Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 14 februarie în lume – Fratele vitreg al liderului suprem al Coreei de Nord, Kim Jong-un, Kim Jong-Nam, a fost asasinat, consilierul de securitate națională al președintelui Donald Trump a demisionat, iar președintele Chinei transmite un mesaj impotriva corupției și a abuzului de putere

A fost 14 februarie în lume – Fratele vitreg al liderului suprem al Coreei de Nord, Kim Jong-un, Kim Jong-Nam, a fost asasinat, consilierul de securitate națională al președintelui Donald Trump a demisionat, iar președintele Chinei transmite un mesaj impotriva corupției și a abuzului de putere

Material realizat de Iuliana-Mihaela Dan și Ioana Vințeler

  1. Un judecător din Virginia, SUA, a decis că ordinul executive dat de președintele SUA, Donald Trump, prin care cetățenilor din alte 7 state predominant musulmane li se interzice intrarea în SUA este neconstituțional, relatează BBC. Judecătorul Leonie Brinkema a emis un ordin preliminar, afirmând că promisiunea din campanie de a institui o ”interdicție a  musulmanilor” a încălcat primul amendament al constituției SUA. Un alt judecător din SUA a emis deja un ordin prin care este oprit ordinul în cauză. Primul amendament interzice guvernului să stabilească legi care favorizează o religie în detrimentul altei religii. La începutul acestei luni, un judecător din California, a confirmat decizia unei instanțe inferioare de o bloca decizia guvernului federal de a pune în aplicare interdicția prin care se interzice temporar intrarea în USA a cetățenilor din cele 7 țări predominant musulmane, iar pe termen nelimitat, suspendă programul de primire a refugiaților.
  2. Fratele vitreg al liderului suprem al Coreei de Nord, Kim Jong-un, Kim Jong-Nam, a fost asasinat într-un atac în capital Malaieziei , Kuala Lumpur, relatează BBC. Autoritățile din Malaiezia au declarat că acesta aștepta la aeroport pentru un zbor către Macao, în decursul zilei de luni, când o femeie i-a acoperit fața cu o pânză arzând-i ochii. Kim Jong-Nam folosea un pașaport fals la momentul respectiv, astfel identificându-se cu un nume fals. Se consider că acesta a fugit din Coreea de Nord după ce nu a fost luat în considerare pentru a fi conducător. Kim Jong-nam a fost atacat la aproximativ 09:00 (01:00 GMT), luni, în timp ce aștepta la terminalul de plecări din Aeroportul Internațional Kuala Lumpur pentru un zbor spre Macao. Cum s-a întâmplat de fapt, acest atac este încă neclar. Purtătorul de cuvânt al poliției din Malaiezia, Fadzil Ahmat, a declarant că, Kim a alertat un recepționer, spunând că ”cineva l-ar fi apucat din spate și l-a stropit pe față cu un lichid.” Ochii lui au suferit arsuri din cauza lichidului respectiv, iar acesta a murit în drum spre spital din apropiere de Putrajaya.
  3. SUA a impus sancțiuni noului vice-președinte al Venezuelei, acuzându-l de implicare în traficul internațional de droguri, relatează BBC. Ordinul îl adaugă pe Tareck El Aissami pe lista de sancțiuni pentru traficul de stupefiante a Satelor Unite, pentru că a jucat un rol important în traficul de droguri la nivel internațional. El Aissami, care a fost numit în funcția de vice-președinte luna trecuta de către președintele Nicolas Maduro, a respins acuzațiile și le consider ca fiind o ”agresiune imperialistă.” Într-o serie de postări pe contul personal de Twitter el a declarant că ”această agresiune este mizerabilă și infamă, ca o recunoaștere a statutului meu de revoluționar anti-imperialist.” El Aissami este văzut ca fiind o figură puternică în cadrul partidului de guvernământ și a fost încredințat de către  Maduro cu competențe-cheie deținute în mod normal, de către președinte, cum ar fi determinarea bugetelor ministeriale și exproprierea companiilor private.
  4. Prim-ministrul turc Binali Yildirim a declarant în decursul zilei de marți că rebelii sprijiniți de Turcia dețin controlul asupra militanților din ISIS din Al-Bab, dar un grup de monitorizare a războiului susține că jihadiștii controlează cea mai mare parte a orașului, relatează Reuters. Rebelii sirieni, susținuți de forțele speciale turce cu tancuri și avioane de război, din nordul Siriei au activat în luna august într-o operațiune, numită ”Scutul Eufratului” de Ankara, pentru a împinge Statul Islamic din zona graniței Siriei cu Turcia și au încercat să oprească înaintarea luptătorilor kurzi. Yildirim a declarant într-un discurs în parlament că ”Al-Bab se află într-o mare măsură sub control. Scopul nostru este să prevenim deschiderea coridoarelor din teritoriile controlate de organizațiile teroriste în Turcia.” Cu toate acestea, observatorul sirian pentru drepturile omului, cu sediul în Marea Britanie, a declarat că militanții dețin controlul asupra orașului din nordul Siriei. Rebelii susținuți de Turcia au depus presiuni pentru o ofensivă majoră în Al-Bab, aflat la 30 km față de granița cu Turcia. Avansul riscă să pună Turcia în conflict direct cu forțele guvernamentale siriene ce se apropie de oraș din sud.
  5. Este de așteptat ca Teresa May să lipsească de la summit-ul organizat cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a UE, ce va avea loc în luna martie la Roma, relatează The Guardian. Absența prim-ministrului britanic ar fi provocată de faptul că guvernul britanic consideră că participarea lui nu este necesară dat fiind faptul că nu face parte din planurile viitoare ale UE. Prim-ministrul britanic a fost invitată să se alăture celebrării, la data de 25 martie, cu alți 27 lideri UE, dar a decis să nu ia parte. ”Invitația era deschisă, dar răspunsul a fost: Noi nu credem că este potrivit pentru noi,” a declarant un înalt diplomat al UE . O a altă sursă a UE a declarat că decizia Teresei ”a fost logică,” pentru că principalul obiectiv al summit-ului ar fi viitorul. ”Suntem încă o uniune de 28 de state și Teresa May este, desigur, binevenită să vină să sărbătorească aniversarea de 60 de ani de la formarea UE la Roma,” a spus sursa. ”Roma va fi o oportunitate de a privi înapoi la ceea ce a făcut UE, realizările sale, dar, evident, principalul obiectiv este să privim spre viitor.” Liderii UE se vor reuni la Roma să-și amintească ziua în care șase țări ți-au asumat angajamentul de a iniția un proiect al unității europene. Tratatul de la Roma, semnat de Franța, Germania, Italia, Belgia, Olanda și Luxemburg la 25 martie 1957, a deschis calea spre modernitatea Europei pentru 28 de țări și 510 de milioane de oameni.
  6. Lansarea unei noi rachete balistice în Coreea de Nord a generat promisiuni din partea șefilor de apărare din SUA, Coreea de Sud și Japonia, promisiuni ce vizează solidificarea sistemului de apărare prin intermediul unei cooperări mai eficiente, informează BBC. În cadrul unei conferințe, SUA și-a reafirmat angajamentul față de securitatea aliaților săi din Japonia și Coreea de Sud. Racheta lansată duminică, în jurul orei locale 7:55, a parcurs circa 500 km în direcția Mării Japoniei. Răspunsul ONU nu a întârziat să apară, întrucât Consiliul de Securitate a condamnat testul nuclear lansat de Coreea de Nord. Conform Consiliului, e necesară o dublare a eforturilor pentru a impune sancțiuni și mai aspre Coreei de Nord, dat fiind că testul nuclear reprezintă o încălcare gravă a rezoluțiilor ONU. Japonia, Coreea de Sud și SUA au solicitat o întrunire urgentă a Consiliului de Securitate. ”Facem apel la toți membrii Consiliului de Securitate pentru a-i îndemna să folosească fiecare resursă disponibilă cu scopul de a transmite regimului nord-coreean că aceste lansări sunt inacceptabile,” a declarat ambasadorul SUA la ONU după întâlnirea Consiliului de Securitate.
  7. Michael Flynn, consilierul de securitate națională al președintelui Donald Trump, a demisionat, relatează The Washington Times. În cadrul scrisorii de demisie, Flynn a menționat faptul că a oferit informații incomplete vice-președintelui SUA, Mike Pence, despre apelurile sale telefonice cu ambasadorul Rusiei. Mike Pence s-a bazat în totalitate pe informațiile primite de la Flynn, susținând lipsa unor discuții între ambasada Rusiei și consilierul de securitate legate de sancțiunile ce trebuiau aplicate, însă aceste informații erau complet greșite. Discuțiile lui Flynn cu ambasadorul Rusiei au fost mult mai complexe decât demonstrează rapoartele. Generalul Keith Kellogg, care a fost șef al Consiliului Național de Securitate, a fost numit de către Donald Trump în funcția de consilier de securitate națională. Suspiciunile cu privire la viabilitatea informațiilor oferite de Flynn au început să apară în momentul în care departamentul justiției, într-o verificare de rutină, a descoperit contradicțiile dintre reprezentările publice ale apelurilor și informațiile deținute de oficiali bazate pe înregistrările acestora.
  8. Mesajul președintelui Chinei împotriva corupției subliniază nevoia de a construi un zid în jurul abuzului de putere din partea oficialităților, relatează Reuters. Eliminarea privilegiilor speciale și necesitatea auto-disciplinei sunt primii pași ce ar trebui urmați în concepția președintelui Chinei. Recentele scandaluri politice au vizat în principal incompetența oficialităților de a aborda corespunzător problema corupției. Zeci de figuri politice au fost întemnițate din cauza corupției, incluzându-l și pe șeful de securitate Zhou Yongkang. ”Oficialii ar trebui să construiască un zid în jurul privilegiilor de ordin politic pentru a preveni amplificarea abuzului de putere din sfera politică,” a declarat Xi Jinping, actualul președinte al Chinei.
  9. Oficialii ONU au atras atenția asupra catastrofei umanitare din Siria, unde aproximativ 60,000 de civili sunt captivi în orașele asediate, informează Al Jazeera. Ali al-Zaatari, coordonatorul ajutoarelor umanitare din Siria, a transmis faptul că 4 orașe din interiorul Siriei au fost asediate de trupele guvernamentale și de grupul armat libanez Hezbollah. ”60,000 de oameni nevinovați sunt captivi într-un cerc vicios al violenței și al privării de libertate, unde subnutriția și lipsa unei îngrijiri medicale adecvate triumfă,” a declarat Ali al-Zaatari. ONU încearcă medierea unor discuții cu Bashar al-Assad, actualul președinte al Siriei, cu scopul de a obține permisiunea de a interveni în cadrul orașelor asediate pentru a oferi ajutorul necesar civililor.
  10. Moștenitorul imperiului Samsung se confruntă cu grave acuzații de corupție, informează CNN. Lee Jae-yong, aflat la conducerea firmei Samsung, a fost acuzat că ar fi luat parte la unul dintre cele mai răsunătoare scandaluri de corupție politică din istoria Coreei de Sud. Persecutorii se luptă să obțină un mandat de arestare încă din luna ianuarie când judecătorul a anulat cazul pe motiv că nu ar fi existat suficiente dovezi. Conform CNN, Lee Jae-yong nu este primul lider sud-coreean din sfera afacerilor care se confruntă cu astfel de acuzații. Tatăl său, Lee Kun-hee, a fost condamnat și amnistiat de două ori pe parcursul activității sale de președinte în cadrul firmei Samsung. În prezent, Lee Jae-yong se află sub investigație, iar lupta împotriva corupției e în continuare scandată de miile de protestatari din Coreea de Sud.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …