Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 13 septembrie în lume – Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit despre perspectivele Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană, Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că o cooperare militară cu Coreea de Nord ar reprezenta o posibilitate și Oficialii maghiari au semnalat o interdicție națională a importului de cereale din Ucraina.
Sursă foto: REUTERS/Yves Herman

A fost 13 septembrie în lume – Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit despre perspectivele Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană, Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că o cooperare militară cu Coreea de Nord ar reprezenta o posibilitate și Oficialii maghiari au semnalat o interdicție națională a importului de cereale din Ucraina.

Material realizat de Cristina Popescu și Diana Dumitrescu.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit despre perspectivele Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană, în Discursul privind Starea Uniunii, conform Reuters. Președinta Comisiei Europene, a vorbit despre o Uniune Europeană care ar include Ucraina. Aceasta a subliniat însă faptul că țara mai are de îndeplinit mai multe criterii privind democrația, statul de drept și standardele economice, pentru a putea începe negocierile în vederea aderării la bloc, Ungaria fiind văzută drept un potențial blocaj în ceea ce privește acest proces. Von der Leyen a mai declarat în cadrul discursului că se remarcă o evoluție în ceea ce privește integrarea Ucrainei în UE, după ce a fost desemnată anul trecut drept stat candidat la aderare. Țările membre ale Uniunii urmează să decidă în decembrie dacă vor permite începerea negocierilor de aderare cu oficialii ucraineni. 

Oficialii maghiari au semnalat o interdicție națională a importului de cereale din Ucraina după data de 15 septembrie, conform Reuters. Astfel, autoritățile maghiare, împreună cu cele române, slovace și bulgare, au hotărât să interzică importul cerealelor provenite din Ucraina, cu scopul protejării piețelor interne. Această decizie ar urma să fie aplicată dacă Uniunea Europeană nu extinde o interdicția ce privește importurile de cereale ucrainene, aceasta urmând să expire la data de 15 septembrie. Începând cu luna iulie, când autoritățile ruse au decis să renunțe la acordul vechi de un an care asigura transportul în siguranță prin porturile de la Marea Neagră al cerealelor ucrainene, Ucraina a devenit dependentă în totalitate de rutele alternative de transport ale Uniunii Europene, cunoscute sub numele de Solidarity Lanes. 

Oficialii talibani l-au salutat pe noul ambasador al Chinei în Afganistan, relatează Al Jazeera. Cu această ocazie, Amir Khan Muttaqi, ministrul de externe taliban, a declarat că numirea în funcție a lui Zhao Sheng este „un pas semnificativ, cu un mesaj semnificativ” pentru evoluția relațiilor dintre cele două state. În ceea ce privește declarațiile părții chineze, ministrul de externe, Wang Yi, a afirmat că „politica Chinei față de Afganistan este clară și consecventă.” Cu toate acestea, oficialii de la Beijing nu au indicat o recunoaștere oficială a guvernului condus de talibani. La momentul actual, talibanii nu sunt recunoscuți în mod oficial de niciun guvern străin. 

Reprezentantul Organizației Națiunilor Unite în Sudan, Volker Perthes, a demisionat după ce a fost declarat nedorit de către guvern, notează Al Jazeera. Perthes, trimisul special al organizației în Sudan, a anunțat că va renunța la poziția pe care o ocupă, la aproximativ trei luni după ce guvernul sudanez controlat de armată l-a declarat nepoftit în țară. Perthes a avertizat Consiliul de Securitate cu privire la posibilitatea ca acest conflict dintre armată, condusă de Abdel Fattah al-Burhan, și Forțele de Sprijin Rapid, aflate sub conducerea lui Mohamed Hamdan „Hemedti” Dagalo, să se transforme „într-un război civil la scară largă”. 

Președintele din Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, s-a confruntat cu un val public de indignare după ce și-a numit fiul și nepotul drept miniștri, relatează CNN. Mnangagwa, a câștigat un al doilea mandat în funcție, în urma unor alegeri considerate de către diferiți observatori internaționali ca nefiind democratice. Valul de indignare a fost însă determinat de numirea în funcția de ministru adjunct în cadrul Ministerului de Finanțe a fiului său, David Mnangagwa, în vârstă de 34 de ani. În ceea ce privește cabinetul extins, nepotul lui Emmerson Mnangagwa urmează să ocupe funcția de ministru adjunct în Ministerul Turismului. La momentul actual, Zimbabwe suferă o serie de probleme economice, printre care se numără inflația ridicată, dar și creșterea costului vieții.

Armata ucraineană a lansat un atac asupra unui șantier naval din Crimeea, conform BBC. Autoritățile din Rusia au declarat că armata ucraineană a lansat 10 rachete și trei drone navale asupra șantierului naval din Sevastopol. Guvernatorul numit de Moscova al orașului port Sevastopol, Mihail Razvojayev, susține că majoritatea rachetelor au fost interceptate, dar două nave, un submarin și o navă de debarcare au fost avariate. În urma acestui atac, un incendiu puternic a cuprins șantierul naval, iar 24 de persoane au fost rănite, conform oficialilor de la Moscova. Comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk, a postat pe platforma Telegram un mesaj de mulțumire pentru piloții săi. De asemenea, acesta a avertizat că vor mai urma astfel de atacuri în viitorul apropiat. 

Autoritățile din statul indian Kerala au luat decizia de a închide mai multe instituții publice în urma deceselor provocate de infectarea cu virusul Nipah, relatează Al Jazeera. Au fost închise mai multe școli, birouri și bănci, iar cel puțin șapte sate au fost puse sub izolare ca urmare a depistării mai multor cazuri de infectare cu virusul Nipah. Virusul Nipah este un virus ce a fost pus sub observație prima oară în anul 1999 și se transmite prin contact direct cu lilieci sau porci infectați sau cu fluidele altor persoane bolnave. La momentul de față, un adult și un copil infectați cu acest virus se află în spital și mai mult de 130 de persoane au fost testate. Ministrul Sănătății, Veena George a declarat că Ne concentrăm asupra identificării contactelor directe ale persoanelor infectate și asupra izolării celor care prezintă simptome specifice infectării cu acest virus”.

Un politician din Germania a fost chemat în instanță pentru folosirea unor slogane naziste interzise în cadrul unui discurs, informează Deutsche Welle. Președintele partidului de dreapta Alternativă pentru Germania din landul Turingia, Björn Höcke, va fi chemat în instanță sub acuzația de folosire a unui slogan nazist. Această decizie a autorităților germane vine în contextul în care folosirea oricăror simboluri naziste în afara sferelor educaționale sau istorice este strict interzisă. Politicianul ar fi folosit în mod conștient un slogan al Sturmabteilung, organizația paramilitară a partidului condus de Hitler, într-un discurs din 2021. Acesta și-ar fi încheiat discursul care a avut loc în fața a 250 de oameni  cu fraza Totul pentru Germania”, slogan interzis în această țară. Săptămâna trecută a fost votată înlăturarea imunității parlamentare a lui Höcke, astfel fiind posibilă punerea sa sub acuzare. 

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că o cooperare militară cu Coreea de Nord ar reprezenta o posibilitate, relatează BBC. Această declarație a venit în urma vizitei președintelui Coreei de Nord, Kim Jong Un, în Rusia. Cei doi lideri au avut o întrevedere în cadrul căreia au discutat condițiile unei colaborări între cele două state. Putin a afirmat că, în schimbul ajutorului militar, Rusia va ajuta Coreea de Nord în confecționarea de sateliți. De asemenea, este vehiculat că, pe lângă ajutorul legat de tehnologia spațială, Kim Jong Un a mai cerut ajutor privind resursele alimentare. Președintele Coreei de Nord și-a exprimat susținerea pentru acțiunile armatei ruse din Ucraina, afirmând că Vom susține mereu deciziile președintelui Putin și a conducerii rusești și vom fi întotdeauna aliați în lupta împotriva imperialismului”. 

Președintele Chinei, Xi Jinping, a participat la o întâlnire cu președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, ce a urmărit întărirea relațiilor dintre cele două state, conform Al Jazeera. Lideriii Chinei și Venezuelei au fost de acord să se întâlnească în Beijing unde au semnat mai multe acorduri bilaterale de sprijin în domenii precum economie, comerț și turism. Xi Jinping a afirmat faptul că dorește să îmbunătățească semnificativ relațiile cu Venezuela, iar Maduro a declarat că susține inițiativa Chinei de implementare a proiectului Al Doilea Drum al Mătăsii. De asemenea, liderul Venezuelei a menționat dorința de a colabora cu statul chinez și în cadrul unor organizații internaționale cum ar fi Națiunile Unite sau Mecanismul BRICS. Nicolas Maduro a menținut relații strânse cu China, luând mai multe împrumuturi cu scopul de a-și dezvolta țara. Aceste împrumuturi au fost restituite prin livrarea de petrol către China, Venezuela fiind notorie pentru deținerea celor mai mari rezerve de petrol din lume. 

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 21 și 22 decembrie în lume – Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Preşedintele rus Vladimir Putin a avut o întâlnire cu premierul slovac Robert Fico

Material realizat de Irina Dudu și Miruna Constantinescu   Șoferul care a intrat cu mașina …