Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 14 aprilie în lume – China îndeamnă la calm în privința rezolvării situației din Coreea de Nord, Hassan Rouhani și-a depus candidatura pentru un nou mandat de președinte al Iranului, iar susținătorii CEU protestează la Budapesta împotriva desființării Universității finanțate de Soros

A fost 14 aprilie în lume – China îndeamnă la calm în privința rezolvării situației din Coreea de Nord, Hassan Rouhani și-a depus candidatura pentru un nou mandat de președinte al Iranului, iar susținătorii CEU protestează la Budapesta împotriva desființării Universității finanțate de Soros

Material realizat de Ioana Vințeler

Un raid aerian al coaliției SUA îndreptat împotriva grupării teroriste Statul Islamic (ISIS) a provocat din greșeală moartea a 18 aliați din tabăra rebelilor sirieni, relatează Al Jazeera. Comandamentul central al Statelor Unite a declarat că atacul aerian ar fi trebuit să lovească membrii grupării Statului Islamic din Irak și Levant, grupare cunoscută drept ISIS. Ratarea țintei a survenit din cauza unor informații eronate ce susțineau că bastionul forțelor rebele ISIS ar fi situat în provincia siriană Raqqa. În urma asaltului, 18 luptători ai Forțelor Democratice Siriene au fost uciși la sud de Tabqa, oraș localizat la 55 de kilometri de Raqqa. „Atacul a fost solicitat de către forțele partenere, care au identificat locația-țintă a luptătorilor ISIS. Locația s-a dovedit a fi de fapt tabăra Forțelor Democratice Siriene”, anunță o declarație a comunicatului Comandamentului central al SUA. Coaliția a încercat să redreseze turnura nefastă a situației prin transmiterea celor mai sincere condoleanțe familiilor îndurerate. Conform coaliției, partenerii Forțelor Democrate Siriene au declarat că vor rămâne în continuare în lupta împotriva ISIS în ciuda incidentului tragic.

Conform Chinei, tensiunile din regiunea peninsulei Coreea ar trebui aplanate în scopul evitării ”refracției ireversibile a furiei nucleare”, notează Reuters. Presupoziția lansată de una dintre aeronavele de transport ce a survolat deasupra regiunii solidifică temerile Națiunilor Unite: Coreea de Nord se pregătește pentru lansarea celui de-al șaselea test nuclear. China, principala țară aliată aflată în vecinătatea Coreei de Nord, care se opune programelor de armament lansate de aceasta, a cerut întrunirea comisiilor pentru discutarea unui posibil plan de denuclearizare a peninsulei coreene. „Facem apel la toate țările aliate pentru a le cere să se abțină de la provocări și amenințări reciproce, fie în cuvinte sau acțiuni, pentru a preveni o degenerare a situației ce ar transforma repercursiunile într-un pericol ireversibil și imposibil de gestionat”, a declarat Wang Yi, ministrul de Externe al Coreei de Nord. Intervenția Statelor Unite în cadrul perimetrului sirian a alarmat forțele nord-coreene. Denunțarea intervenției a evidențiat dorința Coreei de Nord de a-și revitaliza sistemul de apărare.

Lord Carey, fost arhiepiscop de Canterbury, susține că discriminarea religioasă îngrădește libertatea refugiaților creștini din Marea Britanie, susțin cei de la The Gurdian. Această afirmație monopolizează întreaga atenție asupra unui grup de funcționari publici ce limitează accesul refugiaților creștini în Marea Britanie cu scopul de a nu ofensa comunitățile musulmane. Declarația fostului arhiepiscop a alarmat comunitatea britanică, întrucât emiterea unei asemenea concluzii eronate afectează opinia publică. Politica britanică actuală se bazează pe finanțarea taberelor de refugiați în țările aflate în proximitatea Siriei, și în măsura posibilităților subvenționarea unui ajutor menit a face posibilă continuarea vieții refugiaților în spațiul din care provin. O mică parte a refugiaților ajunge să se stabilească pe teritoriu britanic, însă religia nu reprezintă un criteriu de departajare. Controlarea migrațiilor reprezintă unul dintre punctele esențiale în politicile britanice. Discriminarea în funcție de vârstă, culoare sau crez nu are de-a face cu limitarea accesului refugiaților pe teritoriu britanic, susțin autoritățile.

O turistă britanică a fost înjunghiată în Ierusalim, iar atacatorul a fost arestat, relatează The Telegraph. Studenta de 25 de ani a fost atacată în timp ce se afla în trenul din apropierea Ierusalimului Vechi. Conform ultimelor informații, tânara a fost înjunghiată de către un bărbat palestinian în trenul împânzit de zeci de creștini ce sărbătoreau Vinerea Mare. Două alte victime, o femeie însărcinată de 30 de ani și un bărbat de 50 de ani, au fost rănite ușor și transportate la cea mai apropiată unitate medicală. Serviciul de securitate internă a identificat atacatorul și a mărturisit că acesta mai are și alte antecedente penale. Jamil Tamini este cunoscut pentru agresarea sexuală a propriei fiice, precum și pentru problemele psihice de care suferă. În Ierusalimul Vechi, Vinerea Mare reprezintă o zi extrem de tensionată, întrucât zeci de mii de musulmani vin să se roage la moscheea al-Aqsa. Asalturile din ultimii ani demonstrează faptul că atacurile stradale devin un pericol iminent în preajma sărbătorilor pascale în perimetrul Ierusalimului Vechi.

Noul trailer al seriei de filme științifico-fantastice Războiul stelelor a fost lansat online, relatează BBC. Seria concepută de George Lucas își continuă povestea prin intermediul unui nou film adăugat seriei, film intitulat Ultimul Jedi. Reacțiile audienței au fost asurzitoare, întrucât dezvăluirea celor două minute din cadrul noului film a adunat milioane de vizualizări în câteva minute. Fanii au mărturisit că trailerul a reușit să stârnească un val de curiozitate, întrucât scurt-metrajul a lansat mai multe întrebări decât răspunsuri în ceea ce privește firul dinamic al poveștii. Ultimul Jedi va apărea în cinematografe începând din 15 decembrie.

Hassan Rohani, președintele Iranului, și-a înregistrat candidatura pentru un al doilea mandat prezidențial, notează Reuters. „Încă o dată, sunt aici pentru Iran, pentru islam, pentru libertate și pentru amplificarea stabilității naționale. Îi îndemn pe toți iranienii să voteze pentru Iran și pentru islam”, a declarat Rohani. Promisiunea acestuia de a proteja acordul nuclear mai presus de orice alt acord politic sau economic a reprezentat o puternică aluzie negativă la activitatea prezidențială a lui Donald Trump. În 2013, Rohani a câștigat alegerile datorită platformei liberale oferite de acesta. Planul economic nu s-a aflat pe o scală ascendentă în această perioadă, motiv pentru care mulți iranieni s-au plâns de ritmul lent al evoluției economice. Alegerile urmează să aibă loc în 19 mai, iar până în prezent mai mult de 1.010 persoane s-au înscris la vot.

Grupuri de protestatari alcătuite din scriitori, poeți și cadre universitare au scandat necesitatea investigării legii care ar putea închide porțile Universității Central Europene din Budapesta, relatează Al Jazeera. Universitatea Central Europeană de la Budapesta ar putea fi închisă din cauza unui proiect de lege ce restrânge numărul universităților străine în Ungaria. Universitatea, finanțată de miliardarul George Soros, se pare că ar afecta politicile migrației impuse de Viktor Orban, premierul Ungariei. Proiectul de lege prevede faptul că universitățile străine trebuie să aibă un campus și în țara de origine, iar în prezent Universitatea Central Europeană nu are sediu decât în capitala Ungariei. „Suntem extrem de îngrijorați în privința adoptării unei asemenea legi dizgrațioase menite a închide Universitatea Central Europeană. Legea reprezintă ultimul pas înspre eradicarea instituțiilor democratice din cadrul țării”, au declarat semnatarii.

Poemele lirice ale lui Catherine Parr, ultima soție a lui Henry al VIII-lea, sunt animate de prezența melodioasă a acordurilor muzicale pentru prima dată în 470 de ani, notează BBC. Poemele au fost descoperite în cadrul renovărilor din 1978 la Colegiul Corpus Christi din Anglia. Thomas Tallis este compozitorul care s-a gândit să plaseze dinamica cuvintelor pe un cvartet melodios mai amplu. Cercetările intense ale profesorului David Skinner de la Universitatea din Cambridge au reprezentat un real efort în încercarea de a potrivi fragmentele găsite în cadrul Colegiului.

Noile studii arată cum ghețarii Groenlandei se topesc într-un ritm alarmant, relatează The Guardian. Gazele de captare a căldurii, precum dioxidul de carbon eliberat în atmosferă, contribuie la topirea gheții din jurul planetei. Creșterea nivelului mării este una dintre problemele majore ce derivă din topirea ghețarilor. Noul studiu publicat de Uniunea Geofizică din America are la bază măsurători ale gravitației prin folosirea gravitometrului, procedură ce a permis atingerea înălțimii locale a suprafeței de compactare cu o mai mare precizie decât înainte.

Națiunile Unite cer autorităților ruse să investigheze rapoartele persoanelor gay care au fost reținute în ultima perioadă, relatează CNN. Condamnarea bisexualității și a homosexualității a căpătat proporții în ultima perioadă în cadrul republicii Cecenia din Rusia. Începând cu luna martie, numărul rapoartelor care atestau dispariția bărbaților cu o altă orientare sexuală decât cea canonizată s-a amplificat. Grupările activiste ce protejează drepturile omului au subliniat că este crucială o investigație a acestor dispariții. Dominația lui Ramzan Kadîrov, actualul lider al Ceceniei, a transformat contururile democratice naționale în fonduri dictatoriale fără forme. Vânătoarea bărbaților gay a început după ce, luna trecută, s-a cerut o autorizare pentru un marș al minorităților sexuale. Grupurile LGBT de pe teritoriul Rusiei susțin că discriminarea în funcție de orientarea sexuală degenerează de la o zi la alta.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …