Home / A fost azi în lume / A fost 13 septembrie în lume – O zi liniștită în Siria în primele ore de la intrarea în vigoare a noului armistițiu, criză umanitară provocată de inundații în Coreea de Nord, iar fostul premier David Cameron demisionează din Parlamentul britanic

A fost 13 septembrie în lume – O zi liniștită în Siria în primele ore de la intrarea în vigoare a noului armistițiu, criză umanitară provocată de inundații în Coreea de Nord, iar fostul premier David Cameron demisionează din Parlamentul britanic

Material realizat de Ionela Păpurică și Cristiana Mitran

Încetarea ostilităților în Siria prin semnarea armistițiului nu a înregistrat nici un deces civil în primele ore de la intrarea acestuia în vigoare, relatează BBC. Acordul a fost descris de către secretarul de stat american John Kerry ca fiind “ultima șansă de a salva o Sirie unită. ”Unele rapoarte informează despre posibile atacuri sporadice efectuate atât de forțele guvernamentale cât și de rebeli, după încetarea focului. Armata siriană a declarat că armistițiul va fi aplicat în toată Siria, timp de șapte zile, dar că își rezervă dreptul de a răspunde în mod decisiv la orice încălcare de către grupurile armate. În cazul în care armistițiul ține șapte zile, SUA și Rusia s-au angajat să efectueze atacuri aeriene coordonate asupra grupurilor militante, inclusiv așa-numitul Stat Islamic și Jabhat al-Sham (cunoscut și sub numele de Frontul Nusra).

Fostul președinte al Camerei Inferioare a Congresului brazilian, Eduardo Cunha, și-a pierdut locul mandatul după un vot copleșitor din partea colegilor, din cauza unor conturi bancare elvețiene, relatează BBC. Cunha a negat existența unor milioane de dolari ascunși în conturile elvețiene, bani care au fost obținuți din corupție. Însă declarația lui este contestată de informațiile venite din partea autorităților elvețiene, care au afirmat că fostul președinte al Camerei inferioare deține astfel de conturi. Acum, acesta ar putea să se confrunte cu arestul. Cunoscut sub numele de “deținător al secretelor” și acuzat de fraudă, Cunha a sugerat că ar putea coopera cu anchetatorii într-un scandal de mare corupție. Investigat de Curtea Supremă pentru că ar fi luat milioane de dolari mită pentru a obține contracte cu gigantul petrolier de stat, Petrobas, Cunha și-a pierdut imunitatea parțială de la urmărirea penală. Cel puțin trei oameni de afaceri au declarat că în timpul unei anchetei au plătit mită, depunând banii în conturile sale de peste mări.

Agențiile de ajutor au anunțat că în Coreea de Nord există un dezastru umanitar, după ce zeci de mii de persoane au fost strămutate de inundații, informează BBC. Atât ONU cât și Crucea Roșie Internațională au declarat că guvernul a raportat 133 de decese, 400 de persoane dispărute, foarte multe case și culturi distruse. Echipele de salvare au fost în imposibilitatea de a ajunge la unele dintre zonele cele mai afectate. Coreea de Nord se confruntă deja penurie de alimente și este puternic dependentă de ajutorul extern pentru a hrăni populația sa. ONU a alocat 8 milioane de dolari pentru ajutorul umanitar în această țară. Cele mai grave inundații sunt de-a lungul râului Tumen, acesta aflându-se în sudul Chinei. Chris Staines, care conduce o delegație a Crucii Roșii în Coreea de Nord, a declarat că regiunea se confruntă cu un “dezastru foarte mare și complex”. Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitară (OCHA) a declarat că 140.000 de oameni au “nevoie de asistență.”

China l-a numit pe fostul secretar al Partidul Comunist din provincia Hubei Li Hongzhong ca noul Șef de partid pentru orașul-port al Tianjin, relatează Reuters. Această numire a avut loc la câteva zile după anunțarea unei anchete legate de corupție, în care zeci de oficiali de rang înalt au fost investigați sau închiși. Comisia Centrală pentru Inspecție Disciplinară a declarat că primarul și șeful de partid în vârstă de 61 de ani, Huang Xingguo , au fost suspectați de încălcări disciplinare grave, fiind acuzați de corupție. Huang Xingguo nu va mai acționa în calitate de secretar al partidului din Tianjin, acesta fiind demis din pozițiile sale în calitate de secretar adjunct al partidului municipal, de membru al comisiei permanente, iar acțiunile sale vor fi tratate în conformitate cu legile și reglementările în vigoare. Tianjin este un oraș-port important aflat aproape de Beijing, care are toate șansele să devină un centru financiar pentru nordul Chinei.

Președintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, a cerut retragerea trupelor forțelor speciale americane dintr-un grup de insule din sudul țării, relatează Reuters. Acesta a declarat că prezența lor ar putea complica ofensivele împotriva militanților islamiști. Săptămâna trecută, Duterte a fost în centrul atenției printr-o tiradă televizată împotriva Statelor Unite și a președintelui Barack Obama. El nu dorește o ruptură cu America, însă e conștient că Statul Islamic prezintă un mare interes pentru americani în zona Mindanao. Un oficial al SUA a declarat că au fost doar o “mână” de forte speciale în Mindanao, iar acestea au doar ”roluri limitate de legătură”. Obama a anulat o întâlnire planificată cu Duterte la summitul ASEAN săptămâna trecută după ce Duterte părea să îl numească “fiu de cățea”. Într-un final, cei doi s-au întâlnit pentru scurt timp, iar Rodrigo Duterte a ținut să precizeze că acea observație nu a fost îndreptată împotriva lui Obama.

Fostul prim-ministru al Marii Britanii, David Cameron, a demisionat din Parlament, informează Al Jazeera. Anunțul a venit la aproape trei luni după ce Cameron a părăsit postul de prim-ministru pe care îl ocupa începând cu 2010, ca urmare a referendumului din 23 iunie prin care britanicii au decis să părăsească Uniunea Europeană. La momentul respectiv, fostul prim-ministru a declarat că își va termina mandatul în funcție, care urma să dureze până în 2020, deoarece Cameron câștigase și alegerile din  2015, însă rezultatul votului britanicilor cu privire la părăsirea UE a făcut imposibilă rămânerea sa în funcție încă 4 ani. Partidul de guvernământ a ales-o pe Theresa May pentru a conduce țara după ce Cameron a demisionat în urma campaniei sale care nu a reușit să convingă alegătorii să rămână în Uniunea Europeană. Recent, Cameron  a declarat că și-a informat  succesorul, prim-ministrul Theresa May, cu privire la decizia sa de a nu  mai  reprezenta circumscripția din Oxfordshire în Parlament și  de a face loc pentru cineva care ar putea să se concentreze pe zona din centrul Angliei. “Din punctul meu de vedere, în politica de astăzi şi având în vedere circumstanţele demisiei mele, nu este cu adevărat posibil să fii un deputat eficient în condiţiile în care ai fost premier” a declarat David Cameron. Anunțul neașteptat al lui Cameron va declanșa  alegeri parțiale pentru scaunul său din Oxfordshire.

Procesul unui fost medic al trupelor speciale SS în vârstă de 95 de ani  a început în Germania, după ce procesul său a fost amânat de trei ori din motive de sănătate, relateaza BBC. Hubert Zafke a fost adus în fața instanței din Neubrandenburg, în nord-estul Germaniei, fiind  acuzat de complicitate la  uciderea a 3681 oameni în lagărul de la Auschwitz pe parcursul unei luni, din 15 august până în 14 septembrie 1944. Naziștii au ucis aproximativ 1.1 milioane de oameni la Auschwitz, cele mai multe dintre victime fiind evrei. Înainte de începerea procesului, Hubert Zafke a fost supus unui control medical pentru a stabili în ce condiții ar trebui să se desfăsoare procesul. Procesul său fost amânat de trei ori până în prezent, apărarea susținand că acuzatul suferă de sănătate precară, hipertensiune arterială și gânduri de sinucidere. Potrivit rechizitoriului, medicul SS a servit timp de câteva săptămâni, în vara anului 1944, în unitatea medicală de la Auschwitz, în timpul celui de al doilea război mondial. Hubert Zafke neagă acuzațiile, argumentând că a tratat  doar soldați răniți  și membri ai SS. Șansele de a garanta condamnarea pentru ultimii naziști care au supraviețuit au devenit din ce în ce mai mici deoarece inculpații rămași în viață au peste 90 de ani și invocă probleme de sănătate pentru a întârzia procesele.

Revista pariziană Charlie Hebdo a fost dată în judecată de Amatrice, un oraș din Italia puternic afectat de cutremurul din luna august, după ce revista a publicat desene satirice ce înfățișau victimele ca feluri de mâncare, relatează BBC. Majoritatea dintre cele 295 de victime ale seismului își aveau domiciliul în Amatrice. În primul desen al revistei, intitulat „Cutremur în stil italian”, apare un bărbat acoperit de sânge, cu comentariul “penne în sos tomat”, alături de o femeie, cu comentariul “penne gratinate”, și o clădire prăbușită, din care ies printre dărâmături mai multe perechi de picioare, comentată “Lasagna”. Publicația franceză a fost ținta unui atac terorist în ianuarie 2015, în care au fost uciși 11 oameni, fapt care a determinat  un val internațional de solidaritate cu revista. Cu toate acestea, desene care satirizau dezastrul din Amatrice au determinat indignarea pe scară largă, atât la nivel mondial cât și în presa italiană. În ciuda criticilor primite din toate părțile, Charlie Hebdo a publicat un al doilea desen, cu textul “Italieni … nu Charlie Hebdo a construit casele voastre , ci Mafia! “. Mario Cicchetti, un avocat din Amatrice, a declarat că desenele sunt “macabre, absurde și de neînțeles”, ele arătand “dispreț pentru victimele unui dezastru natural”. Dacă plângerea merge la proces, iar revista franceză este condamnată, aceasta ar putea fi forțată să plătească daune. “Orice daune acordate orașului vor fi redirecționate în întregime asupra victimelor cutremurului”, a informat dl Cicchetti. Charlie Hebdo a declarat că nu va comenta în acest moment.

Două bombardiere cu reacție din SUA au zburat peste Coreea de Sud într-un spectacol de forță și solidaritate, după testul nuclear al Phenianului din ultima săptămână, relatează Al Jazeera. Perechea de bombardiere strategice B-1 Lancer supersonice, cu sediul în Guam, a fost escortată marți de avioane de luptă din Coreea de Sud și SUA într-un zbor de joasă altitudine  peste baza aeriană Osan, situată la o distanță 77 km de zona demilitarizată de la granița cu Coreea de Nord și aproximativ 40 km de capitala Seul. Sung Kim, reprezentantul special al SUA privind Coreea de Nord, a declarat că SUA a rămas deschisă dialogului autentic și semnificativ cu Phenianul: “Intenția noastră este de a asigura cea mai puternică rezoluție posibilă [a Consiliului de Securitate al ONU], care include noi sancțiuni cât mai repede posibil”, a anunțat Kim după întâlnirea cu omologul său sud coreean. El a spus că SUA va lucra cu China, aliat diplomatic major al Coreei de Sud, pentru a înlătura lacunele din rezoluțiile existente: “China a înțeles  necesitatea unei noi rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU ca răspuns la cele mai recente teste nucleare din Coreea de Nord”, a declarat Kim. Totusi, China și Rusia, se opun cu fermitate recentei  decizii a SUA și Coreei de Sud de a implementa un sistem avansat anti-rachetă în sud pentru a contracara amenințarea rachetelor din nord. Coreea de Sud nu are arme nucleare și se bazează pe SUA ca un factor de descurajare pentru Coreea de Nord. SUA păstrează, de asemenea, mai mult de 28.000 de militari în Sud, și alte zeci de mii în Japonia. “Statele Unite ale Americii și Coreea de Sud iau măsuri în fiecare zi pentru a consolida alianța noastră și pentru a răspunde la comportamentul agresiv al Coreei de Nord” a afirmat Gen. Vincent, comandantul forțelor SUA  din Coreea.

Forțele siriene au doborât un avion militar israelian în orașul Quneitra din  zona disputată a Înălțimilor Golan, relatează The Independent. Orașul Quneitra a fost capturat de rebeli în 2014, după lupte cu armata arabă siriană și a rămas sub controlul de facto al opoziției. Doborârea avionului militar a fost raportată  după ce Israelul a anunțat  că avioanele  sale de luptă au lovit poziții de artilerie în Siria după ce un proiectil a aterizat în zona din  Înălțimilor Golan aflată sub controlul său. Incidentul de marți a fost al cincilea începând cu  săptămâna trecută, în care lupta din Siria s-a extins și în Israel, și primul de la încheierea armistițiului fragil de 7 zile intermediat de SUA și Rusia. Armistițiul a intrat în vigoare luni seara, dar ISIS și Jabhat al-Nusra, un grup ce avea legături cu fosta grupare teroristă Al-Qaeda au fost excluse, în timp ce alte grupări de rebeli au refuzat să participe. În ciuda faptului că  forțele sale  fac parte din armistițiu, președintele Siriei a promis să ia înapoi țara de la “teroriști” – un termen folosit pentru a descrie toate grupurile de opoziție.  Israel a rămas în mare parte pe marginea luptelor de-a lungul graniței sale, dar a efectuat incursiuni asupra pozițiilor siriene atunci când focul a aterizat rătăcitor pe teritoriul său. Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) sunt, de asemenea, suspectate că au efectuat atacuri aeriene asupra transporturilor de arme destinate grupului militant libanez Hezbollah, un aliat apropiat al președintelui Assad.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …