Material realizat de Yvonne Andreiaș și Daniel Rădoi
Circa 100 de parlamentari conservatori au votat împotriva noilor măsuri de protecție împotriva coronavirusului, subminând autoritatea premierului britanic Boris Johnson, relatează Reuters. Boris Johnson a primit din partea partidului său una dintre cele mai importante lovituri adresate modului său de guvernare, prin încercarea de a bloca noul set de restricții necesare pentru a limita răspândirea tulpinii Omicron. Noile reguli, care au inclus obligativitatea purtării măștilor de protecție în locurile publice și utilizarea certificatelor verzi pentru accesul în anumite locații au fost aprobate datorită sprijinului venit din partea principalului partid de opoziție, Partidul Laburist.
Deputații europeni au votat marți interzicerea reclamelor online care au ca grup țintă copiii, intensificând reglementările referitoare la măsurile de control asupra marilor platforme tehnologice și a politicilor de moderare a conținutului acestora, informează Politico. Interdicția propusă a fost inclusă într-un proiect de lege al Uniunii Europene privind moderarea conținutului care rulează pe principalele platforme online. Această inițiativă a fost aprobată de către Parlamentul European cu o majoritate a voturilor susținând acest demers. Textul acestei reglementări urmează să fie negociat în următoarele luni și include o clauză care urmărește să împiedice companiile precum Facebook, Google, TikTok și nu numai, să vizeze minorii prin intermediul platformelor lor. Deputații europeni au votat, de asemenea, pentru interzicerea funcției prin care utilizatorii își pot oferi consimțământul pentru a le fi urmărită activitatea online prin intermediul setărilor de tip cookies și preferințe personale, și au acordat utilizatorilor dreptul de a alege dacă doresc să le fie furnizată publicitate direcționată.
Karen Donfried, secretarul de stat adjunct al Statelor Unite ale Americii, s-a întâlnit marți cu unii dintre cei mai importanți oficiali ucraineni pentru a pune la cale un plan de sprijin conceput pentru a face față trupelor rusești situate la granița dintre Rusia și Ucraina, conform relatării Reuters. Ambasada SUA a declarat că va oferi sprijin diplomatic Ucrainei și va ajuta statul ucrainean să își consolideze planul de apărare împotriva amenințării rusești. Ucraina a acuzat statul rus de pregătirea unui efectiv de circa 100.000 de militari pentru eventuala lansare a unei ofensive militare, stârnind teama că un astfel de conflict poate genera izbucnirea unui război de amploare. Rusia a negat plănuirea unei ofensive militare, însă a acuzat la rândul său Ucraina și SUA pentru adoptarea unui comportament sabotor și, din acest motiv, a fost nevoită să caute soluții pentru împiedicarea extinderii NATO către est.
ONU a declarat marți că monitorizează atent situația din Afganistan, după ce numeroase raportări ale unor acte criminale precum spânzurări, decapitari și expoziții publice de cadavre, continuă să fie făcute publice, relatează CNN. Talibanii au respins acuzațiile înaintate de ONU, susținând că nu există nicio dovadă pe baza cărora astfel de afirmații pot fi susținute. Gruparea talibană a fost de acord cu declrararea unei amnistii generale începând din data de 15 august și a declarat că nu au mai fost înregistrate vătămări după această dată. Purtătorul de cuvânt adjunct al talibanilor, Bilal Karimi, a afirmat în mod public că niciun suspect din rândul celor care au cooperat cu fostul guvern sau cu organizația ISIS nu a fost condamnat în lipsa unei hotărâri judecătorești. Comisarul adjunct al ONU pentru drepturile omului, Nada Al-Nashif, a declarat că o profundă criză umanitară în Afganistan amenință exercitarea unora dintre cele mai importante drepturi ale omului.
Districtul Columbia a intentat un proces civil prin care solicită sancțiuni financiare drastice împotriva grupurilor de extremă dreapta Proud Boys și Oath Keepers, ca efect al implicării acestora în atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului, provocat de susținătorii fostului președinte al SUA, Donald Trump, informează publicația ABC News. Procesul, deschis marți în cadrul unei instanțe federale, numește, de asemenea, zeci de membri de rang înalt ai acestor grupări, mulți dintre aceștia fiind deja acuzați în instanță pentru participarea la atacul violent asupra clădirii Capitoliului, în timp ce Congresul SUA se întrunea pentru a certifica rezultatele alegerilor din 2020. Karl Racine, procurorul general al Washingtonului, a declarat că procesul urmărește obținerea de despăgubiri pentru daunele aduse Districtului Columbia și intenționează să provoace importante daune financiare grupurilor responsabile.
Tribunalul din Belarus l-a condamnat la 18 ani de închisoare pe soțul liderului opoziției, Sviatlana Tsikhanouskaya, pentru că acesta s-a angajat într-o întrecere politică împotriva liderului autoritar, Alexander Lukașenko, conform The Guardian. Syarhei Tsikhanouski a fost arestat în anul 2020 în timpul campaniei sale prezidențiale împotriva lui Lukașenko. Acuzațiile aduse acestuia au inclus organizarea unor mișcări de revoltă în masă și incitarea populației la ură, fiind declarat autorul moral al unora dintre cele mai mari proteste din istoria recentă a statului. În urma arestării lui Syarhei Tsikhanouski, soția sa i-a luat locul pe buletinul de vot la alegerile prezidențiale din august. Sentința de condamnare se numără printre cele mai drastice pedepse adresate inițiativelor care se opun regimului Lukașenko.
ONU a confirmat faptul că în orașul siberian Verkhoyansk a fost înregistrată temperatura de 38°C în timpul unui val de căldură prelungit, care a afectat regiunea în luna iunie a anului trecut, conform Al Jazeera. Această localitate se află la aproximativ 115 km la nord de Cercul Arctic, fiind situată într-o regiune extrem de expusă unui ritm alarmant de încălzire, cauzat de schimbările climatice rapide.Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a precizat într-un comunicat de presă că valul de căldură din 2020 a determinat apariția unor incendii devastatoare și rezultat în destabilizarea și scăderea nivelului mării.
Noul ministru german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că Rusia se va confrunta cu consecințe masive dacă va decide să invadeze statul ucrainean, potrivit Reuters. Declarația a fost făcută publică în urma unei convorbiri telefonice între Baerbock și omologul său rus care a afirmat că integritatea teritorială a Kievului nu trebuie încălcată. Acesta a fost primul contact anunțat public între Berlin și Moscova de la investirea coaliției de guvernare a cancelarului Olaf Scholz de săptămâna trecută. Ministerul german de externe a evidențiat importanța înregistrării unor progrese în cadrul negocierilor dintre statele implicate în ,,Formatul Normandia”, referitoare la soluționarea crizei din Ucraina.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că organizația interguvernamentală nu intenționează să lanseze rachete nucleare pe teritoriul continentului european, respingând acuzațiile intentate de Moscova, conform publicației Reuters. Stoltenberg a mai precizat că Rusia a încălcat în mod repetat tratatul INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) prin acționarea rachetelor nucleare cu rază medie de acțiune în Europa, adăugând că NATO nu își dorește să întreprindă aceleași acțiuni promovate de statul rus. Tratatul INF a fost semnat în anul 1987 de către liderul sovietic Mihail Gorbaciov și de președintele SUA, Ronald Reagan, având ca scop interzicerea armelor nucleare cu rază de acțiune intermediară pe întregul teritoriu al Europei.
Emiratele Arabe Unite au anunțat suspendarea unui contract de armament în valoare de miliarde de dolari, în semn de protest față de confruntarea dintre SUA și China, conform CNN. Emiratele Arabe Unite și Statele Unite ale Americii se angajaseră anterior în elaborarea unui acord care să reglementeze condițiile strategiei de apărare reciprocă pentru finalizarea acestei achiziții. Cu toate acestea, SUA ,, rămâne furnizorul principal al EAU, iar discuțiile pentru achiziționarea aeronavelor de tip F-35 ar putea fi redeschise în viitor”, conform declarațiilor primite din partea oficialilor din Emiratele Arabe Unite.