presei, acuzând acțiunea ca fiind o încercare de a intimida mass-media. BBC a declarat că cooperează pe deplin cu autoritățile și speră „să se rezolve această situație cât mai curând posibil”. Cu toate acestea, autoritățile fiscale indiene au refuzat să comenteze acțiunea. Agenția de știri indiană, Press Trust of India, a relatat că departamentul fiscal a percheziționat birourile BBC pentru a găsi documente legate de operațiunile de afaceri ale agenției de presă. 

Oficialii din Noua Zeelandă au declarat stare națională de urgență pentru a treia oară în istorie din cauza ciclonului Gabrielle ce a lovit regiunea de nord a țării, relatează CNN. Potrivit serviciului meteorologic, au fost înregistrate de-a lungul coastei rafale de vânt de peste 140 de kilometri pe oră și valuri de aproape 11 metri înălțime. Ciclonul este al doilea eveniment meteorologic semnificativ care a lovit Auckland și partea superioară a Insulei de Nord în doar câteva săptămâni. Luna trecută, respectivele zone au fost afectate de precipitații record care au provocat inundații și au ucis patru persoane. 150 de membri ai Forțelor de Apărare din Noua Zeelandă și-au unit eforturile pentru a distribui provizii și pentru a evacua rezidenții din zonele în care creșterea apei i-a forțat pe unii proprietari să iasă pe acoperișuri. Zeci de mii de rezidenți au rămas fără curent electric. De asemenea, serviciul telefonic este afectat în unele zone, ceea ce face dificilă coordonarea serviciilor și contactarea persoanelor rămase blocate.

Reprezentanții Ministerului de Externe al Chinei au declarat că un important diplomat urmează să viziteze Rusia, aceasta fiind prima vizită a unui oficial chinez în acest rol de la invazia rusă asupra Ucrainei, informează CNN. Wang Yi, care a fost numit principalul consilier pentru politică externă al liderului chinez Xi Jinping, va vizita Rusia în timpul unui tur internațional de opt zile, care va include, de asemenea, vizite în Franța, Italia, Ungaria, precum și un discurs în cadrul Conferinței de Securitate de la München. Acesta este primul program al diplomatului după ce și-a părăsit postul de ministru de externe și ar putea reprezenta un test pentru capacitățile sale în vederea echilibrării legăturilor strânse ale Beijingului cu Moscova, încercând în același timp să promoveze imaginea și relațiile Chinei în Europa. Prezența lui Wang la Conferința de Securitate de la München, la care este de așteptat să participe și secretarul de stat al SUA Antony Blinken, ar putea oferi celor doi șansa de a se întâlni în persoană pentru prima dată de când tensiunile dintre SUA și China au escaladat după ce un presupus balon de supraveghere chinez a intrat în spațiul aerian american la sfârșitul lunii trecute.

Mii de cazuri de abuz sexual în cadrul Bisericii Catolice au fost descoperite în Portugalia, conform Euronews. În ultimele șapte decenii, peste 4.800 de copii au fost abuzați sexual în cadrul Bisericii Catolice din Portugalia, potrivit unui raport al unei comisii independente. Raportul s-a bazat pe 512 plângeri directe. Cu toate acestea, potrivit coordonatorului comisiei, medicul psihiatru Pedro Strecht, numărul victimelor ar putea fi mult mai mare. Potrivit documentului trimis Conferinței Episcopale Portugheze, vârsta medie a victimelor la începutul abuzului era de doar 11,2 ani. Reprezentanții bisericii au declarat că până la finalul lunii se va publica o listă cu abuzatorii care sunt încă activi. Districtele cu cele mai multe cazuri sunt Lisabona, Porto, Braga, Santarém și Leiria. Aproximativ douăzeci și cinci de plângeri au fost înaintate Parchetului. Raportul analizează cazurile care au început în 1950 și urmărește victimele care au acum între 15 și 88 de ani. O adunare plenară a Conferinței Episcopale, prezidată de episcopul Jose Ornelas, este programată pe 3 martie pentru a analiza implicațiile respectivului raport.

Un bărbat înarmat a deschis focul la Universitatea de Stat din Michigan, ucigând trei persoane și rănind alte cinci, relatează Euronews. Bărbatul s-a împușcat mortal după ce a fost urmărit timp de câteva ore. Autoritățile au anunțat moartea bărbatului la patru ore după ce au început împușcăturile la Berkey Hall, o clădire a universității, și mai târziu în apropiere, la MSU Union, un loc popular printre studenți pentru a mânca sau a studia. Sute de ofițeri au cercetat campusul East Lansing, la nord-vest de Detroit, în căutarea suspectului. Numele bărbatului nu a fost dezvăluit imediat, nici detalii despre arma folosită sau descoperirile poliției de la fața locului. Acesta nu era student sau angajat și nu avea nicio afiliere cu respectiva universitate. Zeci de oameni au murit până acum în Statele Unite de la începutul acestui an din cauza împușcăturilor în masă, cu precădere în California, unde 11 persoane au fost ucise în timpul unui eveniment dedicat Anului Nou Lunar.

Un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite a declarat că zeci de civili au fost uciși de grupuri rebele în provincia Ituri din estul Republicii Democrate Congo, informează ABC News. Douăzeci de persoane au fost ucise de miliția CODECO și alte doisprezece au fost ucise de Forțele Democratice Aliate, grupare asociată cu Statul Islamic, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, în cadrul unei conferință de presă. Dujarric a susținut că este dificil pentru misiunea ONU de menținere a păcii în Congo să obțină mai multe informații din cauza circulației restricționate în zonă. Uciderile au loc pe fondul intensificării violenței în estul statului, unde conflictul a început de zeci de ani, în timp ce peste 120 de grupuri armate luptă în regiune, majoritatea pentru teren și controlul minelor cu minerale valoroase, în timp ce altele încearcă să-și protejeze comunitățile. Cel puțin 32 de civili au fost uciși de CODECO luna trecută, conform oficialilor locali. În decembrie, reprezentanții ONU au declarat că gruparea insurgenților își extinde zonele de control, atacă civilii și armata statului, impunând taxe comunităților din zonele pe care le deține. 

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …